ODLUKA
O IZVEŠTAVANJU O ADEKVATNOSTI KAPITALA BANKE

("Sl. glasnik RS", br. 45/2011 i 46/2011 - ispr.)

1. Ovom odlukom uređuju se način i rokovi izveštavanja banke o adekvatnosti kapitala banke, odnosno o kapitalu banke, kapitalnim zahtevima i pokazatelju adekvatnosti kapitala, kao i sadržina i oblik izveštaja koje su banke dužne da dostavljaju Narodnoj banci Srbije.

Najviše matično društvo bankarske grupe čiju kontrolu na konsolidovanoj osnovi vrši Narodna banka Srbije (u daljem tekstu: najviše matično društvo) dužno je da odredbe ove odluke primenjuje na konsolidovanoj osnovi.

2. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja sledeće izveštaje koji se odnose na kapital, kapitalne zahteve i pokazatelj adekvatnosti kapitala banke:

- Izveštaj o kapitalu - na Obrascu KAP;

- Izveštaj o ukupnim kapitalnim zahtevima i pokazatelju adekvatnosti kapitala - na Obrascu PAK.

Najviše matično društvo dužno je da Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o kapitalnim zahtevima bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi - na Obrascu KONS.

Forma obrazaca iz ove tačke data je u Prilogu 1.

3. Banka koja primenjuje standardizovani pristup kreditnom riziku dužna je da podatke o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik dostavi na Zbirnom izveštaju o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka prema standardizovanom pristupu - na Obrascu SP, kao i da dostavi sledeće pojedinačne izveštaje:

- Izveštaj o izloženostima prema državama i centralnim bankama - na Obrascu SP-DCB;

- Izveštaj o izloženostima prema teritorijalnim autonomijama i jedinicama lokalne samouprave - na Obrascu SP-TALS;

- Izveštaj o izloženostima prema javnim administrativnim telima - na Obrascu SP-JAT;

- Izveštaj o izloženostima prema međunarodnim razvojnim bankama - na Obrascu SP-MRB;

- Izveštaj o izloženostima prema međunarodnim organizacijama - na Obrascu SP-MO;

- Izveštaj o izloženostima prema bankama - na Obrascu SP-B;

- Izveštaj o izloženostima prema privrednim društvima - na Obrascu SP-PD;

- Izveštaj o izloženostima prema fizičkim licima - na Obrascu SP-FL;

- Izveštaj o izloženostima po osnovu pokrivenih obveznica - na Obrascu SP-PO;

- Izveštaj o izloženostima po osnovu ulaganja u otvorene investicione fondove - na Obrascu SP-OIF;

- Izveštaj o ostalim izloženostima - na Obrascu SP-OI.

Podaci u zbirnom izveštaju iz stava 1. ove tačke dobijaju se sabiranjem odgovarajućih podataka iz pojedinačnih izveštaja iz tog stava.

4. Ako je banka dobila saglasnost Narodne banke Srbije za izračunavanje aktive ponderisane kreditnim rizikom primenom pristupa zasnovanog na internom rejtingu (u daljem tekstu: saglasnost za IRB pristup), dužna je da za klase izloženosti na koje primenjuje taj pristup dostavlja Zbirni izveštaj o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka prema IRB pristupu - na Obrascu IRB, kao i da dostavi sledeće pojedinačne izveštaje:

- Izveštaj o izloženostima prema državama i centralnim bankama - na Obrascu IRB-DCB;

- Izveštaj o izloženostima prema bankama - na Obrascu IRB-B;

- Izveštaj o izloženostima prema privrednim društvima - na Obrascu IRB-PD;

- Izveštaj o izloženostima prema fizičkim licima - na Obrascu IRB-FL;

- Izveštaj o izloženostima po osnovu vlasničkih ulaganja - na Obrascu IRB-VU.

