PRAVILNIKO NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU STRUČNIH PREDMETA SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA U PODRUČJU RADA POLJOPRIVREDA, PROIZVODNJA I PRERADA HRANE("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 5/2011) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se nastavni plan i program stručnih predmeta srednjeg stručnog obrazovanja u području rada Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane za obrazovne profile: pekar, mesar, prerađivač mleka, rukovalac - mehaničar poljoprivredne tehnike, poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar.
Nastavni plan stručnih predmeta srednjeg stručnog obrazovanja u području rada Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane za obrazovne profile: pekar, mesar, prerađivač mleka, rukovalac - mehaničar poljoprivredne tehnike, poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar i nastavni program prvog razreda za te obrazovne profile odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi:
1. Pravilnik o nastavnom planu i programu za sticanje obrazovanja u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju u stručnoj školi za područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane ("Prosvetni glasnik", br. 1/93, 1/94, 1/96, 2/01, 5/02 i 10/06) u delu koji se odnosi na nastavni plan i nastavni program stručnih predmeta prvog razreda za te obrazovne profile;
2. Pravilnik o nastavnom planu i programu ogleda za obrazovne profile poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar, rukovalac - mehaničar poljoprivredne tehnike, mesar, pekar i prerađivač mleka ("Prosvetni glasnik" br. 15/04, 2/05, 13/05, 8/06) u delu koji se odnosi na nastavni plan i nastavni program stručnih predmeta prvog razreda za te obrazovne profile.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku".
I. NASTAVNI PLAN I PROGRAM STRUČNIH PREDMETA ZA OBRAZOVNI PROFIL PEKAR
1. CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Oblast: Proizvodnja i prerada hrane
Trajanje obrazovanja: tri godine
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil pekar je osposobljavanje učenika za proizvodnju hleba, peciva, kolača i testenina.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebama kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenja mogućnosti zaposlenja, učenici se osposobljavaju za:
• primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
• efikasan rad u timu;
• preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
• blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
• prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
• primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
• primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
• upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
Ove multifunkcionalne sposobnosti rezultat su:
• fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske ustanove;
• zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima i modulima;
• primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Stručne kompetencije |
Znanja |
Veštine |
Stavovi |
Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da: |
|||
• pripremi rad i sprovede higijenske, zaštitne i ekološke mere u pekarskoj proizvodnji |
• navede osnovna pravila organizacije rada u preduzeću i pojedinačnom radnom mestu |
• pripremi radno mesto, sredstva za rad i dokumentaciju |
• savesno, odgovorno, uredno i precizno obavlja poverene poslove |
• proizvodi pšenične, mešane i specijalne vrste hleba |
• navede vrste i parametre kvaliteta osnovnih i pomoćnih sirovina |
• izmeri i pripremi sirovine |
|
• proizvodi peciva od kvasnog lisnatog i vučenog testa |
• navede parametre kvaliteta pomoćnih sirovina u proizvodnji peciva |
• priprema i dozira sirovine i pomoćne sirovine |
|
• proizvodi kolače od kvasnog, prhkog i medenog testa i čajnog peciva |
• navede parametre kvaliteta osnovnih i pomoćnih sirovina u proizvodnji kolača i čajnog peciva |
• priprema i dozira sirovine i pomoćne sirovine |
|
• proizvodi testenine |
• navede parametre kvaliteta osnovnih i pomoćnih sirovina |
• priprema i dozira sirovine i pomoćne sirovine |
|
Stručne kompetencije |
Znanja |
Veštine |
Stavovi |
Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da: |
|||
• planira i organizuje poslove u sopstvenoj pekari |
• objasni osnovna pravila organizacije rada u preduzeću |
• planira nabavku i proizvodnju prema potrebama |
|
Nedeljni i godišnji fond časova stručnih predmeta za obrazovni profil: PEKAR
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
UKUPNO |
|||||||||||||||||||||||
nedeljno |
godišnje |
nedeljno |
godišnje |
nedeljno |
godišnje |
godišnje |
|||||||||||||||||||||
