Prethodni

V. NASTAVNI PLAN I PROGRAM STRUČNIH PREDMETA ZA OBRAZOVNI PROFIL POLJOPRIVREDNI TEHNIČAR

 

1. CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA

 

Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

 

Oblast: Poljoprivreda

 

Obrazovni profil: poljoprivredni tehničar

 

Trajanje obrazovanja: četiri godine

CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil poljoprivredni tehničar je osposobljavanje učenika za organizovanje i sprovođenje biljne i stočarske proizvodnje u kombinatima i na gazdinstvima.
S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebama kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenja mogućnosti zaposlenja, učenici se osposobljavaju za:
• primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
• efikasan rad u timu i grupnim situacijama;
• preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
• blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
• prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
• primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
• primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
• upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.
Ove multifunkcionalne sposobnosti rezultat su:
• fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske ustanove;
• zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima i modulima;
• primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.

OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:

Stručne kompetencije

Znanja

Veštine

Stavovi

Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da:

• organizuje biljnu i stočarsku proizvodnju u kombinatima i na gazdinstvima

• objasni osnovne principe organizacije rada u biljnoj i stočarskoj proizvodnji
• objasni principe i tehnologije biljne proizvodnje
• objasni principe i tehnologije stočarske proizvodnje
• navede standarde i normative iz područja biljne i stočarske proizvodnje i objasni njihov značaj (HACCP, GLOBAL GAP)
• navede karakteristike i vrste materijala, alata i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji
• objasni funkcionisanje osnovnih sklopova mašina i oruđa
• objasni značaj periodičnosti i zahtevnosti održavanja mašina, uređaja i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji

• izradi operativni plan proizvodnje na osnovu radnog naloga
• planira utroške materijala, potrebnog broja radnika i sredstava za proizvodnju
• pripremi alat, materijal i zaštitna sredstava za rad
• održava sredstva za rad
• podesi i pripremi mašine, uređaje i opremu za rad
• organizuje rad grupe radnika
• kontroliše radni proces i evidentira učinak
• komunicira sa saradnicima, nadređenima i strankama u procesu rada

• savesno, odgovorno i uredno obavlja poverene poslove
• efikasno organizuje vreme
• ispolji pozitivan odnos prema značaju funkcionalne i tehničke ispravnosti mašina i oruđa u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji
• ispolji ljubaznost, komunikativnost, preduzimljivost, nenametljivost i fleksibilnost u odnosu prema saradnicima i klijentima
• ispolji pozitivan odnos prema profesionalno-etičkim normama i vrednostima

• sprovede proces biljne proizvodnje u kombinatima i na gazdinstvima

• objasni tehnologije gajenja biljaka na otvorenom i u zatvorenom prostoru
• objasni opšte uslove gajenja biljnih kultura
• navede vrste agrotehničkih mera i objasni načine sprovođenja agrotehničkih mera
• razlikuje sortiment ratarskih i povrtarskih kultura i objasni njihove karakteristike
• razlikuje vrste i sortiment gajenih kultura u biljnoj organskoj proizvodnji i objasni njihove karakteristike
• razlikuje bolesti gajenih biljnih kultura i vrste štetočina i korova
• navede vrste i objasni način primene sredstava za zaštitu biljaka
• objasni tehnološke procese u ratarstvu i povrtarstvu
• navede eksploatacione karakteristike i objasni način rada mašina i oruđa u biljnoj proizvodnji
• navede parametre kvaliteta sirovina, repromaterijala i biljnih proizvoda
• objasni uslove transporta i skladištenja sirovina, repromaterijala i biljnih proizvoda

• nabavi materijal i sredstava za biljnu proizvodnju
• kontroliše sirovine i repromaterijal za biljnu proizvodnju
• uzima uzorke zemljišta i biljnog materijala
• sprovodi agrotehničke mere prema nalogu
• proizvodi semenski i sadni materijal na otvorenom i u zatvorenom prostoru
• pripremi zemljište
• obavi setvu i sadnju
• prati razvoj biljnih kultura
• prepozna simptome bolesti gajenih biljnih kultura, vrste štetočina i korova
• primeni mere zaštite biljnih kultura
• obavi žetvu i berbu
• kontroliše gotove proizvode
• skladišti biljne proizvode
• rukuje poljoprivrednom mehanizacijom u svim fazama biljne proizvodnje

 

• sprovede proces stočarske proizvodnje u kombinatima i na gazdinstvima

• razlikuje vrste, rase i kategorije domaćih životinja
• objasni morfologiju i anatomiju domaćih životinja
• objasni opšte uslove gajenja stoke
• objasni tehnološke procese u stočarstvu
• navede eksploatacione karakteristike i objasni način rada mašina i oruđa u stočarskoj proizvodnji
• objasni načine ishrane, uzgoja i nege različitih vrsta i kategorija životinja
• objasni značaj održavanja higijene životinja i smeštajnih objekata
• razlikuje vrste zootehničkih mera i objasni načine sprovođenja zootehničkih mera
• navede parametre kvaliteta sirovina, repromaterijala i proizvoda u stočarskoj proizvodnji
• objasni uslove transporta i skladištenja sirovina, repromaterijala i stočnih i živinarskih proizvoda

• nabavi materijal i sredstva za stočarsku proizvodnju
• kontroliše sirovine i repromaterijal za stočarsku proizvodnju
• izvrši izbor i obeležavanje životinja za uzgoj
• ocenjuje i klasira domaće životinje
• sprovede propisanu ishranu i uzgoj stoke i živine
• održava higijenu domaćih životinja
• uzima uzorke stočne hrane i stočarskih i živinarskih proizvoda
• sprovede zootehničke mere prema nalogu
• prepozna simptome bolesti domaćih životinja
• skladišti stočne i živinarske proizvode
• rukuje mašinama, uređajima i aparatima u stočarskoj proizvodnji

 

• vodi dokumentaciju u biljnoj i stočarskoj proizvodnji

• objasni značaj i primenu vođenja evidencija o učinku radnika, korišćenju mehanizacije, utrošku repromaterijala, prinosu biljnih proizvoda, prirastu stoke i obimu stočnih proizvoda
• navede normative i objasni ekonomske elemente za kalkulaciju cena
• objasni značaj i navede vrste osiguranja imovine u poljoprivrednoj proizvodnji
• objasni osnovne principe preduzetništva

• vodi evidencije o izvršenju plana biljne i stočarske proizvodnje
• pripremi propisanu dokumentaciju i izveštaje o proizvodnji
• pripremi podatke za materijalno-finansijsko knjigovodstvo, izradu ponuda proizvoda i ugovore za osiguranje
• pripremi kalkulacije cena za biljne i stočarske proizvode
• koristi informatička sredstva

 

• čuva zdravlje i okolinu u procesu biljne i stočarske proizvodnje

• objasni značaj primene propisa iz oblasti bezbednosti i zaštite zdravlja na radu
• objasni značaj primene propisa iz oblasti protivpožarne zaštite
• objasni značaj primene propisa iz oblasti zaštite životne sredine

• sprovodi mere zaštite na radu
• upotrebi zaštitna sredstva i opremu u toku procesa proizvodnje
• obezbedi spoljašnju sredinu od kontaminacije hemijskim sredstvima koja se koriste u biljnoj i stočarskoj proizvodnji
• odloži ambalažu i otrovne materije na propisan način

 

 

2. NASTAVNI PLAN

Gantogram realizacije modula po stručnim predmetima za obrazovni profil: POLJOPRIVREDNI TEHNIČAR

Razred

Nastavni predmet

Oblik nastave

Nastavne nedelje

ukupno

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

T

V

PN

B

S

prvi

Pedologija i agrohemija

T

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

 

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

 

3

 

 

 

96

0

0

18

114

V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

Poljoprivredna tehnika

T

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

 

 

 

64

0

0

18

82

V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

               

6

             

6

                             

6

                 

Zaštita bilja

T

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

 

 

64

0

0

24

88

V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

Profesionalna praksa

T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0

90

0

90

V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

30

30

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S

7

7

7

7

13

7

7

7

13

7

13

7

7

13

7

7

11

7

7

11

7

10

7

7

7

7

7

7

7

7

7

7

18

7

30

30

30

224

0

90

60

374

Nedeljni i godišnji fond časova stručnih predmeta za obrazovni profil: POLJOPRIVREDNI TEHNIČAR

 

I RAZRED

II RAZRED

III RAZRED

IV RAZRED

UKUPNO

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

godišnje

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

B

Σ

B1: OBAVEZNI STRUČNI PREDMETI

7

0

0

224

0

0

150

7

6

5

224

192

160

150

9

6

5

288

192

180

150

7

6

5

224

192

160

60

980

576

480

510

2526

1.

Pedologija i agrohemija

3

 

 

96

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

96

 

 

18

114

2.

