STANDARDI ZA RAZVRSTAVANJE APART HOTELA1 U KATEGORIJE
Oblast | Red. br. | Kriterijum | Bodovi za izborne elemente | Obavezni elementi po kategorijama2 znak "M"3 znak "/"4 | |||||
1* | 2* | 3* | 4* | 5* | |||||
SPOLJNI IZGLED OBJEKTA I HORTIKULTURNO UREĐENJE | |||||||||
Hortikulturno uređenje | 1 | Uređene i održavane postojeće zelene površine sa uređenim pešačkim komunikacijama i platoima od čvrstog materijala | 1 | M | M | M | M | M | |
Standardan izgled | 2 | Materijali korišćeni u obradi površina standardnog kvaliteta, opšti utisak odaje: | jednostavan izgled | - | M | / | / | / | / |
dobar izgled | 1 |
| M | / | / | / | |||
izgled višeg kvaliteta | 2 |
|
| M | / | / | |||
Prvoklasan izgled | 3 | Materijali korišćeni u obradi površina visokog kvaliteta, opšti utisak odaje usklađenost u obliku, boji i materijalu | 3 |
|
|
| M | / | |
Ekskluzivan izgled | 4 | Materijali korišćeni u obradi površina najvišeg kvaliteta, opšti utisak odaje ekskluzivnost | 4 |
|
|
|
| M | |
PARKING I GARAŽE5 | |||||||||
| 5 | Odnos broja parking mesta uz hotel i broja smeštajnih jedinica | 1:5 | 1 |
| M | / | / | / |
1:4 | 2 |
|
| M | / | / | |||
1:3 | 3 |
|
|
| M | / | |||
1:2 | 4 |
|
|
|
| M | |||
1:1 | 5 |
|
|
|
|
| |||
6 | Odnos broja garažnih mesta i broja smeštajnih jedinica 1:5 | do 300m od hotela | 3 |
|
|
|
|
| |
uz hotel | 4 |
|
|
|
|
| |||
7 | Uslužna služba parkiranja sa obezbeđenim čuvanjem vozila | 2 |
|
|
|
| M | ||
8 | Natkriven pristup za vozila ispred glavnog ulaza za goste6 |
| 2 |
|
|
|
| M | |
Uključujući mogućnost pristupa i turističkim autobusima do glavnog ulaza objekta | 3 |
|
|
|
|
|
ULAZI | ||||||||
| 9 | Glavni ulaz za goste odvojen od ulaza za robu i osoblje7 | 1 |
| M | M | M | M |
10 | Natkriven glavni ulaz za goste ili ulaz sa vetrobranom8 | 1 |
|
|
| M | M |
PRIJEMNI HOL | ||||||||
| 11 | Garnitura za sedenje | 1 |
| M | M | M | M |
12 | Vidno istaknute oznake za komunikacije i sadržaje hotela (ulaz, recepcija, restoran, toaleti, informacije…) | - | M | M | M | M | M | |
13 | Vidno istaknuto vreme usluživanja obroka i službi u hotelu | 1 |
| M | M | M | M | |
14 | Usluga pića u prijemnom holu - lobiju | 2 |
|
|
|
|
| |
15 | Prostorija za privremeno odlaganje prtljaga | 2 |
|
|
| M | M | |
16 | Kišobran na recepciji | 1 |
|
|
|
|
|
RECEPCIJA | ||||||||
| 17 | Deo prostora prijemnog hola (sto je prihvatljiv umesto recepcijskog pulta) | - | M | M | / | / | / |
18 | Odvojen, nezavisan prostor recepcije sa recepcijskim pultom | 1 |
|
| M | M | M | |
19 | Kompjuterizovano recepcijsko poslovanje | 2 |
| M | M | M | M |
Usluge recepcije | 20 | Recepcija radi | 12 sati | - | M | M | / | / | / |
18 sati | 1 |
|
| M | M | / | |||
24 sata | 2 |
|
|
|
| M | |||
21 | Osoblje u smeni govori | jedan strani jezik | - | M | M | / | / | / | |
dva strana jezika | 1 |
|
| M | M | / | |||
više od dva strana jezika | 2 |
|
|
|
| M | |||
22 | Faks na raspolaganju gostima | 1 |
| M | M | M | M | ||
23 | Fotokopir aparat ili skener na raspolaganju gostima | 1 |
|
| M | M | M | ||
24 | Prihvatanje kreditnih kartica | 1 |
| M | M | M | M | ||
25 | Mogućnost zamene strane valute9 | 3 |
|
|
|
| M | ||
26 | Mogućnost rezervacije putem elektronskih rezervacionih sistema10 | 3 |
|
|
|
|
|
LIFT11 | |||||||||
| 27 | Lift za goste12 za: | 5 nivoa13 i više | - | M | M | / | / | / |
4 nivoa | 1 |
|
| M | / | / | |||
3 nivoa | 2 |
|
|
| M | M | |||
2 nivoa | 3 |
|
|
|
|
| |||
28 | Dodatni lift za goste iznad minimuma | 5 |
|
|
|
|
| ||
29 | Lift za osoblje ili teretni lift za više od 3 nivoa | 4 |
|
|
|
| M | ||
30 | Lift za hranu 14 za više od 3 nivoa | 4 |
|
|
|
|
|
RESTORAN SALA | |||||||||
Usluživanje doručka | 31 | Vreme usluživanja obroka | 2 sata | - | M | M | / | / | / |
3 sata | 1 |
|
| M | M | M | |||
na zahtev gosta | 2 |
|
|
| M | M | |||
32 | Prošireni doručak15 | - | M | M | / | / | / | ||
33 | Švedski sto16 |
| 1 |
|
| M | / | / | |
sa room service uslugom | 2 |
|
|
| M | M | |||
Usluživanje jela | 34 | Jela u room service ponudi | 16 sati | 1 |
|
|
| M | / |
24 sata | 2 |
|
|
|
| M | |||
35 | Najmanje dva meni-a po izboru | - | M | M |
|
|
| ||
36 | Najmanje tri meni-a po izboru i jela po porudžbini | 1 |
|
| M | M | M | ||
37 | Ponuda jela pripremljenih po posebnim standardima (internacionalni, verski, dijetalni, vegetarijanski i dr.) | 2 |
|
|
|
| M | ||
38 | Dečji meni | 2 |
|
|
|
| M | ||
Usluživanje pića | 39 | Ponuda pića u restoran sali | 16 sati | - | M | M | M | M | M |
24 sata | 1 |
|
|
|
|
| |||
40 | Pića i napici u room service ponudi | 16 sati | 1 |
|
| M | M | / | |
24 sata | 2 |
|
|
|
| M | |||
41 | Aperitiv bar17: radno vreme | 12 sati | 1 |
|
| M | / | / | |
16 sati | 2 |
|
|
| M | M | |||
24 sata | 3 |
|
|
|
|
|
SMEŠTAJNA JEDINICA18 | |||||||||
Minimalna površina19 | 42 | apartmana20 tipa | "studio"21 | - | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | 26 m2 |
apartman bez kuhinje22 | - | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | 26 m2 | |||
apartman sa kuhinjom23 | - | 21 m2 | 23 m2 | 25 m2 | 27 m2 | 27 m2 | |||
| 43 | sobe24 | jednokrevetne | - | 10 m2 | 12 m2 | 14 m2 | 16 m2 | 18 m2 |
dvokrevetne | - | 14m2 | 16 m2 | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | |||
44 | porodične sobe25 | - | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | 26 m2 | ||
Opremljenost smeštajne jedinice | 45 | Krevet minimalnih dimenzija 100x200cm ili francuski krevet minimalnih dimenzija 140x200cm za jednu osobu | 1 |
|
| M | M | M | |
46 | Francuski krevet26 minimalnih dimenzija 180x200cm za dve osobe27 | 1 |
|
| M | M | M | ||
47 | Krevet minimalnih dimenzija 100x240 cm za jednu osobu ili dodatak za produženje kreveta na zahtev gosta za 5% ukupnog broja kreveta | 1 |
|
|
|
| M | ||
48 | Higijenski umetak za zaštitu madraca | 1 |
|
| M | M | M | ||
49 | Dečji krevet na zahtev gosta | 2 |
|
| M | M | M | ||
50 | Dodatni jastuk na zahtev gosta | 1 |
| M | M | M | M | ||
51 | Dva jastuka za svaki krevet odnosno gosta | 2 |
|
|
|
| M | ||
52 | Izbor jastuka od različitih materijala | 3 |
|
|
|
| M | ||
53 | Dodatni pokrivač na zahtev gosta | - | M | M | M | M | M | ||
54 | Prekrivač za svaki krevet | 1 |
|
| M | M | M | ||
55 | Usluga buđenja | 1 |
|
|
| M | M | ||
56 | Budilnik u svim smeštajnim jedinicama | 1 |
|
|
|
|
| ||
57 | Dodatno pospremanje smeštajne jedinice uveče | 1 |
|
|
|
| M | ||
58 | Promena posteljine na zahtev gosta | 1 |
|
|
| M | M | ||
59 | Čiviluk za garderobu | 1 |
|
|
| M | M | ||
60 | Stalak za kofere | 1 |
|
| M | M | M | ||
61 | Garnitura za sedenje u sobi | 2 |
|
|
| M | M | ||
62 | Broj slobodnih utikača u smeštajnoj jedinici | jedan | - | M | M | M | / | / | |
dva | 1 |
|
|
| M | M | |||
63 | Najmanje jedan slobodan utikač sa stalnim napajanjem koji nije povezan sa električnim sistemom u smeštajnoj jedinici28 | 1 |
|
|
|
| M | ||
64 | Prekidač pored kreveta za regulisanje kompletnog osvetljenje u smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
|
| M | ||
65 | Dodatno osvetljenje nad sobnim stolom | 1 |
|
|
| M | M | ||
66 | Ogledalo za celu figuru | 1 |
|
| M | M | M | ||
67 | Dekoracija zidova | 1 |
| M | M | M | M | ||
68 | Inventarska lista, cenovnik usluga i kućni red ispisani na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku | - | M | M | M | M | M | ||
69 | Štampana obaveštenja na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku o sadržajima i uslugama koje se nude gostu29 | 1 |
| M | M | M | M | ||
70 | Prospekt hotela | 1 |
|
| M | M | M | ||
71 | Informacije o turističkim sadržajima regiona | 1 |
|
|
|
|
| ||
72 | Štampana obaveštenja "Ne uznemiravati" | 1 |
|
| M | M | M | ||
73 | Pribor za pisanje | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | M | |||
74 | Pribor za šivenje | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | M | |||
75 | Pribor za čišćenje obuće i kašika za cipele | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | M | |||
76 | Dnevne novine na zahtev gosta | 1 |
|
|
|
| M | ||
77 | Časopisi na zahtev gosta | 2 |
|
|
|
| M | ||
78 | Oprema za peglanje | 2 |
|
|
|
|
| ||
79 | Vreća za veš | 1 |
|
|
| M | M | ||
80 | Električni aparat za grejanje vode (za pravljenje kafe, čaja) sa priborom | 2 |
|
|
|
|
| ||
81 | Bešumni minibar u: | 50% soba | 2 |
|
| M | / | / | |
svakoj sobi | 3 |
|
|
| M | M | |||
82 | Vrata sa zvučnom izolacijom ili dupla vrata u: | 50% smeštajnih jedinica | 3 |
|
|
|
|
| |
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
|
| |||
83 | Špijunka | 2 |
|
|
|
|
| ||
84 | Dodatna oprema za zaključavanje vrata | 2 |
|
|
|
|
| ||
85 | Prozori sa zvučnom izolacijom u: | 50% smeštajnih jedinica | 3 |
