PRAVILNIK
O STANDARDIMA ZA KATEGORIZACIJU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA ZA SMEŠTAJ

("Sl. glasnik RS", br. 41/2010 i 103/2010)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se standardi za kategorizaciju ugostiteljskog objekata za smeštaj vrste hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, kuća, apartman, soba i seosko turističko domaćinstvo i to: standardi za pojedine vrste objekata, posebni standardi, kategorije kao i način sticanja i promene kategorije ugostiteljskog objekta.

Član 2

Standardi za kategorizaciju ugostiteljskog objekata sadrže obavezne elemente označene znakom "M" i izborne elemente utvrđene za određenu kategoriju na osnovu kojih se određuje broj dodatnih bodova, u skladu sa ovim pravilnikom.

II STANDARDI ZA POJEDINE VRSTE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Hotel

Član 3

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste hotel razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 1 Standardi za razvrstavanje hotela u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Hotel iz stava 1. ovog člana može da se razvrsta u kategoriju ako ima najmanje 10 smeštajnih jedinica.

Ugostiteljski objekat podvrste garni hotel razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 2 Standardi za razvrstavanje garni hotela u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Garni hotel iz stava 3. ovog člana može da se razvrsta u kategoriju ako ima najmanje 7 smeštajnih jedinica.

Ugostiteljski objekat podvrste apart hotel razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 3 Standardi za razvrstavanje apart hotela u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Apart hotel iz stava 3. ovog člana može da se razvrsta u kategoriju ako ima najmanje 7 smeštajnih jedinica.

Motel

Član 4

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste motel razvrstava se u kategorije u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 4 Standardi za razvrstavanje motela u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Motel iz stava 1. ovog člana može da se razvrsta u kategoriju ako ima najmanje 7 smeštajnih jedinica.

Turističko naselje

Član 5

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste turističko naselje razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 5 Standardi za razvrstavanje turističkog naselja u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Turističko naselje iz stava 1. ovog člana može da se razvrsta u kategoriju ako ima najmanje 25 smeštajnih jedinica.

Kamp

Član 6

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste kamp razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 6 Standardi za razvrstavanje kampa u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Kamp iz stava 1. ovog člana može da se razvrsta u kategoriju ako ima najmanje 15 kamp jedinica.

Pansion

Član 7

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste pansion razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 7 Standardi za razvrstavanje pansiona u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Pansion iz stava 1. ovog člana može da se razvrsta u kategoriju ako ima najmanje 5 smeštajnih jedinica.

Kuća

Član 8

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste kuća razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 8 Standardi za razvrstavanje kuće u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Apartman

Član 9

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste apartman razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 9 Standardi za razvrstavanje apartmana u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Soba

Član 10

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste soba razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 10 Standardi za razvrstavanje soba u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Seosko turističko domaćinstvo

Član 10a

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste seosko turističko domaćinstvo razvrstava se u kategoriju u skladu sa standardima utvrđenim u prilogu 10a Standardi za razvrstavanje seoskog turističkog domaćinstva u kategorije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Depandans

Član 11

Depandans u sastavu ugostiteljskog objekta vrste hotel, motel i pansion razvrstava se u istu ili u jednu kategoriju niže u odnosu na glavni objekat, o čemu gost mora da bude obavešten u skladu sa standardima koji važe za glavni objekat.

Depandans može da se razvrsta u kategoriju ako ima najmanje 5 smeštajnih jedinica.

III POSEBNI STANDARDI ZA POJEDINE VRSTE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Član 12

Ugostiteljski objekat vrste hotel koji je kategorisan sa 3 i više zvezdica može da se razvrsta i po posebnim standardima za specijalizaciju hotela u zavisnosti od usluga koje pruža.

Ugostiteljski objekat iz stava 1. razvrstava se u hotele specijalizovane kao: poslovni hotel, kongresni hotel, porodični hotel, sportski hotel i spa-wellness hotel u skladu sa standardima utvrđenim u Prilogu 11 Standardi za specijalizaciju hotela koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

IV KATEGORIJA UGOSTITELJSKOG OBJEKTA

Član 13

Kategorija ugostiteljskog objekta označava se odgovarajućim brojem zvezdica na sledeći način:

1) kategorija 5 zvezdica;

2) kategorija 4 zvezdice;

3) kategorija 3 zvezdice;

4) kategorija 2 zvezdice;

5) kategorija 1 zvezdica.

Član 14

Ugostiteljski objekat vrste hotel razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 5 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 110 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 90 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 70 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 50 bodova po osnovu izbornih elemenata;

5) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 15

Ugostiteljski objekat podvrste garni hotel razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 5 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 100 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 80 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 60 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 45 bodova po osnovu izbornih elemenata;

5) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 25 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 16

Ugostiteljski objekat podvrste apart hotel razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 5 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 90 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 70 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 60 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 45 bodova po osnovu izbornih elemenata;

5) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 25 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 17

Ugostiteljski objekat vrste motel razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 90 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 70 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 50 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 18

Ugostiteljski objekat vrste turističko naselje razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 5 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 110 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 90 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 70 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 50 bodova po osnovu izbornih elemenata;

5) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 19

Ugostiteljski objekat vrste kamp razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 40 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 35 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 25 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 20

Ugostiteljski objekat vrste pansion razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 70 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 50 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 21

Ugostiteljski objekat vrste kuća razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 50 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 40 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 20 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 22

Ugostiteljski objekat vrste apartman razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 45 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 35 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 25 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 15 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 23

Ugostiteljski objekat vrste soba razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 20 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 10 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Član 23a

Ugostiteljski objekat vrste seosko turističko domaćinstvo razvrstava se u kategorije na sledeći način:

1) kategoriju 4 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 50 bodova po osnovu izbornih elemenata;

2) kategoriju 3 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 40 bodova po osnovu izbornih elemenata;

3) kategoriju 2 zvezdice ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 30 bodova po osnovu izbornih elemenata;

4) kategoriju 1 zvezdica ako ispunjava obavezne elemente za ovu kategoriju označene znakom "M" i ima najmanje 20 bodova po osnovu izbornih elemenata.

Oznaka vrste i kategorije ugostiteljskog objekta

Član 24

Kategorija ugostiteljskog objekta vrste hotel, garni hotel, apart hotel, motel, turističko naselje, kamp i pansion označava se tablom petougaonog oblika sa zaobljenim uglovima koja sadrži u gornjem delu ucrtane šestokrake zvezde, čiji broj označava kategoriju objekta, a u donjem delu ispisan naziv vrste objekta na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom i na engleskom jeziku.

Kategorija ugostiteljskog objekta vrste kuća, apartman i soba označava se nalepnicom petougaonog oblika sa zaobljenim uglovima koja sadrži u gornjem delu ucrtane šestokrake zvezde, čiji broj označava kategoriju objekta, a u donjem delu ispisan naziv vrste objekta na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom i na engleskom jeziku.

Kategorija ugostiteljskog objekta vrste seosko turističkog domaćinstvo označava se nalepnicom petougaonog oblika sa zaobljenim uglovima koja sadrži u gornjem delu ucrtane šestokrake zvezde, čiji broj označava kategoriju objekta, a u donjem delu ispisan naziv vrste objekta na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

Tabla iz stava 1. ovog člana ima dimenzije širine 30 centimetara i visine 28 centimetara

Nalepnica iz st. 2. i 3 ovog člana ima dimenzije širine 16 centimetara i visine 15 centimetara.

Specijalizacija hotela označava se na pravougaonoj tabli sa zaobljenim uglovima. u gornjem delu table ispisana je vrsta specijalizacije hotela na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, a u donjem delu na engleskom jeziku.

Specijalizacija vrste spa - wellness hotela ispisana je na sredini table samo na engleskom jeziku.

Tabla za označavanje vrste specijalizacije ima dimenzije širine 30 centimetara i visine 15 centimetara.

Podloga oznake vrste i kategorije ugostiteljskog objekta je tamno plave boje, a okvirna linija, zvezde, slova i simboli su žute boje.

Oznaka kategorije za hotel, garni hotel, apart hotel, motel, kamp, pansion, turističko naselje, apartmansko naselje postavlja se sa spoljne strane na glavnom ulazu u objekat, osim u slučaju kada se objekat nalazi u zgradi pod zaštitom kao kulturno dobro, gde se oznaka može postaviti unutar glavnog ulaza u objekat.

