VII. NASTAVNI PLAN I PROGRAM STRUČNIH PREDMETA ZA OBRAZOVNI PROFIL PREHRAMBENI TEHNIČAR
1. CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Oblast: Proizvodnja i prerada hrane
Obrazovni profil: prehrambeni tehničar
Trajanje obrazovanja: četiri godine
CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil prehrambeni tehničar je osposobljavanje učenika za sprovođenje i kontrolu kvaliteta tehnološkog procesa u prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebama kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenja mogućnosti zaposlenja, učenici se osposobljavaju za:
• primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
• efikasan rad u timu i grupnim situacijama;
• preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
• blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
• prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
• primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
• primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
• upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
Ove multifunkcionalne sposobnosti rezultat su:
• fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske ustanove;
• zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima i modulima;
• primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.
OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:
Stručne kompetencije | Znanja | Veštine | Stavovi |
Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da: | |||
• planira i organizuje sopstveni rad i rad grupe u malom pogonu prehrambene i biotehnološke proizvodnje | • navede osnovne vrste tehničke i tehnološke dokumentacije | • pripremi radno mesto, tehničku i tehnološku dokumentaciju | • savesno, odgovorno, uredno i precizno obavlja poverene poslove |
• priprema vodu, sirovine i pomoćne sirovine u prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji | • navede vrste i objasni osobine i kvalitet prehrambenih sirovina biljnog i životinjskog porekla | • odabere i pripremi sirovine i pomoćne sirovine po odgovarajućoj proceduri svake prehrambene tehnologije | |
• proizvodi prehrambene proizvode | • navede tehnološke operacije pojedinačnih prehrambenih tehnologija | • pripremi laboratorijske i pogonske kulture |
|
• pakuje i skladišti prehrambene proizvode | • objasni načine i uslove skladištenja prehrambenih proizvoda | • pakuje gotove proizvode u odgovarajuću ambalažu |
|
• vrši kontrolu kvaliteta tehnološkog procesa, osnovnih i pomoćnih sirovina, gotovih proizvoda i ambalaže u pogonu prehrambene i biotehnološke proizvodnje i laboratoriji | • navede parametre tehnološkog procesa i objasni značaj njihovog praćenja u pogonu | • izvrši uzorkovanje |
|
• vodi i popunjava propisanu dokumentaciju u prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji | • objasni značaj vođenja evidencija | • vodi dnevnu dokumentaciju proizvodnje |
|
• čuva zdravlje i okolinu pri prehrambenoj i biotehnološkoj proizvodnji | • objasni značaj primene propisa iz oblasti zaštite na radu, protivpožarne zaštite, zaštite životne sredine i sanitarnih propisa | • primeni sredstva za ličnu i kolektivnu zaštitu na radu u laboratoriji i pogonima za proizvodnju |
|
Nedeljni i godišnji fond časova stručnih predmeta za obrazovni profil: PREHRAMBENI TEHNIČAR
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED | IV RAZRED | UKUPNO | |||||||||||||||||||||||||||||
nedeljno | godišnje | nedeljno | godišnje | nedeljno | godišnje | nedeljno | godišnje | godišnje | ||||||||||||||||||||||||||