Podaci u zbirnom izveštaju iz stava 1. ove tačke dobijaju se sabiranjem odgovarajućih podataka iz pojedinačnih izveštaja iz tog stava.

5. Banka koja primenjuje IRB pristup dužna je da, pored izveštaja iz tačke 4. ove odluke, dostavlja i sledeće izveštaje:

- Izveštaj o izloženostima prema bankama, kreditnim institucijama i investicionim društvima - na Obrascu IRB-BID;

- Izveštaj o izloženostima po osnovu specijalizovanog kreditiranja - na Obrascu IRB-SK;

- Izveštaj o izloženostima prema malim i srednjim preduzećima iz klase izloženosti prema privrednim društvima - na Obrascu IRB-MSP (PD);

- Izveštaj o izloženostima prema fizičkim licima obezbeđenim hipotekama na nepokretnostima - na Obrascu IRB-FLH;

- Izveštaj o kvalifikovanim revolving izloženostima prema fizičkim licima - na Obrascu IRB-RFL;

- Izveštaj o izloženostima prema malim i srednjim preduzećima iz klase izloženosti prema fizičkim licima - na Obrascu IRB-MSP (FL);

- Izveštaj o ostalim izloženostima prema fizičkim licima - na Obrascu IRB-OFL.

Podaci u izveštaju iz tačke 4. stav 1, alineja četvrta, ove odluke (Obrazac IRB-FL) dobijaju se sabiranjem odgovarajućih podataka iz izveštaja datih na obrascima IRB-FLH, IRB-RFL, IRB-MSP (FL) i IRB-OFL.

6. U Izveštaju o izloženostima po osnovu vlasničkih ulaganja (Obrazac IRB-VU) banka iskazuje iznose aktive ponderisane kreditnim rizikom za izloženosti po osnovu vlasničkih ulaganja na koje primenjuje IRB pristup.

7. Ako IRB pristup primenjuje na klasu izloženosti po osnovu ostale imovine, banka je dužna da za tu klasu izloženosti Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o ostalim izloženostima - na Obrascu SPIRB-OI.

8. Ako je banci u okviru saglasnosti za IRB pristup omogućeno da na određene klase izloženosti i dalje primenjuje standardizovani pristup, dužna je da za te klase dostavlja odgovarajuće izveštaje o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka prema standardizovanom pristupu.

U skladu sa stavom 1. ove tačke, banka je dužna da, za one klase izloženosti na koje primenjuje standardizovani pristup, Narodnoj banci Srbije dostavi zbirni izveštaj - na Obrascu SP, kao i sledeće pojedinačne izveštaje:

- Izveštaj o izloženostima prema bankama, kreditnim institucijama i investicionim društvima - na Obrascu SPIRB-BID;

- Izveštaj o izloženosti po osnovu specijalizovanog kreditiranja - na Obrascu SPIRB-SK;

- Izveštaj o izloženostima prema malim i srednjim preduzećima iz klase izloženosti prema privrednim društvima - na Obrascu SPIRB-MSP (PD);

- Izveštaj o izloženostima prema fizičkim licima obezbeđenim hipotekama na nepokretnostima - na Obrascu SPIRB-FLH;

- Izveštaj o kvalifikovanim revolving izloženostima prema fizičkim licima - na Obrascu SPIRB-RFL;

- Izveštaj o izloženostima prema malim i srednjim preduzećima iz klase izloženosti prema fizičkim licima - na Obrascu SPIRB-MSP (FL);

- Izveštaj o ostalim izloženostima prema fizičkim licima - na Obrascu SPIRB-OFL.

Ako primenjuje standardizovani pristup za klasu izloženosti po osnovu vlasničkih ulaganja, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi podatke o ovim izloženostima u odgovarajućim izveštajima prema standardizovanom pristupu na obrascima SP iz tačke 3. ove odluke.

9. Banka koja je izložena riziku izmirenja/isporuke po osnovu neizmirenih transakcija iz knjige trgovanja dužna je da Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o izloženosti riziku izmirenja/isporuke po osnovu neizmirenih transakcija - na Obrascu RII-NT.