Oznaka specijalizacije hotela postavlja se neposredno ispod oznake kategorije hotela.

Oznaka za kuću, apartman, sobu i seosko turističko domaćinstvo postavlja se na vratima sa spoljne strane vrata ili na drugom vidnom mestu unutar objekata.

Izgled oznake vrste i kategorije ugostiteljskog objekta sadržani su u Prilogu 12 Izgled oznake vrste i kategorije ugostiteljskih objekata, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Izgled oznake specijalizacije hotela sadržani su u Prilogu 13 Izgled oznake specijalizacije hotela, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 25

Oznaku kategorije hotela, garni hotela, apart hotela, motela, turističkog naselja, kampa, pansiona i specijalizacije hotela, izdaje ministarstvo nadležno za poslove turizma (u daljem tekstu: ministarstvo).

Oznaku iz stava 1. ovog člana, ugostitelj preuzima od izabranog proizvođača na osnovu rešenja ministra o razvrstavanju ugostiteljskog objekta u kategoriju.

Na osnovu javnog poziva, izbor proizvođača oznaka iz stava 1. ovog člana vrši ministarstvo.

Oznaku kategorije (nalepnice) iz člana 24. st. 2. i 3. izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Troškove izdavanja oznake iz st. 1. i 4. ovog člana snosi podnosilac zahteva za određivanje kategorije objekta.

V NAČIN STICANJA I PROMENE KATEGORIJE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA

Član 26

Ugostitelj podnosi zahtev za razvrstavanje ugostiteljskog objekta za smeštaj u kategoriju.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) podatke o ugostitelju (poslovno ime odnosno naziv za pravna lica - ime i prezime za fizička lica, skraćeno poslovno ime, odnosno naziv - samo za pravna lica, adresu sedišta, poslovne jedinice ili ogranka, matični broj - za pravna lica, jedinstveni matični broj - za fizička lica, PIB, registracioni broj, podatke o direktoru, podatke o licu ovlašćenom za zastupanje, podatke o kontaktu);

2) podatke o ugostiteljskom objektu (naziv ugostiteljskog objekta, vrsta ugostiteljskog objekta, vrsta specijalizacije za hotel, godina izgradnje, podaci o građevinskoj i upotrebnoj dozvoli, godina poslednje adaptacije odnosno rekonstrukcije, vremenski okvir poslovanja - tokom cele godine ili sezonski, kapacitet objekta, vrsta i broj smeštajnih jedinica).

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnose se dokazi kojima se potvrđuju određeni podaci sadržani u zahtevu, kao i izjava sa podacima o ispunjenosti standarda propisanih za određenu vrstu i kategoriju ugostiteljskog objekata i izjava o ispunjenosti minimalno-tehničkih i sanitarno-higijenskih uslova.

Član 27

Zahtev za određivanje kategorije hotela, motela, turističkog naselja, kampa i pansiona kao i za određivanje specijalizacije hotela (u daljem tekstu: zahtev) ugostitelj podnosi ministarstvu nadležnom za poslove turizma (u daljem tekstu: ministarstvo), u skladu sa Zakonom.

Zahtev za određivanje kategorije kuće, apartmana, sobe i seoskog turističkog domaćinstva ugostitelj odnosno fizičko lice podnosi nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, za svaki objekat pojedinačno, u skladu sa Zakonom.

Član 28

Ako u toku perioda za koji je izdato rešenje o razvrstavanju ugostiteljskog objekta za smeštaj u određenu kategoriju, ugostiteljski objekat ispuni uslove za višu kategoriju ili odstupi od propisanih standarda za kategoriju koja mu je određena, ministarstvo odnosno nadležni organ jedinice lokalne samouprave, na zahtev ugostitelja donosi rešenje o promeni kategorije, u skladu sa Zakonom.

Postupak promene kategorije isti je kao i za njeno određivanje.

Ugostitelj 60 dana pre isteka roka utvrđenog rešenjem iz stava 1. ovog člana podnesi zahtev za ponovno određivanje kategorije.

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja Agenciji za privredne registre - Registru turizma u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja, u skladu sa Zakonom.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o razvrstavanju, minimalnim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata ("Službeni glasnik RS", br. 66/94, 3/95 i 31/05).

Član 30

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", s tim što će se odredbe ovog pravilnika za ugostiteljske objekte za koje je do dana stupanja na snagu ovog pravilnika izdat akt o kategorizaciji primenjivati od dana isteka roka važnosti akta o određivanju kategorizacije.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj

("Sl. glasnik RS", br. 103/2010)

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

STANDARDI ZA RAZVRSTAVANJE HOTELA1 U KATEGORIJE

 

Oblast
Elementi

Red. br.

Kriterijum

Bodovi za izborne elemente

Obavezni elementi po kategorijama2 znak "M"3 znak "/"4

1*

2*

3*

4*

5*

SPOLJNI IZGLED OBJEKTA I HORTIKULTURNO UREĐENJE

Hortikulturno uređenje

1

Uređene i održavane postojeće zelene površine sa uređenim pešačkim komunikacijama i platoima od čvrstog materijala

1

M

M

M

M

M

Standardan izgled

2

Materijali korišćeni u obradi površina standardnog kvaliteta, opšti utisak odaje:

jednostavan izgled

-

M

/

/

/

/

dobar izgled

1

 

M

/

/

/

izgled višeg kvaliteta

2

 

 

M

/

/

Prvoklasan izgled

3

Materijali korišćeni u obradi površina visokog kvaliteta, opšti utisak odaje usklađenost u obliku, boji i materijalu

3

 

 

 

M

/

Ekskluzivan izgled

4

Materijali korišćeni u obradi površina najvišeg kvaliteta, opšti utisak odaje ekskluzivnost

4

 

 

 

 

M

 

PARKING I GARAŽE5

 

5

Odnos broja parking mesta uz hotel i broja smeštajnih jedinica

1:5

1

 

M

/

/

/

1:4

2

 

 

M

/

/

1:3

3

 

 

 

M

/

1:2

4

 

 

 

 

M

1:1

5

 

 

 

 

 

6

Odnos broja garažnih mesta i broja smeštajnih jedinica 1:5

do 300 m od hotela

3

 

 

 

 

 

uz hotel

4

 

 

 

 

 

7

Uslužna služba parkiranja sa obezbeđenim čuvanjem vozila

2

 

 

 

 

M

8

Natkriven pristup za vozila ispred glavnog ulaza za goste6

/

2

 

 

 

 

M

Uključujući mogućnost pristupa i turističkim autobusima do glavnog ulaza objekta

3

 

 

 

 

 

 

ULAZI

 

9

Glavni ulaz za goste odvojen od ulaza za robu i osoblje7

1

 

M

M

M

M

10

Natkriven glavni ulaz za goste ili ulaz sa vetrobranom8

1

 

 

 

M

M

PRIJEMNI HOL

 

11

Garnitura za sedenje

1

 

M

M

M

M

12

Vidno istaknute oznake za komunikacije i sadržaje hotela (ulaz, recepcija, restoran, toaleti, informacije…)

-

M

M

M

M

M

13

Vidno istaknuto vreme usluživanja obroka i službi u hotelu

1

 

M

M

M

M

14

Usluga pića u prijemnom holu - lobiju

2

 

 

 

 

 

15

Prostorija za privremeno odlaganje prtljaga

2

 

 

 

M

M

16

Kišobran na recepciji

1

 

 

 

 

 

 

RECEPCIJA

 

17

Deo prostora prijemnog hola (sto je prihvatljiv umesto recepcijskog pulta)

-

M

M

/

/

/

18

Odvojen, nezavisan prostor recepcije sa recepcijskim pultom

1

 

 

M

M

M

19

Kompjuterizovano recepcijsko poslovanje

2

 

M

M

M

M

Usluge recepcije

20

Recepcija radi

 

12 sati

-

M

M

/

/

/

 

18 sati

1

 

 

M

M

/

 

24 sata

2

 

 

 

 

M

21

Osoblje u smeni govori

jedan strani jezik

-

M

M

/

/

/

dva strana jezika

1

 

 

M

M

/

više od dva strana jezika

2

 

 

 

 

M

22

Faks na raspolaganju gostima

1

 

M

M

M

M

23

Fotokopir aparat ili skener na raspolaganju gostima

1

 

 