Zaštita bilja

2

 

 

64

 

 

24

 

2

 

 

64

 

15

 

2

 

 

64

 

15

 

 

 

 

 

 

 

64

128

 

54

246

3.

Poljoprivredna tehnika

2

 

 

64

 

 

18

2

2

1

64

64

32

 

2

2

 

64

64

 

 

2

2

 

64

64

 

 

256

192

32

18

498

4.

Biljna proizvodnja 1*

 

 

 

 

 

 

 

5

2

4

160

64

128

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160

64

128

45

397

5.

Biljna proizvodnja 2*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

2

5

160

64

160

45

 

 

 

 

 

 

 

160

64

160

45

429

6.

Navodnjavanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64

 

 

 

64

7.

Stočarska proizvodnja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

2

5

160

64

160

60

160

64

160

60

444

8.

Preduzetništvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

64

 

 

64

9.

Profesionalna praksa

 

 

 

 

 

 

90

 

 

 

 

 

 

90

 

 

 

 

 

 

90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

270

270

B2: IZBORNI PREDMETI PREMA PROGRAMU OBRAZOVNOG PROFILA

0

0

0

0

0

0

0

2

0

0

64

0

0

0

2

0

0

64

0

0

0

2

0

0

64

0

0

0

192

0

0

0

192

1.

Izborni predmeti prema programu obrazovnog profila

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

192

 

 

 

192

Ukupno B1+B2

7

0

0

224

0

0

150

9

6

5

288

192

160

150

11

6

5

352

192

160

150

9

6

5

288

192

160

60

1152

576

480

510

2718

Ukupno

7

374

20

790

22

854

22

700

2718

Napomena: *Stručno veće nastavnika poljoprivredne grupe predmeta bira za svako upisano odeljenje odgovarajuću tehnologiju sa liste izbornih tehnologija u zavisnosti od tipa proizvodnje u regionu u kome se nalazi škola.

Lista izbornih predmeta prema programu obrazovnog profila

Rb

Lista izbornih predmeta*

RAZRED

I

II

III

IV

1.

Gajenje cvećarskih kultura

 

2

2

2

2.

Lekovito bilje

 

2

2

2

3.

Ratarstvo

 

2

2

2

4.

Povrtarstvo

 

2

2

2

5.

Gljivarstvo

 

2

2

2

6.

Pčelarstvo

 

2

2

2

7.

Ribarstvo

 

2

2

2

8.

Gajenje puževa

 

2

2

2

9.

Samoniklo šumsko voće

 

2

2

2

10.

Prerada voća

 

2

2

2

11.

Prerada grožđa

 

2

2

2

12.

Prerada povrća

 

2

2

2

13.

Kozarstvo

 

2

2

2

14.

Agrarni turizam

 

 

2

2

15.

Proizvodnja duvana

 

 

2

2

Napomena: *Obavezno se bira bar u jednom razredu.

Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine

 

I RAZRED
časova

II RAZRED
časova

III RAZRED
časova

IV RAZRED
časova

UKUPNO
časova

Čas odeljenskog starešine

do 64

do 64

do 64

do 64

do 256

Dodatni rad *

do 30

do 30

do 30

do 30

do 120

Dopunski rad *

do 30

do 30

do 30

do 30

do 120

Pripremni rad *

do 30

do 30

do 30

do 30

do 120

Napomena: *Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.

Fakultativni oblici obrazovno vaspitnog rada tokom školske godine po razredima

 

I RAZRED

II RAZRED

III RAZRED

IV RAZRED

Ekskurzija

2-3 dana

2-3 dana

3-4 dana

do 5 dana

Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture

2 časa nedeljno

Treći strani jezik

2 časa nedeljno

Drugi predmeti *

1-2 časa nedeljno

Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo)

30-60 časova godišnje

Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge

15-30 časova godišnje

Kulturna i javna delatnost škole

2 radna dana

 

Napomena:

*Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti.

Ostvarivanje školskog programa po nedeljama

 

I RAZRED

II RAZRED

III RAZRED

IV RAZRED

Razredno-časovna nastava

32

32

32

32

Mentorski rad (nastava u bloku, praksa)

5

5

5

2

Obavezne vannastavne aktivnosti

2

2

2

2

Maturski ispit

 

 

 

3

Ukupno radnih nedelja

39

39

39

39

Podela odeljenja u grupe

razred

predmet / modul

godišnji fond časova

broj učenika u grupi

vežbe

praktična nastava

nastava u bloku

profesionalna praksa

I

Pedologija i agrohemija

 

 

18

 

12

Poljoprivredna tehnika

 

 

18

 

12

Zaštita bilja

 

 

24

 

12

Profesionalna praksa**

 

 

 

90**

12

II

Poljoprivredna tehnika

64

32

 

 

12

Zaštita bilja

64

 

15

 

12

Biljna proizvodnja 1

64

128

45

 

12

Profesionalna praksa**

 

 

 

90**

12

Poljoprivredna tehnika / Obuka vožnje traktora*

 

32*

 

 

1*

III

Poljoprivredna tehnika

64

 

 

 

12

Zaštita bilja

64

 

 

 

12

Biljna proizvodnja 2

64

160

45

 

12

Profesionalna praksa**

 

 

 

90**

12

IV

Poljoprivredna tehnika

64

 

 

 

12

Stočarska proizvodnja

64

160

60

 

12

Preduzetništvo

64

 

 

 

12

 

Napomena:

*Praktična nastava za modul Obuka vožnje traktora realizuje se individualno za svakog učenika i obuhvata obuku učenika za upravljanje traktorom. Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu, a raspored individualne obuke za svakog učenika utvrđuje stručno veće nastavnika poljoprivredne grupe predmeta u školi, uz prisustvo nastavnika - mentora.

 

**Profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom, drugom i trećem razredu, izuzev praznikom i nedeljom. Zaključna ocene utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine. Na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu.

 

3. NASTAVNI PROGRAM

 

PEDOLOGIJA I AGROHEMIJA

1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

96

 

 

18

 

114

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA

- Sticanje znanja o genezi i minerološkom sastavu zemljišta
- Upoznavanje učenika sa zemljišnim rastvorom kao činiocem plodnosti
- Sticanje znanja o tipovima zemljišta i njihovoj plodnosti
- Usvajanje znanja o zakonitostima ishrane biljaka
- Upoznavanje učenika sa hemijskim sastavom, fiziologijom i načinima ishrane biljaka
- Upoznavanje učenika sa vrstama đubriva
- Sticanje znanja o značaju upotrebe različitih oblika đubriva i njihovog uticaja na visinu prinosa poljoprivrednih kultura

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA

Razred: prvi

NAZIV MODULA

Trajanje modula (časovi)

T

B

Zemljište

32

6

Ishrana biljaka

32

6

Đubriva

32

6

Napomena: Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA

Naziv modula: Zemljište
Trajanje modula: 38 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje znanja o tipovima zemljišta i njegovoj plodnosti

• opiše nastanak i genezu zemljišta
• navede minerološki sastav zemljišta i odnos minerala u zemljištu
• nabroji i objasni najvažnije osobine gline i njen uticaj u biljnoj proizvodnji sa aspekta apsorcije
• opiše zemljišni rastvor kao činilac plodnosti zemljišta
• objasni reakciju zemljišnog rastvora i njegov uticaj na uspevanje biljaka
• navede fizičke, vodno-fizičke, fizičko-mehaničke, vazdušne i toplotne osobine zemljišta
• definiše plodnost zemljišta
• objasni morfologiju zemljišta
• raspozna horizonte zemljišta
• nabroji i opiše različite tipove zemljišta, a naročito tipove zemljišta u okruženju lokalne sredine
• navede mere za popravljanje plodnosti zemljišta

Teorija
• Geneza i procesi obrazovanja zemljišta
• Hemijski sastav i osobine zemljišta
• Plodnost zemljišta
• Sistematika zemljišta

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (32 časa)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - kabinet (učionica)
• nastava u bloku - školska ekonomija

 

• otvara pedološki profil
• uzima uzorak zemljišta za fizičko-hemijsku analizu zemljišta

Nastava u bloku
• Otvaranje pedološkog profila
• Uzimanje uzorka zemljišta za fizičko-hemijsku analizu zemljišta

Preporuke za realizaciju nastave
• posebnu pažnju posvetiti tipovima zemljišta i njihovoj plodnosti
• insistirati da učenici ovladaju znanjima o tipovima zemljišta i njihovoj plodnosti u okruženju lokalne sredine
• modul realizovati slikovitim prikazom horizonata i tipova zemljišta
• korišćenje stručne literature
• korišćenje audio-vizuelnih snimaka, crteža i slika
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada
• nastavu u bloku realizovati kroz postupak otvaranja pedološkog profila i uzimanja uzoraka

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja

Naziv modula: Ishrana biljaka
Trajanje modula: 38 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Upoznavanje učenika sa hemijskim sastavom, fiziologijom i načinima ishrane biljaka.