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
B |
Σ |
||
B1: OBAVEZNI STRUČNI PREDMETI |
9 |
3 |
6 |
315 |
105 |
210 |
60 |
7 |
1 |
14 |
238 |
34 |
476 |
90 |
5 |
2 |
14 |
150 |
60 |
420 |
120 |
703 |
199 |
1106 |
270 |
2278 |
|
1. |
Fizika |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
|
|
|
70 |
2. |
Hemija |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
|
|
|
70 |
3. |
Ishrana ljudi |
1 |
|
|
35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
35 |
|
|
|
35 |
4. |
Operacije i merenja u pekarstvu |
2 |
1 |
|
70 |
35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
35 |
|
|
105 |
5. |
Sirovine u pekarstvu |
2 |
2 |
6 |
70 |
70 |
210 |
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
70 |
210 |
60 |
410 |
6. |
Proizvodnja hleba |
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
14 |
102 |
|
476 |
90 |
|
|
|
|
|
|
|
102 |
|
476 |
90 |
668 |
7. |
Zdravstvena bezbednost hrane |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
1 |
|
68 |
34 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
68 |
34 |
|
|
102 |
8. |
Objekti i oprema u pekarstvu |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
68 |
|
|
|
68 |
9. |
Proizvodnja peciva, kolača i testenina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
14 |
90 |
|
420 |
120 |
90 |
|
420 |
120 |
630 |
10. |
Tržište i promet pekarskih proizvoda |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
60 |
|
|
|
60 |
|
|
|
60 |
11. |
Preduzetništvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
60 |
|
|
|
60 |
|
|
60 |
B2: IZBORNI PREDMETI PREMA PROGRAMU OBRAZOVNOG PROFILA |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
34 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
30 |
0 |
0 |
0 |
64 |
0 |
0 |
0 |
64 |
|
1. |
Izborni predmeti prema programu obrazovnog profila |
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
34 |
|
|
|
1 |
|
|
30 |
|
|
|
64 |
|
|
|
64 |
Ukupno B1+B2 |
9 |
3 |
6 |
315 |
105 |
210 |
60 |
8 |
1 |
14 |
272 |
34 |
476 |
90 |
6 |
2 |
14 |
180 |
60 |
420 |
120 |
767 |
199 |
1106 |
270 |
2342 |
|
Ukupno |
18 |
690 |
23 |
872 |
22 |
780 |
2342 |
Gantogram realizacije modula po stručnim predmetima za obrazovni profil: PEKAR
Razred |
Nastavni predmeta |
Oblik nastave |
Nastavne nedelje |
ukupno |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
32 |
33 |
34 |
35 |
36 |
37 |
T |
V |
PN |
B |
S |
|||
prvi |
Sirovine u pekarstvu |
naziv modula |
Osnovne sirovine, čuvanje i ambalaža |
Pomoćne sirovine, čuvanje i ambalaža |
70 |
70 |
210 |
60 |
410 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
T |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
|||||||
V |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
|||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|
|||||||
B |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
|||||||
|
S |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
30 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
30 |
|
|||||
Operacije i merenja u pekarstvu |
naziv modula |
Mehaničke operacije u pekarstvu |
Toplotne i difuzione operacije u pekarstvu |
70 |
35 |
|
|
105 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
T |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|||||||
V* |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|||||||
|
S |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
0 |
4 |
4 |
4 |
4 |
0 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
|
Napomena: *ZA SVAKU GRUPU VEŽBE SE REALIZUJU SVAKE DRUGE NEDELJE SA FONDOM OD DVA ČASA
Lista izbornih predmeta prema programu obrazovnog profila
Rb |
Lista izbornih predmeta |
RAZRED |
||
I |
II |
III |
||
1. |
Agrarni turizam |
|
1 |
1 |
2. |
Osnove ugostiteljstva |
|
1 |
1 |
3. |
Priprema toplih poslastica |
|
1 |
1 |
4. |
Nacionalne kuhinje |
|
1 |
1 |
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
UKUPNO |
Čas odeljenskog starešine |
do 70 |
do 68 |
do 60 |
do 198 |
Dodatni rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 120 |
Dopunski rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 120 |
Pripremni rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 120 |
Napomena: *Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
Ekskurzija |
2-3 dana |
2-3 dana |
3-4 dana |
Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture |
2 časa nedeljno |
||
Treći strani jezik |
2 časa nedeljno |
||
Drugi predmeti * |
1-2 časa nedeljno |
||
Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo) |
30-60 časova godišnje |
||
Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge |
15-30 časova godišnje |
||
Kulturna i javna delatnost škole |
2 radna dana |
Napomena: *Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti.