10. Forma obrazaca iz tač. od 3. do 9. ove odluke data je u Prilogu 2.

11. Ako banka ima pozicije u knjizi trgovanja dužna je da dostavlja sledeće izveštaje:

- Izveštaj o knjizi trgovanja - dnevna stanja - na Obrascu DKT;

- Izveštaj o elementima knjige trgovanja - na Obrascu EKT.

12. Ako izračunava kapitalne zahteve za cenovni rizik, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi sledeće izveštaje:

- Izveštaj o kapitalnom zahtevu za opšti cenovni rizik po osnovu dužničkih hartija od vrednosti - na Obrascu DHOV-OC1 ili Obrascu DHOV-OC2;

- Izveštaj o kapitalnom zahtevu za specifični cenovni rizik po osnovu dužničkih hartija od vrednosti - na Obrascu DHOV-SC;

- Izveštaj o kapitalnom zahtevu za cenovni rizik po osnovu vlasničkih hartija od vrednosti - na Obrascu VHOV.

13. Ako izračunava kapitalni zahtev za devizni rizik, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi Izveštaj o kapitalnom zahtevu za devizni rizik - na Obrascu KDR.

14. Ako izračunava kapitalni zahtev za robni rizik, banka je dužna da, u zavisnosti od odabranog pristupa za izračunavanje ovog kapitalnog zahteva, Narodnoj banci Srbije dostavi Izveštaj o kapitalnom zahtevu za robni rizik - pojednostavljeni pristup - na Obrascu RR-PP, odnosno Izveštaj o kapitalnom zahtevu za robni rizik - pristup lestvice dospeća - na Obrascu RR-PLD.

15. Ako izračunava kapitalni zahtev po osnovu pozicija u opcijama, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi Izveštaj o kapitalnom zahtevu za cenovni, devizni i robni rizik po osnovu pozicija u opcijama - na Obrascu PO.

16. Ako je dobila saglasnost za primenu pristupa internih modela za obračun kapitalnog zahteva za cenovni, devizni i robni rizik, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o kapitalnom zahtevu za cenovni, devizni i robni rizik primenom pristupa internih modela - na Obrascu PIM i Izveštaj o kapitalnom zahtevu za cenovni, devizni i robni rizik primenom pristupa internih modela - detaljan pregled - na Obrascu PIM-DET.

17. Forma obrazaca iz tač. od 11. do 16. ove odluke data je u Prilogu 3.

18. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja Izveštaj o kapitalnom zahtevu za operativni rizik - na Obrascu OR, bez obzira na to koji pristup primenjuje za izračunavanje kapitalnog zahteva za ovaj rizik.

Ako je dobila saglasnost Narodne banke Srbije za primenu naprednog pristupa za izračunavanje kapitalnog zahteva za operativni rizik, banka je dužna da dostavlja Izveštaj o bruto gubicima po linijama poslovanja i vrstama događaja - na Obrascu OR-DET i Izveštaj o materijalno značajnim gubicima po osnovu operativnog rizika - na Obrascu OR-MZG.

Forma obrazaca iz ove tačke data je u Prilogu 4.

19. Banka je dužna da sve izveštaje iz ove odluke, izuzev izveštaja iz tačke 2. stav 2. i tačke 11. te odluke, tromesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije, i to:

1) izveštaje za prvo tromesečje, sa stanjem na dan 31. marta tekuće godine - najkasnije 20. aprila tekuće godine;

2) izveštaje za drugo tromesečje, sa stanjem na dan 30. juna tekuće godine - najkasnije 20. jula tekuće godine;

3) izveštaje za treće tromesečje, sa stanjem na dan 30. septembra tekuće godine - najkasnije 20. oktobra tekuće godine;

4) izveštaje za četvrto tromesečje, sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine - najkasnije 5. marta naredne godine.