 

• objasni značaj vode za biljke
• navede oblike vode u biljci
• opiše organske materije (ugljene hidrate, belančevine, masti i ulja)
• objasni autotrofni i heterotrofni način ishrane
• objasni proces fotosinteze i značaj kruženja elemenata za fotosintezu
• opiše hlorofil i objasni njegovu ulogu u procesu fotosinteze
• navede izvore vode za biljke, načine usvajanja vode i njeno kretanje kroz biljku
• objasni proces transpiracije
• objasni privremeno i trajno uvenuće biljke
• opiše uticaj viška vode na razvitak biljke
• objasni ulogu korena i lista u procesu usvajanja mineralnih materija
• objasni značaj i ulogu biogenih (makro i mikro) elemenata za biljke i njihove oblike u zemljištu
• opiše simptome viška i manjka biogenih elemenata
• objasni proces asimilacije biljaka
• opiše rast i razviće biljaka
• objasni otpornost biljaka na abiotičke faktore

Teorija
• Hemijski sastav biljaka
• Način i ishrana biljaka
• Snabdevanje biljaka vodom i mineralna ishrana
• Makro i mikro elementi
• Disanje, rast i razviće biljke
• Otpornosti biljaka prema abiotičkim faktorima (visokim i niskim temperaturama suši i reakciji sredine)

 

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (32 časa)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• Kabinet - učionica i školska ekonomija

Preporuke za realizaciju nastave
• insistirati da učenici ovladaju znanjima o načinima ishrane biljaka
• modul realizovati slikovitim prikazom kruženja elemenata i pokazivanjem uzoraka biljnog materijala
• korišćenje stručne literature
• korišćenje audio-vizuelnih snimaka, crteža i slika
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada

 

• prepozna simptome viška i manjka biogenih elemenata
• uoči simptome uvenuća biljaka

Nastava u bloku
• Utvrđivanje simptoma viška i manjka biogenih elemenata
• Utvrđivanje simptoma uvenuća biljaka

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja

Naziv modula: Đubriva
Trajanje modula: 38 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje znanja o značaju upotrebe različitih oblika đubriva i njihovog uticaja na visinu prinosa poljoprivrednih kultura

 

• navede organska đubriva po vrsti i poreklu
• objasni značaj upotrebe organskih đubriva u biljnoj proizvodnji
• navede osobine mineralnih đubriva
• opiše prosta i složena mineralna đubriva
• objasni dobre i loše strane upotrebe složenih (mešanih) mineralnih đubriva
• navede načine izračunavanja potrebne količine đubriva
• objasni korišćenje folijarnih i bakterioloških đubriva
• navede razloge korišćenja određenih vrsta đubriva u odnosu na tip zemljišta
• izračuna potrebnu količinu đubriva u odnosu na biljnu vrstu, pristupačnost važnijih hranljivih elemenata u zemljištu i planiranog prinosa
• navede načine đubrenja zemljišta

Teorija
• Organska đubriva
• Mineralna đubriva
• Utvrđivanje potreba za đubrenjem
• Folijarna i bakteriološka đubriva
• Načini đubrenja zemljišta

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (32 časa)
• nastava u bloku (6 časova)

Mesto realizacije nastave
• Kabinet - učionica i školska ekonomija

Preporuke za realizaciju nastave
• modul realizovati slikovitim prikazom uzoraka mineralnih đubriva
• korišćenje stručne literature
• korišćenje audio-vizuelnih snimaka i slika
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada
• nastavu u bloku realizovati kroz postupak izračunavanja potrebne količine đubriva i načine đubrenja zemljišta

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja

• raspozna organska đubriva po vrsti i poreklu
• pakuje organska đubriva
• razlikuje prosta i složena mineralna đubriva
• skladišti mineralna đubriva

Nastava u bloku
• Pakovanje organskih đubriva
• Skladištenje mineralna đubriva

5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Biologija
- Hemija

ZAŠTITA BILJA

1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

64

 

 

24

 

88

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA

- Sticanje osnovnih znanja o biljnim bolestima, njihovim izazivačima, tipovima, načinima nastajanja biljnih bolesti i njihovoj štetnosti
- Sticanje osnovnih znanja o biljnim štetočinama, tipovima, vremenu i dinamici nastajanja oštećenja i njihovom prepoznavanju
- Sticanje osnovnih znanja o vrstama korova
- Sticanje znanja o pesticidima, načinu, vremenu i efektima njihove primene
- Sticanje osnovnih znanja o merama zaštite bilja, njihovoj primeni, značaju i veštinama izvođenja

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA

Razred: prvi

NAZIV MODULA

Trajanje modula (časovi)

T

B

Biljne bolesti

12

6

Štetočine

18

6

Korovi

10

6

Pesticidi

12

 

Mere zaštite bilja

12

6

Napomena: Nedeljni broj časova dat je u gantogramu.

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA

Naziv modula: Biljne bolesti
Trajanje modula: 18 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje osnovnih znanja o biljnim bolestima, njihovim izazivačima, tipovima, načinima nastajanja biljnih bolesti i njihovoj štetnosti

• definiše pojam bolesti biljaka
• navede vrste izaziivača biljnih bolesti
• opiše tipove biljnih bolesti
• opiše načine nastajanja biljnih bolesti (zaražavanje, inkubacija, simptomi, primarni i sekundarni ciklusi itd.)
• opiše uslove za nastajanje i širenje oboljenja kod biljaka
• objasni pojam otpornosti biljaka
• objasni podelu bolesti biljaka prema ekonomskom značaju

Teorija
• Podela patogena: gljive, bakterije, virusi i dr.
• Vrste promena koje izazivaju patogeni kod biljaka
• Pojava i razvoj oboljenja, klimatski i edafski uslovi, odnos domaćin-patogen
• Prirodna otpornost, selekcija na otpornost i tolerantnost
• Kriterijumi za ocenu ekonomskog značaja

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (12 časova)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - kabinet (učionica)
• nastava u bloku - školska ekonomija

Preporuke za realizaciju nastave
• modul realizovati slikovitim prikazom biljnih bolesti
• korišćenje stručne literature
• korišćenje audio-vizuelnih snimaka, slika i prospekata, živi materijal, binokular, mikroskop
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada
• nastavu u bloku realizovati kroz postupak prepoznavanja simptoma biljnih bolesti

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja

• uoči simptome biljnih bolesti
• izradi herbarijum

Nastava u bloku
• Simptomi biljnih bolesti
• Izrada herbarijuma

Naziv modula: Štetočine
Trajanje modula: 24 časa

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje osnovnih znanja o biljnim štetočinama, tipovima, vremenu i dinamici nastajanja oštećenja i njihovom prepoznavanju

• objasni pojam štetočina biljaka
• navede vrste štetočina
• navede i objasni tipove oštećenja biljaka
• opiše načine nastajanja oštećenja biljaka (direktno, indirektno, fiziološke i morfološke promene i dr)
• objasni načine razmnožavanja i rasprostiranja štetočina
• opiše osnovne pojmove o dinamici populacije
• objasni pojmove otpornosti biljaka
• objasni podelu štetočina prema ekonomskom značaju

Teorija
• Podela štetočina: insekti, grinje, glodari, nematode, puževi, ptice i dr.
• Vrste promena koje izazivaju štetočine kod biljaka
• Klimatski i edafski uslovi, odnos domaćin - štetočina
• Prirodna otpornost, selekcija na otpornost i tolerantnost
• Kriterijumi za ocenu ekonomskog značaja

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (18 časova)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

 

• uoči oštećenja izazvana napadom štetočinama
• izradi insektarijum

Nastava u bloku
• Oštećenja izazvana napadom štetočinama
• Izrada insektarijuma

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - kabinet (učionica)
• nastava u bloku - školska ekonomija

Preporuke za realizaciju nastave
• modul realizovati slikovitim prikazom biljnih štetočina
• korišćenje stručne literature
• korišćenje audio-vizuelnih snimaka, prospekata, živi materijal, binokular, mikroskop, slike štetočina
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada
• nastavu u bloku realizovati kroz postupak prepoznavanja štetočina

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja

Naziv modula: Korovi
Trajanje modula: 16 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje osnovnih znanja o vrstama korova

• objasni pojam korova
• navede grupe i vrste korova
• objasni štetno delovanje korova
• opiše načine razmnožavanja i rasprostiranja korova
• objasni pojam zakorovljenosti

Teorija
• Podela korova: širokolisni, uskolisni, jednogodišnji, višegodišnji, okopavinski, livadski, ruderalni i dr.
• Klimatsko-edafski uslovi, odnos usev-korov
• Prirodna biocenoza, agrobiocenoza, floristički sastav
• Kriterijumi za ocenu ekonomskog značaja korova