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
Razredno-časovna nastava |
35 |
34 |
30 |
Mentorski rad (nastava u bloku, praksa) |
2 |
3 |
4 |
Obavezne vannastavne aktivnosti |
2 |
2 |
2 |
Završni ispit |
|
|
3 |
Ukupno radnih nedelja |
39 |
39 |
39 |
Podela odeljenja u grupe
razred |
predmet / modul |
godišnji fond časova |
broj učenika u grupi - do |
||
vežbe |
praktična nastava |
nastava u bloku |
|||
I |
Operacije i merenja u pekarstvu |
35 |
|
|
12 |
Sirovine u pekarstvu |
70 |
210 |
60 |
12 |
|
II |
Proizvodnja hleba |
|
476 |
90 |
12 |
Zdravstvena bezbednost hrane |
34 |
|
|
12 |
|
III |
Proizvodnja peciva, kolača i testenina |
|
420 |
120 |
12 |
Preduzetništvo |
60 |
|
|
12 |
Naziv predmeta: |
FIZIKA |
|||
Godišnji fond časova: |
70 |
|||
Razred: |
prvi |
|||
Ciljevi predmeta: |
- sticanje znanja o značaju i mestu fizike kao naučne discipline i njenim vezama sa matematikom i ostalim prirodnim i tehničkim naukama; |
|||
TEMA |
CILJ |
ISHODI |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Kinematika |
• Osposobljavanje učenika da opiše procese kretanja pomoću vektorskih i skalarnih fizičkih veličina |
• objasni značaj fizike kao fundamentalne nauke i korelaciju sa drugim prirodnim i tehničkim naukama |
• Predmet, metode i zadaci fizike, veza sa drugim prirodnim naukama |
na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
Dinamika |
• Sticanje znanja o dinamičkim procesima u prirodi i njihova primena u tehnici |
• razlikuje pojam mase od pojma težine tela |
• Inertnost tela i masa |
|
Elektromagnetizam |
• Sticanje osnovnih znanja o jednosmernoj struji, magnetnom polju i o njegovom delovanju na strujne provodnike |
• definiše pojam električna struja i veličine kojima se opisuje |
• Naelektrisano telo, električna sila, jačina polja, potencijal i napon |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Matematika
- Operacije i merenja u pekarstvu
Naziv predmeta: |
HEMIJA |
|||
Godišnji fond časova: |
70 |
|||
Razred: |
prvi |
|||
Ciljevi predmeta: |
- sticanje znanja o neorganskim i organskim jedinjenjima, njihovim svojstvima i primeni; |
|||
TEMA |
CILJ |
ISHODI |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Vrste neorganskih jedinjenja |
• Razvijanje znanja o vr-stama neorganskih je-dinjenja |
• prepozna različite vrste neorganskih jedinjenja (okside, baze, kiseline i soli) na osnovu hemijske formule |
• Oksidi |
na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave |
Disperzni sistemi |
• Unapređivanje znanja o vrstama disperznih sistema, priprema rastvora određene koncentracije, zavisnosti pH-vrednosti rastvora od disocijacije baza, kiselina i soli odnosno hidrolize soli |
• razlikuje vrste disperznih sistema |
• Koloidni rastvori |
• vrste disperznih sistema demonstrirati na primerima iz okoline |
Ugljovodonici |
• Unapređivanje znanja o ugljovodonicima |
• razlikuje alkane, alkene, alkine i arene |
• Alkani |
• sadržaj ugljovodonika svesti na pre- poznavanje kojoj grupi ugljovodonika pripada određeno jedinjenje |
Organska kiseonična jedinjenja |
• Unapređivanje znanja o alkoholima, fenolima, etrima, aldehidima, ketonima, organskim kiselinama i njihovim derivatima |
• definiše alkohole i opiše svojstva metanola i etanola |
• Alkoholi |
• svojstva alkohola demonstrirati na etanolu |
Masti i ulja |
• Unapređivanje znanja o svojstvima masti i ulja |
• definiše trigliceride, |
• Dobijanje triglicerida |
• svojstva triglicerida demonstrirati na rastvorljivosti |
Ugljeni hidrati |
• Sticanje znanja o ugljenim hidratima |
• definiše ugljene hidrate |
• Definicija i podela ugljenih hidrata |
• demonstrirati osobine ugljenih hidrata na glukozi, fruktozi, maltozi, laktozi, saharozi i skrobu |
Aminokiseline i proteini |
• Sticanje znanja o amino kiselinama, proteinima i enzimima |
• definiše amino kiseline i opiše njihova svojstva |
• Amino kiseline |
• svojstva amino kiselina povezati sa njihovom strukturom Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Sirovine u mesarstvu
- Ishrana ljudi
- Operacije i merenja u mesarstvu
Naziv predmeta: |
ISHRANA LJUDI |
|||
Godišnji fond časova: |
35 |
|||
Razred: |
prvi |
|||
Ciljevi predmeta: |
- sticanje znanja o hranljivim materijama i energetskoj vrednosti životnih namirnica; |
|||
TEMA |
CILJ |
ISHODI |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Hranljive materije |
• Sticanje znanja o hranljivim materijama i energetskoj vrednosti životnih namirnica |
• objasni vrste hranljivih materija i njihove izvore |
• Podela i vrste hranljivih materija i njihovi izvori |
na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, od- nosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
Životne namirnice |
• Sticanje znanja o životnim namirnicama biljnog i životinjskog porekla |
• navede hemijski sastav i značaj pojedinih namirnica biljnog i životinjskog porekla u ishrani |
• Podela i vrste namirnica biljnog porekla |
|
Pravilna ishrana |
• Sticanje znanja o principima pravilne ishrane i potrebama u ishrani |
• razlikuje pojmove hrane i ishrane i njihove uloge |
• Principi pravilne ishrane |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA/MODULIMA
- Hemija
- Sirovine u mesarstvu
OPERACIJE I MERENJA U PEKARSTVU
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
70 |
35 |
|
|
|
105 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Sticanje znanja o mehaničkim, toplotnim i difuzionim operacijama u pekarstvu
- Osposobljavanje učenika da meri određene fizičke veličine različitim instrumentima
- Osposobljavanje učenika da preračuna izmerene veličine
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
NAZIV MODULA |
Trajanje modula (časovi) |
|
T |
V |
|
Mehaničke operacije u pekarstvu |
42 |
21 |
Toplotne i difuzione operacije u pekarstvu |
28 |
14 |
Napomena: Za svaku grupu vežbe se realizuju svake druge nedelje sa fondom od dva časa.
Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: |
Mehaničke operacije u pekarstvu |
||
Trajanje modula: |
63 časa |
||
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o mehaničkim operacijama i načinima rada uređaja za transport, mešanje, sitnjenje i prosejavanje različitih materijala u pekarskoj industriji |
• navede osnovne i izvedene jedinice SI sistema |
Teorija: |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• Osposobljavanje učenika da samostalno meri masu, zapreminu, gustinu, protok, nivo i pritisak i izvrši granulometrijsku analizu |
• koristi osnovne i izvedene jedinice SI sistema u osnovnim proračunima |
Vežbe: |
Naziv modula: |
Toplotne i difuzione operacije u pekarstvu |
||
Trajanje modula: |
42 časa |
||
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o toplotnim i difuzionim operacijama i načinima rada uređaja za prenos toplote, kondicioniranje vazduha i sušenje u pekarskoj industriji |
• objasni pojam toplote |
Teorija |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju tabele, prospekte Ocenjivanje |
• Osposobljavanje učenika za merenje temperature, relativne vlažnosti, brzine sušenja i pripremu rastvora |
• meri temperaturu različitim termometrima |
Vežbe |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Fizika
- Hemija
- Sirovine u pekarstvu
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
70 |
70 |
210 |
60 |
|
410 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Sticanje znanja o sirovinama za pripremu odgovarajućih vrsta hleba, peciva, kolača i testenina
- Osposobljavanje učenika za rad na prijemu, skladištenju i pripremi sirovina
- Osposobljavanje učenika za rad u pekarskoj industriji po važećoj zakonskoj regulativi i sistemima kvaliteta
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
NAZIV MODULA |
Trajanje modula (časovi) |
|||
T |
V |
PN |
B |
|
Osnovne sirovine u pekarstvu |
46 |
46 |
138 |
30 |
Pomoćne sirovine u pekarstvu |
24 |
24 |
72 |
30 |
Napomena: Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: |
Osnovne sirovine u pekarstvu |
||
Trajanje modula: |
260 časova |
||
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za pravilno postupanje sa osnovnim sirovinama i ocenjivanje njihovog kvaliteta |
• razlikuje vrste brašna |
Teorija: |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• primeni zakonom propisane mere zaštite u laboratoriji |
Vežbe: |
||
• nabroji prostorije pekare prema važećim standardima |
Praktična nastava nastava u bloku: |
Naziv modula: |
Pomoćne sirovine u pekarstvu |
||
Trajanje modula: |
150 časova |
||
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za pravilno postupanje sa pomoćnim sirovinama i ocenjivanje njihovog kvaliteta
|
• objasni ulogu i značaj pomoćnih sirovina (šećer, masti, jaja, mleko, meso, voće, povrće) primeni principe dobre proizvođačke i higijenske prakse |
Teorija |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Praktična nastava Vežbe |
|||
• izvrši prijem i pravilno uskladišti pomoćne sirovine |
• Rad na prijemu sirovina |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Hemija
- Ishrana ljudi
- Operacije i merenja u pekarstvu
II. NASTAVNI PLAN I PROGRAM STRUČNIH PREDMETA ZA OBRAZOVNI PROFIL MESAR
1. CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Oblast: Proizvodnja i prerada hrane
Trajanje obrazovanja: tri godine
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil mesar je osposobljavanje učenika za obradu, preradu mesa i prodaju mesa i mesnih prerađevina.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebama kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenja mogućnosti zaposlenja, učenici se osposobljavaju za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
- efikasan rad u timu;
- preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
- blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
- primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu. Ove multifunkcionalne sposobnosti rezultat su:
• fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske ustanove;
• zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima i modulima;
• primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Stručne kompetencije |
Znanja |
Veštine |
Stavovi |
Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da: |
|||
• priprema i sprovodi higijenske, zaštitne i ekološke mere u procesu obrade i prerade mesa |
• objasni osnovna pravila organizacije rada u preduzeću i konkretnim radnim mestima |
• pripremi radno mesto u skladu sa zadatkom |
• savesno, odgovorno, uredno i precizno obavlja poverene poslove
|
• kolje životinje i dobija meso |
• navede vrste, rase, tipove i kategorije životinja u klaničnoj proizvodnji |
