III. NASTAVNI PLAN I PROGRAM STRUČNIH PREDMETA ZA OBRAZOVNI PROFIL PRERAĐIVAČ MLEKA
1. CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Oblast: Proizvodnja i prerada hrane
Obrazovni profil: prerađivač mleka
Trajanje obrazovanja: tri godine
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil prerađivač mleka je osposobljavanje učenika za dobijanje, obradu i preradu mleka.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebama kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenja mogućnosti zaposlenja, učenici se osposobljavaju za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
- efikasan rad u timu;
- preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
- blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
- primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
- primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
Ove multifunkcionalne sposobnosti rezultat su:
• fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske ustanove;
• zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima i modulima;
• primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Stručne kompetencije | Znanja | Veštine | Stavovi |
Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da: | |||
• pripremi rad i sprovodi higijenske, zaštitne i ekološke mere u mlekarskoj proizvodnji | • objasni osnovna pravila organizacije rada | • pripremi radno mesto u skladu sa zadatkom | • savesno, odgovorno, uredno i precizno obavlja poverene poslove |
• pomuze i obradi mleko | • objasni građu vimena i način lučenja mleka | • rukuje muzilicom |
|
• preradi mleko i proizvede mlečne proizvode | • navede standardne metode za određivanje kvaliteta mleka | • određuje i kontroliše parametre kvaliteta mleka |
|
• pakuje, skladišti i izvrši plasman mlečnih proizvoda | • razlikuje vrste ambalaže za mleko i mlečne proizvode | • rukuje mašinom za pakovanje mlečnih proizvoda |
|
Nedeljni i godišnji fond časova stručnih predmeta za obrazovni profil: PRERAĐIVAČ MLEKA
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED | UKUPNO | |||||||||||||||||||||||
nedeljno | godišnje | nedeljno | godišnje | nedeljno | godišnje | godišnje | |||||||||||||||||||||
T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | B | Σ | ||
B1: OBAVEZNI STRUČNI PREDMETI | 9 | 3 | 6 | 315 | 105 | 210 | 60 | 7 | 1 | 14 | 238 | 34 | 476 | 90 | 5 | 2 | 14 | 150 | 60 | 420 | 120 | 703 | 199 | 1106 | 270 | 2278 | |
1. | Fizika | 2 |
|
| 70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 70 |
|
|
| 70 |
2. | Hemija | 2 |
|
| 70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 70 |
|
|
| 70 |
3. | Ishrana ljudi | 1 |
|
| 35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 35 |
|
|
| 35 |
4. | Operacije i merenja u mlekarstvu | 2 | 1 |
| 70 | 35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 70 | 35 |
|
| 105 |
5. | Sirovine u mlekarstvu | 2 | 2 | 6 | 70 | 70 | 210 | 60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 70 | 70 | 210 | 60 | 410 |
6. | Zdravstvena bezbednost hrane |
|
|
|
|
|
|
| 2 | 1 |
| 68 | 34 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 68 | 34 |
|
| 102 |
7. | Objekti i oprema u mlekarstvu |
|
|
|
|
|
|
| 2 |
|
| 68 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 68 |
|
|
| 68 |
8. | Prerada mleka |
|
|
|
|
|
|
| 3 |
| 14 | 102 |
| 476 | 90 |
|
|
|
|
|
|
| 102 |
| 476 | 90 | 668 |
9. | Sirarstvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 3 |
| 14 | 90 |
| 420 | 120 | 90 |
| 420 | 120 | 630 |
10. | Prateći proizvodi u mlekarstvu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 |
|
| 30 |
|
|
| 30 |
|
|
| 30 |
11. | Autohtoni mlečni proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 |
|
| 30 |
|
|
| 30 |
|
|
| 30 |
12. | Preduzetništvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 |
|
| 60 |
|
|
| 60 |
|
| 60 |
B2: IZBORNI PREDMETI PREMA PROGRAMU OBRAZOVNOG PROFILA | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 34 | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 30 | 0 | 0 | 0 | 64 | 0 | 0 | 0 | 64 | |
1. | Izborni predmeti prema programu obrazovnog profila |
|
|
|
|
|
|
| 1 |
|
| 34 |
|
|
| 1 |
|
| 30 |
|
|
| 64 |
|
|
| 64 |
Ukupno B1+B2 | 9 | 3 | 6 | 315 | 105 | 210 | 60 | 8 | 1 | 14 | 272 | 34 | 476 | 90 | 6 | 2 | 14 | 180 | 60 | 420 | 120 | 767 | 199 | 1106 | 270 | 2342 | |
Ukupno | 18 | 690 | 23 | 872 | 22 | 780 | 2342 |
Gantogram realizacije stručnih modula po razredima za obrazovni profil: PRERAĐIVAČ MLEKA
Razred | Nastavni predmeta | Oblik nastave | Nastavne nedelje | ukupno | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
prvi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | T | V | PN | B | S | ||
Sirovine u mlekarstvu | naziv modula | Dobijanje mleka | Hemijski sastav mleka | Fizičko - hemijske i fizičke osobine mleka | Uticaj različitih činilaca na mleko i mane mleka | Higijena u mlekarstvu | Postupak sa mlekom posle muže | 70 | 70 | 210 | 60 | 410 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
T | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||
V | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||
PN | 6 | 6 | 6 | 6 |
| 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 |
| 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | |||||||
B |
|
|
|
| 12 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 6 |
|
|
|
| 6 |
|
|
|
| 12 |
|
|
|
| 12 |
|
|
|
| 12 |
| |||||||
| S | 10 | 10 | 10 | 10 | 12 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 16 | 10 | 10 | 10 | 10 | 16 | 10 | 10 | 10 | 10 | 12 | 10 | 10 | 10 | 10 | 22 | 10 | 10 | 10 | 10 | 22 | 10 |
| |||||
Operacije i merenja u mlekarstvu | naziv modula | Mehaničke operacije u mlekarstvu | Toplotne i difuzione operacije u mlekarstvu | 70 | 35 |
|
| 105 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
T | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||
V* | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||
| S | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
|
Napomena: * ZA SVAKU GRUPU VEŽBE SE REALIZUJU SVAKE DRUGE NEDELJE SA FONDOM OD DVA ČASA.