M

M

M

24

Prihvatanje kreditnih kartica

1

 

M

M

M

M

25

Mogućnost zamene strane valute9

3

 

 

 

 

M

26

Mogućnost rezervacije putem elektronskih rezervacionih sistema10

3

 

 

 

 

 

 

LIFT11

 

27

Lift za goste12 za:

5 nivoa13 i više

-

M

M

/

/

/

4 nivoa

1

 

 

M

/

/

3 nivoa

2

 

 

 

M

M

2 nivoa

3

 

 

 

 

 

28

Dodatni lift za goste iznad minimuma

5

 

 

 

 

 

29

Lift za osoblje ili teretni lift za više od 3 nivoa

4

 

 

 

 

M

30

Lift za hranu14 za više od 3 nivoa

4

 

 

 

 

 

 

RESTORAN SALA

 

31

Vreme usluživanja obroka

2 sata

-

M

M

/

/

/

3 sata

1

 

 

M

M

M

na zahtev gosta

2

 

 

 

M

M

Usluživanje doručka

32

Prošireni doručak15

-

M

M

/

/

/

33

Švedski sto16

 

1

 

 

M

/

/

sa room service uslugom

2

 

 

 

M

M

Usluživanje jela

34

Jela u room service ponudi

16 sati

1

 

 

 

M

/

24 sata

2

 

 

 

 

M

35

Najmanje dva meni-a po izboru

-

M

M

 

 

 

36

Najmanje tri meni-a po izboru i jela po porudžbini

1

 

 

M

M

M

37

Ponuda jela pripremljenih po posebnim standardima (internacionalni, verski, dijetalni, vegetarijanski i dr.)

2

 

 

 

 

M

38

Dečji meni

2

 

 

 

 

M

Usluživanje pića

39

Ponuda pića u restoran sali

16 sati

-

M

M

M

M

M

24 sata

1

 

 

 

 

 

40

Pića i napitaka u room service ponudi

16 sati

1

 

 

M

M

/

24 sata

2

 

 

 

 

M

41

Aperitiv bar17: radno vreme

12 sati

1

 

 

M

/

/

16 sati

2

 

 

 

M

M

24 sata

3

 

 

 

 

 

 

SMEŠTAJNA JEDINICA18

Minimalna površina19

42

sobe20

jednokrevetne

-

10 m2

12 m2

14 m2

16m2

18m2

dvokrevetne

-

14m2

16 m2

18 m2

20m2

22m2

43

porodične sobe21

2 boda za svaku porodičnu sobu, a najviše 8

18 m2

20 m2

22 m2

24m2

26m2

44

apartmana22 tipa

"studio"23

2 boda za svaki apartman, a najviše 8

18 m2

20 m2

22 m2

24m2

26m2

apartman bez kuhinje24

3 boda za svaki apartman, a najviše 9

18 m2

20 m2

22 m2

24m2

26m2

apartman sa kuhinjom25

4 boda za svaki apartman, a najviše 12

21 m2

23 m2

25 m2

27m2

29m2

Opremljenost smeštajne jedinice

45

Krevet minimalnih dimenzija 100x200cm ili francuski krevet minimalnih dimenzija 140x200cm za jednu osobu

1

 

 

 

M

M

46

Francuski krevet26 minimalnih dimenzija 180x200cm za dve osobe27

1

 

 

 

M

M

47

Krevet minimalnih dimenzija 100x240 cm za jednu osobu ili dodatak za produženje kreveta na zahtev gosta za 5% ukupnog broja kreveta

1

 

 

 

 

M

48

Higijenski umetak za zaštitu madraca

1

 

 

M

M

M

49

Dečji krevet na zahtev gosta

2

 

 

M

M

M

50

Dodatni jastuk na zahtev gosta

1

 

M

M

M

M

51

Dva jastuka za svaki krevet odnosno gosta

2

 

 

 

 

M

52

Izbor jastuka od različitih materijala

3

 

 

 

 

M

53

Dodatni pokrivač na zahtev gosta

-

M

M

M

M

M

54

Prekrivač za svaki krevet

1

 

 

M

M

M

55

Usluga buđenja

1

 

 

 

M

M

56

Budilnik u svim smeštajnim jedinicama

1

 

 

 

 

 

57

Dodatno pospremanje smeštajne jedinice uveče

1

 

 

 

 

M

58

Promena posteljine na zahtev gosta

1

 

 

 

M

M

59

Čiviluk za garderobu

1

 

 

 

M

M

60

Stalak za kofere

1

 

 

M

M

M

61

Garnitura za sedenje u sobi

2

 

 

 

M

M

62

Broj slobodnih utikača u smeštajnoj jedinici

jedan

-

M

M

M

/

/

dva

1

 

 

 

M

M

63

Najmanje jedan slobodan utikač sa stalnim napajanjem koji nije povezan sa električnim sistemom u smeštajnoj jedinici28

1

 

 

 

 

M

64

Prekidač pored kreveta za regulisanje kompletnog osvetljenja u smeštajnoj jedinici

2

 

 

 

 

M

65

Dodatno osvetljenje nad sobnim stolom

1

 

 

 

M

M

66

Ogledalo za celu figuru

1

 

 

M

M

M

67

Dekoracija zidova

1

 

M

M

M

M

68

Inventarska lista, cenovnik usluga i kućni red ispisani na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku

-

M

M

M

M

M

69

Štampana obaveštenja na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku o sadržajima i uslugama koje se nude gostu29

1

 

M

M

M

M

70

Prospekt hotela

1

 

 

M

M

M

71

Informacije o turističkim sadržajima regiona

1

 

 

 

 

 

72

Štampana obaveštenja "Ne uznemiravati"
"Molimo, pospremite" ispisana na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku

1

 

 

M

M

M

73

Pribor za pisanje

na zahtev gosta

1

 

M

M

/

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

2

 

 

 

M

M

74

Pribor za šivenje

na zahtev gosta

1

 

M

M

/

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

2

 

 

 

M

M

75

Pribor za čišćenje obuće i kašika za cipele

na zahtev gosta

1

 

M

M

/

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

2

 

 

 

M

M

76

Dnevne novine na zahtev gosta

1

 

 

 

 

M

77

Časopisi na zahtev gosta

2

 

 

 

 

M

78

Oprema za peglanje

2

 

 

 

 

 

79

Vreća za veš

1

 

 

 

M

M

80

Električni aparat za grejanje vode (za pravljenje kafe, čaja) sa priborom

2

 

 

 

 

 

81

Bešumni minibar u:

50% soba

2

 

 

M

/

/

svakoj sobi

3

 

 

 

M

M

82

Vrata sa zvučnom izolacijom ili dupla vrata u:

50% smeštajnih jedinica

3

 

 

 

 

 

svakoj smeštajnoj jedinici

4

 

 

 

 

 

83

Špijunka

2

 

 

 

 

 

84

Dodatna oprema za zaključavanje vrata

2

 

 

 

 

 

85

Prozori sa zvučnom izolacijom u:

50% smeštajnih jedinica

3

 

 

 

 

 

svakoj smeštajnoj jedinici

4

 

 

 

 

 

Klimatizacija30

86

Klimatizacija sa mogućnošću individualnog podešavanja u:

25% smeštajnih jedinica

1

 

M

/

/

/

50% smeštajnih jedinica

2

 

 

M

M

/

svakoj smeštajnoj jedinici

3

 

 

 

 

M

Telekomunikacije u smeštajnoj jedinici

87

Telefon31

u sobi

-

M

M

/

/

/

sa mogućnošću uspostavljanja direktnih telefonskih veza iz svake smeštajne jedinice

1

 

 

M

M

M

88

Pristup internetu

2

 

 

 

M

M

89

Računar

na zahtev gosta

3

 

 

 

 

M

u svakoj smeštajnoj jedinici

4

 

 

 

 

 

Audio i video sistem u smeštajnoj jedinici

90

Radio32

1

 

 

 

M

M

91

CD-Plejer, I-POD na zahtev gosta

2

 

 

 

 

 

92

DVD-Plejer na zahtev gosta

2

 

 

 

 

 

93

Televizor sa daljinskim upravljačem u:

25% soba

1

 

M

/

/

/

50% soba

2

 

 

M

/

/

svakoj sobi

3

 

 

 

M

M

94

Uputstvo za programe i aktuelni TV program

1

 

 

 

M

M

95

Satelitska antena33

2

 

 