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (10 časova)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - kabinet (učionica)
• nastava u bloku - školska ekonomija

Preporuke za realizaciju nastave
• modul realizovati prikazom korova
• korišćenje stručne literature
• korišćenje audio-vizuelnih snimaka, prospekata, živi materijal, slike korova, herbarski materijal
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada
• nastavu u bloku realizovati kroz postupak determinacije korova

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja

• razlikuje korove
• izradi herbarijum korovskih biljaka

Nastava u bloku
• Razlikovanje korova
• Izrada herbarijuma korovskih biljaka

Naziv modula: Pesticidi
Trajanje modula: 12 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje znanja o pesticidima, načinu, vremenu i efektima njihove primene

• definiše pojam pesticida, aktivne supstance, preparata, rastvarača, nosača, bonifikatora, fizičko stanje i osobine pesticida
• navede podelu pesticida prema nameni, načinu delovanja, mestu i načinu primene i dr.
• navede oblike formulacije pesticida i njihove osnovne osobine (biološke, hemijske, fizičke toksikološke, ekotoksikološke i dr.)
• objasni registraciju i primenu pesticida;
• definiše pojmove otrovnosti i opasnosti, karence, tolerance
• navede mere prodostrožnosti pri rukovanju i primeni pesticida
• opiše sredstva zaštite ljudi i načine njihovog korišćenja

• Podela pesticida: fungicidi, insekticidi, herbicidi, baktericidi, avicidi, limacidi, akaricidi, nematocidi, rodenticidi, repelenti, atraktanti i dr.
• Osobine pesticida
• Potreba i rizik primene pesticida
• Klimatsko-edafski uslovi i primena pesticida, način delovanje i ponašanja pesticida
• Efekti pesticida na štetne organizme, korisne organizme, tretirane biljke, ljude, životinje, susedne biljke, zemljište, vodu i dr.

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (12 časova)

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - kabinet (učionica)

Preporuke za realizaciju nastave
• modul realizovati prikazom pesticida
• korišćenje stručne literature
• korišćenje audio-vizuelnih snimaka, prospekata, registara i uputstva za primenu pesticida

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja

Naziv modula: Mere zaštite bilja
Trajanje modula: 18 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje osnovnih znanja o merama zaštite bilja, njihovoj primeni, značaju i veštinama izvođenja

Teorijski ishodi
• objasni pojam štete i navede kriterijume za procenu opasnosti
• opiše načine prikupljanja podataka o biljnim bolestima i štetnim organizmima, vremenskim uslovima, fenofazama biljaka i dr.
• objasni povezanost tehnologije gajenja biljaka i zaštite bilja u odnosu na biljne bolesti, štetne organizme i vegetacioni ciklus biljaka
• definiše pojam mere zaštite bilja
• navede mere zaštite bilja: biološke, hemijske, fizičke i alternativne mere
• definiše pojam rezistentnosti štetnih organizama na pesticide
• navede korisne organizme i načine očuvanja prirodne regulacije
• opiše hemijske mera zaštite: prskanje, orošavanje, zamagljivanje, zadimljavanje, injektovanje, fumigacija, primena mamaka, zaprašivanje, rasturanje granula itd.
• navede sredstva lične zaštite pri rukovanju sa pesticidima
• objasni značaj poštovanja uputstva za primenu pesticida, načina i uslova za njihovu primenu

Teorija
• Mere zaštite bilja
• Načini primene, podela, karakteristike pesticida, oprema i dr.
• Postupak primene pesticida, faze procesa i njihove karakteristike
• Uticaj meteoroloških faktora na primenu i delovanje pesticida
• Mogućnosti mešanja pesticida
• Primena pesticida i procena opasnosti za oprašivače i druge korisne organizme
• Primena pesticida i opasnost za zdravlje ljudi, domaćih životinja i divljači
• Primena pesticida i opasnost po ekosisteme: zemljište, vazduh, voda
• Zakonsku i normativna regulativa u zaštiti bilja

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (12 časova)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - kabinet (učionica)
• nastava u bloku - školska ekonomija

Preporuke za realizaciju nastave
• korišćenje stručne literature
• korišćenje audio-vizuelnih snimaka
• slike
• prospekti
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada
• nastavu u bloku realizovati kroz postupak pripreme i primene pesticida

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja
• testove praktičnih veština

• priprema pesticide
• primeni pesticide u zaštiti bilja

Nastava u bloku
• Priprema pesticida
• Primena pesticida

5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Biologija
- Hemija

POLJOPRIVREDNA TEHNIKA

1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

64

 

 

18

 

82

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA

- Upoznavanje konstrukcija poljoprivrednih mašina
- Sticanje znanja o primeni mašina u poljoprivrednoj proizvodnji i njihovo najefikasnije iskorišćavanje
- Sticanje znanja za pravilno podešavanje i održavanje mašina radi postizanja odgovarajućeg kvaliteta rada
- Sticanje znanja o funkcionalnim i tehničkim karakteristikama mašina, aparata i uređaja koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji
- Razvijanje interesovanja za poljoprivrednu tehniku
- Osposobljavanje za primenu agrotehničkih mera u poljoprivrednoj proizvodnji
- Osposobljavanje za pravilnu primenu pesticida, đubriva i ostalih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji
- Osposobljavanje za samostalno upravljanje traktorom sa prikolicom u javnom saobraćaju
- Osposobljavanje za vođenje evidencije o radu
- Razvijanje radnih navika, sigurnosti, preciznosti i odgovornosti u radu
- Osposobljavanje za pravilno i racionalno korišćenja poljoprivredne tehnike

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA

Razred: prvi

NAZIV MODULA

Trajanje modula
(časovi)

T

B

Mašinski materijali i elementi

18

6

Motori

20

6

Traktori

26

6

Napomena: Nedeljni broj časova dat je u gantogramu.

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA

Naziv modula: Mašinski materijali i elementi
Trajanje modula: 24 časa

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Osposobljavanje za primenu mašinskih materijala i elemenata na poljoprivrednim mašinama

• razlikuje mašinske materijale
• definiše osobine mašinskih materijala
• nabroji vrste čelika prema nameni
• nabroji načine zaštite čelika od korozije
• nabroji osobine obojenih metala koje su značajne za primenu na poljoprivrednim mašinama
• navede ostale materijale koji se primenjuju u poljoprivrednoj tehnici
• navede osobine goriva i maziva
• razlikuje goriva i maziva po vrstama
• objasni postupak skladištinja i čuvanja goriva i maziva
• definiše mašinske elemente
• razlikuje mašinske elemente
• objasni načine i postupke spajanja mašinskih elemenata
• navede i opiše prenosnike snage
• objasni funkcionisanje elemenata za sprovođenje tečnosti, gasova i pare

Teorija
• Pojam, podela i osobine materijala za izradu poljoprivrednih mašina
• Čelik (dobijanje, značaj i podela)
• Značaj i podela obojenih metala
• Bakar, aluminijum, cink, olovo, kalaj (osobine i upotreba)
• Legure obojenih metala (osobine i upotreba)
• Nemetali (drvo, plastični materijali, keramika)
• Značaj i vrste goriva i maziva
• Osobine goriva i maziva
• Biogoriva (dobijanje i upotreba)
• Mašinski elementi za spajanje
• Mašinski elementi za prenos snage i kretanja
• Mašinski elementi za sprovođenje tečnosti i gasova

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (18 časova)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava se realizuje u učionici
• časove blok nastave realizovati u radionici

Preporuke za realizaciju nastave
• modul realizovati slikovitim prikazom mašinskih elemenata i materijala na poljoprivrednim mašinama, pokazati uzorke i objasniti njihov značaj i ulogu na poljoprivrednim mašinama
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja
• testove praktičnih veština

• prepozna vrstu materijala
• razlikuje vrste i karakteristike mašinskih materijala
• razlikuje vrste i efekte termičkih obrada
• izvrši spajanje mašinskih elemenata
• prepozna vrstu prenosnika snage na mašinama
• razlikuje vrste ležišta i ležaja, njihovu namenu i princip ugradnje
• prepozna vrstu zupčastog para
• koristi u radu crteže iz uputstva za rukovanje i održavanje poljoprivrednih mašina

Nastava u bloku
• Osobine mašinskih materijala
• Termička obrada čelika
• Razdvojive i nerazdvojive veze
• Prenosnici snage
• Radionički i sklopni crteži
• Uputstva za rukovanje i održavanje poljoprivredne tehnike
• Katalozi rezervnih delova poljoprivrednih mašina

Naziv modula: Motori
Trajanje modula: 26 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Osposobljavanje za proveru ispravnosti i održavanje uređaja motora

• definiše osnovne veličine motora sa unutrašnjim sagorevanjem
• objasni princip rada dvotaktnih i četvorotaktnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem
• navede i opiše delove motora sa unutrašnjim sagorevanjem
• navede i opiše uređaje oto i dizel motora
• objasni principe rada uređaja
• objasni postupke održavanja uređaja motora