Lista izbornih predmeta prema programu obrazovnog profila
Rb | Lista izbornih predmeta | RAZRED | ||
I | II | III | ||
1. | Agrarni turizam |
| 1 | 1 |
2. | Osnove ugostiteljstva |
| 1 | 1 |
3. | Priprema sladoleda i ledenih poslastica |
| 1 | 1 |
4. | Nacionalne kuhinje |
| 1 | 1 |
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED | UKUPNO |
Čas odeljenskog starešine | do 70 | do 68 | do 60 | do 198 |
Dodatni rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Dopunski rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Pripremni rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Napomena: *Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED |
Ekskurzija | 2-3 dana | 2-3 dana | 3-4 dana |
Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture | 2 časa nedeljno | ||
Treći strani jezik | 2 časa nedeljno | ||
Drugi predmeti * | 1-2 časa nedeljno | ||
Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo) | 30-60 časova godišnje | ||
Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge | 15-30 časova godišnje | ||
Kulturna i javna delatnost škole | 2 radna dana |
Napomena: | *Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti. |
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED |
Razredno-časovna nastava | 35 | 34 | 30 |
Mentorski rad (nastava u bloku, praksa) | 2 | 3 | 4 |
Obavezne vannastavne aktivnosti | 2 | 2 | 2 |
Završni ispit |
|
| 3 |
Ukupno radnih nedelja | 39 | 39 | 39 |
Podela odeljenja u grupe
razred | predmet / modul | godišnji fond časova | broj učenika u grupi - do | ||
vežbe | praktična nastava | nastava u bloku | |||
I | Operacije i merenja u mlekarstvu | 35 |
|
| 12 |
Sirovine u mlekarstvu | 70 | 210 | 60 | 12 | |
II | Prerada mleka |
| 476 | 90 | 12 |
Zdravstvena bezbednost hrane | 34 |
|
| 12 | |
III | Sirarstvo |
| 420 | 120 | 12 |
Preduzetništvo | 60 |
|
| 12 |
Naziv predmeta: | FIZIKA | |||
Godišnji fond časova: | 70 | |||
Razred: | prvi | |||
Ciljevi predmeta: | - sticanje znanja o značaju i mestu fizike kao naučne discipline i njenim vezama sa matematikom i ostalim prirodnim i tehničkim naukama; | |||
TEMA | CILJ | ISHODI | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA | NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Kinematika | • Osposobljavanje učenika da opiše procese kretanja pomoću vektorskih i skalarnih fizičkih veličina | • objasni značaj fizike kao fundamentalne nauke i korelaciju sa drugim prirodnim i tehničkim naukama | • Predmet, metode i zadaci fizike, veza sa drugim prirodnim naukama | na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave |
Dinamika | • Sticanje znanja o dinamičkim procesima u prirodi i njihova primena u tehnici | • razlikuje pojam mase od pojma težine tela | • Inertnost tela i masa | • rešavati jednostavnije zadatke Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
Elektromagnetizam | • Sticanje osnovnih znanja o jednosmernoj struji, magnetnom polju i o njegovom delovanju na strujne provodnike | • definiše pojam električna struja i veličine kojima se opisuje | • Naelektrisano telo, električna sila, jačina polja, potencijal i napon |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Matematika
- Operacije i merenja u mlekarstvu
Naziv predmeta: | HEMIJA | |||
Godišnji fond časova: | 70 | |||
Razred: | prvi | |||
Ciljevi predmeta: | - sticanje znanja o neorganskim i organskim jedinjenjima, njihovim svojstvima i primeni; | |||
TEMA | CILJ | ISHODI | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA | NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Vrste neorganskih jedinjenja | • Razvijanje znanja o vrstama neorganskih jedinjenja | • prepozna različite vrste neorganskih jedinjenja (okside, baze, kiseline i soli) na osnovu hemijske formule | • Oksidi | na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave |
Disperzni sistemi | • Unapređivanje znanja o vrstama disperznih sistema, priprema rastvora određene koncentracije, zavisnosti pH-vrednosti rastvora od disocijacije baza, kiselina i soli odnosno hidrolize soli | • razlikuje vrste disperznih sistema | • Koloidni rastvori | • vrste disperznih sistema demonstrirati na primerima iz okoline |
Ugljovodonici | • Unapređivanje znanja o ugljovodonicima | • razlikuje alkane, alkene, alkine i arene | • alkani | |
Organska kiseonična jedinjenja | • Unapređivanje znanja o alkoholima, fenolima, etrima, aldehidima, ketonima, organskim kiselinama i njihovim derivatima | • definiše alkohole i opiše svojstva metanola i etanola | • alkoholi | • svojstva alkohola demonstrirati na etanolu Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
Masti i ulja | • Unapređivanje znanja o svojstvima masti i ulja | • definiše trigliceride, | • dobijanje triglicerida | |
Ugljeni hidrati | • Sticanje znanja o ugljenim hidratima | • definiše ugljene hidrate | • definicija i podela ugljenih hidrata | |