Banka je dužna da izveštaje iz tačke 11. ove odluke dostavlja mesečno, sa stanjem poslednjeg kalendarskog dana u prethodnom mesecu - najkasnije 20. u mesecu.

20. Najviše matično društvo dužno je da sve izveštaje iz ove odluke, sastavljene na konsolidovanom nivou za bankarsku grupu (u daljem tekstu: konsolidovani izveštaji), dostavlja sa stanjem na dan 30. juna - najkasnije 30. septembra tekuće godine.

Najviše matično društvo dužno je da revidirane konsolidovane izveštaje za bankarsku grupu dostavi sa stanjem na dan 31. decembra - najkasnije 31. maja naredne godine.

21. Izuzetno od tač. 19. i 20. ove odluke, banka, odnosno najviše matično društvo dužni su da, na zahtev Narodne banke Srbije, sačine izveštaje sa stanjem na dan koji odredi Narodna banka Srbije i s rokom za dostavljanje tih izveštaja koji odredi Narodna banka Srbije.

22. Banka je dužna da izveštaje iz ove odluke dostavlja u vidu elektronske poruke, u formatu i na način koji su propisani posebnim uputstvom kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

Banka je dužna da podatke u izveštajima iz ove odluke prikaže tačno i potpuno, u skladu s propisima Narodne banke Srbije.

23. Prilozi iz ove odluke odštampani su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

24. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Uputstvo o izveštajima u vezi s pokazateljem adekvatnosti kapitala, kapitalnim zahtevima i knjigom trgovanja banke ("Službeni glasnik RS", br. 59/2008 i 30/2010).

25. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 31. decembra 2011. godine.

 

Prilog 1

____________________________
(poslovno ime i sedište banke)

Obrazac KAP

Izveštaj o kapitalu

(u hiljadama dinara)

Redni br.

Naziv pozicije

Iznos

I

KAPITAL

 

1.

OSNOVNI KAPITAL

 

1.1.

Nominalna vrednost uplaćenih akcija, osim preferencijalnih kumulativnih akcija

 

1.2.

Stečene sopstvene akcije banke, osim preferencijalnih kumulativnih akcija

 

1.3.

Emisiona premija

 

1.4.

Rezerve iz dobiti

 

1.5.

Neraspoređena dobit iz ranijih godina

 

1.6.

Gubici iz prethodnih godina

 

1.7.

Dobit iz tekuće godine

 

1.8.

Gubitak tekuće godine

 

1.9.

Nematerijalna ulaganja

 

1.10.

Iznos akcija banke uzetih u zalogu, osim preferencijalnih kumulativnih akcija

 

1.11.

Regulatorna usklađivanja vrednosti

 

1.11.1.

Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

1.11.2.

Ostale neto negativne revalorizacione rezerve

 

1.11.3.

Dobit po osnovu obaveza banke vrednovanih prema fer vrednosti koja je ostvarena zbog promene kreditnog rejtinga banke

 

1.11.4.

Potrebna rezerva iz dobiti za procenjene gubitke po bilansnoj aktivi i vanbilansnim stavkama banke

 

1.12.

Manjinska učešća u podređenim društvima

 

1.13.

Ostale negativne konsolidovane rezerve

 

1.14.

Ostale pozitivne konsolidovane rezerve

 

2.

DOPUNSKI KAPITAL

 

2.1.

Nominalna vrednost uplaćenih preferencijalnih kumulativnih akcija

 

2.2.

Stečene sopstvene preferencijalne kumulativne akcije

 

2.3.

Emisiona premija po osnovu preferencijalnih kumulativnih akcija

 

2.4.

Deo revalorizacionih rezervi banke

 

2.5.

Hibridni instrumenti kapitala

 

2.6.

Subordinirane obaveze

 

2.7.