T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | T | V | PN | B | T | V | PN | B | Σ | ||
B1: OBAVEZNI STRUČNI PREDMETI | 6 | 8 | 0 | 222 | 296 | 0 | 0 | 11 | 8 | 0 | 385 | 280 | 0 | 60 | 10 | 9 | 0 | 350 | 315 | 0 | 60 | 8 | 11 | 0 | 192 | 352 | 0 | 60 | 1149 | 1243 | 0 | 180 | 2572 | |
1. | Ishrana ljudi | 1 |
|
| 37 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 37 |
|
|
| 37 |
2. | Tehnike rada u laboratoriji |
| 6 |
|
| 222 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 222 |
|
| 222 |
3. | Fizika | 2 |
|
| 74 |
|
|
| 2 |
|
| 70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 144 |
|
|
| 144 |
4. | Hemija | 3 | 2 |
| 111 | 74 |
|
| 3 | 2 |
| 105 | 70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 216 | 144 |
|
| 360 |
5. | Analitička hemija |
|
|
|
|
|
|
| 1 | 2 |
| 35 | 70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 35 | 70 |
|
| 105 |
6. | Osnovni prehrambene tehnologije* |
|
|
|
|
|
|
| 2 | 2 |
| 70 | 70 |
| 60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 70 | 70 |
| 60 | 200 |
7. | Tehnologija vode* | |||||||||||||||||||||||||||||||||
8. | Tehnološke operacije |
|
|
|
|
|
|
| 3 | 2 |
| 105 | 70 |
|
| 3 | 2 |
| 105 | 70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 210 | 140 |
|
| 350 |
9. | Enzimologija |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 |
|
| 35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 35 |
|
|
| 35 |
10. | Fizička hemija |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 | 2 |
| 70 | 70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 70 | 70 |
|
| 140 |
11. | Mikrobiologija |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 | 2 |
| 70 | 70 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 70 | 70 |
|
| 140 |
12. | Izborna tehnologija 1* |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 | 3 |
| 70 | 105 |
| 60 |
|
|
|
|
|
|
| 70 | 105 |
| 60 | 235 |
13. | Izborna tehnologija 2* | |||||||||||||||||||||||||||||||||
14. | Izborna tehnologija 3* | |||||||||||||||||||||||||||||||||
15. | Kvarenje i konzervisanje | |||||||||||||||||||||||||||||||||
16. | Izborna tehnologija 4* |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 4 | 6 |
| 128 | 192 |
| 60 | 128 | 192 |
| 60 | 380 |
17. | Izborna tehnologija 5* | |||||||||||||||||||||||||||||||||
18. | Izborna tehnologija 6* | |||||||||||||||||||||||||||||||||
19. | Izborna tehnologija 7* | |||||||||||||||||||||||||||||||||
20. | Izborna tehnologija 8* | |||||||||||||||||||||||||||||||||
21. | Kontrola kvaliteta u prehrambenoj industriji |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 | 3 |
| 64 | 96 |
|
| 64 | 96 |
|
| 180 |
22. | Preduzetništvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 |
|
| 64 |
|
|
| 64 |
|
| 64 |
B2: IZBORNI PREDMETI PREMA PROGRAMU OBRAZOVNOG PROFILA | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 0 | 0 | 70 | 0 | 0 | 0 | 2 | 0 | 0 | 70 | 0 | 0 | 0 | 2 | 0 | 0 | 64 | 0 | 0 | 0 | 204 | 0 | 0 | 0 | 204 | |
1. | Izborni predmeti prema programu obrazovnog profila |
|
|
|
|
|
|
| 2 |
|
| 70 |
|
|
| 2 |
|
| 70 |
|
|
| 2 |
|
| 64 |
|
|
| 204 |
|
|
| 204 |
Ukupno B1+B2 | 6 | 8 | 0 | 222 | 296 | 0 | 0 | 13 | 8 | 0 | 455 | 280 | 0 | 60 | 12 | 9 | 0 | 420 | 315 | 0 | 60 | 8 | 11 | 0 | 256 | 352 | 0 | 60 | 1363 | 1243 | 0 | 180 | 2776 | |
Ukupno | 14 | 518 | 21 | 795 | 21 | 795 | 19 | 668 | 2776 |
*NAPOMENA: Stručno veće nastavnika tehnološke grupe predmeta bira za svako upisano odeljenje odgovarajući broj tehnologija sa liste izbornih tehnologija u zavisnosti od vrste prehrambene industrije u školskom okruženju.