Amino kiseline i proteini | • Sticanje znanja o amino kiselinama, proteinima i enzimima | • definiše amino kiseline i opiše njihova svojstva | • amino kiseline |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Sirovine u mesarstvu
- Ishrana ljudi
- Operacije i merenja u mesarstvu
Naziv predmeta: | ISHRANA LJUDI | |||
Godišnji fond časova: | 35 | |||
Razred: | prvi | |||
Ciljevi predmeta: | - sticanje znanja o hranljivim materijama i energetskoj vrednosti životnih namirnica; | |||
TEMA | CILJ | ISHODI | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA | NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Hranljive materije | • Sticanje znanja o hranljivim materijama i energetskoj vrednosti životnih namirnica | • objasni vrste hranljivih materija i njihove izvore | • Podela i vrste hranljivih materija i njihovi izvori | na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
Životne namirnice | • Sticanje znanja o životnim namirnicama biljnog i životinjskog porekla | • navede hemijski sastav i značaj pojedinih namirnica biljnog i životinjskog porekla u ishrani | • Podela i vrste namirnica biljnog porekla | |
Pravilna ishrana | • Sticanje znanja o principima pravilne ishrane i potrebama u ishrani | • razlikuje pojmove hrane i ishrane i njihove uloge | • Principi pravilne ishrane |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Hemija
- Sirovine u mlekarstvu
OPERACIJE I MERENJA U MLEKARSTVU
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I | 70 | 35 |
|
|
| 105 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Sticanje znanja o mehaničkim, toplotnim i difuzionim operacijama u mlekarstvu
- Osposobljavanje učenika da rukuje različitim instrumentima za merenje određenih fizičkih veličina
- Osposobljavanje učenika da preračuna izmerene veličine
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
NAZIV MODULA | Trajanje modula (časovi) | |
T | V | |
Mehaničke operacije u mlekarstvu | 50 | 25 |
Toplotne i difuzione operacije u mlekarstvu | 20 | 10 |
Napomene: | Za svaku grupu vežbe se realizuju svake druge nedelje sa fondom od dva časa. |
| Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu. |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: | Mehaničke operacije u mlekarstvu | ||
Trajanje modula: | 75 časova | ||
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o mehaničkim operacijama i načinima rada uređaja za transport i mešanje različitih materijala u mlekarskoj industriji | • definiše osnovne i izvedene jedinice SI sistema | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• Osposobljavanje učenika da samostalno meri masu, zapreminu, gustinu, protok, nivo i pritisak | • koristi osnovne i izvedene jedinice SI sistema u osnovnim proračunima | Vežbe |
Naziv modula: | Toplotne i difuzione operacije u mlekarstvu | ||
Trajanje modula: | 30 časova | ||
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o toplotnim i difuzionim operacijama i načinima rada uređaja za prenos toplote, kondicioniranje vazduha i sušenje u mlekarskoj industriji | • objasni pojam toplote | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• Osposobljavanje učenika za merenje temperature, relativne vlažnosti, brzine sušenja i pripremu rastvora | • meri temperaturu | Vežbe |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Fizika
- Hemija
- Sirovine u mlekarstvu
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I | 70 | 70 | 210 | 60 |
| 410 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Sticanje znanja o mleku kao biološkoj tečnosti, načinu stvaranja i dobijanja mleka
- Osposobljavanje učenika za dobijanje mleka ručnom i mašinskom mužom
- Sticanje znanja o hemijskim, fizičko-hemijskim i fizičkim osobinama mleka
- Sticanje znanja o uticaju različitih činilaca na sastav i osobine mleka
- Sticanje znanja o manama mleka
- Sticanje znanja o izvorima zagađenja mleka i o načinima održavanja higijene u mlekarstvu
- Sticanje znanja o značaju HACCP u mlekarskoj industriji
- Sticanje znanja o organizaciji prikupljanja mleka, postupku sa mlekom u sabirnoj stanici, transportu mleka, prijemu mleka u mlekaru i postupku sa mlekom u prijemnom odeljenju mlekare
- Osposobljavanje učenika za pravilno postupanje sa mlekom
- Osposobljavanje učenika za kontrolu osnovnih parametara kvaliteta mleka
- Osposobljavanje učenika za organoleptičku ocenu mleka i prepoznavanje mana mleka
- Osposobljavanje učenika za održavanje higijene i pravilnu primenu HACCP standarda u mlekarskoj industriji
- Osposobljavanje učenika za prikupljanje mleka i pravilno postupanje sa mlekom u sabirnoj stanici, transportu i prijemnom odeljenju mlekare
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
Razred: prvi
Red. br. | NAZIV MODULA | Trajanje modula (časovi) | |||
T | V | PN | B | ||
1. | Dobijanje mleka | 10 | 10 | 30 | 12 |
2. | Ocena hemijskog sastava mleka | 20 | 20 | 60 | 6 |
3. | Kontrola fizičke i hemijske ispravnosti mleka | 10 | 10 | 30 | 6 |
4. | Ocena tehnoloških osobina mleka | 10 | 10 | 30 | 12 |
5. | Higijena u mlekarstvu | 10 | 10 | 30 | 12 |