Teorija
• Osnovne veličine motora sa unutrašnjim sagorevanjem
• Princip rada dvotaktnog i četvorotaktnih oto i dizel motora
• Nepokretni i pokretni delovi motora sa unutrašnjim sagorevanjem
• Uređaji oto i dizel motora (uređaj za hlađenje, uređaj za podmazivanje, uređaj za napajanje motora gorivom, električni uređaji)
• Održavanje uređaja motora

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (20 časova)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava se realizuje u učionici
• časove blok nastave realizovati na školskoj ekonomiji

Preporuke za realizaciju nastave
• pokazati delove i uređaje na modelu motora i objasniti njihov značaj i ulogu
• nastavu u bloku obaviti u radionici koristeći veći broj različitih motora
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja
• testove praktičnih veština

• prepozna različite konstrukcije motora i uočava njihove specifičnosti
• vizuelnim pregledom proveri ispravnost uređaja na motorima
• obavlja mere tehničkog održavanja motora
• razlikuje režime rada motora
• primenjuje uputstvo za rukovanje i održavanje motora
• vodi evidenciju održavanja motora

Nastava u bloku
• Konstrukcije oto i dizel motora
• Održavanje motora
• Tehnička dokumentacija

Naziv modula: Traktori
Trajanje modula: 32 časa

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Osposobljavanje za rukovanje i održavanje traktora

• navede tipove traktora koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji
• navede delove transmisije traktora
• razlikuje delove transmisije
• navede uređaje traktora
• objasni uloge uređaja traktora
• objasni principe rada uređaja traktora
• objasni konstrukciju i uređaje jednoosovinskih traktora i motokultivatora
• navede priključke jednoosovinskih traktora

Teorija
• Transmisija traktora (spojnica, menjač, reduktor, diferencijal i prednji pogon traktora)
• Uređaji traktora (uređaj za kretanje, uređaj za upravljanje, uređaj za kočenje, hidraulični uređaj, dodatni uređaji)
• Kabina traktora i uslovi rada rukovaoca
• Jednoosovinski traktori i motokultivatori
• Priključci jednoosovinskih traktora

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja blok nastavu realizovati prema planu datom u gantogramu

Oblici nastave
• teorijska nastava (26 časova)
• nastava u bloku (6 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava se realizuje u učionici
• časove blok nastave realizovati na školskoj ekonomiji

Preporuke za realizaciju nastave
• teorijski deo nastave realizovati uz pomoć slika, prospekata i video prezentacija
• nastavu u bloku obaviti na školskoj ekonomiji i poljoprivrednim preduzećima
• u toku blok nastave učenici su obavezni da vode dnevnik rada

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja
• testove praktičnih veština

• prepozna različite konstrukcije traktora i njihove specifičnosti
• proveri ispravnost uređaja na traktoru vizuelnim pregledom
• primenjuje mere tehničkog održavanja traktora
• rukuje hidrauličnim uređajem traktora
• koristi u radu uputstvo za rukovanje i održavanje traktora
• vodi evidenciju održavanja traktora
• rukuje traktorom na poligonu za vožnju

Nastava u bloku
• Konstrukcije traktora
• Rukovanje i održavanje traktora
• Tehnička dokumentacija

5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Fizika

PROFESIONALNA PRAKSA

1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

 

 

90

 

90

NAPOMENA: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

• Profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom, drugom i trećem razredu, izuzev praznikom i nedeljom.
• Zaključna ocene utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine. Na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu.

2. CILJEVI PREDMETA

- Osposobljavanje za praktičnu primenu teorijskih znanja
- Osposobljavanje za primenu agrotehničkih mera u biljnoj proizvodnji
- Osposobljavanje za pravilnu primenu pesticida, đubriva i ostalih sredstava u biljnoj proizvodnji
- Osposobljavanje za primenu zootehničkih mera u stočarskoj proizvodnji
- Razvijanje radnih navika, sigurnosti, preciznosti i odgovornosti u radu
- Osposobljavanje za pravilno i racionalno korišćenja poljoprivredne tehnike
- Osposobljavanje za samostalno rukovanje, podešavanje i održavanje poljoprivrednih mašina, uređaja i opreme
- Osposobljavanje za radnu i profesionalnu odgovornost, preciznost i sigurnost pri radu
- Osposobljavanje za korišćenje sredstava zaštite na radu i zaštite životne sredine

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA

Razred: prvi

NAZIV MODULA

Trajanje modula (časovi)

PP

Osnove poljoprivredne proizvodnje

90

Napomena: Nedeljni broj časova dat je u gantogramu.

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA

Naziv modula: Osnove poljoprivredne proizvodnje
Trajanje modula: 90 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Osposobljavanje učenika za obavljanje jednostavnijih poslova u poljoprivrednoj proizvodnji

• obavlja mere nege u poljoprivrednoj proizvodnji
• održava higijenu u objektima i na površinama školske ekonomije
• sprovodi mere lične higijene i higijene radnog prostora
• odlaže štetne materije i ambalažu na propisan način
• održava sredstva za rad
• koristi sredstava zaštite na radu
• stiče radne navike i razvija tehničku kulturu
• stiče sigurnost i samopouzdanje u radu
• pridržava se propisa zaštite zdravlja i životne sredine
• koristi stručnu terminologiju u komunikaciji sa saradnicima u rutinskim zadacima koji zahtevaju jednostavnu i neposrednu razmenu informacija
• učestvuje u kratkim dijalozima o izvršenju radnih zadataka
• primenjuje principe organske proizvodnje u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji

• Mere nege u poljoprivrednoj proizvodnji
• Higijena u objektima i na školskim površinama
• Lična higijena i higijena radnog prostora
• Štetne materije i ambalaža
• Sredstva za rad
• HTZ oprema
• Kultura radnih navika
• Zaštita zdravlja i životne okoline
• Organska proizvodnja

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• profesionalnu praksa (90 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na dve grupe pri realizaciji profesionalne prakse

Mesto realizacije nastave
• školska ekonomija i imanje

Preporuke za realizaciju nastave
• profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom, drugom i trećem razredu, izuzev praznikom i nedeljom
• zaključna ocena utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine; na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove praktičnih veština
• ocenjivanje dnevnika rada

5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Zaštita bilja
- Pedologija i agrohemija
- Poljoprivredna tehnika

VI. NASTAVNI PLAN I PROGRAM STRUČNIH PREDMETA ZA OBRAZOVNI PROFIL VETERINARSKI TEHNIČAR

 

1. CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA

 

Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

 

Oblast: Poljoprivreda

 

Obrazovni profil: veterinarski tehničar

 

Trajanje obrazovanja: četiri godine

CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil veterinarski tehničar je osposobljavanje učenika za asistiranje veterinaru pri tretmanu i zdravstvenoj zaštiti životinja na terenu i u veterinarskoj ambulanti.

S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebama kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenja mogućnosti zaposlenja, učenici se osposobljavaju za:
• primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
• efikasan rad u timu i grupnim situacijama;
• preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
• blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
• prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
• primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
• primenu mera zaštite životne sredine u procesu rada;
• upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

Ove multifunkcionalne sposobnosti rezultat su:
• fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske ustanove;
• zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima i modulima;
• primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.

OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:

Stručne kompetencije

Znanja

Veštine

Stavovi

Po završenom programu obrazovanja za ovaj profil, učenik će biti osposobljen da:

• organizuje sopstveni rad u oblasti veterinarske medicine

• objasni principe organizacije rada u javnim veterinarskim ustanovama, veterinarskim ambulantama i proizvodnim organizacijama iz oblasti stočarstva
• objasni značaj primene normativa i propisa iz područja veterinarske medicine
• objasni osnovne principe zoohigijenskih mera u veterinarskim i stočarskim organizacijama
• navede osnovne osobine i potrebe i objasni anatomiju i fiziologiju pojedinih vrsta domaćih životinja
• navede osnovne principe gajenja, ishrane i reprodukcije domaćih životinja
• objasni osnovna načela smeštaja, nege i zdravstvene zaštite domaćih životinja
• razlikuje opremu i instrumente za rad u stočarskoj proizvodnji i zdravstvenoj zaštiti životinja i objasni postupak pripreme i održavanja instrumenata
• objasni osnovne principe preduzetništva
• navede standarde dobre veterinarske i odgajivačke prakse

• obezbedi uslove za pregled životinja i intervencije
• pripremi instrumentarijum i izvrši sterilizaciju
• pripremi radno mesto u skladu sa zadatkom
• radi u timu