|
|
|
|
| |
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
|
| |||
Klimatizacija30 | 86 | Klimatizacija sa mogućnošću individualnog podešavanja u: | 25% smeštajnih jedinica | 1 |
| M | / | / | / |
50% smeštajnih jedinica | 2 |
|
| M | M | / | |||
svakoj smeštajnoj jedinici | 3 |
|
|
|
| M | |||
Telekomunikacije u smeštajnoj jedinici | 87 | Telefon31 | u sobi | - | M | M | / | / | / |
sa mogućnošću uspostavljanja direktnih telefonskih veza iz svake smeštajne jedinice | 1 |
|
| M | M | M | |||
88 | Pristup internetu | 2 |
|
|
| M | M | ||
89 | Računar | na zahtev gosta | 3 |
|
|
|
| M | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
|
| |||
Audio i video sistem u smeštajnoj jedinici | 90 | Radio32 | 1 |
|
|
| M | M | |
91 | CD-Plejer, I-POD na zahtev gosta | 2 |
|
|
|
|
| ||
92 | DVD-Plejer na zahtev gosta | 2 |
|
|
|
|
| ||
93 | Televizor sa daljinskim upravljačem u: | 25% soba | 1 |
| M | / | / | / | |
50% soba | 2 |
|
| M | / | / | |||
svakoj sobi | 3 |
|
|
| M | M | |||
94 | Uputstvo za programe i aktuelni TV program | 1 |
|
|
| M | M | ||
95 | Satelitska antena33 | 2 |
|
|
| M | M | ||
96 | Kablovska antena34 | 2 |
|
|
| M | M | ||
97 | Plaćeni kanali uz mogućnost blokiranja kanala sa cenovnikom usluga | 2 |
|
|
|
|
| ||
Sigurnosni standardi u smeštajnoj jedinici | 98 | SOS poziv ili telefon u kupatilu smeštajne jedinice | 1 |
|
| M | M | M | |
99 | Protivpožarni plan na vratima ili u blizini vrata smeštajne jedinice | - | M | M | M | M | M | ||
| 100 | Odnos broja smeštajnih jedinica sa terasom (balkonom) u odnosu na ukupan broj smeštajnih jedinica | 1:20 | 1 |
|
|
|
|
|
1: 10 | 2 |
|
|
|
|
| |||
1: 5 | 3 |
|
|
|
|
| |||
101 | Najmanje 30% smeštajnih jedinica vidno obeleženih za nepušače | 2 |
|
|
|
|
|
KUPATILO U SASTAVU SMEŠTAJNE JEDINICE | |||||||||
| 102 | Najmanje 30% smeštajnih jedinica opremljeno odvojenim toaletom | 3 |
|
|
|
|
| |
103 | Površina 80% kupatila ≥ 5 m2 | 2 |
|
|
|
|
| ||
Opremljenost kupatila | 104 | Tuš kabina ili kada | sa zaštitom od prskanja vode | - | M | M | M | / | / |
sa paravanom | 2 |
|
|
| M | M | |||
105 | Prostirka za noge | 1 |
|
| M | M | M | ||
106 | Bide | 2 |
|
|
|
|
| ||
107 | Adapter za struju 220/110V | 1 |
|
|
| M | M | ||
108 | Kozmetičko ogledalo | 1 |
|
|
|
| M | ||
109 | Sušači peškira | 2 |
|
|
|
|
| ||
110 | Pena za kupanje ili gel za tuširanje | 1 |
| M | M | M | M | ||
111 | Šampon | 1 |
| M | M | M | M | ||
112 | Kozmetički artikli (npr. kapa za tuširanje, turpija za nokte, pribor za brijanje, četkica za zube, pasta za zube, vlažne maramice) | 1 bod za svaki artikal, a najviše 3 |
|
|
| M | M | ||
113 | Sredstvo za neutralisanje mirisa | 1 |
|
| M | M | M | ||
114 | Rezervni toalet papir | 1 |
|
|
| M | M | ||
115 | Higijenske vrećice | 1 |
|
| M | M | M | ||
116 | Dodatni peškir | 1 |
|
|
| M | M | ||
117 | Dnevna promena peškira na zahtev gosta | 1 |
|
|
|
| M | ||
118 | Bade mantil | na zahtev gosta | 2 |
|
|
| M | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 3 |
|
|
|
| M | |||
119 | Papuče | na zahtev gosta | 2 |
|
|
| M | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 3 |
|
|
|
| M | |||
120 | Fen za kosu | na zahtev gosta | 1 |
| M | / | / | / | |
u svakoj sobi ili kupatilu | 2 |
|
| M | M | M | |||
121 | Vaga | 1 |
|
|
|
|
| ||
122 | Stolica u kupatilu | 2 |
|
|
|
|
| ||
123 | Radio ozvučenje u kupatilu | 2 |
|
|
|
|
|
KVALITET UREĐENJA I OPREME | |||||||||
Standardno uređenje i tipska oprema | 124 | Nameštaj iz velikih serija | jednostavnog kvaliteta | - | M | / | / | / | / |
srednjeg kvaliteta | 1 |
| M | / | / | / | |||
višeg kvaliteta i komfora | 2 |
|
| M | / | / | |||
Prvoklasno uređenje i oprema | 125 | Nameštaj iz manjih serija visokog kvaliteta | 3 |
|
|
| M | / | |
Ekskluzivno uređenje i oprema | 126 | Nameštaj jedinstvenog dizajna (stilski ili moderan) najvišeg kvaliteta (luksuzan) i komfora | 4 |
|
|
|
| M |
ČUVANJE VREDNOSTI (alternativno) | |||||||||
| 127 | Mogućnost čuvanja vrednosti gostiju u hotelskom sefu | 1 |
| M |
|
|
| |
128 | Centralni sef sa pojedinačnim kasetama za čuvanje vrednosti gostiju za najmanje 30% smeštajnih jedinica35 | 2 |
|
| M | M | M | ||
129 | Pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u: | najmanje 20% smeštajnih jedinica36 | 2 |
|
| M | / | / | |
najmanje 30% smeštajnih jedinica37 | 3 |
|
|
| M | / | |||
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
| M |
POGODNOSTI ZA OSOBE SA UMANJENIM TELESNIM SPOSOBNOSTIMA38 | |||||||||
| 130 | Bez prepreka | Kategorija A39 | 5 |
|
|
|
|
|
Kategorija B40 | 6 |
|
|
|
|
| |||
Kategorija C41 | 5 |
|
|
|
|
| |||
Kategorija D42 | 5 |
|
|
|
|
| |||
Kategorija E43 | 5 |
|
|
|
|
|
OSTALI SADRŽAJI, USLUGE I POGODNOSTI | |||||||||
| 131 | Klimatizacija44 u zajedničkim prostorijama za goste | - | M | M | M | M | M | |
132 | Internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija | 2 |
|
| M | M | M | ||
133 | Širokopojasni internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija | 3 |
|
|
|
|
| ||
134 | Dodatni televizor sa daljinskim upravljačem u apartmanu | 2 |
|
|
|
|
| ||
135 | Vratar | 2 |
|
|
|
| M | ||
136 | Domaćin hotela | 3 |
|
|
|
| M | ||
137 | Nošenje prtljaga gosta | 2 |
|
| M | M | M | ||
138 | Aparat za čišćenje obuće u prijemnom holu ili u okviru smeštajnog dela objekta | 1 |
|
|
|
|
| ||
139 | Čišćenje obuće gostiju | 3 |
|
|
|
| M | ||
140 | Pranje i peglanje rublja gostiju | 3 |
|
|
| M | M | ||
141 | Hemijsko čišćenje | 3 |
|
|
|
|
| ||
142 | Usluge šivenja | 2 |
|
|
|
|
| ||
143 | Prevoz gostiju | 3 |
|
|
|
|
| ||
144 | Prodaja karata ili biletarnica na recepciji (za pozorište, koncerte, javni prevoz, itd) | 2 |
|
|
|
|
| ||
145 | Prostorija u hotelu opremljen TV-om sa daljinskim upravljačem | - | M | M | M | M | M | ||
146 | Dodatni ugostiteljski sadržaji (salon, nacionalni restoran, i specijalizovani restoran, picerija, poslastičarnica, snek bar, pivnica, internet kafe i sl.) | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
147 | Bašta ili terasa | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
148 | Sala za sastanke (poslovni salon) | 3 |
|
|
|
|
| ||
149 | Prostorija za banket | 3 |
|
|
|
|
| ||
150 | Sala za konferencije | 5 |
|
|
|
|
| ||
151 | Animacija i zabava (diskoteka, noćni klub, kazino i sl.) | 3 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
152 | Butici i trgovine | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
153 | Biblioteka (izdvojena prostorija) | 3 |
|
|
|
|
| ||
154 | Turistička agencija | 3 |
|
|
|
|
| ||
155 | Banka | 3 |
|
|
|
|
| ||
156 | Pošta | 3 |
|
|
|
|
| ||
157 | Prostorija za igru dece | 3 |
|
|
|
|
| ||
158 | Igralište za decu45 | 3 |
|
|
|
|
| ||
159 | Obezbeđeno profesionalno osoblje za čuvanje dece | 2 |
|
|
|
|
| ||
160 | Animator | 2 |
|
|
|
|
| ||
161 | Obezbeđene lekarske usluge | 2 |
|
|
|
|
| ||
162 | Sportsko-rekreativni sadržaji (bilijar, stoni tenis, kuglana,...) | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
163 | Kapaciteti za sport i rekreaciju46 (tereni, sportske sale i sl.) | 3 boda za svaki sadržaj, a najviše 9 |
|
|
|
|
| ||
164 | Fitnes prostorija sa najmanje četiri različite sprave | 4 |
|
|
|
|
| ||
165 | Solarijum | 3 |
|
|
|
|
| ||
166 | Masaža | 2 |
|
|
|
|
| ||
167 | Bazen za masažu (đakuzi) | 3 |
|
|
|
|
| ||
168 | Parno kupatilo | 4 |
|
|
|
|
| ||
| 169 | Sauna | 4 |
|
|
|
|
| |
170 | Kozmetički salon | 3 |
|
|
|
|
| ||
171 | Frizerski salon | 3 |
|
|
|
|
| ||
172 | Odeljenje za vodenu terapiju | 5 |
|
|
|
|
| ||
173 | Bazen za plivanje | otvoren | 8 |
|
|
|
|
| |
zatvoren | 10 |
|
|
|
|
| |||
174 | Bazen za plivanje za decu | otvoren | 4 |
|
|
|
|
| |
zatvoren | 6 |
|
|
|
|
| |||
175 | Iznajmljivanje sportske opreme (npr. ski oprema, bicikl, kajak i dr.) | 2 |
|
|
|
|
| ||
176 | Uređena plaža ili travnjak (park) za goste hotela | 3 |
|
|
|
|
| ||
177 | Mogućnost smeštaja kućnih ljubimaca | 3 |
|
|
|
|
| ||
178 | Mogućnost pristupa za autobus do glavnog ulaza u objekat | 2 |
|
|
|
|
| ||
179 | Poseban ulaz za prtljag | 2 |
|
|
|
|
| ||
180 | Sistematično anketiranje gostiju47 | 2 |
|
|
|
|
| ||
181 | Sistematično upravljanje žalbama48 | 2 |
|
|
|
|
| ||
182 | Pristup i saobraćajna povezanost | dobar | 1 |
|
|
|
|
| |
odličan | 2 |
|
|
|
|
| |||
183 | Položaj objekta na lokaciji | dobar | 1 |
|
|
|
|
| |
odličan | 2 |
|
|
|
|
| |||
ekskluzivan | 3 |
|
|
|
|
|
Obaveze po osnovu izbornih elemenata |
| Minimalni broj bodova | ||||||
Apart hotel |
|
|
| 25 | 45 | 60 | 70 | 90 |
________________
1 Apart hotel je podvrsta hotela minimalnog kapaciteta 7 smeštajnih jedinica od kojih najmanje 80% čine smeštajne jedinice vrste apartman.