• proceni kvalitet životinja za klanje |
|
• obrađuje meso |
• objasni glikolitičko zrenje mesa |
• primeni važeće standarde u svim fazama obrade mesa |
|
• prerađuje meso |
• objasni tehnološki proces proizvodnje proizvoda od mesa |
• primeni važeće standarde u svim fazama prerade mesa |
Stručne kompetencije |
Znanja |
Veštine |
Stavovi |
Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da: |
|||
• prodaje meso, planira i organizuje poslove u sopstvenoj mesari |
• navede uslove čuvanja i skladištenja mesa i mesnih prerađevina |
• složi i aranžira meso u rashladnim vitrinama |
|
Nedeljni i godišnji fond časova stručnih predmeta za obrazovni profil: MESAR
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
UKUPNO |
|||||||||||||||||||||||
nedeljno |
godišnje |
nedeljno |
godišnje |
nedeljno |
godišnje |
godišnje |
|||||||||||||||||||||
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
T |
V |
PN |
B |
T |
V |
PN |
B |
S |
||
B1: STRUČNI PREDMETI |
9 |
3 |
6 |
315 |
105 |
210 |
60 |
7 |
1 |
14 |
238 |
34 |
476 |
90 |
5 |
2 |
14 |
150 |
60 |
420 |
120 |
703 |
199 |
1106 |
270 |
2278 |
|
1. |
Fizika |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
|
|
|
70 |
2. |
Hemija |
2 |
|
|
70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
|
|
|
70 |
3. |
Ishrana ljudi |
1 |
|
|
35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
35 |
|
|
|
35 |
4. |
Operacije i merenja u mesarstvu |
2 |
1 |
|
70 |
35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
35 |
|
|
105 |
5. |
Sirovine u mesarstvu |
2 |
2 |
6 |
70 |
70 |
210 |
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
70 |
70 |
210 |
60 |
410 |
6. |
Obrada mesa |
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
14 |
102 |
|
476 |
90 |
|
|
|
|
|
|
|
102 |
|
476 |
90 |
668 |
7. |
Zdravstvena bezbednost hrane |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
1 |
|
68 |
34 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
68 |
34 |
|
|
102 |
8. |
Objekti i oprema u mesarstvu |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
68 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
68 |
|
|
|
68 |
9. |
Prerada mesa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
14 |
90 |
|
420 |
120 |
90 |
|
420 |
120 |
630 |
10. |
Tržište i promet mesa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
60 |
|
|
|
60 |
|
|
|
60 |
11. |
Preduzetništvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
60 |
|
|
- |
60 |
|
|
60 |
B2: IZBORNI PREDMETI PREMA PROGRAMU OBRAZOVNOG PROFILA |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
34 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
30 |
0 |
0 |
0 |
64 |
0 |
0 |
0 |
64 |
|
1. |
Izborni predmeti prema programu obrazovnog profila |
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
34 |
|
|
|
1 |
|
|
30 |
|
|
|
64 |
|
|
|
64 |
Ukupno: B1+B2 |
9 |
3 |
6 |
315 |
105 |
210 |
60 |
8 |
1 |
14 |
272 |
34 |
476 |
90 |
6 |
2 |
14 |
180 |
60 |
420 |
120 |
767 |
199 |
1106 |
270 |
2342 |
|
Ukupno |
18 |
690 |
23 |
872 |
22 |
780 |
2342 |
Gantogram za realizaciju stručnih modula po razredima za obrazovni profil: MESAR
Razred |
Nastavni predmeta |
Oblik nastave |
Nastavne nedelje |
ukupno |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
32 |
33 |
34 |
35 |
36 |
37 |
T |
V |
PN |
B |
S |
|||
prvi |
Sirovine u mesarstvu |
naziv modula |
HTZ, HACCP i Zakon o bezbednosti hrane u mesarstvu |
Građa i osobine telesnih tkiva životinja za klanje |
Građa tela i organa životinja za klanje |
Vrste, kvalitet i zdravstveno stanje životinja za klanje |
70 |
70 |
210 |
60 |
410 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
T |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
|||||||
V |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
PN |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
6 |
|
6 |
|||||||
B |
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18 |
|
|
|
|
|
12 |
|
|||||||
|
S |
12 |
12 |
12 |
12 |
18 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
12 |
10 |
24 |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
26 |
8 |
8 |
8 |
8 |
8 |
12 |
8 |
|
|||||
Operacije i merenja u mesarstvu |
naziv modula |
Mehaničke operacije u mesarstvu |
Toplotne i difuzione operacije u mesarstvu |
70 |
35 |
|
|
105 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
T |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|||||||
V* |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
|||||||
|
S |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
0 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
4 |
|
Napomena: *ZA SVAKU GRUPU VEŽBE SE REALIZUJU SVAKE DRUGE NEDELJE SA FONDOM OD DVA ČASA.