 

M

M

96

Kablovska antena34

2

 

 

 

M

M

97

Plaćeni kanali uz mogućnost blokiranja kanala sa cenovnikom usluga

2

 

 

 

 

 

Sigurnosni standardi u smeštajnoj jedinici

98

SOS poziv ili telefon u kupatilu smeštajne jedinice

-

 

 

M

M

M

99

Protivpožarni plan na vratima ili u blizini vrata smeštajne jedinice

-

M

M

M

M

M

 

100

Odnos broja smeštajnih jedinica sa terasom (balkonom) u odnosu na ukupan broj smeštajnih jedinica

1:20

1

 

 

 

 

 

1:10

2

 

 

 

 

 

1:5

3

 

 

 

 

 

101

Najmanje 30% smeštajnih jedinica vidno obeleženih za nepušače

2

 

 

 

 

 

 

KUPATILO U SASTAVU SMEŠTAJNE JEDINICE

 

102

Najmanje 30% smeštajnih jedinica opremljeno odvojenim toaletom

3

 

 

 

 

 

103

Površina 80% kupatila ≥ 5 m2

2

 

 

 

 

 

Opremljenost kupatila

104

Tuš kabina ili kada

sa zaštitom od prskanja vode

-

M

M

M

/

/

sa paravanom

2

 

 

 

M

M

105

Prostirka za noge

1

 

 

M

M

M

106

Bide

2

 

 

 

 

 

107

Adapter za struju 220/110V

1

 

 

 

M

M

108

Kozmetičko ogledalo

1

 

 

 

 

M

109

Sušači peškira

2

 

 

 

 

 

110

Pena za kupanje ili gel za tuširanje

1

 

M

M

M

M

111

Šampon

1

 

M

M

M

M

112

Kozmetički artikli (npr. kapa za tuširanje, turpija za nokte, pribor za brijanje, četkica za zube, pasta za zube, vlažne maramice)

1 bod za svaki artikal, a najviše 3

 

 

 

M

M

113

Sredstvo za neutralisanje mirisa

1

 

 

M

M

M

114

Rezervni toalet papir

1

 

 

 

M

M

115

Higijenske vrećice

1

 

 

M

M

M

 

116

Dodatni peškir

1

 

 

 

M

M

117

Dnevna promena peškira na zahtev gosta

1

 

 

 

 

M

 

118

Bade mantil

na zahtev gosta

2

 

 

 

M

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

3

 

 

 

 

M

119

Papuče

na zahtev gosta

2

 

 

 

M

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

3

 

 

 

 

M

120

Fen za kosu

na zahtev gosta

1

 

M

/

/

/

u svakoj sobi ili kupatilu

2

 

 

M

M

M

121

Vaga

1

 

 

 

 

 

122

Stolica u kupatilu

2

 

 

 

 

 

123

Radio ozvučenje u kupatilu

2

 

 

 

 

 

 

KVALITET UREĐENJA I OPREME

Standardno uređenje i tipska oprema

124

Nameštaj iz velikih serija

jednostavnog kvaliteta

-

M

/

/

/

/

srednjeg kvaliteta

1

 

M

/

/

/

višeg kvaliteta i komfora

2

 

 

M

/

/

Prvoklasno uređenje i oprema

125

Nameštaj iz manjih serija visokog kvaliteta
Enterijer usklađen u obliku, boji i materijalu.

3

 

 

 

M

/

Ekskluzivno uređenje i oprema

126

Nameštaj jedinstvenog dizajna (stilski ili moderan) najvišeg kvaliteta (luksuzan) i komfora
Enterijer usklađen u obliku, boji i materijalu.

4

 

 

 

 

M

 

ČUVANJE VREDNOSTI

 

127

Mogućnost čuvanja vrednosti gostiju u hotelskom sefu

1

 

M

 

 

 

 

128

Centralni sef sa pojedinačnim kasetama za čuvanje vrednosti gostiju za najmanje 30% smeštajnih jedinica35

2

 

 

M

M

M

129

Pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u:

najmanje 20% smeštajnih jedinica36

2

 

 

M

/

/

najmanje 30% smeštajnih jedinica37

3

 

 

 

M

/

svakoj smeštajnoj jedinici

4

 

 

 

 

M

 

POGODNOSTI ZA OSOBE SA UMANJENIM TELESNIM SPOSOBNOSTIMA38

 

130

Bez prepreka

Kategorija A39

5

 

 

 

 

 

Kategorija B40

6

 

 

 

 

 

Kategorija C41

5

 

 

 

 

 

Kategorija D42

5

 

 

 

 

 

Kategorija E43

5

 

 

 

 

 

 

OSTALI SADRŽAJI, USLUGE I POGODNOSTI

 

131

Klimatizacija44 u zajedničkim prostorijama za goste

-

M

M

M

M

M

132

Internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija

2

 

 

M

M

M

133

Širokopojasni internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija

3

 

 

 

 

 

134

Dodatni televizor sa daljinskim upravljačem u apartmanu

2

 

 

 

 

 

135

Vratar

2

 

 

 

 

M

136

Domaćin hotela

3

 

 

 

 

M

137

Nošenje prtljaga gosta

2

 

 

M

M

M

138

Aparat za čišćenje obuće u prijemnom holu ili u okviru smeštajnog dela objekta

1

 

 

 

 

 

139

Čišćenje obuće gostiju

3

 

 

 

 

M

140

Pranje i peglanje rublja gostiju

3

 

 

 

M

M

141

Hemijsko čišćenje

3

 

 

 

 

 

142

Usluge šivenja

2

 

 

 

 

 

143

Prevoz gostiju

3

 

 

 

 

 

144

Prodaja karata ili biletarnica na recepciji (za pozorište, koncerte, javni prevoz, itd)

2

 

 

 

 

 

145

Prostorija u hotelu opremljen TV-om sa daljinskim upravljačem

-

M

M

M

M

M

146

Dodatni ugostiteljski sadržaji (salon, nacionalni restoran, specijalizovani restoran, picerija, poslastičarnica, snek bar, pivnica, internet kafe i sl.)

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

147

Bašta ili terasa

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

148

Sala za sastanke (poslovni salon)

3

 

 

 

 

 

149

Prostorija za banket

3

 

 

 

 

 

150

Sala za konferencije

5

 

 

 

 

 

151

Animacija i zabava (diskoteka, noćni klub, kazino i sl.)

3 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

 

 

152

Butici i trgovine

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

153

Biblioteka (izdvojena prostorija)

3

 

 

 

 

 

154

Turistička agencija

3

 

 

 

 

 

155

Banka

3

 

 

 

 

 

156

Pošta

3

 

 

 

 

 

157

Prostorija za igru dece

3

 

 

 

 

 

158

Igralište za decu45

3

 

 

 

 

 

159

Obezbeđeno profesionalno osoblje za čuvanje dece

2

 

 

 

 

 

160

Animator

2

 

 

 

 

 

161

Obezbeđene lekarske usluge

2

 

 

 

 

 

162

Sportsko-rekreativni sadržaji (bilijar, stoni tenis, kuglana,...)

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

163

Kapaciteti za sport i rekreaciju46 (tereni, sportske sale i sl.)

3 boda za svaki sadržaj, a najviše 9

 

 

 

 

 

164

Fitnes prostorija sa najmanje četiri različite sprave

4

 

 

 

 

 

165

Solarijum

3

 

 

 

 

 

166

Masaža

2

 

 

 

 

 

167

Bazen za masažu (đakuzi)

3

 

 

 

 

 

168

Parno kupatilo

4

 

 

 

 

 

169

Sauna

4

 

 

 

 

 

170

Kozmetički salon

3

 

 

 

 

 

171

Frizerski salon

3

 

 

 

 

 

 

172

Odeljenje za vodenu terapiju

5

 

 

 

 

 

173

Bazen za plivanje

otvoren

8

 

 

 

 

 

zatvoren

10

 

 

 

 

 

174

Bazen za plivanje za decu

otvoren

4

 

 

 

 

 

zatvoren

6

 

 

 

 

 

 

175

Iznajmljivanje sportske opreme (npr. ski oprema, bicikl, kajak i dr.)