2 Kategorije izražene brojem zvezdica
3 Znak "M" - obavezni element za naznačenu kategoriju
4 Znak " / " - element se ne odnosi na naznačenu kategoriju
5 Obaveza postojanja parkinga i garaža, kao i natkrivenog pristupa za vozila ne odnosi se na objekte locirane na području užeg gradskog jezgra ili na prostoru zaštićenog prirodnog dobra ili nepokretnog kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline.
6 Kod apart hotela koji posluje na području užeg gradskog jezgra ili u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
7 Kod apart hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
8 Kod apart hotela koji posluje na području užeg gradskog jezgra ili u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisani standard.
9 Služba menjačkih poslova ili elektronska menjačnica sa vidno istaknutom kursnom listom
10 Jednostavan e-mail kontakt nije dovoljan.
11 Kod apart hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za liftove.
12 Najmanje jedan lift, a za apart hotele kapaciteta više od 60 smeštajnih jedinica najmanje dva lifta za goste.
13 Lift za goste ima stanicu na svakom nivou koji koriste gosti. Pod nivoom se podrazumevaju: podrum, suteren, prizemlje, polusprat, sprat i potkrovlje-mansarda. Međusprat (mezanin) se ne uzima u obzir. Ukoliko tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju (premala svetla visina prostorije u kojoj bi trebala da bude stanica lifta), ne uzima se u obzir ni potkrovlje (mansarda). Ako se podrum sastoji od više nivoa, uzimaju se u obzir svi nivoi koje koriste gosti. Dva polusprata smatraju se jednim spratom (nivoom). Na svakom drugom poluspratu je neophodna stanica lifta.
14 Lift za hranu je namenjen usluživanju jela u room service ponudi i povezuje kuhinju i spratove na kojima se nalaze smeštajne jedinice.
15 Izbor mlečnih i suhomesnatih proizvoda i jela od jaja, žitarica, napitak (kafa, čaj i sl.), voćni sok, voće ili voćna salata. Doručak poslužuje konobar.
16 Samoposluživanje sa najmanje istim izborom proizvoda kao i prošireni doručak.
17 Aperitiv bar je izdvojen od restoran sale.
18 U apart hotelu postojanje smeštajne jedinice "porodična soba" nije obaveza.
19 Minimalna površina smeštajne jedinice obuhvata površine svih prostorija u okviru smeštajne jedinice. Najmanje 80% od ukupnog broja soba ima minimalnu površinu za određenu kategoriju. 20% soba može da ima površinu propisanu za jednu kategoriju niže (osim sobe u apart hotelu sa jednom zvezdicom), o čemu gost mora da bude obavešten. Kod apart hotela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za minimalne površine smeštajnih jedinica.
20 Apartman je opremljen garniturom za sedenje, televizorom, telefonom i bešumnim mini barom. Apartman tipa "studio" kao i apartman sa kuhinjom ne moraju da imaju bešumni mini bar.
21 Apartman tipa "studio": jedna prostorija za dnevni boravak, spavanje i pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo. Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta.
22 Apartman bez kuhinje: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba) i kupatilo (kupatila). Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
23 Apartman sa kuhinjom: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba), prostorija ili deo prostorije u okviru dnevnog boravka za pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo (kupatila). Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta. Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
24 Soba: spavaća soba sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo.
25 Porodična soba: dve spavaće sobe sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo (kupatila).
26 Pristup francuskom krevetu je omogućen sa obe strane kreveta
27 Smeštajna jedinica ima površinu dvokrevetne sobe.
28 Ako se isti aktivira karticom
29 Obaveštenja se odnose na radno vreme službi u hotelu, cenovnik usluga i sl.
30 Centralna klimatizacija ili klima uređaji. U objektima koji su zaštićena kulturna dobra, a ne postoji mogućnost postavljanja klima uređaja sa individualnim podešavanjem, smeštajna jedinica ima ventilator. Objekat se ne odnosi na objekat koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 1000 m.
31 Uz telefon se nalazi uputstvo za korišćenje telefona, imenik usluga i SOS brojevi telefona u slučaju opasnosti na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku
32 Prijem radio programa može biti organizovan i putem TV prijemnika ili hotelskog centralnog telekomunikacionog sistema.
33 Ili kablovska antena
34 Ili satelitska antena
35 Ili pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u smeštajnoj jedinici.
36 Ili centralni sef.
37 Ili centralni sef.
38 Pravila su bazirana na sporazumu sa nacionalnim udruženjem za zaštitu osoba sa invaliditetom.
39 Osobe sa invaliditetom koje su delimično zavisne od motorizovanih invalidskih kolica ili pratioca.
40 Osobe sa otežanim kretanjem kojima su stalno potrebna invalidskih kolica.
41 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim vidom.
42 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim sluhom.
43 Ispunjava uslove B, C, i D.
44 Centralna klimatizacija ili pojedinačni klima uređaji
45 Opremljeno sa najmanje 4 različite vrste sprava za igranje (klackalice, ljuljaške, tobogani, vrteške i sl.) i zaštićeno od saobraćaja.
46 Raznovrsnost sportskih i rekreacionih kapaciteta i usluga zavisi od lokacije hotela i pretežne vrste sporta (teniski, golf, mini golf, skvoš, odbojkaški, fudbalski, skijaški, tereni za jahanje, biciklističke staze itd.).