6. | Postupanje sa mlekom posle muže | 10 | 10 | 30 | 12 |
Napomena: Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: Dobijanje mleka
Trajanje modula: 62 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za dobijanje mleka ručnom i mašinskom mužom i ocenjivanje organoleptičnih osobina mleka | • definiše mleko kao biološku tečnost | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• primenjuje higijensko tehničku zaštitu u laboratoriji | Vežbe | ||
• primeni mere higijensko tehničke zaštite na radu | Praktična nastava |
Naziv modula: Ocena hemijskog sastava mleka
Trajanje modula: 106 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za pravilno postupanje sa mlekom i ocenjivanje kvaliteta mleka sa stanovišta hemijskog sastava | • definiše hemijski sastav mleka | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• pripremi uzorke mleka | Vežbe | ||
• primeni mere higijensko tehničke zaštite na radu | Praktična nastava |
Naziv modula: Kontrola fizičke i hemijske ispravnosti mleka
Trajanje modula: 56 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za kontrolu osnovnih parametara ispravnosti mleka | • objasni fizičko - hemijsku ravnotežu mleka i fizičke osobine mleka | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• izvrši potrebne analize (gustina mleka, tačka mržnjenja i kiselost mleka) | Vežbe | ||
• utvrdi fizičku i hemijsku ispravnost mleka | Praktična nastava |
Naziv modula: Ocena tehnoloških osobina mleka
Trajanje modula: 62 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da prepozna mane mleka i izvrši odabir tehnološki ispravnog mleka | • objasni kako na kvalitet mleka utiče: | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• izvrši organoleptičku ocenu mleka | Vežbe | ||
• prepozna mane mleka | Praktična nastava |
Naziv modula: | Higijena u mlekarstvu | ||
Trajanje modula: | 62 časa | ||
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za održavanje higijene i za primenu HACCP standarda u mlekarskoj industriji | • objasni izvore mikrobiološkog zagađenja mleka | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• proračuna potrebne količine sredstava za pranje | Vežbe | ||
• koristi sredstva i opremu za zaštitu na radu | Praktična nastava | ||
|
|
Naziv modula: Postupanje sa mlekom posle muže
Trajanje modula: 62 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika za postupanje sa mlekom u sabirnoj stanici, prilikom transporta mleka i prijema u mlekaru
| • objasni organizaciju prikupljanja mleka u sabirnoj stanici | Teorija Vežbe | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave |
Praktična nastava | |||
|
|
| Ocenjivanje |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Operacije i merenja u mlekarstvu
- Hemija
- Fizika
- Ishrana ljudi
IV. NASTAVNI PLAN I PROGRAM STRUČNIH PREDMETA ZA OBRAZOVNI PROFIL - RUKOVALAC MEHANIČAR POLJOPRIVREDNE TEHNIKE
1. CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Obrazovni profil: rukovalac - mehaničar poljoprivredne tehnike
Trajanje obrazovanja: tri godine
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike je osposobljavanje učenika za rukovanje, popravku i održavanje poljoprivredne tehnike.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebama kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenja mogućnosti zaposlenja, učenici se osposobljavaju za:
• primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
• efikasan rad u timu i grupnim situacijama;
• preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
• blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
• prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
• primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
• primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
• upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
Ove multifunkcionalne sposobnosti rezultat su:
• fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske ustanove;
• zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima i modulima;
• primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Stručne kompetencije | Znanja | Veštine | Stavovi |
Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da: | |||
• rukuje traktorskim agregatima i uređajima | • objasni agregatiranje, vrste agregata, pravila za sastavljanje agregata, proizvodnost rada agregata | • izvrši sastavljanje agregata | • savesno, odgovorno, uredno i precizno obavlja poverene poslove |
• rukuje kombajnima i samohodnim mašinama | • objasni tehnološki proces rada kombajna | • priprema mašine za izvođenje tehnoloških operacija |
|
• popravlja, održava i čuva poljoprivrednu tehniku | • navede tehničke karakteristike i objasni način funkcionisanja poljoprivredne tehnike | • koristi opremu za dijagnostiku |
|
• vodi evidencije o eksploataciji, popravkama i održavanju poljoprivredne tehnike i obavlja komercijalne poslove | • navede osnovne principe organizacije rada | • evidentira utroške materijala, rezervnih delova, goriva, maziva i efektivne časova rada mašina i uređaja |