• savesno, odgovorno i uredno obavlja poverene poslove
• efikasno organizuje vreme
• ispolji pozitivan odnos prema profesionalno-etičkim normama i vrednostima
• ispolji pozitivan odnos prema značaju sprovođenja standarda, normativa i propisa u oblasti veterinarske medicine
• ispolji pozitivan odnos prema značaju higijene, sterilisanosti i funkcionalno-tehničke ispravnosti instrumenata i opreme koja se koristi u veterinarskoj praksi
• ispolji ljubaznost, komunikativnost, preduzimljivost, nenametljivost i fleksibilnost u odnosu prema saradnicima

• asistira veterinaru pri tretmanu životinja u veterinarskoj ambulanti

• objasni zoonoze
• razlikuje bolesti papkara, kopitara, mesojeda i živine
• objasni dijagnostiku oboljenja papkara, kopitara, mesojeda i živine
• navede podelu i vrste lekova u veterinarskoj medicini
• objasni osnovne osobine lekova za pojedine bolesti
• objasni principe doziranja, terapijska i toksična dejstva leka
• objasni značaj pravilnog skladištenja i čuvanja lekova, hrane i aditiva
• navede metode i uslove skladištenja lekova, hrane i aditiva
• razlikuje vrste evidencija u apoteci
• navede osnovna zoohigijenska i hirurška načela
• objasni osnovna načela asepse i antisepse
• objasni osnovna pravila postupanja sa životinjom u toku intervencije (prilaz, fiksiranje)
• objasni načela praćenja postoperativnog toka

• izvrši prijem i smeštaj životinje
• uzima anamnestičke podatke od vlasnika životinje
• fiksira životinju
• ispita trijas
• izvrši preoperativnu pripremu pacijenta
• sprovede zahteve veterinara pri terapijskim ili hirurškim zahvatima
• pripremi i izvrši aplikaciju lekova
• prati postoperativno stanje životinje
• upotrebi radna sredstva i materijal u skladu sa uputstvima proizvođača
• primeni pravila poslovnog komuniciranja
• izda lekove prema receptu, hranu i aditive u skladu sa zahtevom
• skladišti i defektira lekove, hranu i aditive
• vodi evidencije u veterinarskoj ambulanti

 

• izvrši prijem uzoraka za trihineloskopski pregled

• objasni tehnike izrade trihino preparata
• objasni značaj zoohigijene i tretmana zaraznog materijala

• preuzme, obeleži i evidentira uzorak
• izradi trihino preparate
• ukloni višak materijala i ostatka tkiva
• higijenski obradi trihineloskopska stakla
• pripremi aparat i digestivnu tečnost kod metode veštačke digestije

 

• uzima uzorke za hematološki, biohemijski, mikrobiološki i koprološki pregled

• objasni biohemijske i mikrobiološke osobine uzorkovanog materijala

• uzorkuje mleko, krv, urin i feces
• uzorkuje patološki i nepatološki materijali
• uzorkuje namirnice životinjskog porekla
• obeleži uzorke
• skladišti uzorke na propisani način
• pakuje uzorke za transport

 

• obavlja poslove zdravstvene zaštite životinja na terenu uz nadzor veterinara

• navede osnovna zoohigijenska i hirurška načela
• objasni značaj preventivnih mera (dehelmintizacija, vakcinacija) i postupke sprovođenja
• objasni pravila sprovođenja terapije (aplikacija leka)
• objasni principe reprodukcije životinja
• objasni porođajni tok i navede načine pružanja pomoći porodilji
• navede zoohigijenske i zootehničke mere i objasni način sprovođenja pojedinačnih mera
• objasni simptome i način suzbijanja zaraznih bolesti prisutnih na terenu

• izvrši dehelmintizaciju i vakcinaciju
• prepozna polni žar i izvrši pripust kod životinja
• akušira
• pruži prvu pomoć životinjama
• izvrši aplikaciju leka
• sprovede zoohigijenske i zootehničke mere
• upotrebi radna sredstva i materijal u skladu sa uputstvima proizvođača

 

• vodi i ispunjava veterinarsku dokumentaciju

• objasni značaj vođenja evidencija u veterinarskoj medicini
• razlikuje vrste evidencija u veterinarskoj medicini
• navede vrste i objasni strukturu troškova za izvršenu uslugu

• otvori bolesnički list i istoriju bolesti
• sačini izveštaj o obavljenim aktivnostima
• vodi ambulatorni protokol
• vodi dnevnik terenskih aktivnosti
• vodi evidencije o utrošenim lekovima i materijalnim sredstvima
• specifikuje troškove veterinarskih usluga

 

• preduzima mere sigurnosti u radu i zaštite životne sredine, u skladu sa propisima

• objasni osnovna načela higijenskih i zoohigijenskih propisa iz veterinarske medicine
• objasni važnost uspostavljanja procedura uklanjanja medicinskog otpada
• objasni opasnosti od povređivanja pri nepravilnom tretmanu životinje
• objasni značaj primene propisa iz oblasti bezbednosti i zaštite zdravlja na radu
• objasni značaj primene propisa iz oblasti protivpožarne zaštite
• objasni značaj primene propisa iz oblasti zaštite životne sredine

• upotrebi zaštitna sredstva i opremu u radu
• sortira, pakuje i uništava potencijalno opasan i upotrebljen potrošni materijal na propisan način
• obezbedi spoljašnju sredinu od kontaminacije infektivnim materijalom
• obezbedi upotrebljena D.D.D. sredstva od dodira sa vodom za piće, namirnicama, ljudima i životinjama
• ukloni medicinski otpad na propisan način

 

 

2. NASTAVNI PLAN

Nedeljni i godišnji fond časova stručnih predmeta za obrazovni profil: VETERINARSKI TEHNIČAR

 

I RAZRED

II RAZRED

III RAZRED

IV RAZRED

UKUPNO

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

godišnje

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

B

Σ

A2: OBAVEZNI STRUČNI PREDMETI

5

4

0

160

128

0

150

8

4

4

256

128

128

150

7

6

7

224

192

224

150

5

7

6

160

224

192

60

800

672

544

510

2526

1.

Anatomija i fiziologija

3

2

 

96

64

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

96

64

 

30

190

2.

Stočarstvo sa ishranom

2

2

 

64

64

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64

64

 

30

158

3.

Farmakologija

 

 

 

 

 

 

 

2

1

2

64

32

64

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64

32

64

20

180

4.

Patologija

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

64

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64

 

 

10

74

5.

Higijena i nega životinja

 

 

 

 

 

 

 

2

1

2

64

32

64

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64

32

64

20

180

6.

Epizootiologija

 

 

 

 

 

 

 

2

2

 

64

64

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64

64

 

10

138

7.

Porodiljstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

2

2

96

64

64

30

 

 

 

 

 

 

 

96

64

64

30

254

8.

Bolesti životinja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

4

5

128

128

160

30

3

2

3

96

64

96

30

224

192

256

60

732

9.

Osnovni hirurgije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

3

3

64

96

96

30

64

96

96

30

286

10.

Preduzetništvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

64

 

 

64

11.

Profesionalna praksa

 

 

 

 

 

 

90

 

 

 

 

 

 

90

 

 

 

 

 

 

90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

270

270

B: IZBORNI PREDMETI PREMA PROGRAMU OBRAZOVNOG PROFILA

0

0

0

0

0

0

0

2

0

0

64

0

0

0

2

0

0

64

0

0

0

2

0

0

64

0

0

0

192

0

0

0

192

1.

Izborni predmeti prema programu obrazovnog profila

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

2

 

 

64

 

 

 

192

 

 

 

192

Ukupno A1+A2

5

4

0

160

128

0

150

10

4

4

320

128

128

150

9

6

7

288

192

224

150

7

7

6

224

224

192

60

992

672

544

510

2718

Ukupno

9

438

18

726

22

854

20

700

2718

Gantogram realizacije stručnih modula po razredima za obrazovni profil: VETERINARSKI TEHNIČAR

Razred

Nastavni predmeta

Oblik nastave

Nastavne nedelje

ukupno

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

T

V

PN

B/PP

S

prvi

Anatomija i fiziologija

T

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

 

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

 

3

3

3

3

3

 

 

 

96

64

0

30

190

V

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

2

2

2

2

 

 

 

PN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

3

 

 

 

3

 

 

 

3

 

 

 

3

 

 

 

3

 

 

3

 

 

3

 

 

3

 

 

3

 

3

 

 

 

Stočarstvo sa ishranom

T

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

2

2

2

2

 

 

 

64

64

0

30

158

V

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

 

2

2

2

2

2

 

 

 

PN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

 

 

3

 

 

 

3

 

 

 

3

 

 

 

3

 

 

 

3

 

 

3

 

 

3

 

 

3

 

 

3

 

3

 

 

 

         

Profesionalna praksa

T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0

0

90

90

V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

30

30

 

S

9

9

9

15

9

9

9

15

9

9

9

6

9

9

9

15

9

9

9

15

9

9

15

9

9

15

9

9

6

9

9

15

9

15

30

30

30

160

128

0

150

438

Lista izbornih predmeta prema programu obrazovnog profila

Rb.