Lista izbornih predmeta prema programu obrazovnog profila
Rb |
Izborni predmeta |
RAZRED |
||
I |
II |
III |
||
1. |
Agrarni turizam |
|
1 |
1 |
2. |
Osnove ugostiteljstva |
|
1 |
1 |
3. |
Priprema jela sa žara |
|
1 |
1 |
4. |
Nacionalne kuhinje |
|
1 |
1 |
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
UKUPNO |
Čas odeljenskog starešine |
do 70 |
do 68 |
do 60 |
do 198 |
Dodatni rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 120 |
Dopunski rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 120 |
Pripremni rad * |
do 30 |
do 30 |
do 30 |
do 120 |
Napomena: *Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
Ekskurzija |
2-3 dana |
2-3 dana |
3-4 dana |
Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture |
2 časa nedeljno |
||
Treći strani jezik |
2 časa nedeljno |
||
Drugi predmeti * |
1-2 časa nedeljno |
||
Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo) |
30-60 časova godišnje |
||
Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge |
15-30 časova godišnje |
||
Kulturna i javna delatnost škole |
2 radna dana |
Napomena: *Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti.
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
|
I RAZRED |
II RAZRED |
III RAZRED |
Razredno-časovna nastava |
35 |
34 |
30 |
Mentorski rad (nastava u bloku, praksa) |
2 |
3 |
4 |
Obavezne vannastavne aktivnosti |
2 |
2 |
2 |
Završni ispit |
|
|
3 |
Ukupno radnih nedelja |
39 |
39 |
39 |
Podela odeljenja u grupe
razred |
predmet / modul |
godišnji fond časova |
broj učenika u grupi - do |
||
vežbe |
praktična nastava |
nastava u bloku |
|||
I |
Operacije i merenja u mesarstvu |
35 |
|
|
12 |
Sirovine u mesarstvu |
70 |
210 |
60 |
12 |
|
II |
Obrada mesa |
|
476 |
90 |
12 |
Zdravstvena bezbednost hrane |
34 |
|
|
12 |
|
III |
Prerada mesa |
|
420 |
120 |
12 |
Preduzetništvo |
60 |
|
|
12 |
Naziv predmeta: |
FIZIKA |
|||
Godišnji fond časova: |
70 |
|||
Razred: |
prvi |
|||
Ciljevi predmeta: |
- sticanje znanja o značaju i mestu fizike kao naučne discipline i njenim vezama sa matematikom i ostalim prirodnim i tehničkim naukama; |
|||
TEMA |
CILJ |
ISHODI |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Kinematika |
• Osposobljavanje učenika da opiše procese kretanja pomoću vektorskih i skalarnih fizičkih veličina |
• objasni značaj fizike kao fundamentalne nauke i korelaciju sa drugim prirodnim i tehničkim naukama |
• Predmet, metode i zadaci fizike, veza sa drugim prirodnim naukama |
na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave |
Dinamika |
• Sticanje znanja o dinamičkim procesima u prirodi i njihova primena u tehnici |
• razlikuje pojam mase od pojma težine tela |
• Inertnost tela i masa |
|
Elektromagnetizam |
• Sticanje osnovnih znanja o jednosmernoj struji, magnetnom polju i o njegovom delovanju na strujne provodnike |
• definiše pojam električna struja i veličine kojima se opisuje |
• Naelektrisano telo, električna sila, jačina polja, potencijal i napon |
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Matematika
- Operacije i merenja u mesarstvu
Naziv predmeta: |
HEMIJA |
|||
Godišnji fond časova: |
70 |
|||
Razred: |
prvi |
|||
Ciljevi predmeta: |
- sticanje znanja o neorganskim i organskim jedinjenjima, njihovim svojstvima i primeni; |
|||
TEMA |
CILJ |
ISHODI |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Vrste neorganskih jedinjenja |
• Razvijanje znanja o vrstama neorganskih jedinjenja |
• prepozna različite vrste neorganskih jedinjenja (okside, baze, kiseline i soli) na osnovu hemijske formule |
• oksidi |
na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave |
Disperzni sistemi |
• Unapređivanje znanja o vrstama disperznih sistema, priprema rastvora određene koncentracije, zavisnosti pH-vrednosti rastvora od disocijacije baza, kiselina i soli odnosno hidrolize soli |
• razlikuje vrste disperznih sistema |
• Koloidni rastvori |
• vrste disperznih sistema demonstrirati na primerima iz okoline |
Ugljovodonici |
• Unapređivanje znanja o ugljovodonicima |
• razlikuje alkane, alkene, alkine i arene |