|
• čuva zdravlje i okolinu pri rukovanju i održavanju poljoprivredne tehnike | • objasni značaj primene propisa iz oblasti bezbednosti i zaštite zdravlja na radu | • upotrebi zaštitnu opremu u toku rada |
|
Nedeljni i godišnji fond časova stručnih predmeta za obrazovni profil: RUKOVALAC - MEHANIČAR POLJOPRIVREDNE TEHNIKE
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED | UKUPNO | |||||||||||||||||||||||
nedeljno | godišnje | nedeljno | godišnje | nedeljno | godišnje | godišnje | |||||||||||||||||||||
T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | B | Σ | ||
B1: OBAVEZNI STRUČNI PREDMETI | 12 | 3 | 3 | 384 | 96 | 96 | 150 | 8 | 4 | 10 | 256 | 128 | 320 | 150 | 4 | 4 | 13 | 128 | 128 | 416 | 60 | 768 | 352 | 832 | 360 | 2312 | |
1. | Fizika | 2 |
|
| 64 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 64 |
|
|
| 64 |
2. | Osnovi poljoprivredne tehnike | 2 | 1 |
| 64 | 32 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 64 | 32 |
|
| 96 |
3. | Motori i traktori | 2 | 2 |
| 64 | 64 |
| 30 | 2 | 1 | 4 | 64 | 32 | 128 | 30 |
|
|
|
|
|
|
| 128 | 96 | 128 | 60 | 412 |
4. | Poljoprivredne mašine | 3 |
| 3 | 96 |
| 96 | 30 | 2 | 1 | 2 | 64 | 32 | 64 |
|
|
|
|
|
|
|
| 160 | 32 | 160 | 30 | 382 |
5. | Osnovi poljoprivredne proizvodnje | 3 |
|
| 96 |
|
|
| 2 | 1 |
| 64 | 32 |
| 30 | 2 | 1 |
| 64 | 32 |
|
| 224 | 64 |
| 30 | 318 |
6. | Opravka i održavanje poljoprivredne tehnike |
|
|
|
|
|
|
| 2 | 1 | 4 | 64 | 32 | 128 |
|
|
| 7 |
|
| 224 | 30 | 64 | 32 | 352 | 30 | 478 |
7. | Eksploatacija poljoprivrednih mašina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 | 1 | 6 | 64 | 32 | 192 | 30 | 64 | 32 | 192 | 30 | 318 |
8. | Preduzetništvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 |
|
| 64 |
|
|
| 64 |
|
| 64 |
9. | Profesionalna praksa |
|
|
|
|
|
| 90 |
|
|
|
|
|
| 90 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 180 | 180 |
B2: IZBORNI PREDMETI PREMA PROGRAMU OBRAZOVNOG PROFILA | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 32 | 0 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 32 | 0 | 0 | 0 | 64 | 0 | 0 | 0 | 64 | |
1. | Izborni predmeti prema programu obrazovnog profila |
|
|
|
|
|
|
| 1 |
|
| 32 |
|
|
| 1 |
|
| 32 |
|
|
| 64 |
|
|
| 64 |
Ukupno B1+B2 | 12 | 3 | 3 | 384 | 96 | 96 | 150 | 9 | 4 | 10 | 288 | 128 | 320 | 150 | 5 | 4 | 13 | 160 | 128 | 416 | 60 | 832 | 352 | 832 | 360 | 2376 | |
Ukupno | 18 | 726 | 23 | 886 | 22 | 764 | 2376 |
Gantogram realizacije stručnih modula po razredima za obrazovni profil: RUKOVALAC - MEHANIČAR POLJOPRIVREDNE TEHNIKE
Razred | Naziv predmeta | Oblik nastave | Nastavne nedelje | ukupno | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | T | V | PN | B | S | |||
PRVI | Osnovi poljoprivredne tehnike | T | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 |
|
|
| 64 | 32 | 0 | 0 | 96 |
V | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 |
|
|
| |||||||
PN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||
B |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||
Motori i traktori | T | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 |
|
|
| 64 | 64 | 0 | 30 | 158 | |
V | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 2 | 2 | 2 |
|
|
| |||||||
PN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||
B |
|
|
|
|
| 15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 15 |
|
|
|
|
|
|
| |||||||
Poljoprivredne mašine | T | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 3 | 3 | 3 | 3 |
|
|
| 96 | 0 | 96 | 30 | 222 | |
V |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||
PN | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 3 | 3 | 3 | 3 |
|
|
| |||||||
B |
|
|
|
|
| 15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 15 |
|
|
|
|
|
|
| |||||||
Profesionalna praksa | T |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 0 | 0 | 90 | 0 | 90 | |
V |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||
PN |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 30 | 30 | 30 | |||||||
B |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||
| S | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 30 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 13 | 30 | 13 | 13 | 13 | 13 | 30 | 30 | 30 | 224 | 96 | 186 | 60 | 586 |
Lista izbornih predmeta prema programu obrazovnog profila
Rb | Lista izbornih predmeta | RAZRED | ||
I | II | III | ||
1. | Tehničko crtanje |
| 1 |
|
2. | Hidraulika i pneumatika |
| 1 |
|
3. | Povrtarstvo u zaštićenom prostoru |
| 1 |
|
4. | Automatska regulacija i upravljanje |
|
| 1 |
5. | Procesna tehnika |
|
| 1 |
6. | Agrarni turizam |
| 1 | 1 |
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED | UKUPNO |
Čas odeljenskog starešine | do 64 | do 64 | do 64 | do 192 |