Višak izdvojenih ispravki vrednosti, rezervisanja i potrebnih rezervi iz dobiti u odnosu na očekivane gubitke

 

2.8.

Iznos kapitala kojim se prekoračuju ograničenja za dopunski kapital

 

2.9.

Potraživanja po osnovu bilansne aktive i vanbilansnih stavki obezbeđena hibridnim instrumentom ili subordiniranom obavezom

 

2.10.

Iznos preferencijalnih kumulativnih akcija banke uzetih u zalogu

 

3.

ODBITNE STAVKE OD KAPITALA

 

3.1.

Od čega: umanjenje osnovnog kapitala

 

3.2.

Od čega: umanjenje dopunskog kapitala

 

3.3.

Direktna ili indirektna ulaganja u banke i druga lica u finansijskom sektoru u iznosu većem od 10% kapitala tih banaka, odnosno drugih lica

 

3.4.

Ulaganja u hibridne instrumente i subordinirane obaveze drugih banaka i lica u finansijskom sektoru u kojima banka ima direktna ili indirektna ulaganja u iznosu većem od 10% kapitala tih lica

 

3.5.

Ukupan iznos direktnih i indirektnih ulaganja u banke i druga lica u finansijskom sektoru u iznosu do 10% njihovog kapitala, kao i ulaganja u njihove hibridne instrumente i subordinirane obaveze, koji prelazi 10% zbira osnovnog i dopunskog kapitala banke za koju se obračunava kapital

 

3.6.

Iznos za koji su prekoračena kvalifikovana učešća u licima koja nisu lica u finansijskom sektoru

 

3.7.

Manjak izdvojenih ispravki vrednosti, rezervisanja i potrebne rezerve iz dobiti u odnosu na očekivane gubitke

 

3.8.

Iznos izloženosti po osnovu slobodnih isporuka kada druga ugovorna strana nije izmirila svoju obavezu u roku od četiri radna dana

 

3.9.

Potraživanja i potencijalne obaveze prema licima povezanim sa bankom ili prema zaposlenima u banci koje je banka ugovorila pod uslovima koji su povoljniji od uslova ugovorenih sa drugim licima

 

3.10.

Potrebna rezerva iz dobiti za procenjene gubitke po bilansnoj aktivi i vanbilansnim stavkama banke u skladu sa tačkom 427. stav 1. odluke kojom se uređuje adekvatnost kapitala banke

 

4.

UKUPAN OSNOVNI KAPITAL

 

5.

UKUPAN DOPUNSKI KAPITAL

 

II

NAPOMENE

 

1.

Pozitivan/negativan iznos razlike između ukupne ispravke vrednosti bilansne aktive, rezervisanja za gubitke po vanbilansnim stavkama i potrebne rezerve iz dobiti s jedne strane i iznosa ukupnih očekivanih gubitaka prema IRB pristupu s druge strane

 

1.1.

Iznos ispravki vrednosti, rezervisanja i potrebne rezerve iz dobiti banke

 

1.1.1.

Od čega: na grupnoj osnovi

 

1.1.2.

Od čega: na pojedinačnoj osnovi

 

1.2.

Iznos očekivanog gubitka prema IRB pristupu

 

2.

Bruto iznos subordiniranih obaveza

 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

___________________________
(poslovno ime i sedište banke)

Obrazac PAK

Izveštaj o ukupnim kapitalnim zahtevima i pokazatelju adekvatnosti kapitala

(u hiljadama dinara)

Redni br.

Naziv

Iznos

Pokrivenost osnovnim kapitalom

Pokrivenost dopunskim kapitalom

1

2

3

I

KAPITAL

 

 

 

1.

UKUPAN OSNOVNI KAPITAL

 

 

 

2.

UKUPAN DOPUNSKI KAPITAL

 

 

 

II

KAPITALNI ZAHTEVI

 

 

 

1.