47 Aktivno i sistematično praćenje mišljenja gostiju u vezi sa kvalitetom usluga podrazumeva analizu nedostataka i unapređenje usluga
48 Sistematično upravljanje žalbama uključuje strukturisan prijem žalbi, evaluaciju i adekvatan odgovor
STANDARDI ZA RAZVRSTAVANJE MOTELA1 U KATEGORIJE
Oblast | Red. br. | Kriterijum | Bodovi za izborne elemente | Obavezni elementi po kategorijama2 znak "M"3 znak "/"4 | ||||
1* | 2* | 3* | 4* | |||||
SPOLJNI IZGLED OBJEKTA I HORTIKULTURNO UREĐENJE | ||||||||
Hortikulturno uređenje | 1 | Uređene i održavane zelene površine sa uređenim pešačkim komunikacijama i platoima od čvrstog materijala | 1 | M | M | M | M | |
Standardan izgled | 2 | Materijali korišćeni u obradi površina standardnog kvaliteta, opšti utisak odaje: | jednostavan izgled | - | M | / | / | / |
dobar izgled | 1 |
| M | / | / | |||
izgled višeg kvaliteta | 2 |
|
| M | / | |||
Prvoklasan izgled | 3 | Materijali korišćeni u obradi površina visokog kvaliteta, opšti utisak odaje usklađenost u obliku, boji i materijalu | 3 |
|
|
| M |
PARKING I GARAŽE | ||||||||
| 4 | Odnos broja parking mesta i broja soba | 1:1 | - | M | M | / | / |
2:1 | 1 |
|
| M | M | |||
5 | Odnos broja posebnih parking mesta za autobuse i teretna vozila u odnosu na broj smeštajnih jedinica | 1:5 | - | M | M | / | / | |
1:3 | 1 |
|
| M | M | |||
6 | Natkrivena parking mesta za putnička vozila gostiju koji koriste usluge smeštaja | 2 |
|
|
| M | ||
7 | Obezbeđeno čuvanje vozila (čuvar ili video nadzor) | 1 |
|
| M | M | ||
8 | Odnos broja garažnih mesta i broja smeštajnih jedinica 1:5 | 2 |
|
|
| M |
ULAZI5 | |||||||
| 9 | Glavni ulaz za goste odvojen od ulaza za robu i osoblje | 1 |
| M | M | M |
10 | Natkriven glavni ulaz za goste ili ulaz sa vetrobranom | 1 |
|
|
| M |
PRIJEMNI HOL | |||||||
| 11 | Garnitura za sedenje | 1 |
| M | M | M |
12 | Vidno istaknute oznake za komunikacije i sadržaje motela (ulaz, recepcija, restoran, toaleti, informacije…) | - | M | M | M | M | |
13 | Vidno istaknuto radno vreme restorana i drugih službi u motelu | 1 |
| M | M | M |
RECEPCIJA | ||||||||
| 14 | Deo prostora prijemnog hola (sto je prihvatljiv umesto recepcijskog pulta) | - | M | M | / | / | |
15 | Odvojen, nezavisan prostor recepcije sa recepcijskim pultom | 1 |
|
| M | M | ||
16 | Kompjuterizovano recepcijsko poslovanje | 2 |
| M | M | M | ||
Usluge recepcije | 17 | Recepcija radi 24 sata |
| - | M | M | M | M |
18 | Osoblje u smeni govori: | jedan strani jezik | - | M | M | / | / | |
dva strana jezika | 1 |
|
| M | / | |||
više od dva strana jezika | 2 |
|
|
| M | |||
19 | Faks na raspolaganju gostima | 1 |
| M | M | M | ||
20 | Fotokopir aparat ili skener na raspolaganju gostima | 1 |
|
| M | M | ||
21 | Prihvatanje kreditnih kartica | - | M | M | M | M | ||
22 | Mogućnost zamene strane valute6 | 3 |
| M | M | M | ||
23 | Mogućnost rezervacije putem elektronskih rezervacionih sistema7 | 3 |
|
|
|
|
LIFT8 | ||||||||
| 24 | Lift za goste9 za: | 5 nivoa10 i više | - | M | M | / | / |
4 nivoa | 1 |
|
| M | / | |||
3 nivoa | 2 |
|
|
| M | |||
2 nivoa | 3 |
|
|
|
| |||
25 | Lift za osoblje ili teretni lift za više od 3 nivoa | 4 |
|
|
| M |
RESTORAN SALA | ||||||||
Usluživanje jela | 26 | Vreme usluživanja jela | 18 sati | - | M | M | / | / |
24 sata | 1 |
|
| M | M | |||
27 | Ponuda jela pripremljenih po posebnim standardima (internacionalni, verski, dijetalni, vegetarijanski i dr.) | 2 |
|
|
| M | ||
Usluživanje pića | 28 | Ponuda pića u restoran sali | 18 sati | - | M | M | M | / |
24 sata | 1 |
|
|
| M | |||
29 | Pića i napici u room service ponudi | 12 sati | 1 |
|
| M | / | |
16 sati | 2 |
|
|
| M | |||
30 | Aperitiv bar11: radno vreme | 18 sati | 1 |
|
| M | / | |
24 sata | 2 |
|
|
| M |
SMEŠTAJNA JEDINICA12 | ||||||||
Minimalna površina13 | 31 | sobe14 | jednokrevetne | - | 10 m2 | 12 m2 | 14 m2 | 16 m2 |
dvokrevetne | - | 14m2 | 16 m2 | 18 m2 | 20 m2 | |||
32 | porodične sobe15 | 2 boda za svaku sobu, a najviše 8 | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | ||
33 | apartmana16 tipa | "studio"17 | 2 boda za svaki apartman, a najviše 8 | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | |
apartman bez kuhinje18 | 3 boda za svaki apartman, a najviše 9 | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | |||
apartman sa kuhinjom19 | 4 boda za svaki apartman, a najviše 12 | 21 m2 | 23 m2 | 25 m2 | 27 m2 | |||
Opremljenost smeštajne jedinice | 34 | Krevet minimalnih dimenzija 100x200cm ili francuski krevet minimalnih dimenzija 140x200cm za jednu osobu | 1 |
|
|
| M | |
35 | Francuski krevet20 minimalnih dimenzija 180x200cm za dve osobe21 | 1 |
|
|
| M | ||
36 | Higijenski umetak za zaštitu madraca | 1 |
|
| M | M | ||
37 | Dečji krevet na zahtev gosta | 2 |
|
| M | M | ||
38 | Dodatni jastuk na zahtev gosta | 1 |
| M | M | M | ||
39 | Dva jastuka za svaki krevet odnosno gosta | 2 |
|
|
|
| ||
40 | Izbor jastuka od različitih materijala | 3 |
|
|
|
| ||
41 | Dodatni pokrivač na zahtev gosta | - | M | M | M | M | ||
42 | Prekrivač za svaki krevet | 1 |
|
| M | M | ||
43 | Služba buđenja | 1 |
|
| M | M | ||
44 | Budilnik u svim smeštajnim jedinicama | 1 |
|
|
|
| ||
45 | Čiviluk za garderobu | 1 |
|
|
| M | ||
46 | Odlaganje kofera: | u delu ormana | - | M | M | / | / | |
stalak za kofere | 1 |
|
| M | M | |||
47 | Garnitura za sedenje u sobi | 2 |
|
|
| M | ||
48 | Broj slobodnih utikača u smeštajnoj jedinici | jedan | - | M | M | M | / | |
dva | 1 |
|
|
| M | |||
49 | Najmanje jedan slobodan utikač sa stalnim napajanjem koji nije povezan sa električnim sistemom u smeštajnoj jedinici 22 | 1 |
|
|
| M | ||
50 | Prekidač pored kreveta za regulisanje kompletnog osvetljenja u smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
|
| ||
51 | Dodatno osvetljenje nad sobnim stolom | 1 |
|
|
| M | ||
52 | Ogledalo za celu figuru | 1 |
|
|
| M | ||
53 | Dekoracija zidova | 1 |
| M | M | M | ||
54 | Inventarska lista, cenovnik usluga i kućni red ispisani na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku | - | M | M | M | M | ||
55 | Štampana obaveštenja na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku o sadržajima i uslugama koje se nude gostu23 | 1 |
| M | M | M | ||
56 | Prospekt motela | 1 |
|
| M | M | ||
57 | Informacije o turističkim sadržajima regiona | 1 |
|
|
|
| ||
58 | Štampana obaveštenja "Ne uznemiravati" | 1 |
|
| M | M | ||
59 | Pribor za pisanje | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | |||
60 | Pribor za šivenje | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | |||
61 | Pribor za čišćenje obuće i kašika za cipele | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | |||
62 | Oprema za peglanje | 2 |
|
|
|
| ||
63 | Vreća za veš | 1 |
|
|
| M | ||
64 | Električni aparat za grejanje vode (za pravljenje kafe, čaja) sa priborom | 2 |
|
|
|
| ||
65 | Bešumni minibar u: | 50% soba | 2 |
|
| M | / | |
svakoj sobi | 3 |
|
|
| M | |||
66 | Vrata sa zvučnom izolacijom ili dupla vrata u: | 50% smeštajnih jedinica | 3 |
|
|
|
| |
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
| |||
67 | Špijunka | 2 |
|
|
|
| ||
68 | Dodatna oprema za zaključavanje vrata | 2 |
|
|
|
| ||
69 | Elektronska brava | 3 |
|
|
|
| ||
70 | Prozori sa zvučnom izolacijom u: | 50% smeštajnih jedinica | 3 |
|
|
|
| |
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
| |||
Klimatizacija24 | 71 | Klimatizacija sa mogućnošću individualnog podešavanja u: | 25% smeštajnih jedinica | 1 |
| M | / | / |
50% smeštajnih jedinica | 2 |
|
| M | / | |||
svakoj smeštajnoj jedinici | 3 |
|
|
| M | |||
Telekomunikacije u smeštajnoj jedinici | 72 | Telefon25 | u sobi | - | M | M | / | / |
sa mogućnošću uspostavljanja direktnih telefonskih veza iz svake smeštajne jedinice | 1 |
|
| M | M | |||
73 | Pristup internetu | 2 |
|
|
| M | ||
74 | Računar na zahtev gosta | 3 |
|
|
|
| ||
Audio i video sistem u smeštajnoj jedinici | 75 | Radio26 | 1 |
|
|
| M | |
76 | CD-Plejer, I-POD na zahtev gosta | 2 |
|
|
|
| ||
77 | DVD-Plejer na zahtev gosta | 2 |
|
|
|
| ||
78 | Televizor sa daljinskim upravljačem u: | 25% soba | 1 |
| M | / | / | |
50% soba | 2 |
|
| M | / | |||
svakoj sobi | 3 |
|
|
| M | |||
| 79 | Uputstvo za programe i aktuelni TV program | 1 |
|
|
| M | |
80 | Satelitska antena27 | 2 |
|
|
| M | ||
81 | Kablovski priključak28 | 2 |
|
|
| M | ||
Sigurnosni standardi u smeštajnoj jedinici | 82 | SOS poziv ili telefon u kupatilu smeštajne jedinice | 1 | M | M | M | ||
83 | Protivpožarni plan na vratima ili u blizini vrata smeštajne jedinice | - | M | M | M | M | ||
| 84 | Odnos broja smeštajnih jedinica sa terasom (balkonom) u odnosu na ukupan broj smeštajnih jedinica | 1:20 | 1 |
|
|
|
|
1:10 | 2 |
|
|
|
| |||
1: 5 | 3 |
|
|
|
| |||
85 | Najmanje 30% smeštajnih jedinica vidno obeleženih za nepušače | 2 |
|
|
|
|
KUPATILO U SASTAVU SMEŠTAJNE JEDINICE | ||||||||
Opremljenost kupatila | 86 | Tuš kabina ili kada | sa zaštitom od prskanja vode |
| M | M | M | / |
sa paravanom | 2 |
|
|
| M | |||
87 | Prostirka za noge | 1 |
|
| M | M | ||
88 | Bide | 2 |
|
|
|
| ||
89 | Adapter za struju 220/110V | 1 |
|
| M | M | ||
90 | Kozmetičko ogledalo | 1 |
|
|
|
| ||
91 | Sušači peškira | 2 |
|
|
|
| ||
92 | Pena za kupanje ili gel za tuširanje | 1 |
| M | M | M | ||
93 | Šampon | 1 |
| M | M | M | ||