Dodatni rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Dopunski rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Pripremni rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Napomena: *Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED |
Ekskurzija | 2-3 dana | 2-3 dana | 3-4 dana |
Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture | 2 časa nedeljno | ||
Treći strani jezik | 2 časa nedeljno | ||
Drugi predmeti * | 1-2 časa nedeljno | ||
Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo) | 30-60 časova godišnje | ||
Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge | 15-30 časova godišnje | ||
Kulturna i javna delatnost škole | 2 radna dana |
Napomena: | *Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti. |
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED |
Razredno-časovna nastava | 32 | 32 | 32 |
Mentorski rad (nastava u bloku, praksa) | 5 | 5 | 2 |
Obavezne vannastavne aktivnosti | 2 | 2 | 2 |
Završni ispit |
|
| 3 |
Ukupno radnih nedelja | 39 | 39 | 39 |
Podela odeljenja u grupe
razred | predmet / modul | godišnji fond časova | broj učenika u grupi - do | |||
vežbe | praktična nastava | nastava u bloku | profesionalna praksa | |||
I | Osnovi poljoprivredne tehnike | 32 |
|
|
| 12 |
Motori i traktori | 64 |
| 30 |
| 12 | |
Poljoprivredne mašine |
| 96 | 30 |
| 12 | |
Profesionalna praksa** |
|
|
| 90** | 12 | |
II | Osnovi poljoprivredne proizvodnje | 32 |
| 30 |
| 12 |
Motori i traktori |
| 128 | 30 |
| 12 | |
Poljoprivredne mašine | 32 | 64 |
|
| 12 | |
Opravka i odražavanje poljoprivredne tehnike | 32 | 128 |
|
| 12 | |
Motori i traktori / Obuka vožnje traktora* | 32* |
|
|
| 1* | |
Profesionalna praksa** |
|
|
| 90** | 12 | |
III | Osnovi poljoprivredne proizvodnje | 32 |
|
|
| 12 |
Opravka i odražavanje poljoprivredne tehnike |
| 224 | 30 |
| 12 | |
Eksploatacija poljoprivrednih mašina | 32 | 192 | 30 |
| 12 | |
Preduzetništvo | 64 |
|
|
| 12 |
Napomena: | *Praktična nastava za modul Obuka vožnje traktora realizuje se individualno za svakog učenika i obuhvata obuku učenika za upravljanje traktorom. Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu, a raspored individualne obuke za svakog učenika utvrđuje stručno veće nastavnika poljoprivredne grupe predmeta u školi, uz prisustvo nastavnika - mentora. |
| **Profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom i drugom razredu, izuzev praznikom i nedeljom. Zaključna ocene utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine. Na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu. |
Naziv predmeta: | Fizika | |||
Godišnji fond časova: | 64 | |||
Razred: | prvi | |||
Ciljevi predmeta: | - sticanje znanja o fizičkim pojavama i procesima; | |||
TEMA | CILJ | ISHODI | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA | NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Kinematika | • Razvijanje sposobnosti uviđanja značaja i mesta fizike kao naučne discipline i njenih veza sa matematikom i ostalim prirodnim i tehničkim naukama | • objasni značaj fizike kao fundamentalne nauke i korelaciju sa drugim prirodnim i tehničkim naukama | • Fizika-oblast i priroda naučne discipline | na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave |
Dinamika | • Razvijanje svesti o primeni fizičkih zakona u tehnici | • razlikuje pojam mase od pojma težine tela | • Pojam sile i impulsa |
|
Statika | • Sticanje osnovnih znanja o statici i ravnoteži | • opiše princip rada i primenu prostih mašina (poluga, strma ravan, kotur, itd.) | • Ravnoteža materijalne tačke |
|
Termodinamika | • Obogaćivanje znanja o termodinamičkim procesima | • opiše gasne zakone | • izotermski proces | Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
Čvrsta tela i tečnosti | • Unapređivanje znanja o molekulskoj strukturi supstancije i razlikama između čvrstog i tečnog agregatnog stanja | • opiše molekul i međumolekulske interakcije | • Molekuli. Veličina molekula Uzajamno delovanje molekula |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Matematika
- Motori i traktori
- Osnovi poljoprivredne tehnike
- Poljoprivredne mašine
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I | 64 | 32 |
|
|
| 96 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Upoznavanje sa vrstama, svojstvima i upotrebom materijala u poljoprivrednoj tehnici
- Sagledavanje poljoprivrednih mašina kao skupa delova sa određenim oblicima i funkcijama
- Osposobljavanje učenika za korišćenje stručne literature
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
NAZIV MODULA | Trajanje modula (časovi) | |
T | V | |
Mašinski materijali | 24 | 12 |
Mašinski elementi | 40 | 20 |
Napomena: Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: Mašinski materijali
Trajanje modula: 36 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za primenu mašinskih materijala na poljoprivrednim mašinama | • razlikuje mašinske materijale | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave |
• prepozna vrstu materijala | Vežbe | Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Mašinski elementi