KAPITALNI ZAHTEV ZA KREDITNI RIZIK, RIZIK DRUGE UGOVORNE STRANE I RIZIK IZMIRENJA/ISPORUKE PO OSNOVU SLOBODNIH ISPORUKA

 

 

 

1.1.

Standardizovani pristup (SP)

 

 

 

1.1.1.

SP klase izloženosti

 

 

 

1.1.2.

IRB klase izloženosti

 

 

 

1.2.

Pristup zasnovan na internom rejtingu (IRB)

 

 

 

1.2.1.

FIRB pristup

 

 

 

1.2.2.

AIRB pristup

 

 

 

1.2.3.

Izloženosti po osnovu vlasničkih ulaganja

 

 

 

1.2.4.

Izloženosti po osnovu ostale imovine

 

 

 

2.

KAPITALNI ZAHTEV ZA RIZIK IZMIRENJA/ISPORUKE PO OSNOVU NEIZMIRENIH TRANSAKCIJA

 

 

 

3.

KAPITALNI ZAHTEV ZA TRŽIŠNE RIZIKE

 

 

 

3.1.

Kapitalni zahtevi za cenovni, devizni i robni rizik izračunat primenom standardizovanih pristupa

     

3.1.1.

Kapitalni zahtev za cenovni rizik po osnovu dužničkih hartija od vrednosti

 

 

 

3.1.2.

Kapitalni zahtev za cenovni rizik po osnovu vlasničkih hartija od vrednosti

 

 

 

3.1.3.

Kapitalni zahtev za devizni rizik

 

 

 

3.1.4.

Kapitalni zahtev za robni rizik

 

 

 

3.2.

Kapitalni zahtevi za cenovni, devizni i robni rizik izračunati primenom pristupa internih modela

     

4.

KAPITALNI ZAHTEV ZA OPERATIVNI RIZIK

 

 

 

4.1.

Kapitalni zahtev za operativni rizik izračunat primenom pristupa osnovnog indikatora

     

4.2.

Kapitalni zahtev za operativni rizik izračunat primenom standardizovanog pristupa

     

4.3.

Kapitalni zahtev za operativni rizik izračunat primenom naprednog pristupa

     

5.

POKRIVENOST KAPITALNIH ZAHTEVA

 

 

 

III

POKAZATELJ ADEKVATNOSTI KAPITALA (%)

 

 

 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

 

 

_______________________________________________
(poslovno ime i sedište najvišeg matičnog društva)

 

Obrazac KONS

Izveštaj o kapitalnim zahtevima bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi

(u hiljadama dinara)

BANKARSKA GRUPA ČIJU KONTROLU NA KONSOLIDOVANOJ OSNOVI VRŠI NARODNA BANKA SRBIJE

 

Poslovno ime banke/člana bankarske grupe

Matični broj

Kapitalni zahtev za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka

Kapitalni zahtev za rizik izmirenja/isporuke po osnovu neizmirenih transakcija

Kapitalni zahtev za cenovne rizike

Kapitalni zahtev za devizni rizik

Kapitalni zahtev za robni rizik

Kapitalni zahtev za operativni rizik

UKUPNI KAPITALNI ZAHTEVI

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Banka

               

Podređeno društvo

               

...

               

Ukupno

               

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

Prilog 2

________________________________
(poslovno ime i sedište banke)

Obrazac SP

Zbirni izveštaj o kapitalnom zahtevu za kreditni rizik, rizik druge ugovorne strane i rizik izmirenja/isporuke po osnovu slobodnih isporuka prema standardizovanom pristupu

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa ostalim obrascima SP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

         

 

     

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

9

10%

 

 

         

 

     

10

20%

 

 

         

 

     

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

12

35%

 

 

         

 

     

13

50%

 

 

         

 

     

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

15

75%

 

 

         

 

     

16

100%

 

 

         

 

     

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

19

150%

 

 

         

 

     

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

21

visokorizična potraživanja

 

 

         

 

     

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

         

 

     