Lista izbornih predmeta*

RAZRED

I

II

III

IV

1.

Patologija pčela

 

2

 

 

2.

Kozarstvo

 

2

 

 

3.

Patologija riba

 

 

2

 

4.

Sportsko konjarstvo

 

 

2

 

5.

Patologija egzotičnih životinja

 

 

2

 

6.

Dobrobit životinja

 

 

2

 

7.

Higijena namirnica životinjskog porekla

 

 

 

2

8.

Kinologija

 

 

 

2

9.

Agrarni turizam

 

 

2

2

Napomena: *Obavezno se bira bar u jednom razredu.

Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine

 

I RAZRED
časova

II RAZRED
časova

III RAZRED
časova

IV RAZRED
časova

UKUPNO
časova

Čas odeljenskog starešine

do 64

do 64

do 64

do 64

do 256

Dodatni rad *

do 30

do 30

do 30

do 30

do 120

Dopunski rad *

do 30

do 30

do 30

do 30

do 120

Pripremni rad *

do 30

do 30

do 30

do 30

do 120

Napomena: *Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.

Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima

 

I RAZRED

II RAZRED

III RAZRED

IV RAZRED

Ekskurzija

2-3 dana

2-3 dana

3-4 dana

do 5 dana

Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture

2 časa nedeljno

Treći strani jezik

2 časa nedeljno

Drugi predmeti *

1-2 časa nedeljno

Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo)

30-60 časova godišnje

Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge

15-30 časova godišnje

Kulturna i javna delatnost škole

2 radna dana

 

Napomena:

*Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti.

Ostvarivanje školskog programa po nedeljama

 

I RAZRED

II RAZRED

III RAZRED

IV RAZRED

Razredno-časovna nastava

32

32

32

32

Mentorski rad (nastava u bloku, praksa)

5

5

5

2

Obavezne vannastavne aktivnosti

2

2

2

2

Maturski ispit

 

 

 

3

Ukupno radnih nedelja

39

39

39

39

Podela odeljenja u grupe

razred

predmet / modul

godišnji fond časova

broj učenika u grupi - do

vežbe

praktična nastava

nastava u bloku

profesionalna praksa

I

Anatomija i fiziologija

64

 

30

 

12

Stočarstvo sa ishranom

64

 

30

 

12

Profesionalna praksa**

 

 

 

90**

12

II

Farmakologija

32

64

20

 

12

Patologija

 

 

10

 

12

Higijena i nega životinja

32

64

20

 

12

Epizootiologija

64

 

10

 

12

Profesionalna praksa**

 

 

 

90**

12

III

Porodiljstvo

64

64

30

 

12

Bolesti životinja

128

160

30

 

12

Profesionalna praksa**

 

 

 

90**

12

IV

Bolesti životinja

64

96

30

 

12

Osnovi hirurgije

96

96

30

 

12

Preduzetništvo

64

 

 

 

12

 

Napomena:

**Profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom, drugom i trećem razredu, izuzev praznikom i nedeljom.

 

Zaključna ocene utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine. Na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu.

 

3. NASTAVNI PROGRAM

 

ANATOMIJA I FIZIOLOGIJA

1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

96

64

 

30

 

190

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA

- Sticanje neophodnih znanja o građi, položaju i funkciji pojedinih organa i organizma u celini
- Formiranje neophodne osnove za kasnije izučavanje stručnih predmeta

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA

Razred: prvi

NAZIV MODULA

Trajanje modula (časovi)

T

V

B

Anatomija

57

38

15

Fiziologija

39

26

15

Napomena: Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA

Naziv modula: Anatomija
Trajanje modula: 110 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Razvijanje znanja i veština o anatomskoj građi i položaju pojedinih organa i organizma kao celine

• objasni histološku građu pojedinih tkiva i organa
• navede i opiše anatomsku građu i topografski položaj organa mišićno-skeletnog sistema
• navede i opiše anatomsku građu i topografiju organa kardiovaskularnog sistema
• navede i opiše anatomsku građu i topografski položaj organa digestivnog trakta
• navede i opiše anatomsku građu i topografski položaj organa neuroendokrinog sistema
• navede i opiše anatomsku građu i topografski položaj organa respiratornog trakta
• navede i opiše anatomsku građu i topografski položaj organa urogenitalnog trakta kod različitih vrsta domaćih životinja
• objasni i pokaže na modelu i živoj životinji položaj pojedinih unutrašnjih organa kod različitih životinjskih vrsta

Teorija
• Histološka građa tkiva i organa
• Anatomska građa mišićno- skeletnog sistema
• Anatomska građa kardiovaskularnog sistema
• Anatomska građa digestivnog trakta
• Anatomska građa nervnog sistema i endokrinih žlezda
• Anatomska građa čula
• Anatomska građa mlečne žlezde
• Anatomska građa respiratornog trakta trakta
• Anatomska građa urogenitalnog trakta trakta

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (57 časova)
• vežbe (38 časova)
• nastava u bloku (15 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije:
• vežbi
• nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - u učionici- kabinetu
• vežbe - u kabinetu
• nastava u bloku - u kabinetu i na školskoj ekonomiji

Preporuke za realizaciju nastave
• koristiti šematske prikaze anatomske i histološke građe tkiva, organa i organizma u celini
• koristiti kostur životinja i izolovane kosti pojedinih životinja
• koristiti modele organa i životinja
• insistirati na primerima iz svakodnevnog života
• nastavnik i učenici su obavezni da imaju radnu odeću i pridržavaju se pravilnika zaštite na radu
• obavezna je kontrola vođenja dnevnika prakse učenika
• blok nastava se realizuje u toku školske godine prema planu datom u gantogramu

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja
• testove praktičnih veština
• dnevnika praktičnog rada

 

• pripremi mikroskop za mikroskopiranje i izvrši mikroskopiranje tkiva
• razlikuje kosti raznih životinjskih vrsta
• prepozna na modelima i zaklanim životinjama topografski položaj i veličinu organa
• prepozna fiziološke procese varenja hrane

Vežbe i nastava u bloku
• Mikroskopiranje tkiva
• Svojstva kostiju
• Uvežbavanje građe organa

Naziv modula: Fiziologija
Trajanje modula: 80 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Razvijanje znanja i veština o funkciji pojedinih organa i organizma kao celine

• objasni funkciju organa mišićno-skeletnog sistema
• objasni funkciju kardiovaskularnog sistema i krvi
• objasni funkciju neuroendokrinog sistema
• objasni funkciju čula i mlečne žlezde
• objasni funkciju digestivnog trakta
• objasni funkciju respiratornog i urogenitalnog trakta kod različitih vrsta domaćih životinja

Teorija
• Fiziologija mišića
• Fiziologija kardiovaskularnog sistema i krvi
• Fiziologija neuro-endokrinog sistema
• Fiziologija čula
• Fiziologija mlečne žlezde
• Fiziologija varenja hrane
• Fiziologija disanja
• Fiziologija urogenitalnog trakta

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (39 časova)
• vežbe (26 časova)
• nastava u bloku (15 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije:
• kabinetskih vežbi
• nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - u učionici- kabinetu
• kabinetske vežbe - u kabinetu
• nastava u bloku - u kabinetu i školskoj ekonomiji

 

• razlikuje fiziološke procese koji se odvijaju u mišićima
• razlikuje fiziološke procese koji se odvijaju u organima za varenje hrane
• razlikuje fiziološke procese koji se odigravaju u kardiovaskularnom sistemu
• razlikuje fiziološke procese organa za disanje
• razlikuje fiziološke procese mokraćnih i polnih organa

Vežbe i nastava u bloku
• Fiziološke karakteristike mišića
• Fiziološke osobine kardiovaskularnog sistema
• Fiziološke karakteristike organa za varenje
• Fiziološke osobine organa za disanje
• Fiziološke osobine urogenitalnog trakta

Preporuke za realizaciju nastave
• koristiti crteže, šeme, slajdove i filmove
• koristiti primere iz svakodnevnog života
• demonstrirati pojedine funkcije na živoj životinji
• insistirati na vezi između građe i funkcije pojedinih organa
• insistirati na primerima iz svakodnevnog života
• nastavnik i učenici su obavezni da imaju radnu odeću i pridržavaju se pravilnika zaštite na radu
• obavezna je kontrola vođenja dnevnika prakse učenika
• blok nastava se realizuje u toku školske godine prema planu datom u gantogramu

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja
• testove praktičnih veština
• dnevnik praktičnog rada

5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Stočarstvo sa ishranom
- Profesionalna praksa

STOČARSTVO SA ISHRANOM

1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

64

64

 

30

 

158

Napomena: u tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada

2. CILJEVI PREDMETA

- Sticanje znanja o poreklu domaćih životinja, vrstama, rasama, njihovim morfološkim i fiziološkim osobinama
- Sticanje znanja o metodama odgajivanja i značaju selekcije za visoku proizvodnju
- Poznavanje hraniva i načina primene po vrstama i kategorijama životinja

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA

Razred: prvi

NAZIV MODULA

Trajanje modula (časovi)

T

V

B

Stočarstvo

32

32

12

Ishrana

32

32

18

Napomena: Nedeljni prikaz broja časova dat je u gantogramu.