94 | Kozmetički artikli (npr. kapa za tuširanje, turpija za nokte, pribor za brijanje, četkica za zube, pasta za zube, vlažne maramice) | 1 bod za svaki artikal, a najviše 3 |
|
|
| M | ||
95 | Sredstvo za neutralisanje mirisa | 1 |
|
| M | M | ||
96 | Rezervni toalet papir | 1 |
|
|
|
| ||
97 | Higijenske vrećice | 1 |
|
| M | M | ||
98 | Dodatni peškir | 1 |
|
|
| M | ||
99 | Dnevna promena peškira na zahtev gosta | 1 |
|
|
|
| ||
100 | Fen za kosu | na zahtev gosta | 1 |
| M | / | / | |
u svakoj sobi ili kupatilu | 2 |
|
| M | M |
KVALITET UREĐENJA I OPREME | ||||||||
Standardno uređenje i tipska oprema | 101 | Nameštaj iz velikih serija | jednostavnog kvaliteta | - | M | / | / | / |
srednjeg kvaliteta | 1 |
| M | / | / | |||
višeg kvaliteta i komfora | 2 |
|
| M | / | |||
Prvoklasno uređenje i oprema | 102 | Nameštaj iz manjih serija visokog kvaliteta. Enterijer usklađen u obliku, boji i materijalu. | 3 |
|
|
| M |
ČUVANJE VREDNOSTI (alternativno) | ||||||||
| 103 | Mogućnost čuvanja vrednosti gostiju u motelskom sefu | - | M | M | M |
| |
104 | Centralni sef sa pojedinačnim kasetama za čuvanje vrednosti gostiju za najmanje 30% smeštajnih jedinica29 | 2 |
|
|
| M | ||
105 | Pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u: | najmanje 20% smeštajnih jedinica30 | 2 |
|
|
| M | |
najmanje 30% smeštajnih jedinica | 3 |
|
|
|
| |||
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
|
POGODNOSTI ZA OSOBE SA UMANJENIM TELESNIM SPOSOBNOSTIMA31 | ||||||||
| 106 | Bez prepreka | Kategorija A32 | 5 |
|
|
|
|
Kategorija B33 | 6 |
|
|
|
| |||
Kategorija C34 | 5 |
|
|
|
| |||
Kategorija D35 | 5 |
|
|
|
| |||
Kategorija E36 | 5 |
|
|
|
|
OSTALI SADRŽAJI, USLUGE I POGODNOSTI | ||||||||
| 107 | Klimatizacija37 u zajedničkim prostorijama za goste | - | M | M | M | M | |
108 | Internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija | 2 |
|
| M | M | ||
109 | Širokopojasni internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija | 3 |
|
|
|
| ||
110 | Dodatni televizor sa daljinskim upravljačem u apartmanu | 2 |
|
|
|
| ||
111 | Nošenje prtljaga gostiju | 2 |
|
|
| M | ||
| 112 | Aparat za čišćenje obuće u prijemnom holu ili u okviru smeštajnog dela objekta | 1 |
|
|
|
| |
113 | Čišćenje obuće gostiju | 3 |
|
|
| M | ||
114 | Prodavnica mešovite robe u blizini motela (do 1km) | 2 |
| M | M | M | ||
115 | Tuš kabina za goste koji ne koriste usluge smeštaja | 2 boda za svaku tuš kabinu a najviše 10 |
|
| M | M | ||
116 | Dnevne novine i časopisi na zahtev gosta | 1 |
|
|
| M | ||
117 | Prostorija u motelu opremljena TV-om sa daljinskim upravljačem | - | M | M | M | M | ||
118 | Dodatni ugostiteljski sadržaji (nacionalni restoran, i specijalizovani restoran, picerija, poslastičarnica, snek bar, pivnica, internet kafe i sl.) | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
| ||
119 | Bašta ili terasa | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
| ||
120 | Sala za sastanke (poslovni salon) | 3 |
|
|
| M | ||
121 | Turistička agencija | 3 |
|
|
|
| ||
122 | Banka | 3 |
|
|
|
| ||
123 | Pošta | 3 |
|
|
|
| ||
124 | Igralište za decu38 | 3 |
|
|
|
| ||
125 | Fitnes prostorija sa najmanje četiri različite sprave | 4 |
|
|
|
| ||
126 | Solarijum | 3 |
|
|
|
| ||
127 | Masaža | 2 |
|
|
|
| ||
128 | Frizerski salon | 3 |
|
|
|
| ||
129 | Bazen za plivanje | otvoren | 8 |
|
|
|
| |
zatvoren | 10 |
|
|
|
| |||
130 | Benzinska pumpa | na udaljenosti do 2 km od motela | - | M | M |
|
| |
uz motel | 5 |
|
| M | M | |||
131 | Servis za pranje vozila | na udaljenosti do 5 km od motela | 2 |
| M | M |
| |
uz motel | 5 |
|
|
| M | |||
132 | Servis za popravku motornih vozila | na udaljenosti do 5 km od motela | - | M | M |
|
| |
uz motel | 5 |
|
| M | M | |||
133 | Mogućnost smeštaja kućnih ljubimaca | 3 |
|
|
|
| ||
134 | Sistematično anketiranje gostiju39 | 2 |
|
|
|
| ||
135 | Sistematično upravljanje žalbama40 | 2 |
|
|
|
| ||
136 | Pristup i saobraćajna povezanost | dobar | 1 |
|
|
|
| |
odličan | 2 |
|
|
|
| |||
137 | Položaj objekta na lokaciji | dobar | 1 |
|
|
|
| |
odličan | 2 |
|
|
|
|
Obaveze po osnovu izbornih elemenata |
| Minimalni broj bodova | |||||
Motel |
| 30 | 50 | 70 | 90 |
________________
1 Motel je ugostiteljski objekat za smeštaj u kojem se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića, lociran uz saobraćajnicu izvan naseljenog mesta namenjen kraćem zadržavanju gostiju, sa najmanje 7 smeštajnih jedinica. Motel je funkcionalna celina koju čini jedna građevina, deo građevine sa odvojenim pristupom i posebnim ulazom, horizontalnim i vertikalnim komunikacijama ili više prostorno odvojenih, ali funkcionalno povezanih građevina. Motel nudi najmanje jedno parking mesto po smeštajnoj jedinici, informacije o putevima i saobraćaju kao i servis automobila u okviru motela ili u neposrednoj blizini.
2 Kategorije izražene brojem zvezdica
3 Znak "M" - obavezni element za naznačenu kategoriju
4 Znak " / " - element se ne odnosi na naznačenu kategoriju
5 Kod motela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za ulaze.
6 Služba menjačkih poslova ili elektronska menjačnica sa vidno istaknutom kursnom listom
7 Jednostavan e-mail kontakt nije dovoljan.
8 Kod motela koji posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za liftove.
9 Najmanje jedan lift, a za motele kapaciteta više od 60 smeštajnih jedinica najmanje dva lifta za goste.
10 Lift za goste ima stanicu na svakom nivou koji koriste gosti. Pod nivoom se podrazumevaju: podrum, suteren, prizemlje, polusprat, sprat i potkrovlje-mansarda. Međusprat (mezanin) se ne uzima u obzir. Ukoliko tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju (premala svetla visina prostorije u kojoj bi trebala da bude stanica lifta), ne uzima se u obzir ni potkrovlje (mansarda). Ako se podrum sastoji od više nivoa, uzimaju se u obzir svi nivoi koje koriste gosti. Dva polusprata smatraju se jednim spratom (nivoom). Na svakom drugom poluspratu je neophodna stanica lifta.
11 Aperitiv bar je izdvojen od restoran sale. Motel sa 1 i 2 zvezdice može da koristi restoran salu za pružanje usluga pića.
12 U motelu postojanje smeštajne jedinice "porodična soba" i "apartman" nije obaveza.
13 Minimalna površina smeštajne jedinice obuhvata površine svih prostorija u okviru smeštajne jedinice. Najmanje 80% od ukupnog broja soba ima minimalnu površinu za određenu kategoriju. 20% soba može da ima površinu propisanu za jednu kategoriju niže (osim sobe u motelu sa jednom zvezdicom), o čemu gost mora da bude obavešten.
14 Soba: spavaća soba sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo.
15 Porodična soba: dve spavaće sobe sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo (kupatila).
16 Apartman je opremljen garniturom za sedenje, televizorom, telefonom i bešumnim mini barom. Apartman tipa "studio" kao i apartman sa kuhinjom ne moraju da imaju bešumni mini bar.
17 Apartman tipa "studio": prostorija za dnevni boravak, spavanje i pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo. Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta.
18 Apartman bez kuhinje: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba) i kupatilo (kupatila). Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
19 Apartman sa kuhinjom: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba), prostorija ili deo prostorije u okviru dnevnog boravka za pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo (kupatila). Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta. Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
20 Pristup francuskom krevetu je omogućen sa obe strane kreveta
21 Smeštajna jedinica ima površinu dvokrevetne sobe.
22 Ako se isti aktivira karticom
23 Obaveštenja se odnose na radno vreme službi u motelu, cenovnik usluga i sl.
24 Centralna klimatizacija ili klima uređaji. U objektima koji su zaštićena kulturna dobra, a ne postoji mogućnost postavljanja klima uređaja sa individualnim podešavanjem, smeštajna jedinica ima ventilator. Obaveza se ne odnosi na objekat koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 1000 m.
25 Uz telefon se nalazi uputstvo za korišćenje telefona, imenik usluga i SOS brojevi telefona u slučaju opasnosti na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku
26 Prijem radio programa može biti organizovan i putem TV prijemnika ili motelskog centralnog telekomunikacionog sistema.
27 Ili kablovski priključak
28 Ili satelitska antena
29 Ili pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u najmanje 20% smeštajnih jedinica
30 Ili centralni sef.
31 Pravila su bazirana na sporazumu sa nacionalnim udruženjem za zaštitu osoba sa invaliditetom.
32 Osobe sa invaliditetom koje su delimično zavisne od motorizovanih invalidskih kolica ili pratioca.
33 Osobe sa otežanim kretanjem kojima su stalno potrebna invalidskih kolica.
34 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim vidom.
35 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim sluhom.
36 Ispunjava uslove B, C, i D.
37 Centralna klimatizacija ili pojedinačni klima uređaji. Obaveza se ne odnosi na objekat koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 1000 m.
38 Opremljeno sa najmanje 4 različite vrste sprava za igranje (klackalice, ljuljaške, tobogani, vrteške i sl.) i zaštićeno od saobraćaja.