Trajanje modula: 60 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za primenu mašinskih elemenata na poljoprivrednim mašinama | • navede podelu mašinskih elemenata | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave |
• spaja mašinske elemente | Vežbe | Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Fizika
- Poljoprivredne mašine
- Motori i traktori
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I | 64 | 64 |
| 30 |
| 158 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Upoznavanje konstrukcija motora i traktora
- Sticanje znanja za pravilno rukovanje traktorom
- Upoznavanje konstrukcija i funkcionisanja pojedinih delova i uređaja motora i traktora
- Sticanje znanja o osnovnim karakteristikama traktora i osposobljavanje za rukovanje i održavanje
- Upoznavanje dostignuća u konstrukciji motora i traktora
- Osposobljavanje za samostalno upravljanje traktorom sa prikolicom u javnom saobraćaju
- Osposobljavanje za vođenje evidencije o radu
- Razvijanje radnih navika, sigurnosti, preciznosti i odgovornosti u radu
- Osposobljavanje za pravilno i racionalno korišćenje traktora
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
Razred: prvi
NAZIV MODULA | Trajanje modula (časovi) | ||
T | V | B | |
Delovi motora sa unutrašnjim sagorevanjem | 24 | 24 | 15 |
Uređaji na motoru sa unutrašnjim sagorevanjem | 40 | 40 | 15 |
Napomena: Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: Delovi motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Trajanje modula: 63 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za rasklapanje i sklapanje motora
| • definiše osnovne veličine motora sa unutrašnjim sagorevanjem | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• prepozna različite konstrukcije motora i uočava njihove specifičnosti | Vežbe Nastava u bloku |
Naziv modula: Uređaji motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Trajanje modula: 95 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za održavanje uređaja motora | • navede i opiše uređaje oto i dizel motora | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• prepozna različite konstrukcije uređaja motora i uočava njihove specifičnosti | Vežbe | ||
• rasklapa i sklapa uređaje | Nastava u bloku |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Poljoprivredne mašine
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I | 96 |
| 96 | 30 |
| 222 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Upoznavanje konstrukcija poljoprivrednih mašina
- Sticanje znanja o primeni mašina u poljoprivrednoj proizvodnji i načinima iskorišćavanja
- Sticanje znanja za pravilno podešavanje i održavanje mašina radi postizanja odgovarajućeg kvaliteta rada
- Sticanje znanja o funkcionalnim i tehničkim karakteristikama mašina, aparata i uređaja koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji
- Razvijanje interesovanja za poljoprivrednu tehniku
- Osposobljavanje za primenu agrotehničkih mera u poljoprivrednoj proizvodnji
- Osposobljavanje za pravilnu primenu pesticida, đubriva i ostalih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji
- Osposobljavanje za vođenje evidencije o radu
- Razvijanje radnih navika, sigurnosti, preciznosti i odgovornosti u radu
- Osposobljavanje za pravilno i racionalno korišćenja poljoprivredne tehnike
- Upoznavanje sa razvojem konstrukcija poljoprivrednih mašina
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
Razred: prvi
NAZIV MODULA | Trajanje modula (časovi) | ||
T | PN | B | |
Mašine za obradu i đubrenje zemljišta | 15 | 15 | 10 |
Mašine za setvu i sadnju | 21 | 21 | 10 |
Mašine za negu useva i zaštitu bilja | 18 | 18 | 10 |
Mašine za ubiranje plodova | 30 | 30 |
|
Mašine i oprema za transport | 12 | 12 |
|
Napomena: nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: Mašine za obradu i đubrenje zemljišta
Trajanje modula: 40 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za pravilno agregatiranje, podešavanje i održavanje mašina za obradu zemljišta i đubrenje • Osposobljavanje za izvođenje đubrenja, oranja i predsetvene pripreme zemljišta | • navede podelu mašina za obradu zemljišta | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• razlikuje konstrukcije plugova i uočava njihove specifičnosti | Praktična nastava | ||
| • ore na naor i razor | Nastava u bloku |
Naziv modula: | Mašine za setvu i sadnju | ||
Trajanje modula: | 52 časa | ||
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za podešavanje, održavanje i čuvanje mašina za setvu i sadnju • Osposobljavanje za pravilno korišćenje mašina za setvu i sadnju | • navede podelu mašina za setvu i sadnju | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• razlikuje konstrukcije sejačica i sadilica | Praktična nastava | ||
• obavi setvu uskorednom sejalicom | Nastava u bloku |
Naziv modula: | Mašine za negu useva i zaštitu bilja | ||
Trajanje modula: | 46 časova | ||