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

_________________________________
(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-DCB

Izveštaj o izloženostima prema državama i centralnim bankama

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

         

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

         

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

         

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP-DCB
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa Obrascem CP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

         

 

     

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

9

10%

 

 

                 

10

20%

 

 

         

 

     

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

12

35%

 

 

                 

13

50%

 

 

         

 

     

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

15

75%

 

 

                 

16

100%

 

 

         

 

     

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

19

150%

 

 

         

 

     

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

21

visokorizična potraživanja

 

 

                 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

                 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

_________________________________
(poslovno ime i sedište banke)

Obrazac SP-TALS

Izveštaj o izloženostima prema teritorijalnim autonomijama i jedinicama lokalne samouprave

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

         

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

         

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

         

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

         

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP-TALS
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa Obrascem SP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

         

 

     

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

9

10%

 

 

                 

10

20%

 

 

         

 

     

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

12

35%

 

 

                 

13

50%

 

 

         

 

     

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

15

75%

 

 

                 

16

100%

 

 

         

 

     

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

19

150%

 

 

         

 

     

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

21

visokorizična potraživanja

 

 

                 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

                 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

_______________________________
(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-JAT

Izveštaj o izloženostima prema javnim administrativnim telima

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

         

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

         

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

         

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

         

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP-JAT
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa Obrascem SP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

         

 

     

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

9

10%

 

 

                 

10

20%

 

 

         

 

     

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

12

35%

 

 

                 

13

50%

 

 

         

 

     

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

15

75%

 

 

                 

16

100%

 

 

         

 

     

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

19

150%

 

 

         

 

     

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

21

visokorizična potraživanja

 

 

                 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

                 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

____________________________
(poslovno ime i sedište banke)

Obrazac SP-MRB

Izveštaj o izloženostima prema međunarodnim razvojnim bankama

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

         

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

         

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

         

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

         

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP-MRB
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa Obrascem SP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

         

 

     

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

9

10%

 

 

                 

10

20%

 

 

         

 

     

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

12

35%

 

 

                 

13

50%

 

 

         

 

     

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

15

75%

 

 

                 

16

100%

 

 

         

 

     

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

19

150%

 

 

         

 

     

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

21

visokorizična potraživanja

 

 

                 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

                 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

________________________________
(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-MO

Izveštaj o izloženostima prema međunarodnim organizacijama

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

         

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

         

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

         

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

         

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

         

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

         

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

         

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

         

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

         

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

         

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP-MO
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa Obrascem SP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

         

 

     

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

9

10%

 

 

                 

10

20%

 

 

                 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

12

35%

 

 

                 

13

50%

 

 

                 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

15

75%

 

 

                 

16

100%

 

 

                 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

                 

19

150%

 

 

                 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

                 

21

visokorizična potraživanja

 

 

                 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

                 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

_______________________________
(poslovno ime i sedište banke)

Obrazac SP-B

Izveštaj o izloženostima prema bankama

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

         

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

         

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

         

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

         

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP-B
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa Obrascem SP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

         

 

     

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

9

10%

 

 

                 

10

20%

 

 

         

 

     

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

12

35%

 

 

                 

13

50%

 

 

         

 

     

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

15

75%

 

 

                 

16

100%

 

 

         

 

     

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

19

150%

 

 

         

 

     

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

21

visokorizična potraživanja

 

 

                 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

                 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

_______________________________
(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SP-PD

Izveštaj o izloženostima prema privrednim društvima

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

         

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

         

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

         

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP-PD
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa Obrascem SP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

                 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

9

10%

 

 

                 

10

20%

 

 

         

 

     

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

12

35%

 

 

         

 

     

13

50%

 

 

         

 

     

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

15

75%

 

 

                 

16

100%

 

 

         

 

     

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

19

150%

 

 

         

 

     

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

21

visokorizična potraživanja

 

 

         

 

     