2

 

 

 

 

 

176

Uređena plaža ili travnjak (park) za goste hotela

3

 

 

 

 

 

177

Mogućnost smeštaja kućnih ljubimaca

3

 

 

 

 

 

178

Poseban ulaz za prtljag

2

 

 

 

 

 

179

Sistematično anketiranje gostiju47

2

 

 

 

 

 

180

Sistematično upravljanje žalbama48

2

 

 

 

 

 

181

Pristup i saobraćajna povezanost

dobar

1

 

 

 

 

 

odličan

2

 

 

 

 

 

182

Položaj objekta na lokaciji

dobar

1

 

 

 

 

 

odličan

2

 

 

 

 

 

ekskluzivan

3

 

 

 

 

 

 

Obaveze po osnovu izbornih elemenata

 

Minimalni broj bodova

Hotel

 

 

 

30

50

70

90

110

_______________
1 Hotel je ugostiteljski objekat za smeštaj u kojem se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu, sa najmanje 10 smeštajnih jedinica.
Hotel je funkcionalna celina koju čini jedna građevina, deo građevine sa odvojenim pristupom i posebnim ulazom, horizontalnim i vertikalnim komunikacijama ili više prostorno odvojenih, ali funkcionalno povezanih građevina. Depandans je odvojeni deo hotela, koji nije spojen toplom vezom sa osnovnim objektom u kojem se pružaju usluge smeštaja, a usluge ishrane i druge usluge pružaju se u hotelu kao osnovnom objektu.
2 Kategorije izražene brojem zvezdica.
3 Znak "M" - obavezni element za naznačenu kategoriju.
4 Znak " / " - element se ne odnosi na naznačenu kategoriju.
5 Obaveza postojanja parkinga i garaža, kao i natkrivenog pristupa za vozila ne odnosi se na objekte locirane na području užeg gradskog jezgra ili u okviru prirodnog dobra ili nepokretnog kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline.
6 Kod hotela koji posluje na području užeg gradskog jezgra ili u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
7 Kod hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
8 Kod hotela koji posluje na području užeg gradskog jezgra ili u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
9 Služba menjačkih poslova ili elektronska menjačnica sa vidno istaknutom kursnom listom.
10 Jednostavan e-mail kontakt nije dovoljan.
11 Kod hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za liftove.
12 Najmanje jedan lift, a za hotele kapaciteta više od 60 smeštajnih jedinica najmanje dva lifta za goste.
13 Lift za goste ima stanicu na svakom nivou koji koriste gosti. Pod nivoom se podrazumevaju: podrum, suteren, prizemlje, polusprat, sprat i potkrovlje-mansarda. Međusprat (mezanin) se ne uzima u obzir. Ukoliko tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju (premala svetla visina prostorije u kojoj bi trebala da bude stanica lifta), ne uzima se u obzir ni potkrovlje (mansarda). Ako se podrum sastoji od više nivoa, uzimaju se u obzir svi nivoi koje koriste gosti. Dva polusprata smatraju se jednim spratom (nivoom). Na svakom drugom poluspratu je neophodna stanica lifta.
14 Lift za hranu je namenjen usluživanju jela u room service ponudi i povezuje kuhinju i spratove na kojima se nalaze smeštajne jedinice.
15 Izbor mlečnih i suhomesnatih proizvoda i jela od jaja, žitarica, napitak (kafa, čaj i sl.), voćni sok, voće ili voćna salata. Doručak poslužuje konobar.
16 Samoposluživanje sa najmanje istim izborom proizvoda kao i prošireni doručak.
17 Aperitiv bar je izdvojen od restoran sale.
18 U hotelu postojanje smeštajne jedinice "porodična soba" i "apartman" nije obaveza.
19 Minimalna površina smeštajne jedinice obuhvata površine svih prostorija u okviru smeštajne jedinice. Najmanje 80% od ukupnog broja soba ima minimalnu površinu za određenu kategoriju. 20% soba može da ima površinu propisanu za jednu kategoriju niže (osim sobe u hotelu sa jednom zvezdicom), o čemu gost mora da bude obavešten. Kod hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za minimalne površine smeštajnih jedinica.
20 Soba: spavaća soba sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo.
21 Porodična soba: dve spavaće sobe sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo (kupatila).
22 Apartman je opremljen garniturom za sedenje, televizorom, telefonom i bešumnim mini barom. Apartman tipa "studio" kao i apartman sa kuhinjom ne moraju da imaju bešumni mini bar.
23 Apartman tipa "studio": prostorija za dnevni boravak, spavanje, pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo. Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta.
24 Apartman bez kuhinje: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba) i kupatilo (kupatila). Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
25 Apartman sa kuhinjom: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba), prostorija ili deo prostorije u okviru dnevnog boravka za pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo (kupatila). Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta. Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
26 Pristup francuskom krevetu je omogućen sa obe strane kreveta.
27 Smeštajna jedinica ima površinu dvokrevetne sobe.
28 Ako se isti aktivira karticom.
29 Obaveštenja se odnose na radno vreme službi u hotelu, cenovnik usluga i sl.
30 Centralna klimatizacija ili klima uređaji. U objektima koji su zaštićena kulturna dobra, a ne postoji mogućnost postavljanja klima uređaja sa individualnim podešavanjem, smeštajna jedinica ima ventilator. Obaveza se ne odnosi na objekat koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 1000 m.
31 Uz telefon se nalazi uputstvo za korišćenje telefona, imenik usluga i SOS brojevi telefona u slučaju opasnosti na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku
32 Prijem radio programa može biti organizovan i putem TV prijemnika ili hotelskog centralnog telekomunikacionog sistema.
33 Ili kablovska antena
34 Ili satelitska antena
35 Ili pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u smeštajnoj jedinici.
36 Ili centralni sef
37 Ili centralni sef
38 Pravila su bazirana na sporazumu sa nacionalnim udruženjem za zaštitu osoba sa invaliditetom.
39 Osobe sa invaliditetom koje su delimično zavisne od motorizovanih invalidskih kolica ili pratioca.
40 Osobe sa otežanim kretanjem kojima su stalno potrebna invalidskih kolica.
41 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim vidom.
42 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim sluhom.
43 Ispunjava uslove B, C, i D.
44 Centralna klimatizacija ili pojedinačni klima uređaji.
45 Opremljeno sa najmanje 4 različite vrste sprava za igranje (klackalice, ljuljaške, tobogani, vrteške i sl.) i zaštićeno od saobraćaja.
46 Raznovrsnost sportskih i rekreacionih kapaciteta i usluga zavisi od lokacije hotela i pretežne vrste sporta (teniski, golf, mini golf, skvoš, odbojkaški, fudbalski, skijaški, tereni za jahanje, biciklističke staze itd.).
47 Aktivno i sistematično praćenje mišljenja gostiju u vezi sa kvalitetom usluga podrazumeva analizu nedostataka i unapređenje usluga.
48 Sistematično upravljanje žalbama uključuje strukturisan prijam žalbi, evaluaciju i adekvatan odgovor.

 

Prilog 2

STANDARDI ZA RAZVRSTAVANJE GARNI HOTELA1 U KATEGORIJE

 

Oblast
Elementi

Red. br.

Kriterijum

Bodovi za izborne elemente

Obavezni elementi po kategorijama2 znak "M"3 znak "/"4

1*

2*

3*

4*

5*

SPOLJNI IZGLED OBJEKTA I HORTIKULTURNO UREĐENJE

Hortikulturno uređenje

1

Uređene i održavane zelene parkovske površine sa uređenim pešačkim komunikacijama i platoima od čvrstog materijala

1

M

M

M

M

M

Standardan izgled

2

Materijali korišćeni u obradi površina standardnog kvaliteta, opšti utisak odaje:

jednostavan izgled

-

M

/

/

/

/

dobar izgled

1

 

M

/

/

/

izgled višeg kvaliteta

2

 

 

M

/

/

Prvoklasan izgled

3

Materijali korišćeni u obradi površina visokog kvaliteta, opšti utisak odaje usklađenost u obliku, boji i materijalu

3

 

 

 

M

/

Ekskluzivan izgled

4

Materijali korišćeni u obradi površina najvišeg kvaliteta, opšti utisak odaje ekskluzivnost

4

 

 

 

 

M

 

PARKING I GARAŽE5

 

5

Odnos broja parking mesta uz hotel i broja smeštajnih jedinica

1:5

1

 

M

/

/

/

1:4

2

 

 

M

/

/

1:3

3

 

 

 

M

/

1:2

4

 

 

 

 

M

1:1

5

 

 

 

 

 