• alkani |
• sadržaj ugljovodonika svesti na prepoznavanje kojoj grupi ugljovodonika pripada određeno jedinjenje |
Organska kiseonična jedinjenja |
• Unapređivanje znanja o alkoholima, fenolima, etrima, aldehidima, ketonima, organskim kiselinama i njihovim derivatima |
• definiše alkohole i opiše svojstva metanola i etanola |
• alkoholi |
• svojstva alkohola demonstrirati na etanolu |
Masti i ulja |
• Unapređivanje znanja o svojstvima masti i ulja |
• definiše trigliceride, |
• dobijanje triglicerida |
• svojstva triglicerida demonstrirati na rastvorljivosti |
Ugljeni hidrati |
• Sticanje znanja o ugljenim hidratima |
• definiše ugljene hidrate |
• definicija i podela ugljenih hidrata |
• demonstrirati osobine ugljenih hidrata na glukozi, fruktozi, maltozi, laktozi, saharozi i skrobu |
Amino kiseline i proteini |
• Sticanje znanja o amino kiselinama, proteinima i enzimima |
• definiše amino kiseline i opiše njihova svojstva |
• amino kiseline |
• svojstva amino kiselina povezati sa njihovom strukturom Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Sirovine u mesarstvu
- Ishrana ljudi
- Operacije i merenja u mesarstvu
Naziv predmeta: |
ISHRANA LJUDI |
|||
Godišnji fond časova: |
35 |
|||
Razred: |
prvi |
|||
Ciljevi predmeta: |
- sticanje znanja o hranljivim materijama i energetskoj vrednosti životnih namirnica; |
|||
TEMA |
CILJ |
ISHODI |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA |
NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Hranljive materije |
• Sticanje znanja o hranljivim materijama i energetskoj vrednosti životnih namirnica |
• objasni vrste hranljivih materija i njihove izvore |
• Podela i vrste hranljivih materija i njihovi izvori |
ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave na početku teme učenike upoznati sa Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave |
Životne namirnice |
• Sticanje znanja o životnim namirnicama biljnog i životinjskog porekla |
• navede hemijski sastav i značaj pojedinih namirnica biljnog i životinjskog porekla u ishrani |
• Podela i vrste namirnica biljnog porekla |
|
Pravilna ishrana |
• Sticanje znanja o principima pravilne ishrane i potrebama u ishrani |
• razlikuje pojmove hrane i ishrane i njihove uloge |
• Principi pravilne ishrane |
|
|
|
|
|
Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Hemija
- Sirovine u mesarstvu
OPERACIJE I MERENJA U MESARSTVU
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
70 |
35 |
|
|
|
105 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- sticanje znanja o mehaničkim, toplotnim i difuzionim operacijama u mesarstvu
- osposobljavanje učenika da meri određene fizičke veličine različitim instrumentima
- osposobljavanje učenika da preračuna izmerene veličine
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
NAZIV MODULA |
Trajanje modula (časovi) |
|
T |
V |
|
Mehaničke operacije u mesarstvu |
50 |
25 |
Toplotne i difuzione operacije u mesarstvu |
20 |
10 |
Napomene: |
Za svaku grupu vežbe se realizuju svake druge nedelje sa fondom od dva časa. |
|
Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu. |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: |
Mehaničke operacije u mesarstvu |
||
Trajanje modula: |
75 časova |
||
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o mehaničkim operacijama i načinima rada uređaja za transport, mešanje, sitnjenje i razdvajanje faza u mesnoj industriji |
• navede osnovne i izvedene jedinice SI sistema |
Teorija: |
ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave na početku modula učenike upoznati sa Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• Osposobljavanje učenika za merenje mase, zapremine, gustine, protoka, nivoa i pritiska i određivanje stepena sitnjenja |
• koristi osnovne i izvedene jedinice SI sistema u osnovnim proračunima |
Vežbe: |
Naziv modula: Trajanje modula: |
Toplotne i difuzione operacije u mesarstvu 30 časova |
||