Gantogram za realizaciju stručnih modula po razredima za obrazovni profil: PREHRAMBENI TEHNIČAR
Razred | Nastavni predmet | Oblik nastave | Nastavne nedelje | ukupno | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | T | V | S | |||
prvi | Hemija | naziv modula | Struktura materije | Disperzni sistemi | Neorganska jedinjenja | Oksido-redukcioni procesi | Uvod u organsku hemiju | Ugljovodonici | Alkil halogenidi | god. test. | 111 | 74 | 185 | |||||||||||||||||||||||||||||
T | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||
V | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
| S | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| |||
Tehnike rada u laboratoriji | naziv modula | Mere bezbed. u lab. | Održavanje lab. posuđa i pribora | Merenje mase | Merenje zapremine | Merenje temp. | Određivanje gustine rastvora | Priprema rastvora određene koncentracije | Dobijanje čistih supstanci | Merenje pritiska | Merenje viskoz. | Uzorkovanje | Godišnje testiranje | 0 | 222 | 222 | ||||||||||||||||||||||||||
T |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||
V | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | |||||
| S | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 |
|
Lista izbornih tehnologija u okviru obaveznih stručnih predmeta
Lista izbornih tehnologija* | RAZRED | ||
III | IV | ||
Izborne tehnologije 1, 2 i 3 | Tehnologija bezalkoholnih pića | * |
|
Tehnologija konditorskih proizvoda | * |
| |
Tehnologija mlinarstva | * |
| |
Tehnologija stočne hrane | * |
| |
Tehnologija skroba | * |
| |
Lista izbornih tehnologija* | RAZRED | ||
III | IV | ||
Izborne tehnologije 4, 5, 6, 7 i 8 | Tehnologija šećera |
| * |
Tehnologija ulja i biljnih masti |
| * | |
Tehnologija organskih kiselina |
| * | |
Tehnologija prerade voća i povrća |
| * | |
Tehnologija pekarstva |
| * | |
Industrijska proizvodnja gotove hrane |
| * | |
Tehnologija mleka |
| * | |
Tehnologija mesa |
| * | |
Tehnologija slada i piva |
| * | |
Tehnologija vina, vinskih i voćnih destilata |
| * | |
Tehnologija pekarskog kvasca |
| * | |
Tehnologija etanola i jakih alkoholnih pića |
| * |
Lista izbornih predmeta prema programu obrazovnog profila
Rb | Lista izbornih predmeta | RAZRED | |||
I | II | III | IV | ||
1. | Osnove turizma |
| 2 | 2 | 2 |
2. | Agrarni turizam |
|
| 2 | 2 |
3. | Osnove ugostiteljstva |
| 2 | 2 | 2 |
4. | Priprema jela sa žara |
|
| 2 | 2 |
5. | Osnove poslastičarstva |
|
| 2 | 2 |
6. | Istorija pivarstva |
|
| 2 | 2 |
7. | Prerada duvana |
|
| 2 | 2 |
8. | Nacionalne kuhinje |
|
| 2 | 2 |
Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED | IV RAZRED | UKUPNO |
Čas odeljenskog starešine | do 74 | do 70 | do 70 | do 64 | do 278 |
Dodatni rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Dopunski rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Pripremni rad * | do 30 | do 30 | do 30 | do 30 | do 120 |
Napomena: *Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED | IV RAZRED |
Ekskurzija | 2-3 dana | 2-3 dana | 3-4 dana | do 5 dana |
Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture | 2 časa nedeljno | |||
Treći strani jezik | 2 časa nedeljno | |||
Drugi predmeti * | 1-2 časa nedeljno | |||
Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo) | 30-60 časova godišnje | |||
Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge | 15-30 časova godišnje | |||
Kulturna i javna delatnost škole | 2 radna dana |
Napomena: | *Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti. |
Ostvarivanje školskog programa po nedeljama
| I RAZRED | II RAZRED | III RAZRED | IV RAZRED |
Razredno-časovna nastava | 37 | 35 | 35 | 32 |
Mentorski rad (nastava u bloku, praksa) | 0 | 2 | 2 | 2 |
Obavezne vannastavne aktivnosti | 2 | 2 | 2 | 2 |
Maturski ispit |
|
|
| 3 |
Ukupno radnih nedelja | 39 | 39 | 39 | 39 |
Podela odeljenja u grupe
razred | predmet / modul | godišnji fond časova | broj učenika u grupi - do | ||
vežbe | praktična nastava | nastava u bloku | |||
I | Tehnike rada u laboratoriji | 222 |
|
| 12 |
Hemija | 74 |
|
| 12 | |
II | Hemija | 70 |
|
| 12 |
Analitička hemija | 70 |
|
| 12 | |
Osnovi prehrambene tehnologije* | 70 |
| 60 | 12 | |
Tehnologija vode* | |||||
Tehnološke operacije | 70 |
|
| 12 | |
III | Tehnološke operacije | 70 |
|
| 12 |
Fizička hemija | 70 |
|
| 12 | |
Mikrobiologija | 70 |
|
| 12 | |
Izborna tehnologija 1 | 105 |
| 60 | 12 | |
Izborna tehnologija 2 | |||||
Izborna tehnologija 3 | |||||
Kvarenje i konzervisanje | |||||
IV | Izborna tehnologija 4 | 192 |
| 60 | 12 |
Izborna tehnologija 5 | |||||
Izborna tehnologija 6 | |||||
Izborna tehnologija 7 | |||||
Izborna tehnologija 8 | |||||
Kontrola kvaliteta u prehrambenoj industriji | 96 |
|
| 12 | |
Preduzetništvo | 64 |
|
| 12 |
Naziv predmeta: | ISHRANA LJUDI | |||
Godišnji fond časova: | 37 | |||
Razred: | prvi | |||
Ciljevi predmeta: | - sticanje znanja o hranljivim materijama i energetskoj vrednosti životnih namirnica; | |||
TEMA | CILJ | ISHODI | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA | NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Hranljive materije | • Sticanje znanja o hranljivim materijama i energetskoj vrednosti životnih namirnica | • razlikuje pojmove hrane i ishrane i njihove uloge | • Hrana | na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave na početku teme učenike upoznati sa Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama |
Pravilna ishrana | • Sticanje znanja o principima pravilne ishrane i potrebama u ishrani | • navede principe pravilne ishrane | • Principi pravilne ishrane |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Hemija
- Fizika
- Matematika
- Računarstvo i informatika
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I |
| 222 |
|
|
| 222 |
Napomena: U tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Osposobljavanje učenika za rad u hemijskoj i pogonskoj laboratoriji
- Sticanje veštine merenja i određivanje greške pri merenju
- Osposobljavanje učenika da prati proces merenjem procesnih veličina
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA PREDMETA
NAZIV MODULA | Trajanje modula (časovi) |
V | |
Mere bezbednosti u laboratoriji | 6 |
Održavanje laboratorijskog posuđa i pribora | 12 |
Merenja mase | 24 |
Merenje zapremine | 18 |
Merenje temperature | 6 |
Merenje gustine | 12 |
Priprema rastvora određene koncentracije | 60 |
Dobijanje čistih supstanci | 36 |
Merenje pritiska | 12 |
Merenje viskoziteta | 6 |
Uzorkovanje | 12 |
NAPOMENA:
Poslednje tri nastavne nedelje (18 časova) predviđene su za godišnje testiranje praktičnih veština učenika.
Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.