6

Odnos broja garažnih mesta i broja smeštajnih jedinica 1:5

do 300 m od hotela

3

 

 

 

 

 

uz hotel

4

 

 

 

 

 

7

Uslužna služba parkiranja sa obezbeđenim čuvanjem vozila

2

 

 

 

 

M

8

Natkriven pristup za vozila ispred glavnog ulaza za goste6

/

2

 

 

 

 

M

Uključujući mogućnost pristupa i turističkim autobusima do glavnog ulaza objekta

3

 

 

 

 

 

 

ULAZI

 

9

Glavni ulaz za goste odvojen od ulaza za robu i osoblje7

1

 

M

M

M

M

10

Natkriven glavni ulaz za goste ili ulaz sa vetrobranom8

1

 

 

 

M

M

PRIJEMNI HOL

 

11

Garnitura za sedenje

1

 

M

M

M

M

12

Vidno istaknute oznake za komunikacije i sadržaje hotela (ulaz, recepcija, restoran, toaleti, informacije…)

-

M

M

M

M

M

13

Vidno istaknuto vreme usluživanja obroka i službi u hotelu

1

 

M

M

M

M

14

Usluga pića u prijemnom holu - lobiju

2

 

 

 

 

 

15

Prostorija za privremeno odlaganje prtljaga

2

 

 

 

M

M

16

Kišobran na recepciji

1

 

 

 

 

 

RECEPCIJA

 

17

Deo prostora prijemnog hola (sto je prihvatljiv umesto recepcijskog pulta)

-

M

M

/

/

/

18

Odvojen, nezavisan prostor recepcije sa recepcijskim pultom

1

 

 

M

M

M

19

Kompjuterizovano recepcijsko poslovanje

2

 

M

M

M

M

Usluge recepcije

20

Recepcija radi

12 sati

-

M

M

/

/

/

18 sati

1

 

 

M

M

/

24 sata

2

 

 

 

 

M

21

Osoblje u smeni govori

jedan strani jezik

-

M

M

/

/

/

dva strana jezika

1

 

 

M

M

/

više od dva strana jezika

2

 

 

 

 

M

22

Faks na raspolaganju gostima

1

 

M

M

M

M

23

Fotokopir aparat ili skener na raspolaganju gostima

1

 

 

M

M

M

24

Prihvatanje kreditnih kartica

1

 

M

M

M

M

25

Mogućnost zamene strane valute9

3

 

 

 

 

M

26

Mogućnost rezervacije putem elektronskih rezervacionih sistema10

3

 

 

 

 

 

 

LIFT11

 

27

Lift za goste12 za:

5 nivoa13 i više

-

M

M

/

/

/

4 nivoa

1

 

 

M

/

/

3 nivoa

2

 

 

 

M

M

2 nivoa

3

 

 

 

 

 

28

Dodatni lift za goste iznad minimuma

5

 

 

 

 

 

29

Lift za osoblje ili teretni lift za više od 3 nivoa

4

 

 

 

 

M

30

Lift za hranu14 za više od 3 nivoa

4

 

 

 

 

 

 

DORUČKOVAONICA

Usluživanje doručka

31

Vreme usluživanja doručka

2 sata

-

M

M

/

/

/

3 sata

1

 

 

M

M

M

na zahtev gosta

2

 

 

 

M

M

32

Prošireni doručak15

-

M

M

/

/

/

33

Švedski sto16

 

1

 

 

M

/

/

sa room service uslugom

2

 

 

 

M

M

34

Ponuda jela pripremljenih po posebnim standardima (internacionalni, verski, dijetalni, vegeterijanski i dr.)

2

 

 

 

 

 

Usluživanje pića

35

Ponuda pića u doručkovaonici

16 sati

-

M

M

M

M

M

24 sata

1

 

 

 

 

 

36

Pića i napitaka u room service ponudi

16 sati

1

 

 

M

M

/

24 sata

2

 

 

 

 

M

37

Aperitiv bar17: radno vreme

12 sati

1

 

 

M

/

/

16 sati

2

 

 

 

M

M

24 sata

3

 

 

 

 

 

 

SMEŠTAJNA JEDINICA18

Minimalna površina19

38

sobe20

jednokrevetne

-

10 m2

12 m2

14 m2

16m2

18m2

dvokrevetne

-

14m2

16 m2

18 m2

20m2

22m2

39

porodične sobe21

2 boda za svaku porodičnu sobu, a najviše 8

18 m2

20 m2

22 m2

24m2

26m2

40

apartmana22 tipa

"studio"23

2 boda za svaki apartman, a najviše 8

18 m2

20 m2

22 m2

24m2

26m2

apartman bez kuhinje24

3 boda za svaki apartman, a najviše 9

18 m2

20 m2

22 m2

24m2

26m2

apartman sa kuhinjom25

4 boda za svaki apartman, a najviše 12

21 m2

23 m2

25 m2

27m2

29m2

Opremljenost smeštajne jedinice

41

Krevet minimalnih dimenzija 100x200cm ili francuski krevet minimalnih dimenzija 140x200cm za jednu osobu

1

 

 

 

M

M

42

Francuski krevet26 minimalnih dimenzija 180x200cm za dve osobe27

1

 

 

 

M

M

43

Krevet minimalnih dimenzija 100x240 cm za jednu osobu ili dodatak za produženje kreveta na zahtev gosta za 5% ukupnog broja kreveta

1

 

 

 

 

M

44

Higijenski umetak za zaštitu madraca

1

 

 

M

M

M

45

Dečji krevet na zahtev gosta

2

 

 

M

M

M

46

Dodatni jastuk na zahtev gosta

1

 

M

M

M

M

47

Dva jastuka za svaki krevet odnosno gosta

2

 

 

 

 

M

48

Izbor jastuka od različitih materijala

3

 

 

 

 

M

49

Dodatni pokrivač na zahtev gosta

-

M

M

M

M

M

50

Prekrivač za svaki krevet

1

 

 

M

M

M

51

Usluga buđenja

1

 

 

 

M

M

52

Budilnik u svim smeštajnim jedinicama

1

 

 

 

 

 

53

Dodatno pospremanje smeštajne jedinice uveče

1

 

 

 

 

M

54

Promena posteljine na zahtev gosta

1

 

 

 

M

M

55

Čiviluk za garderobu

1

 

 

 

M

M

56

Stalak za kofere

1

 

 

M

M

M

57

Garnitura za sedenje u sobi

2

 

 

 

M

M

 

58

Broj slobodnih utikača u smeštajnoj jedinici

jedan

-

M

M

M

/

/

dva

1

 

 

 

M

M

59

Najmanje jedan slobodan utikač sa stalnim napajanjem koji nije povezan sa električnim sistemom u smeštajnoj jedinici28

1

 

 

 

 

M

60

Prekidač pored kreveta za regulisanje kompletnog osvetljenje u smeštajnoj jedinici

2

 

 

 

 

M

61

Dodatno osvetljenje nad sobnim stolom

1

 

 

 

M

M

62

Ogledalo za celu figuru

1

 

 

M

M

M

63

Dekoracija zidova

1

 

M

M

M

M

64

Inventarska lista, cenovnik usluga i kućni red ispisani na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku

-

M

M

M

M

M

65

Štampana obaveštenja na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku o sadržajima i uslugama koje se nude gostu29

1

 

M

M

M

M

66

Prospekt hotela

1

 

 

M

M

M

67

Informacije o turističkim sadržajima regiona

1

 

 

 

 

 

68

Štampana obaveštenja "Ne uznemiravati"
"Molimo, pospremite" ispisana na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku

1

 

 

M

M

M

69

Pribor za pisanje

na zahtev gosta

1

 

M

M

/

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

2

 

 

 

M

M

70

Pribor za šivenje

na zahtev gosta

1

 

M

M

/

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

2

 

 

 

M

M

71

Pribor za čišćenje obuće i kašika za cipele

na zahtev gosta

1

 

M

M

/

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

2

 

 

 

M

M

72

Dnevne novine na zahtev gosta

1

 

 

 

 

M

73

Časopisi na zahtev gosta

2

 

 

 

 

M

74

Oprema za peglanje

2

 

 

 

 

 

75

Vreća za veš

1

 

 

 

M

M

76

Električni aparat za grejanje vode (za pravljenje kafe, čaja) sa priborom

2

 

 

 

 

 

77

Bešumni minibar u:

50% soba

2

 

 