39 Aktivno i sistematično praćenje mišljenja gostiju u vezi sa kvalitetom usluga podrazumeva analizu nedostataka i unapređenje usluga
40 Sistematično upravljanje žalbama uključuje strukturisan prijem žalbi, evaluaciju i adekvatan odgovor
STANDARDI ZA RAZVRSTAVANJE TURISTIČKOG NASELJA1 U KATEGORIJE
Oblast | Red. br. | Kriterijum | Bodovi za izborne elemente | Obavezni elementi po kategorijama2 znak "M"3 znak "/"4 | |||||
1* | 2* | 3* | 4* | 5* | |||||
SPOLJNI IZGLED OBJEKTA I HORTIKULTURNO UREĐENJE | |||||||||
Hortikulturno uređenje | 1 | Uređene i održavane postojeće zelene površine sa uređenim pešačkim komunikacijama i platoima od čvrstog materijala | 1 | M | M | M | M | M | |
Standardan izgled | 2 | Materijali korišćeni u obradi površina standardnog kvaliteta, opšti utisak odaje: | jednostavan izgled | - | M | / | / | / | / |
dobar izgled | 1 |
| M | / | / | / | |||
izgled višeg kvaliteta | 2 |
|
| M | / | / | |||
Prvoklasan izgled | 3 | Materijali korišćeni u obradi površina visokog kvaliteta, opšti utisak odaje usklađenost u obliku, boji i materijalu | 3 |
|
|
| M | / | |
Ekskluzivan izgled | 4 | Materijali korišćeni u obradi površina najvišeg kvaliteta, opšti utisak odaje ekskluzivnost | 4 |
|
|
|
| M | |
Spoljni izgled objekata i organizacija TN | 5 | Usklađeno sa ambijentalnim okruženjem i građevinskim nasleđem podneblja | 2 |
|
| M | M | M |
PARKING I GARAŽE5 | |||||||||
| 6 | Odnos broja parking mesta uz TN i broja smeštajnih jedinica | 1:5 | 1 |
| M | / | / | / |
1:4 | 2 |
|
| M | / | / | |||
1:3 | 3 |
|
|
| M | / | |||
1:2 | 4 |
|
|
|
| M | |||
1:1 | 5 |
|
|
|
|
| |||
7 | Odnos broja parking mesta u okviru TN i broja smeštajnih jedinica6 | 1:5 | 4 |
|
|
| M | / | |
1:4 | 5 |
|
|
|
| M | |||
8 | Parking mesto uz objekat za smeštaj | 6 |
|
|
|
|
| ||
9 | Odnos broja natkrivenih parking mesta i broja parking mesta uz TN | 1:2 | 2 |
|
|
| M | M | |
1:1 | 3 |
|
|
|
|
| |||
10 | Odnos broja natkrivenih parking mesta i broja parking mesta u okviru TN7 | 1:2 | 3 |
|
|
|
| M | |
1:2 | 4 |
|
|
|
|
| |||
11 | Odnos broja garažnih mesta i broja smeštajnih jedinica 1:5 | u blizini TN | 3 |
|
|
|
|
| |
uz TN | 4 |
|
|
|
|
| |||
12 | Uslužna služba parkiranja sa obezbeđenim čuvanjem vozila | 2 |
|
|
|
| M |
ULAZI | ||||||||
| 13 | Ulaz u TN odvojen za vozila i pešake8 | 1 |
|
| M | M | M |
14 | Fizička prepreka (rampa) na ulazu za vozila9 | 1 |
|
|
| M | M | |
15 | Na ulazu u TN vidno istaknute oznake za komunikacije, objekte i sadržaje u TN (ulaz, recepcija, smeštajne jedinice, restoran, sportski tereni i objekti, prodavnica i sl.) | - | M | M | M | M | M | |
16 | Na ulazu u TN vidno istaknut orijentacioni plan turističkog naselja osvetljen noću, sa ucrtanim internim komunikacijama, objektima i ostalim sadržajima | - | M | M | M | M | M |
INTERNE KOMUNIKACIJE10 | ||||||||||
| 17 | Širina interne komunikacije za pristup vozilima do objekata TN | Jednosmerne | 2,5 m | - | M | M | / | / | / |
3,0 m | 1 |
|
| M | M | M | ||||
Dvosmerne | 6,0 m | 2 |
|
|
|
|
| |||
18 | Natkriven pristup11 za vozila ispred ulaza u prijemni hol TN | 2 |
|
|
|
| M |
PRIJEM GOSTIJU | |||||||||
Prijemni hol | 19 | Glavni ulaz za goste odvojen od ulaza za robu i osoblje | 1 |
| M | M | M | M | |
20 | Natkriven glavni ulaz za goste ili ulaz sa vetrobranom u prijemni hol | 1 |
|
|
| M | M | ||
21 | Garnitura za sedenje | 1 |
| M | M | M | M | ||
22 | Orijentacioni plan TN sa ucrtanim internim komunikacijama, objektima i ostalim sadržajima | 1 |
|
| M | M | M | ||
23 | Vidno istaknute informacije o sadržajima i uslugama koje se nude gostu sa istaknutim radnim vremenom službi u TN i u okolini, red vožnje javnih sredstava prevoza ispisane na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku. | - | M | M | M | M | M | ||
24 | Usluga pića u prijemnom holu - lobiju | 2 |
|
|
|
|
| ||
25 | Prostorija za privremeno odlaganje prtljaga | 2 |
|
|
| M | M | ||
26 | Kišobran na recepciji | 1 |
|
|
|
|
| ||
Recepcija | 27 | Deo prostora prijemnog hola (sto je prihvatljiv umesto recepcijskog pulta) | - | M | M |
|
|
| |
28 | Odvojen, nezavisan prostor recepcije sa recepcijskim pultom | 1 |
|
| M | M | M | ||
29 | Kompjuterizovano recepcijsko poslovanje | 2 |
| M | M | M | M | ||
Usluge recepcije | 30 | Recepcija radi | 12 sati | - | M | M | / | / | / |
18 sati | 1 |
|
| M | M | / | |||
24 sata | 2 |
|
|
|
| M | |||
31 | Osoblje u smeni govori | jedan strani jezik | - | M | M | / | / | / | |
dva strana jezika | 1 |
|
| M | M | / | |||
više od dva strana jezika | 2 |
|
|
|
| M | |||
32 | Faks na raspolaganju gostima | 1 |
| M | M | M | M | ||
33 | Fotokopir aparat ili skener na raspolaganju gostima | 1 |
|
| M | M | M | ||
34 | Prihvatanje kreditnih kartica | 1 |
| M | M | M | M | ||
35 | Mogućnost zamene strane valute12 | 3 |
|
|
|
| M | ||
36 | Mogućnost rezervacije putem elektronskih rezervacionih sistema13 | 3 |
|
|
|
|
|
LIFT14 | |||||||||
| 37 | Lift za goste15 za: | 5 nivoa16 i više | - | M | M | / | / | / |
4 nivoa | 1 |
|
| M | / | / | |||
3 nivoa | 2 |
|
|
| M | M | |||
2 nivoa | 3 |
|
|
|
|
| |||
38 | Dodatni lift za goste iznad minimuma | 5 |
|
|
|
|
| ||
39 | Lift za osoblje ili teretni lift za više od 3 nivoa | 4 |
|
|
| M | M | ||
RESTORAN SALA17 | |||||||||
Usluživanje doručka | 40 | Vreme usluživanja obroka18 | 2 sata | - | M | M | / | / | / |
3 sata | 1 |
|
| M | M | M | |||
na zahtev gosta | 2 |
|
|
| M | M | |||
41 | Prošireni doručak19 | - | M | M | / | / | / | ||
42 | Švedski sto20 | 1 |
|
| M | / | / | ||
Usluživanje jela | 43 | Najmanje dva meni-a po izboru | - | M | M |
|
|
| |
44 | Najmanje tri meni-a po izboru i jela po porudžbini | 1 |
|
| M | M | M | ||
45 | Ponuda jela pripremljenih po posebnim standardima (internacionalni, verski, dijetalni, vegetarijanski i dr.) | 2 |
|
|
|
| M | ||
Usluživanje pića | 46 | Ponuda pića u restoran sali | 16 sati | - | M | M | M | M | M |
24 sata | 1 |
|
|
|
|
| |||
47 | Aperitiv bar21: radno vreme | 12 sati | 1 |
|
| M | / | / | |
16 sati | 2 |
|
|
| M | M | |||
24 sata | 3 |
|
|
|
|
|
SMEŠTAJNA JEDINICA22 | |||||||||
Minimalna površina23 | 48 | sobe24 | jednokrevetne | - | 10 m2 | 12 m2 | 14 m2 | 16 m2 | 18 m2 |
dvokrevetne | - | 14 m2 | 16 m2 | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | |||
49 | porodične sobe25 | - | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | 26 m2 | ||
50 | apartmana26 tipa | "studio"27 | - | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | 26 m2 | |
apartman bez kuhinje28 | - | 18 m2 | 20 m2 | 22 m2 | 24 m2 | 26 m2 | |||
apartman sa kuhinjom29 | - | 21 m2 | 23 m2 | 25 m2 | 27 m2 | 29 m2 | |||
Opremljenost smeštajne jedinice | 51 | Krevet minimalnih dimenzija 100x200cm ili francuski krevet minimalnih dimenzija 140x200cm za jednu osobu | 1 |
|
|
| M | M | |
52 | Francuski krevet30 minimalnih dimenzija 180x200cm za dve osobe31 | 1 |
|
|
| M | M | ||
53 | Krevet minimalnih dimenzija 100x240 cm za jednu osobu ili dodatak za produženje kreveta na zahtev gosta za 5% ukupnog broja kreveta | 1 |
|
|
|
| M | ||
54 | Higijenski umetak za zaštitu madraca | 1 |
|
| M | M | M | ||
55 | Dečji krevet na zahtev gosta | 2 |
|
| M | M | M | ||
56 | Dodatni jastuk na zahtev gosta | 1 |
| M | M | M | M | ||
57 | Dva jastuka za svaki krevet odnosno gosta | 2 |
|
|
|
| M | ||
58 | Izbor jastuka od različitih materijala | 3 |
|
|
|
| M | ||
59 | Dodatni pokrivač na zahtev gosta | - | M | M | M | M | M | ||
60 | Prekrivač za svaki krevet | 1 |
|
| M | M | M | ||
61 | Usluge buđenja | 1 |
|
|
| M | M | ||
62 | Budilnik u svim smeštajnim jedinicama | 1 |
|
|
|
|
| ||
63 | Dodatno pospremanje smeštajne jedinice uveče | 1 |
|
|
|
| M | ||
64 | Promena posteljine na zahtev gosta | 1 |
|
|
| M | M | ||
65 | Čiviluk za garderobu | 1 |
|
|
| M | M | ||
66 | Stalak za kofere | 1 |
|
| M | M | M | ||
67 | Garnitura za sedenje u sobi | 2 |
|
|
| M | M | ||
68 | Broj slobodnih utikača u smeštajnoj jedinici | jedan | - | M | M | M | / | / | |
dva | 1 |
|
|
| M | M | |||
69 | Najmanje jedan slobodan utikač sa stalnim napajanjem koji nije povezan sa električnim sistemom u smeštajnoj jedinici32 | 1 |
|
|
|
| M | ||
70 | Prekidač pored kreveta za regulisanje kompletnog osvetljenja u smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
|
| M | ||
71 | Dodatno osvetljenje nad sobnim stolom | 1 |
|
|
| M | M | ||
72 | Ogledalo za celu figuru | 1 |
|
| M | M | M | ||
73 | Dekoracija zidova | 1 |
| M | M | M | M | ||
74 | Inventarska lista, cenovnik usluga i kućni red ispisani na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku | - | M | M | M | M | M | ||
75 | Štampana obaveštenja na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku o sadržajima i uslugama koje se nude gostu33 | 1 |
| M | M | M | M | ||
76 | Prospekt TN | 1 |
|
| M | M | M | ||
77 | Informacije o turističkim sadržajima regiona | 1 |
|
|
|
| M | ||
78 | Štampana obaveštenja "Ne uznemiravati" | 1 |
|
| M | M | M | ||
79 | Pribor za pisanje | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | M | |||
80 | Pribor za šivenje | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | M | |||
81 | Pribor za čišćenje obuće i kašika za cipele | na zahtev gosta | 1 |
| M | M | / | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 2 |
|
|
| M | M | |||
82 | Dnevne novine na zahtev gosta | 1 |