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

                 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

____________________________
(poslovno ime i sedište banke)

Obrazac SP-FL

Izveštaj o izloženostima prema fizičkim licima

strana 1

(u hiljadama dinara)

 

 

BRUTO IZLOŽENOST

Ispravke vrednosti, rezervisanja i potrebna rezerva

NETO IZLOŽENOST

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - KREDITNA ZAŠTITA SA ZAMENOM PONDERA RIZIKA

Neto izloženost posle primene kreditne zaštite sa zamenom pondera kreditnog rizika

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

 

od čega: potrebna rezerva

INSTRUMENTI NEMATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE

EFEKTI PRIMENE INSTRUMENATA KREDITNE ZAŠTITE

Garancije

Kreditni derivati

Jednostavni metod

Ostali instrumenti materijalne kreditne zaštite

Ukupno umanjenje (-)

Ukupno uvećanje (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

UKUPNA IZLOŽENOST

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

 

 

   

 

       

 

 

 

3

Vanbilansne stavke

 

 

   

 

       

 

 

 

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

       

 

       

 

 

 

5

Finansijski derivati

       

 

       

 

 

 

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

       

 

       

 

 

 

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

         

 

 

 

 

 

 

 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

9

10%

         

 

 

 

 

 

 

 

10

20%

         

 

 

 

 

 

 

 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

12

35%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

13

50%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

         

 

 

 

 

 

 

 

15

75%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

16

100%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

       

 

 

 

 

 

 

 

 

18

dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

19

150%

       

 

 

 

 

 

 

 

 

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

21

visokorizična potraživanja

       

 

 

 

 

 

 

 

 

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac SP-FL
strana 2

(u hiljadama dinara)

 

 

TEHNIKE UBLAŽAVANJA KREDITNOG RIZIKA - INSTRUMENTI MATERIJALNE KREDITNE ZAŠTITE (složeni metod)

Efektivna vrednost izloženosti (E*)

Efektivna vrednost izloženosti razvrstana po faktorima konverzije

VREDNOST IZLOŽENOSTI

IZNOS AKTIVE PONDERISANE KREDITNIM RIZIKOM

KAPITALNI ZAHTEV

Iznos prilagođavanja izloženosti usled primene faktora volatilnosti (Eva-E)

Vrednost sredstva obezbeđenja korigovana faktorom volatilosti i prilagođena za ročnu neusklađenost (Cvam) (-)

0%

20%

50%

100%

 

od čega: po osnovu rizika druge ugovorne strane

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

1

UKUPNA IZLOŽENOST

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa Obrascem SP

Prikaz po vrstama izloženosti:

2

Bilansne pozicije

   

 

 

 

 

 

 

     

3

Vanbilansne stavke

   

 

       

 

     

4

Transakcije kreditiranja hartija od vrednosti i transakcije s dugim rokom izmirenja

   

 

 

 

 

 

 

     

5

Finansijski derivati

   

 

 

 

 

 

 

     

6

Netiranje između različitih kategorija proizvoda

   

 

 

 

 

 

 

     

Prikaz po ponderima kreditnog rizika:

7

0%

 

 

                 

8

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

9

10%

 

 

                 

10

20%

 

 

                 

11

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

12

35%

 

 

         

 

     

13

50%

 

 

         

 

     

14

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

                 

15

75%

 

 

         

 

     

16

100%

 

 

         

 

     

17

od čega: bez kreditnog rejtinga podobne agencije za rejting

 

 

         

 

     

18

dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

19

150%

 

 

         

 

     

20

od čega: dospela nenaplaćena potraživanja

 

 

         

 

     

21

visokorizična potraživanja

 

 

         

 

     

22

Ostali ponderi kreditnog rizika

 

 

                 

 

U ___________________________, 20__ godine,

 

Izveštaj sačinio-la

________________________________________

 

_______________________

Telefon za kontakte:

 

(potpis)

 

________________________________
(poslovno ime i sedište banke)

Sledeći