M

/

/

svakoj sobi

3

 

 

 

M

M

78

Vrata sa zvučnom izolacijom ili dupla vrata u:

50% smeštajnih jedinica

3

 

 

 

 

 

svakoj smeštajnoj jedinici

4

 

 

 

 

 

79

Špijunka

2

 

 

 

 

 

80

Dodatna oprema za zaključavanje vrata

2

 

 

 

 

 

81

Prozori sa zvučnom izolacijom u:

50% smeštajnih jedinica

3

 

 

 

 

 

svakoj smeštajnoj jedinici

4

 

 

 

 

 

Klimatizacija30

82

Klimatizacija sa mogućnošću individualnog podešavanja u:

25% smeštajnih jedinica

1

 

M

/

/

/

50% smeštajnih jedinica

2

 

 

M

M

/

svakoj smeštajnoj jedinici

3

 

 

 

 

M

Telekomunikacije u smeštajnoj jedinici

83

Telefon31

u sobi

-

M

M

/

/

/

sa mogućnošću uspostavljanja direktnih telefonskih veza iz svake smeštajne jedinice

1

 

 

M

M

M

84

Pristup internetu

2

 

 

 

M

M

85

Računar

na zahtev gosta

3

 

 

 

 

M

u svakoj smeštajnoj jedinici

4

 

 

 

 

 

Audio i video sistem u smeštajnoj jedinici

86

Radio32

1

 

 

 

M

M

87

CD-Plejer, I-POD na zahtev gosta

2

 

 

 

 

M

88

DVD-Plejer na zahtev gosta

2

 

 

 

 

M

89

Televizor sa daljinskim upravljačem u:

25% soba

1

 

M

/

/

/

50% soba

2

 

 

M

/

/

svakoj sobi

3

 

 

 

M

M

90

Uputstvo za programe i aktuelni TV program

1

 

 

 

M

M

91

Satelitska antena33

2

 

 

 

M

M

92

Kablovska antena34

2

 

 

 

M

M

93

Plaćeni kanali uz mogućnost blokiranja kanala sa cenovnikom usluga

2

 

 

 

 

 

Sigurnosni standardi u smeštajnoj jedinici

94

SOS poziv ili telefon u kupatilu smeštajne jedinice

1

 

 

M

M

M

95

Protivpožarni plan na vratima ili u blizini vrata smeštajne jedinice

-

M

M

M

M

M

 

96

Odnos broja smeštajnih jedinica sa terasom (balkonom) u odnosu na ukupan broj smeštajnih jedinica

1:20

1

 

 

 

 

 

1: 10

2

 

 

 

 

 

1: 5

3

 

 

 

 

 

97

Najmanje 30 % smeštajnih jedinica vidno obeleženih za nepušače

2

 

 

 

 

 

 

KUPATILO U SASTAVU SMEŠTAJNE JEDINICE

 

98

Najmanje 30% smeštajnih jedinica opremljeno odvojenim toaletom

3

 

 

 

 

 

99

Površina 80% kupatila ≥ 5 m2

2

 

 

 

 

 

 

Opremljenost kupatila

100

Tuš kabina ili kada

sa zaštitom od prskanja vode

-

M

M

M

/

/

sa paravanom

2

 

 

 

M

M

101

Prostirka za noge

1

 

 

M

M

M

102

Bide

2

 

 

 

 

 

103

Adapter za struju 220/110V

1

 

 

 

M

M

104

Kozmetičko ogledalo

1

 

 

 

 

M

105

Sušači peškira

2

 

 

 

 

 

106

Pena za kupanje ili gel za tuširanje

1

 

M

M

M

M

107

Šampon

1

 

M

M

M

M

108

Kozmetički artikli (npr. kapa za tuširanje, turpija za nokte, pribor za brijanje, četkica za zube, pasta za zube, vlažne maramice)

1 bod za svaki artikal, a najviše 3

 

 

 

M

M

109

Sredstvo za neutralisanje mirisa

1

 

 

M

M

M

110

Rezervni toalet papir

1

 

 

 

M

M

111

Higijenske vrećice

1

 

 

M

M

M

112

Dodatni peškir

1

 

 

 

M

M

113

Dnevna promena peškira na zahtev gosta

1

 

 

 

 

M

114

Bade mantil

na zahtev gosta

2

 

 

 

M

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

3

 

 

 

 

M

115

Papuče

na zahtev gosta

2

 

 

 

M

/

u svakoj smeštajnoj jedinici

3

 

 

 

 

M

116

Fen za kosu

na zahtev gosta

1

 

M

/

/

/

u svakoj sobi ili kupatilu

2

 

 

M

M

M

117

Vaga

1

 

 

 

 

 

118

Stolica u kupatilu

2

 

 

 

 

 

119

Radio ozvučenje u kupatilu

2

 

 

 

 

 

 

KVALITET UREĐENJA I OPREME

Standardno uređenje i tipska oprema

120

Nameštaj iz velikih serija

jednostavnog kvaliteta

-

M

/

/

/

/

srednjeg kvaliteta

1

 

M

/

/

/

višeg kvaliteta i komfora

2

 

 

M

/

/

Prvoklasno uređenje i oprema

121

Nameštaj iz manjih serija visokog kvaliteta
Enterijer usklađen u obliku, boji i materijalu.

3

 

 

 

M

/

Ekskluzivno uređenje i oprema

122

Nameštaj jedinstvenog dizajna (stilski ili moderan) najvišeg kvaliteta (luksuzan) i komfora
Enterijer usklađen u obliku, boji i materijalu.

4

 

 

 

 

M

 

ČUVANJE VREDNOSTI

 

123

Mogućnost čuvanja vrednosti gostiju u hotelskom sefu

1

 

M

 

 

 

124

Centralni sef sa pojedinačnim kasetama za čuvanje vrednosti gostiju za najmanje 30% smeštajnih jedinica35

2

 

 

M

M

M

125

Pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u:

najmanje 20% smeštajnih jedinica36

2

 

 

M

/

/

najmanje 30% smeštajnih jedinica37

3

 

 

 

M

/

svakoj smeštajnoj jedinici

4

 

 

 

 

M

 

POGODNOSTI ZA OSOBE SA UMANJENIM TELESNIM SPOSOBNOSTIMA38

 

126

Bez prepreka

Kategorija A39

5

 

 

 

 

 

Kategorija B40

6

 

 

 

 

 

Kategorija C41

5

 

 

 

 

 

Kategorija D42

5

 

 

 

 

 

Kategorija E43

5

 

 

 

 

 

 

OSTALI SADRŽAJI, USLUGE I POGODNOSTI

 

127

Klimatizacija44 u zajedničkim prostorijama za goste

-

M

M

M

M

M

128

Internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija

2

 

 

M

M

M

129

Širokopojasni internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija

3

 

 

 

 

 

 

130

Dodatni televizor sa daljinskim upravljačem u apartmanu

2

 

 

 

 

 

131

Vratar

2

 

 

 

 

M

132

Domaćin hotela

3

 

 

 

 

M

133

Nošenje prtljaga gosta

2

 

 

M

M

M

134

Aparat za čišćenje obuće u prijemnom holu ili u okviru smeštajnog dela objekta

2

 

 

M

M

M

135

Čišćenje obuće gostiju

3

 

 

 

 

M

136

Pranje i peglanje rublja gostiju

3

 

 

 

M

M

137

Hemijsko čišćenje

3

 

 

 

 

 

138

Usluge šivenja

2

 

 

 

 

 

139

Prevoz gostiju

3

 

 

 

 

 

140

Prodaja karata ili biletarnica na recepciji (za pozorište, koncerte, javni prevoz, itd)

2

 

 

 

 

 

141

Prostorija u hotelu opremljen TV-om sa daljinskim upravljačem

-

M

M

M

M

M

142

Dodatni ugostiteljski sadržaji
(salon, nacionalni restoran, specijalizovani restoran, picerija, poslastičarnica, snek bar, pivnica, internet kafe i sl.)

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

143

Bašta ili terasa

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

144

Sala za sastanke (poslovni salon)

3

 

 

 

 

 

145

Prostorija za banket

3

 

 

 

 

 

146

Sala za konferencije

5

 

 

 

 

 

147

Animacija i zabava (diskoteka, noćni klub, kazino i sl.)