|
|
|
| M | ||
83 | Časopisi na zahtev gosta | 2 |
|
|
|
| M | ||
84 | Oprema za peglanje | 2 |
|
|
|
|
| ||
85 | Vreća za veš | 1 |
|
|
| M | M | ||
86 | Električni aparat za grejanje vode (za pravljenje kafe, čaja) sa priborom | 2 |
|
|
|
|
| ||
87 | Bešumni minibar u: | 50% soba | 2 |
|
| M | / | / | |
svakoj sobi | 3 |
|
|
| M | M | |||
88 | Vrata sa zvučnom izolacijom ili dupla vrata u: | 50% smeštajnih jedinica | 3 |
|
|
|
|
| |
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
|
| |||
89 | Špijunka | 2 |
|
|
|
|
| ||
90 | Dodatna oprema za zaključavanje vrata | 2 |
|
|
|
|
| ||
91 | Prozori sa zvučnom izolacijom u: | 50% smeštajnih jedinica | 3 |
|
|
|
|
| |
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
|
| |||
Klimatizacija34 | 92 | Klimatizacija sa mogućnošću individualnog podešavanja u: | 25% smeštajnih jedinica | 1 |
| M | / | / | / |
50% smeštajnih jedinica | 2 |
|
| M | M | / | |||
svakoj smeštajnoj jedinici | 3 |
|
|
|
| M | |||
Telekomunikacije u smeštajnoj jedinici | 93 | Telefon35 | u sobi | - | M | M | / | / | / |
sa mogućnošću uspostavljanja direktnih telefonskih veza iz svake smeštajne jedinice | 1 |
|
| M | M | M | |||
94 | Pristup internetu | 2 |
|
|
| M | M | ||
95 | Računar | na zahtev gosta | 3 |
|
|
|
| M | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
|
| |||
Audio i video sistem u smeštajnoj jedinici | 96 | Radio36 | 1 |
|
|
| M | M | |
97 | CD-Plejer, I-POD na zahtev gosta | 2 |
|
|
|
|
| ||
98 | DVD-Plejer na zahtev gosta | 2 |
|
|
|
|
| ||
99 | Televizor sa daljinskim upravljačem u: | 25% soba | 1 |
| M | / | / | / | |
50% soba | 2 |
|
| M | / | / | |||
svakoj sobi | 3 |
|
|
| M | M | |||
100 | Uputstvo za programe i aktuelni TV program | 1 |
|
|
| M | M | ||
101 | Satelitska antena37 | 2 |
|
|
| M | M | ||
102 | Kablovska antena38 | 2 |
|
|
| M | M | ||
103 | Plaćeni kanali uz mogućnost blokiranja kanala sa cenovnikom usluga | 2 |
|
|
|
|
| ||
Sigurnosni standardi u smeštajnoj jedinici | 104 | SOS poziv ili telefon u kupatilu smeštajne jedinice | 1 |
|
| M | M | M | |
105 | Protivpožarni plan na vratima ili u blizini vrata smeštajne jedinice | - | M | M | M | M | M | ||
| 106 | Odnos broja smeštajnih jedinica sa terasom (balkonom) u odnosu na ukupan broj smeštajnih jedinica | 1:20 | 1 |
|
|
|
|
|
1:10 | 2 |
|
|
|
|
| |||
1:5 | 3 |
|
|
|
|
| |||
107 | Najmanje 30% smeštajnih jedinica vidno obeleženih za nepušače | 2 |
|
|
|
|
|
KUPATILO U SASTAVU SMEŠTAJNE JEDINICE | |||||||||
| 108 | Najmanje 30% smeštajnih jedinica opremljeno odvojenim toaletom | 3 |
|
|
|
|
| |
Opremljenost kupatila | 109 | Tuš kabina ili kada | sa zaštitom od prskanja vode | - | M | M | M | / | / |
sa paravanom | 2 |
|
|
| M | M | |||
110 | Prostirka za noge |
|
|
| M | M | M | ||
111 | Bide | 2 |
|
|
|
|
| ||
112 | Adapter za struju 220/110V | 1 |
|
|
| M | M | ||
113 | Kozmetičko ogledalo | 1 |
|
|
|
| M | ||
114 | Sušači peškira | 2 |
|
|
|
|
| ||
115 | Pena za kupanje ili gel za tuširanje | 1 |
| M | M | M | M | ||
116 | Šampon | 1 |
| M | M | M | M | ||
117 | Kozmetički artikli (npr. kapa za tuširanje, turpija za nokte, pribor za brijanje, četkica za zube, pasta za zube, vlažne maramice) | 1 bod za svaki artikal, a najviše 3 |
|
|
| M | M | ||
118 | Sredstvo za neutralisanje mirisa | 1 |
|
| M | M | M | ||
119 | Rezervni toalet papir | 1 |
|
|
| M | M | ||
120 | Higijenske vrećice | 1 |
|
| M | M | M | ||
121 | Dodatni peškir | 1 |
|
|
| M | M | ||
122 | Dnevna promena peškira na zahtev gosta | 1 |
|
|
|
| M | ||
123 | Bade mantil | na zahtev gosta | 2 |
|
|
| M | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 3 |
|
|
|
| M | |||
124 | Papuče | na zahtev gosta | 2 |
|
|
| M | / | |
u svakoj smeštajnoj jedinici | 3 |
|
|
|
| M | |||
125 | Fen za kosu | na zahtev gosta | 1 |
| M | / | / | / | |
u svakoj sobi ili kupatilu | 2 |
|
| M | M | M | |||
126 | Vaga | 1 |
|
|
|
|
| ||
127 | Stolica u kupatilu | 2 |
|
|
|
|
| ||
128 | Radio ozvučenje u kupatilu | 2 |
|
|
|
|
|
KVALITET UREĐENJA I OPREME | |||||||||
Standardno uređenje i tipska oprema | 129 | Nameštaj iz velikih serija | jednostavnog kvaliteta | - | M | / | / | / | / |
srednjeg kvaliteta | 1 |
| M | / | / | / | |||
višeg kvaliteta i komfora | 2 |
|
| M | / | / | |||
Prvoklasno uređenje i oprema | 130 | Nameštaj iz manjih serija visokog kvaliteta. | 3 |
|
|
| M | / | |
Ekskluzivno uređenje i oprema | 131 | Nameštaj jedinstvenog dizajna (stilski ili moderan) najvišeg kvaliteta (luksuzan) i komfora. | 4 |
|
|
|
| M |
ČUVANJE VREDNOSTI (alternativno) | |||||||||
| 132 | Mogućnost čuvanja vrednosti gostiju u recepcijskom sefu | 1 |
| M |
|
|
| |
133 | Centralni sef sa pojedinačnim kasetama za čuvanje vrednosti gostiju za najmanje 30% smeštajnih jedinica39 | 2 |
|
| M | M | M | ||
134 | Pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u: | najmanje 20% smeštajnih jedinica40 | 2 |
|
| M | / | / | |
najmanje 30% smeštajnih jedinica41 | 3 |
|
|
| M | / | |||
svakoj smeštajnoj jedinici | 4 |
|
|
|
| M |
POGODNOSTI ZA OSOBE SA UMANJENIM TELESNIM SPOSOBNOSTIMA42 | |||||||||
| 135 | Bez prepreka | Kategorija A43 | 5 |
|
|
|
|
|
Kategorija B44 | 6 |
|
|
|
|
| |||
Kategorija C45 | 5 |
|
|
|
|
| |||
Kategorija D46 | 5 |
|
|
|
|
| |||
Kategorija E47 | 5 |
|
|
|
|
|
OSTALI SADRŽAJI, USLUGE I POGODNOSTI | |||||||||
| 136 | Klimatizacija u zajedničkim prostorijama za goste | - | M | M | M | M | M | |
137 | Internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija | 2 |
|
| M | M | M | ||
138 | Širokopojasni internet u najmanje jednoj pristupnoj tački u objektu u okviru javnih prostorija | 3 |
|
|
|
|
| ||
139 | Dodatni televizor sa daljinskim upravljačem u apartmanu | 2 |
|
|
|
|
| ||
140 | Vratar | 2 |
|
|
|
| M | ||
141 | Domaćin TN | 3 |
|
|
|
| M | ||
142 | Nošenje prtljaga gosta | 2 |
|
| M | M | M | ||
143 | Aparat za čišćenje obuće u prijemnom holu ili u okviru smeštajnog dela objekta | 1 |
|
| M | M | M | ||
144 | Čišćenje obuće gostiju | 3 |
|
|
|
| M | ||
145 | Pranje i peglanje rublja gostiju | 3 |
|
|
| M | M | ||
146 | Hemijsko čišćenje | 3 |
|
|
|
| M | ||
147 | Usluge šivenja | 2 |
|
|
|
|
| ||
148 | Prevoz gostiju | 3 |
|
|
|
|
| ||
149 | Prodaja karata ili biletarnica na recepciji (za pozorište, koncerte, javni prevoz, itd) | 2 |
|
|
|
|
| ||
150 | Prostorija u hotelu opremljena TV-om sa daljinskim upravljačem | - | M | M | M | M | M | ||
151 | Dodatni ugostiteljski sadržaji (nacionalni restoran, specijalizovani restoran, picerija, poslastičarnica, snek bar, pivnica, internet kafe i sl.) | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
152 | Bašta ili terasa | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
153 | Sala za sastanke (poslovni salon) | 3 |
|
|
|
|
| ||
154 | Prostorija za banket | 3 |
|
|
|
|
| ||
155 | Sala za konferencije | 5 |
|
|
|
|
| ||
156 | Animacija i zabava (diskoteka, noćni klub, kazino i sl.) | 3 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
157 | Butici i trgovine | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
158 | Biblioteka (izdvojena prostorija) | 3 |
|
|
|
|
| ||
159 | Turistička agencija | 3 |
|
|
|
|
| ||
160 | Banka | 3 |
|
|
|
|
| ||
161 | Pošta | 3 |
|
|
|
|
| ||
162 | Prostorija za igru dece | 3 |
|
|
|
|
| ||
163 | Igralište za decu48 | 3 |
|
|
|
|
| ||
164 | Obezbeđeno profesionalno osoblje za čuvanje dece | 2 |
|
|
|
|
| ||
165 | Animator | 2 |
|
|
|
|
| ||
166 | Obezbeđene lekarske usluge | 2 |
|
|
|
|
| ||
167 | Sportsko-rekreativni sadržaji (bilijar, stoni tenis, kuglana,...) | 2 boda za svaki sadržaj, a najviše 6 |
|
|
|
|
| ||
168 | Kapaciteti za sport i rekreaciju49 (tereni, sportske sale i sl.) | 3 boda za svaki sadržaj, a najviše 9 |
|
|
|
|
| ||
169 | Fitnes prostorija sa najmanje četiri različite sprave | 4 |
|
|
|
|
| ||
170 | Solarijum | 3 |
|
|
|
|
| ||
171 | Masaža | 2 |
|
|
|
|
| ||
172 | Bazen za masažu (đakuzi) | 3 |
|
|
|
|
| ||
173 | Parno kupatilo | 4 |
|
|
|
|
| ||
174 | Sauna | 4 |
|
|
|
|
| ||
175 | Kozmetički salon | 3 |
|
|
|
|
| ||
176 | Frizerski salon | 3 |
|
|
|
|
| ||
177 | Odeljenje za vodenu terapiju | 5 |
|
|
|
|
| ||
178 | Bazen za plivanje | otvoren | 8 |
|
|
|
|
| |
zatvoren | 10 |
|
|
|
|
| |||
179 | Bazen za plivanje za decu | otvoren | 4 |
|
|
|
|
| |
zatvoren | 6 |
|
|
|
|
| |||
180 | Iznajmljivanje sportske opreme (npr. ski oprema, bicikl, kajak i dr.) | 2 |
|
|
|
|
| ||
181 | Uređena plaža ili travnjak (park) za goste TN | 3 |
|
|
|
|
| ||
182 | Mogućnost smeštaja kućnih ljubimaca | 3 |
|
|
|
|
| ||
183 | Mogućnost pristupa za autobus do ulaza u TN | 2 |
|
|
|
|
| ||
184 | Mogućnost pristupa za autobus u TN | 3 |
|
|
|
|
| ||
185 | Sistematično anketiranje gostiju50 | 2 |
|
|
|
|
| ||
186 | Sistematično upravljanje žalbama51 | 2 |
|
|
|
|
| ||
187 | Pristup i saobraćajna povezanost | dobar | 1 |
|
|
|
|
| |
odličan | 2 |
|
|
|
|
| |||
188 | Položaj objekta na lokaciji | dobar | 1 |
|
|
|
|
| |
odličan | 2 |
|
|
|
|
| |||
ekskluzivan | 3 |
|
|
|
|
|
Obaveze po osnovu izbornih elemenata |
| Minimalni broj bodova | ||||||
Turističko naselje |
|
|
| 30 | 50 | 70 | 90 | 110 |
1 Turističko naselje (u daljem tekstu TN) je ugostiteljski objekat predstavljen skupom građevinski izdvojenih objekata za smeštaj i ishranu minimalnog kapaciteta od 25 smeštajnih jedinica.