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za pravilno podešavanje, održavanje i čuvanje mašina za negu useva i zaštitu bilja • Osposobljavanje za korišćenje mašina za negu useva i zaštitu bilja | • navede podelu mašina za negu useva i zaštitu bilja | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• vizuelnim pregledom proveri ispravnost mašina za negu useva i zaštitu bilja | Praktična nastava | ||
• obavi prskanje ratarskih kultura | Nastava u bloku |
Naziv modula: Mašine za ubiranje plodova
Trajanje modula: 60 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za rukovanje samohodnim i priključnim mašinama za ubiranje plodova • Osposobljavanje za pravilno podešavanje, održavanje i čuvanje mašina za ubiranje plodova | • navede i opiše mašine za ubiranje plodova | Teorija Praktična nastava | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Mašine i oprema za transport
Trajanje modula: 24 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za pravilno korišćenje i održavanje transportnih sredstava | • navede podelu mašina za transport u poljoprivredi | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• razlikuje transportna sredstva | Vežbe |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Osnovi poljoprivredne proizvodnje
- Motori i traktori
OSNOVI POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I | 96 |
|
|
|
| 96 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Sticanje znanja o biološkim, agrotehničkim i drugim znanjima neophodnim za uključivanje u tehnološke procese biljne proizvodnje
- Sticanje znanja o osnovnim karakteristikama voćarske proizvodnje
- Usvajanje znanja o poreklu, ishrani i merama nege domaćih životinja
- Razvijanje interesovanja učenika da putem usvajanja osnova poljoprivredne proizvodnje ovladaju najcelishodnijom primenom poljoprivredne tehnike
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
Razred: prvi
CILJEVI MODULA | Trajanje modula (časovi) |
Pedologija i agrohemija | 32 |
Opšte ratarstvo | 24 |
Ratarstvo i povrtarstvo | 40 |
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: Pedologija i agrohemija
Trajanje modula: 32 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Upoznavanje učenika sa nastankom zemljišta | • opiše nastanak i genezu zemljišta | • Sastav zemljišta | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Opšte ratarstvo
Trajanje modula: 24 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Upoznavanje učenika sa činiocima za gajenje kulturnih biljaka | • objasni značaj klimatskih činilaca u poljoprivrednoj proizvodnji | • Vegetacioni činioci (klima i zemljište) | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Ratarstvo i povrtarstvo
Trajanje modula: 40 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Upoznavanje morfologije ratarskih i povrtarskih kultura | • objasni značaj ratarskih i povrtarskih kultura u poljoprivrednoj proizvodnji | • Značaj ratarskih kultura u poljoprivrednoj proizvodnji | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Poljoprivredne mašine
- Motori i traktori
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
|
|
| 90 |
| 90 |
Napomena:
• U tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
• Profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra. do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom, drugom i trećem razredu, izuzev praznikom i nedeljom.
• Zaključna ocene utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine. Na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu.
2. CILJEVI PREDMETA
- Osposobljavanje za praktičnu primenu teorijskih znanja
- Osposobljavanje za primenu agrotehničkih mera u poljoprivrednoj proizvodnji
- Osposobljavanje za pravilnu primenu pesticida, đubriva i ostalih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji
- Razvijanje radnih navika, sigurnosti, preciznosti i odgovornosti u radu
- Osposobljavanje za pravilno i racionalno korišćenja poljoprivredne tehnike
- Osposobljavanje za samostalno rukovanje, podešavanje i održavanje poljoprivrednih mašina, uređaja i opreme
- Osposobljavanje za radnu i profesionalnu odgovornost, preciznost i sigurnost pri radu
- Osposobljavanje za korišćenje sredstava zaštite na radu i zaštite životne sredine
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
Razred: prvi
NAZIV MODULA | Trajanje modula (časovi) |
PP | |
Tehnologija ratarsko-povrtarske proizvodnje | 90 |
Napomena: Nedeljni broj časova dat je u gantogramu.
CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: Tehnologija ratarsko-povrtarske proizvodnje
Trajanje modula: 90 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje za obavljanje jednostavnijih poslova u ratarsko-povrtarskoj proizvodnji • Razvijanje radnih navika i tehničke kulture
| • obavi mere nege u ratarsko-povrtarskoj proizvodnji
| • Mere nege u ratarsko-povrtarskoj proizvodnji
| na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Poljoprivredne mašine
- Motori i traktori
- Osnovi poljoprivredne proizvodnje