3 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

148

Butici i trgovine

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

149

Biblioteka (izdvojena prostorija)

3

 

 

 

 

 

150

Turistička agencija

3

 

 

 

 

 

151

Banka

3

 

 

 

 

 

152

Pošta

3

 

 

 

 

 

153

Prostorija za igru dece

3

 

 

 

 

 

154

Igralište za decu45

3

 

 

 

 

 

155

Obezbeđeno profesionalno osoblje za čuvanje dece

2

 

 

 

 

 

156

Animator

2

 

 

 

 

 

157

Obezbeđene lekarske usluge

2

 

 

 

 

 

158

Sportsko-rekreativni sadržaji (bilijar, stoni tenis, kuglana,...)

2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6

 

 

 

 

 

159

Kapaciteti za sport i rekreaciju46 (tereni, sportske sale i sl.)

3 boda za svaki sadržaj, a najviše 9

 

 

 

 

 

160

Fitnes prostorija sa najmanje četiri različite sprave

4

 

 

 

 

 

161

Solarijum

3

 

 

 

 

 

162

Masaža

2

 

 

 

 

 

163

Bazen za masažu (đakuzi)

3

 

 

 

 

 

164

Parno kupatilo

4

 

 

 

 

 

165

Sauna

4

 

 

 

 

 

166

Kozmetički salon

3

 

 

 

 

 

167

Frizerski salon

3

 

 

 

 

 

 

168

Odeljenje za vodenu terapiju

5

 

 

 

 

 

169

Bazen za plivanje

otvoren

8

 

 

 

 

 

zatvoren

10

 

 

 

 

 

170

Bazen za plivanje za decu

otvoren

4

 

 

 

 

 

zatvoren

6

 

 

 

 

 

171

Iznajmljivanje sportske opreme (npr. ski oprema, bicikl, kajak i dr.)

2

 

 

 

 

 

172

Uređena plaža ili travnjak (park) za goste hotela

3

 

 

 

 

 

173

Mogućnost smeštaja kućnih ljubimaca

3

 

 

 

 

 

174

Poseban ulaz za prtljag

2

 

 

 

 

 

175

Sistematično anketiranje gostiju47

2

 

 

 

 

 

176

Sistematično upravljanje žalbama48

2

 

 

 

 

 

177

Pristup i saobraćajna povezanost

dobar

1

 

 

 

 

 

odličan

2

 

 

 

 

 

178

Položaj objekta na lokaciji

dobar

1

 

 

 

 

 

odličan

2

 

 

 

 

 

ekskluzivan

3

 

 

 

 

 

 

Obaveze po osnovu izbornih elemenata

 

Minimalni broj bodova

Garni hotel

   

 

25

45

60

80

100

________________
1 Garni hotel je podvrsta hotela minimalnog kapaciteta 7 smeštajnih jedinica u kojem se pružaju usluge noćenja i doručka.
2 Kategorije izražene brojem zvezdica.
3 Znak "M" - obavezni element za naznačenu kategoriju.
4 Znak " / " - element se ne odnosi na naznačenu kategoriju.
5 Obaveza postojanja parkinga i garaža, kao i natkrivenog pristupa za vozila ne odnosi se na objekte locirane na području užeg gradskog jezgra ili u okviru prirodnog dobra ili nepokretnog kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline.
6 Kod hotela koji posluje na području užeg gradskog jezgra ili u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
7 Kod hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
8 Kod hotela koji posluje na području užeg gradskog jezgra ili u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
9 Služba menjačkih poslova ili elektronska menjačnica sa vidno istaknutom kursnom listom.
10 Jednostavan e-mail kontakt nije dovoljan.
11 Kod hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za liftove.
12 Najmanje jedan lift, a za hotele i hotele kapaciteta više od 60 smeštajnih jedinica najmanje dva lifta za goste.
13 Lift za goste ima stanicu na svakom nivou koji koriste gosti. Pod nivoom se podrazumevaju: podrum, suteren, prizemlje, polusprat, sprat i potkrovlje-mansarda. Međusprat (mezanin) se ne uzima u obzir. Ukoliko tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju (premala svetla visina prostorije u kojoj bi trebala da bude stanica lifta), ne uzima se u obzir ni potkrovlje (mansarda). Ako se podrum sastoji od više nivoa, uzimaju se u obzir svi nivoi koje koriste gosti. Dva polusprata smatraju se jednim spratom (nivoom). Na svakom drugom poluspratu je neophodna stanica lifta.
14 Lift za hranu je namenjen usluživanju jela u room service ponudi i povezuje kuhinju i spratove na kojima se nalaze smeštajne jedinice.
15 Izbor mlečnih i suhomesnatih proizvoda i jela od jaja, žitarica, napitak (kafa, čaj i sl.), voćni sok, voće ili voćna salata. Doručak poslužuje konobar.
16 Samoposluživanje sa najmanje istim izborom proizvoda kao i prošireni doručak.
17 Aperitiv bar je izdvojen od doručkovaonice. Hotel može da koristi doručkovaonicu za pružanje usluga pića.
18 U hotelu postojanje smeštajne jedinice "porodična soba" i "apartman" nije obaveza.
19 Minimalna površina smeštajne jedinice obuhvata površine svih prostorija u okviru smeštajne jedinice. Najmanje 80% od ukupnog broja soba ima minimalnu površinu za određenu kategoriju. 20% soba može da ima površinu propisanu za jednu kategoriju niže (osim sobe u hotelu sa jednom zvezdicom), o čemu gost mora da bude obavešten. Kod hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za minimalne površine smeštajnih jedinica.
20 Soba: spavaća soba sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo.
21 Porodična soba: dve spavaće sobe sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo (kupatila).
22 Apartman je opremljen garniturom za sedenje, televizorom, telefonom i bešumnim mini barom. Apartman tipa "studio" kao i apartman sa kuhinjom ne moraju da imaju bešumni mini bar.
23 Apartman tipa "studio": prostorija za dnevni boravak, spavanje, pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo. Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta.
24 Apartman bez kuhinje: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba) i kupatilo (kupatila). Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
25 Apartman sa kuhinjom: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba), prostorija ili deo prostorije u okviru dnevnog boravka za pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo (kupatila). Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta. Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
26 Pristup francuskom krevetu je omogućen sa obe strane kreveta.
27 Smeštajna jedinica ima površinu dvokrevetne sobe.
28 Ako se isti aktivira karticom.
29 Obaveštenja se odnose na radno vreme službi u hotelu, cenovnik usluga i sl.
30 Centralna klimatizacija ili klima uređaji. U objektima koji su zaštićena kulturna dobra, a ne postoji mogućnost postavljanja klima uređaja sa individualnim podešavanjem, smeštajna jedinica ima ventilator. Obaveza se ne odnosi na objekat koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 1000 m.
31 Uz telefon se nalazi uputstvo za korišćenje telefona, imenik usluga i SOS brojevi telefona u slučaju opasnosti na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku.
32 Prijem radio programa može biti organizovan i putem TV prijemnika ili hotelskog centralnog telekomunikacionog sistema.
33 Ili kablovska antena.
34 Ili satelitska antena.
35 Ili pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u smeštajnoj jedinici.
36 Ili centralni sef.
37 Ili centralni sef.
38 Pravila su bazirana na sporazumu sa nacionalnim udruženjem za zaštitu osoba sa invaliditetom.
39 Osobe sa invaliditetom koje su delimično zavisne od motorizovanih invalidskih kolica ili pratioca.
40 Osobe sa otežanim kretanjem kojima su stalno potrebna invalidskih kolica.
41 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim vidom.
42 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim sluhom.
43 Ispunjava uslove B, C, i D.
44 Centralna klimatizacija ili pojedinačni klima uređaji.
45 Opremljeno sa najmanje 4 različite vrste sprava za igranje (klackalice, ljuljaške, tobogani, vrteške i sl.) i zaštićeno od saobraćaja.
46 Raznovrsnost sportskih i rekreacionih kapaciteta i usluga zavisi od lokacije hotela i pretežne vrste sporta (teniski, golf, mini golf, skvoš, odbojkaški, fudbalski, skijaški, tereni za jahanje, biciklističke staze itd.).
47 Aktivno i sistematično praćenje mišljenja gostiju u vezi sa kvalitetom usluga podrazumeva analizu nedostataka i unapređenje usluga.
48 Sistematično upravljanje žalbama uključuje strukturisan prijam žalbi, evaluaciju i adekvatan odgovor.

Sledeći