U sastavu turističkog naselja se nalazi više odvojenih funkcionalno i građevinski povezanih celina.
Turističko naselje, pored smeštajnih jedinica mora da ima centralnu recepciju, ugostiteljske, sportsko-rekreativne, zabavne i druge objekte i sadržaje koji su prilagođeni uslovima destinacije.
Turističkim naseljem kao celinom upravlja ugostitelj.
U okviru turističkog naselja u samostalnim poslovnim objektima i prostorijama mogu da posluju i drugi privredni subjekti i fizička lica, koja obavljaju razne vrste delatnosti (ugostiteljske, turističke, trgovačke, zanatske), uz obaveznu saglasnost ugostitelja koji upravlja turističkim naseljem.
Turističko naselje koje u svom sastavu ima preko 80% smeštajnih jedinica vrste apartman može da nosi naziv "apartmansko naselje".
2 Kategorije izražene brojem zvezdica
3 Znak "M" - obavezni element za naznačenu kategoriju
4 Znak " / " - element se ne odnosi na naznačenu kategoriju
5 Obaveza postojanja parkinga i garaža ne odnosi se na objekte locirane na prostoru zaštićenog prirodnog dobra ili nepokretnog kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline.
6 Odnosi se na TN u koje je dozvoljen ulaz motornim vozilom
7 Odnosi se na TN u koje je dozvoljen ulaz motornim vozilom
8 Odnosi se na TN u koje je dozvoljen ulaz motornim vozilom
9 Odnosi se na TN u koje je dozvoljen ulaz motornim vozilom
10 Širina interne komunikacije i obaveza natkrivenog pristupa za vozila ispred ulaza u prijemni hol odnosi se na TN u koje je dozvoljen pristup vozilima
11 Obaveza natkrivenog pristupa za vozila ispred ulaza u prijemni hol ne odnosi se na objekte locirane na prostoru zaštićenog prirodnog dobra ili nepokretnog kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline.
12 Služba menjačkih poslova ili elektronska menjačnica sa vidno istaknutom kursnom listom
13 Jednostavan e-mail kontakt nije dovoljan.
14 Kod TN koje posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za liftove.
15 Najmanje jedan lift, a za TN kapaciteta više od 50 smeštajnih jedinica najmanje dva lifta za goste.
16 Lift za goste ima stanicu na svakom nivou koji koriste gosti. Pod nivoom se podrazumevaju: podrum, suteren, prizemlje, polusprat, sprat i potkrovlje-mansarda. Međusprat (mezanin) se ne uzima u obzir. Ukoliko tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju (premala svetla visina prostorije u kojoj bi trebala da bude stanica lifta), ne uzima se u obzir ni potkrovlje (mansarda). Ako se podrum sastoji od više nivoa, uzimaju se u obzir svi nivoi koje koriste gosti. Dva polusprata smatraju se jednim spratom (nivoom). Na svakom drugom poluspratu je neophodna stanica lifta.
17 Obaveza postojanja restoran sale odnosi se na TN u kojima uz usluge smeštaja, ugostitelj pruža i usluge ishrane i pića
18 Za TN u kojima se pružaju samo usluge doručka: vreme usluživanja doručka
19 Izbor mlečnih i suhomesnatih proizvoda i jela od jaja, žitarica, napitak (kafa, čaj i sl.), voćni sok, voće ili voćna salata. Doručak poslužuje konobar.
20 Samoposluživanje sa najmanje istim izborom proizvoda kao i prošireni doručak.
21 Aperitiv bar je izdvojen od restoran sale. TN u kojem se pružaju samo usluge doručka može da koristi prostoriju za usluživanje doručka za pružanje usluga pića.
22 U TN postojanje smeštajne jedinice "porodična soba" i "apartman" nije obaveza. Ukoliko TN nosi naziv "apartmansko naselje", postojanje smeštajne jedinice "soba" i "porodična soba" nije obaveza.
23 Minimalna površina smeštajne jedinice obuhvata površine svih prostorija u okviru smeštajne jedinice. Najmanje 80% od ukupnog broja soba ima minimalnu površinu za određenu kategoriju. 20% soba može da ima površinu propisanu za jednu kategoriju niže (osim sobe u hotelu sa jednom zvezdicom), o čemu gost mora da bude obavešten. Kod TN koje posluje u okviru nepokretnog kulturnog dobra, može da dođe do odstupanja u odnosu na propisane standarde za minimalne površine smeštajnih jedinica.
24 Soba: spavaća soba sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo.
25 Porodična soba: dve spavaće sobe sa ili bez predsoblja (predprostora) i kupatilo (kupatila).
26 Apartman je opremljen garniturom za sedenje, televizorom, telefonom i bešumnim mini barom. Apartman tipa "studio" kao i apartman sa kuhinjom ne moraju da imaju bešumni mini bar.
27 Apartman tipa "studio": jedna prostorija za dnevni boravak, spavanje i pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo. Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta.
28 Apartman bez kuhinje: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba) i kupatilo (kupatila). Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
29 Apartman sa kuhinjom: prostorija za dnevni boravak, jedna ili više prostorija za spavanje (spavaća soba), prostorija ili deo prostorije u okviru dnevnog boravka za pripremanje hrane i ručavanje i kupatilo (kupatila). Oprema radne celine za pripremanje hrane i ručavanje: termički uređaj s najmanje dve ploče, sudopera sa hladnom i toplom vodom, frižider, kuhinjski ormarić, sto i stolice prema broju kreveta. Opremanje posuđem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i napitaka vrši se na zahtev gosta. Za svaku dodatnu spavaću sobu, minimalna površina apartmana se povećava za 5 m2.
30 Pristup francuskom krevetu je omogućen sa obe strane kreveta
31 Smeštajna jedinica ima površinu dvokrevetne sobe.
32 Ako se isti aktivira karticom
33 Obaveštenja se odnose na radno vreme službi u TN, cenovnik usluga i sl.
34 Centralna klimatizacija ili klima uređaji. U objektima koji su zaštićena kulturna dobra, a ne postoji mogućnost postavljanja klima uređaja sa individualnim podešavanjem, smeštajna jedinica ima ventilator. Obaveza se ne odnosi na objekat koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 1000 m.
35 Uz telefon se nalazi uputstvo za korišćenje telefona, imenik usluga i SOS brojevi telefona u slučaju opasnosti na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku
36 Prijem radio programa može biti organizovan i putem TV prijemnika ili centralnog telekomunikacionog sistema u TN.
37 Ili kablovska antena
38 Ili satelitska antena
39 Ili pojedinačni sef za čuvanje vrednosti u smeštajnoj jedinici
40 Ili centralni sef.
41 Ili centralni sef.
42 Pravila su bazirana na sporazumu sa nacionalnim udruženjem za zaštitu osoba sa invaliditetom.
43 Osobe sa invaliditetom koje su delimično zavisne od motorizovanih invalidskih kolica ili pratioca.
44 Osobe sa otežanim kretanjem kojima su stalno potrebna invalidskih kolica.
45 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim vidom.
46 Osobe sa delimično ili potpuno oštećenim sluhom.
47 Ispunjava uslove B, C, i D.
48 Opremljeno sa najmanje 4 različite vrste sprava za igranje (klackalice, ljuljaške, tobogani, vrteške i sl.) i zaštićeno od saobraćaja.
49 Raznovrsnost sportskih i rekreacionih kapaciteta i usluga zavisi od lokacije TN i pretežne vrste sporta (teniski, golf, mini golf, skvoš, odbojkaški, fudbalski, skijaški, tereni za jahanje, biciklističke staze itd.).
50 Aktivno i sistematično praćenje mišljenja gostiju u vezi sa kvalitetom usluga podrazumeva analizu nedostataka i unapređenje usluga
51 Sistematično upravljanje žalbama uključuje strukturisan prijem žalbi, evaluaciju i adekvatan odgovor