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o toplotnim i difuzionim operacijama i načinima rada uređaja za prenos toplote, kondicioniranje vazduha i sušenje u mesnoj industriji • Osposobljavanje učenika za merenje temperature, vlažnosti, brzine sušenja i pripremu rastvora |
• objasni pojam toplote |
Teorija Vežbe |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastav, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Matematika
- Fizika
- Hemija
- Sirovine u mesarstvu
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED |
NASTAVA |
PRAKSA |
UKUPNO |
|||
Teorijska nastava |
Vežbe |
Praktična nastava |
Nastava u bloku |
|||
I |
70 |
70 |
210 |
60 |
|
410 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Sticanje znanja o važećoj zakonskoj regulativi i sistemima kvaliteta u mesnoj industriji
- Sticanje znanja o osobinama telesnih tkiva
- Sticanje znanja o hemijskom sastavu mesa
- Sticanje znanja o senzornim svojstvima mesa
- Sticanje znanja o važnosti kvaliteta sirovina u mesarstvu
- Sticanje znanja o građi tela i organa životinja za klanje
- Sticanje znanja o delovima kostura i muskulature životinja za klanje
- Sticanje znanja o organima utrobe životinja za klanje
- Sticanje znanja o vrstama, tipovima, rasama i kategorijama životinja za klanje
- Sticanje znanja o kvalitetu i zdravstvenom stanju životinja za klanje
- Sticanje znanja o vrstama zoonoza - infektivnih i parazitarnih
- Sticanje znanja o načinima ocena životinja za klanje
- Osposobljavanje za rad u industriji mesa po važećoj zakonskoj regulativi i sistemima kvaliteta
- Osposobljavanje za određivanje kvaliteta mesa
- Osposobljavanje učenika da razlikuje delove kostura i muskulature i organe tela životinja za klanje
- Osposobljavanje učenika da razlikuje životinje za klanje po vrstama, kvalitetu i zdravstvenom stanju
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
Razred: prvi
NAZIV MODULA |
Trajanje modula (časovi) |
|||
T |
V |
PN |
B |
|
HTZ, HACCP i Zakon o bezbednosti hrane u mesarstvu |
10 |
20 |
30 |
6 |
Građa i osobine telesnih tkiva životinja za klanje |
28 |
50 |
84 |
24 |
Građa tela i organa životinja za klanje |
20 |
|
60 |
18 |
Vrste, kvalitet i zdravstveno stanje životinja za klanje |
12 |
|
36 |
12 |
Napomena: *Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: HTZ, HACCP i Zakon o bezbednosti hrane u mesarstvu
Trajanje modula: 66 časova
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za rad u industriji mesa po važećoj zakonskoj regulativi i sistemima kvaliteta |
• navede propise o higijensko-tehničkoj zaštiti pri radu u industriji mesa |
Teorija: Vežbe: |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• obavi sanitarni pregled |
Praktična nastava i nastava u bloku: |
Naziv modula: |
Građa i osobine telesnih tkiva životinja za klanje |
||
Trajanje modula: |
186 časova |
||
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za određivanje kvaliteta mesa
|
• objasni hemijski sastav mesa |
Teorija: |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• odredi senzorna svojstva svih vrsta mesa |
Vežbe |
||
• razlikuje životinjska tkiva |
Praktična nastava i nastava u bloku: |
Naziv modula: |
Građa tela i organa životinja za klanje |
||
Trajanje modula: |
98 časova |
||
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da razlikuje delove kostura i muskulature i organe tela životinja za klanje |
• opiše osobine kostura i muskulature |
Teorija: |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• razlikuje anatomske delove životinja za klanje |
Praktična nastava i nastava u bloku: |
Naziv modula: Vrste, kvalitet i zdravstveno stanje - životinja za klanje
Trajanje modula: 60 časova
CILJEVI MODULA |
ISHODI MODULA |
OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA |
PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da razlikuje životinje za klanje po vrstama, kvalitetu i zdravstvenom stanju
|
• razlikuje vrste životinja za klanje |
Teorija: |
na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave |
• razlikuje vrste, tipove, rase i kategorije životinja za klanje
|
Praktična nastava i nastava u bloku:
|
Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Hemija
- Ishrana ljudi