4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: Mere bezbednosti u laboratoriji
Trajanje modula: 6 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da primenjuje mere HTZ pri svakodnevnom radu | • navede mere higijensko tehničke zaštite u laboratoriji | • Pravilnik kojim se uređuju mere higijensko tehničke zaštite | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Održavanje laboratorijskog posuđa i pribora
Trajanje modula: 12 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da pere i održava laboratorijski pribor i posuđe | • razlikuje laboratorijski pribor i posuđe | • Vrste i primena laboratorijskog posuđa | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Merenje mase
Trajanje modula: 24 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da meri masu i preračuna izmerene veličine iz jedinica jednog mernog sistema u jedinice drugog sistema | • definiše pojam mase | • Jedinice za masu u SI sistemu | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Merenje zapremine
Trajanje modula: 18 časa
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da meri zapreminu i preračuna izmerene veličine iz jedinica jednog mernog sistema u jedinice drugog sistema | • definiše pojam zapremine | • Jedinice za zapreminu u SI sistemu | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Merenje temperature
Trajanje modula: 6 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da meri temperaturu i preračuna izmerene veličine iz jedinica jednog mernog sistema u jedinice drugog sistema | • definiše pojam temperature i jedinice u kojima se ona izražava u SI sistemu i svakodnevnom životu | • Jedinice za temperaturu u SI sistemu | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Merenje gustine
Trajanje modula: 12 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da odredi gustinu tečnosti | • definiše pojam gustine i jedinice u kojima se ona izražava | • Pojam gustine | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Priprema rastvora određene koncentracije
Trajanje modula: 60 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da pripremi rastvore različitih koncentracija | • definiše pojam rastvora i rastvorljivost | • Pojam rastvora i načini izražavanja koncentracije rastvora | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Dobijanje čistih supstanci
Trajanje modula: 36 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da dobije hemijski čiste supstance uz korišćenje različitih operacija | • razdvoji smeše dekantovanjem i filtracijom | • Filtracija i dekantovanje | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Merenje pritiska
Trajanje modula: 12 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da meri pritisak i preračuna izmerene veličine iz jedinica jednog mernog sistema u jedinice drugog sistema | • definiše pojam pritiska i jedinice u kojima se izražava | • Pojam pritiska | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Merenje viskoziteta
Trajanje modula: 6 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da odredi viskozitet tečnosti | • definiše pojam viskoziteta i jedinice u kojima se ona izražava | • Pojam i značaj merenja viskoziteta | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Uzorkovanje
Trajanje modula: 12 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Osposobljavanje učenika da izvrši uzimanje uzorka različitih materijala | • razlikuje načine uzimanja uzoraka | • Načini uzimanja uzoraka različitih materijala u obliku suspenzije, emulzije, rastvora, zrnastog materijala, testastog materijala... | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Hemija
- Fizika
- Matematika
- Računarstvo i informatika
Naziv predmeta: | FIZIKA | |||
Godišnji fond časova: | 74 | |||
Razred: | prvi | |||
Ciljevi predmeta: | - sticanje znanja o značaju i mestu fizike kao naučne discipline i njenim vezama sa matematikom i ostalim prirodnim i tehničkim naukama; | |||
TEMA | CILJ | ISHODI | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA | NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA |
Kinematika | • Osposobljavanje učenika da opiše procese kretanja pomoću vektorskih i skalarnih fizičkih veličina | • navede osnovne fizičke veličine u SI sistemu | • Fizika-predmet izučavanja, metode, veza sa drugim naukama | na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje Okvirni broj časova po temama
|
Dinamika | • Sticanje znanja o dinamičkim procesima u prirodi i njihova primena u tehnici | • razlikuje pojam mase od pojma težine tela | • Masa, impuls, sila | |