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA

Naziv modula: Stočarstvo
Trajanje modula: 76 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje znanja o poreklu domaćih životinja, vrstama, rasama i njihovim morfološkim i fiziološkim osobinama
• Sticanje znanja o metodama odgajivanja i načina sprovođenja selekcije u stočarskoj proizvodnji

• navede poreklo pojedinih vrsta domaćih životinja i proces domestikacije
• razlikuje pojam: vrste, rase, soja, linije, zapata, jata
• razlikuje morfološke i fiziološke osobine domaćih životinja
• navede metode odgajivanja
• navede načine selekcije
• razlikuje rase u okviru pojedinih vrsta
• definiše postupke u savremenoj stočarskoj proizvodnji
• definiše tehnološke procese u stočarskoj proizvodnji

Teorija
• Poreklo domaćih životinja
• Vrste i rase domaćih životinja
• Morfološke i fiziološke osobine domaćih životinja
• Odgajivanje domaćih životinja
• Selekcija domaćih životinja
• Govedarstvo
• Svinjarstvo
• Živinarstvo
• Ovčarstvo
• Konjarstvo

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (32 časa)
• vežbe (32 časa)
• nastava u bloku (12 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije:
• praktičnog rada
• nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - u učionici- kabinetu
• vežbe - u kabinetu i na školskoj ekonomiji
• nastava u bloku - u kabinetu i na školskoj ekonomiji

• Osposobljavanje za rad u stočarskoj proizvodnji

• opiše eksterijer domaćih životinja od oka, merenjem, fotografisanjem i poentiranjem
• obeleži domaće životinje: tetoviranjem, rovašenjem, markicama i žigosanjem
• vodi zakonom predviđene matične knjige
• prati pojedine metode kontrole proizvodnih sposobnosti: proizvodnje mleka, mesa, vune, jaja
• pripremi životinju za mužu
• pripremi aparat i obavi mužu

Vežbe i nastava u bloku
• Ocenjivanje eksterijera
• Načini obeležavanja životinja
• Matično knjigovodstvo
• Kontrola proizvodnih sposobnosti
• Muža krava

Preporuke za realizaciju nastave
• koristiti slike pojedinih rodonačelnika
• koristiti albume rasa po vrstama životinja
• koristiti šeme
• insistirati na primerima iz svakodnevnog života
• insistirati na korelaciji sa sadržajima drugih predmeta
• koristiti zakonom predviđene matične knjige i druga dokumenta
• nastavnik i učenik su obavezni da imaju radnu odeću i pridržavaju se pravilnika kojim se uređuje zaštita na radu
• obavezna je kontrola vođenja dnevnika prakse učenika
• blok nastava se realizuje u toku školske godine prema planu datom u gantogramu

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja
• testove praktičnih veština

Naziv modula: Ishrana
Trajanje modula: 82 časa

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Sticanje znanja o stočnim hranivima, njihovoj hranljivoj vrednosti i načinima primene kod pojedinih vrsta i kategorija domaćih životinja

• objasni značaj hranljivih materija u ishrani domaćih životinja
• navede metode utvrđivanja hranljive vrednosti hraniva
• navede stočna hraniva
• sastavi obrok za pojedine vrste i kategorije životinja

Teorija
• Uloga i značaj hranljivih materija
• Utvrđivanje hranljive vrednosti hraniva
• Stočna hraniva
• Ishrana pojedinih vrsta i kategorija životinja

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• teorijska nastava (32 časa)
• vežbe (32 časa)
• nastava u bloku (18 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije:
• vežbi
• nastave u bloku

Mesto realizacije nastave
• teorijska nastava - u učionici - kabinetu
• vežbe - u kabinetu i na školskoj ekonomiji
• nastava u bloku - u kabinetu i na školskoj ekonomiji

Preporuke za realizaciju nastave
• koristiti uzorke hraniva
• koristiti slike i krmne tablice
• koristiti raspoloživa hraniva
• koristiti tablice ishrane
• insistirati na primerima iz svakodnevnog života
• insistirati na korelaciji sa sadržajima drugih predmeta
• nastavnik i učenik su obavezni da imaju radnu odeću i pridržavaju se pravilnika kojim se uređuje zaštita na radu
• obavezna je kontrola vođenja dnevnika prakse učenika
• blok nastava se realizuje u toku školske godine prema planu datom u gantogramu

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• testove znanja
• testove praktičnih veština

• Osposobljavanje za rad u stočarskoj proizvodnji

• objasni izračunavanje skrobnih jedinica
• identifikuje pojedine vrste stočnih hraniva
• sastavi obrok i nahrani životinje

Vežbe i nastava u bloku
• Izračunavanje skrobnih jedinica
• Spremanje i konzervisanje stočnih hraniva
• Pripremanje obroka i ishrana životinja

5. KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA / MODULIMA

- Biologija

PROFESIONALNA PRAKSA

1. OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA - OBLICI I TRAJANJE

RAZRED

NASTAVA

PRAKSA

UKUPNO

Teorijska nastava

Vežbe

Praktična nastava

Nastava u bloku

I

 

 

 

90

 

90

NAPOMENA:
• Tabeli je prikazan godišnji fond časova za svaki oblik rada
• Profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom, drugom i trećem razredu, izuzev praznikom i nedeljom.
Zaključna ocene utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine. Na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu.

2. CILJEVI PREDMETA

- Sticanje znanja o načinu gajenja, držanja, ocenjivanja, vođenja evidencije i rodovnih knjiga pasa

3. NAZIV I TRAJANJE MODULA

Razred: prvi

NAZIV MODULA

Trajanje modula (časovi)

PP

Muža domaćih životinja

30

Ishrana domaćih životinja

60

Napomena: Nedeljni broj časova dat je u gantogramu.

4. CILJEVI, ISHODI, PREPORUČENI SADRŽAJI PO MODULIMA

Naziv modula: Muža domaćih životinja
Trajanje modula: 30 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Osposobljavanje za samostalno obavljanje radnih zadataka u stočarstvu

• samostalno obavlja pripremu za mužu
• samostalno obavlja mužu

• Ručna muža krava
• Mašinska muža krava

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• profesionalne prakse (30 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije profesionalne prakse

Mesto realizacije nastave
• profesionalna praksa - na školskoj ekonomiji

Preporuke za realizaciju nastave
• učenik je obavezan da ima radnu odeću i pridržava se pravilnika kojim se uređuje zaštite na radu
• učenik je obavezan da vodi dnevnik rada
• profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom, drugom i trećem razredu, izuzev praznikom i nedeljom.
• zaključna ocena utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine; na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• ovladavanje praktičnih veština
• ocenjivanje vođenja dnevnika

Naziv modula: Ishrana domaćih životinja
Trajanje modula: 60 časova

CILJEVI MODULA

ISHODI MODULA
Po završetku modula učenik će biti u stanju da:

OBAVEZNI I PREPORUČENI SADRŽAJI MODULA

PREPORUČENE AKTIVNOSTI I NAČIN OSTVARIVANJA MODULA

• Osposobljavanje za samostalno obavljanje radnih zadataka u stočarstvu

• samostalno priprema obrok za raznovrsne životinjske vrste
• samostalno hrani razne životinjske vrste

• Ishrana pojedinih vrsta životinja
• Ishrana pojedinih kategorija životinja

na početku modula učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave, odnosno učenja, planom rada i načinima ocenjivanja

Oblici nastave
Modul se realizuje kroz sledeće oblike nastave:
• profesionalna praksa (60 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se deli na 2 grupe prilikom realizacije profesionalne prakse

Mesto realizacije nastave
• profesionalna praksa - na školskoj ekonomiji

Preporuke za realizaciju nastave
• učenik je obavezan da ima radnu odeću i pridržava se pravilnika kojim se uređuje zaštita na radu
• učenik je obavezan da vodi dnevnik rada
• profesionalna praksa se obavlja u periodu od 1. septembra do 15. avgusta tekuće školske godine u prvom, drugom i trećem razredu, izuzev praznikom i nedeljom
• zaključna ocene utvrđuje se na sednici odeljenskog veća posle 15. avgusta tekuće školske godine; na istoj sednici utvrđuje se i opšti uspeh učenika o završenom razredu

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
• praćenje ostvarenosti ishoda
• ovladavanje praktičnih veština
• ocenjivanje vođenja dnevnika rada

Sledeći