Zakoni održanja | • Sticanje znanja o osnovnim zakonima održanja | • razlikuje izolovane i neizolovane sisteme | • Opšti karakter zakona održanja, izolovan sistem, zakon održanja impulsa | |
Mehaničke oscilacije i talasi | • Sticanje znanja o oscilatornim i talasnim kretanjima | • definiše veličine i navede primere harmonijskih oscilatora | • Harmonijsko oscilatorno kretanje, harmonijska sila, period, frekvencija, elongacija, amplituda, jednačina oscilovanja |
KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Matematika
- Tehnike rada u laboratoriji
1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE
RAZRED | NASTAVA | PRAKSA | UKUPNO | |||
Teorijska nastava | Vežbe | Praktična nastava | Nastava u bloku | |||
I | 111 | 74 |
|
|
| 185 |
Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
2. CILJEVI PREDMETA
- Sticanje znanja o hemijskim pojavama i procesima na osnovu teorije i eksperimenta
- Sticanje znanja o pojmovima: elemenat, jedinjenje, čista supstanca, smeša, mol, molarna masa, molarna zapremina, brojnost jedinki, relativna atomska masa i relativna molekulska masa, Avogadrov broj
- Sticanje znanja o strukturi i prirodi supstanci kao posledici hemijskih veza
- Osposobljavanje učenika za razlikovanje disperznih sistema i načinima izražavanja koncentracije
- Sticanje znanja o oksido-redukcionim procesima
- Razlikovanje osnovnih klasa neorganskih jedinjenja na osnovu njihovih karakteristika
- Razlikovanje osnovnih klasa organskih jedinjenja na osnovu njihovih karakteristika
- Sticanje praktičnih znanja i veština pri analizi organskih jedinjenja
- Osposobljavanje za samostalno vršenje ogleda
3. NAZIV I TRAJANJE MODULA
Razred: prvi
NAZIV MODULA | Trajanje modula (časovi) | |
T | V | |
Struktura materije | 24 | 16 |
Disperzni sistemi | 15 | 10 |
Neorganska jedinjenja | 21 | 14 |
Oksido-redukcioni procesi | 9 | 6 |
Uvod u organsku hemiju | 12 | 8 |
Ugljovodonici | 21 | 14 |
Alkil halogenidi | 6 | 4 |
Napomena: Poslednja nastavna nedelja (3 + 2 časa) je predviđena za godišnje testiranje učenika.
Nedeljni broj časova dat je u gantogramu.
CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA
Naziv modula: Struktura materije
Trajanje modula: 40 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o strukturi materije | • razlikuje elemente, jedinjenja, smeše, čiste supstance | Teorija Računske vežbe | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
Naziv modula: Disperzni sistemi
Trajanje modula: 25 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanje o disperznim sistemima i načinima izražavanja koncentracije | • definiše pojam disperznog sistema | Teorija Računske vežbe | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• ispitati rastvorljivost različitih supstanci u zavisnosti od temperature | Laboratorijske vežbe |
Naziv modula: Neorganska jedinjenja
Trajanje modula: 35 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o klasama neorganskih jedinjenja (oksidi, baze, kiseline i soli) | • objasni pojam oksida, podelu, dobijanje i nomenklaturu oksida | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• odredi osobine kiselih oksida i kiselina | Vežbe |
Naziv modula: Oksido-redukcioni procesi
Trajanje modula: 15 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o oksido-redukcionim procesima | • definiše pojam oksidacionog broja | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• izvede oksido-redukcione reakcije i uoči promene | Vežbe |
Naziv modula: Uvod u organsku hemiju
Trajanje modula: 20 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o prirodi organskih jedinjenja | • objasni osobine ugljenikovog atoma | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• dokaže (C, H, N, S) elemente u organskim jedinjenjima | Vežbe |
Naziv modula: Ugljovodonici
Trajanje modula: 35 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Unapređivanje znanja o ugljovodonicima | • razlikuje vrste ugljovodonika | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• ispita osobine alkana | Vežbe |
Naziv modula: Alkil halogenidi
Trajanje modula: 10 časova
CILJEVI MODULA | ISHODI MODULA | OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA | PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA |
• Sticanje znanja o alkil halogenidima | • definiše alkil halogenide | Teorija | na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja Oblici nastave Podela odeljenja na grupe Mesto realizacije nastave Preporuke za realizaciju nastave Ocenjivanje |
• izvede eksperiment dobijanja alkil halogenida | Vežbe |
5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA
- Fizika
- Matematika
- Računarstvo i informatika
- Ishrana ljudi