PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2011. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 4/2011, 14/2011, 33/2011 i 52/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2011. godinu.

Član 2

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod) i osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond) u skladu i na način koji je utvrđen ugovorom koji je zaključen između Republičkog zavoda i Fonda.

Član 3

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu, za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, utvrđen je Finansijskim planom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2011. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davalaca zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2011. godinu, a deo sredstava obezbeđuje se za pružanje određene vrste zdravstvenih usluga u skladu sa ovim pravilnikom.

Predračun sredstava za 2011. godinu (Prilog 1.), Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2011. godinu (Prilog 2.), Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2011. godinu (Prilog 3.) i Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2011. godinu (Prilog 4.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Davalac zdravstvenih usluga nema pravo, u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, da organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija, kao i da organizuje druge vidove promocija poslova i usluga koji se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2011. godinu.

Plan rada utvrđuje se na osnovu kadrovskih i tehničkih kapaciteta (kadrovi, prostor i oprema) i broja osiguranih lica iz člana 2. ovog pravilnika koji gravitiraju davaocu zdravstvenih usluga i sastavni je deo ugovora.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu koji donosi Republički zavod.

Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 6

Davalac zdravstvenih usluga sa kojim je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite obezbeđuje, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen u skladu sa elementima iz Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) i ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz stava 1. ovog člana utvrđuje filijala.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Izuzetno, mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, utvrđuje Republički zavod.

Usaglašenost plana rada sa ukupnom naknadom utvrđenom ovim pravilnikom Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" i Zavoda za transfuziju krvi utvrđuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove.

Na osnovu utvrđene usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa ukupnom naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, zaključuje se ugovor između Republičkog zavoda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

Član 8

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar), obračun i isplatu plata za ugovoreni broj radnika i za izvršenje plana rada koji je osnov za zaključivanje ugovora.

U slučaju izmene broja i strukture ugovorenih radnika utvrđenih kadrovskim planom, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.

Filijala iz stava 2. ovog člana, podatke u vezi sa promenama ugovorenih radnika ažurira u elektronskoj formi u najkraćem mogućem roku.

Član 9

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je da zdravstvena ustanova, sa donošenjem plana rada, donese i program racionalizacije, koji obuhvata mere i postupke racionalnog raspolaganja i uštede ugovorenih sredstava po pojedinim namenama do nivoa optimalnih potreba.

Član 10

Zdravstvena ustanova može u cilju sprovođenja programa racionalizacije ovlastiti Republički zavod, shodno odredbama zakona kojim se uređuju javne nabavke, da u njeno ime i za njen račun sprovede postupak javne nabavke za:

1) citostatike sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) pegilovani interferon alfa i interferon beta;

3) ugradni materijal u vaskularnoj hirurgiji (graftovi i endovaskularni stent graftovi);

4) ugradni materijal u karidohirurgiji (valvule, ringovi, oksigenatori i stabilizatori);

5) ugradni materijal u kardiologiji (stentovi, balon kateteri, pejsmejkeri i defibrilatori);

6) intraokularna sočiva;

7) materijal za dijalizu;

8) materijal za peritoneumsku dijalizu;

9) setove za intraoperativno spašavanje krvi (autotransfuzioni setovi);

10) lekove za lečenje hemofilije;

11) antituberkulotike prve linije;

12) epoetine;

13) implantate za kukove - prva faza restriktivnog postupka;

14) lekove koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi) - prva faza restriktivnog postupka;

15) osiguranje imovine i lica;

16) druga dobra koja nisu sadržana u tač. 1)-15) ovog stava, u slučaju poremećaja u snabdevanju zdravstvenih ustanova.

Ukoliko zdravstvena ustanova ne ovlasti Republički zavod da u njeno ime i za njen račun, sprovede postupak javne nabavke, zdravstvena ustanova može utrošak dobara fakturisati Republičkom zavodu po ceni koju je postigla u postupku javne nabavke i koja ne može biti viša od cene koju je Republički zavod postigao u sprovedenom postupku javne nabavke, u smislu stava 1. ovog člana.

Član 11

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 12

Republički zavod može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom za izvođenje "pilot projekta" pod uslovima:

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja (u daljem tekstu: Ministarstvo) prethodno da saglasnost zdravstvenoj ustanovi za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da Ministarstvo da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi Ministarstvu i Republičkom zavodu izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekat" sprovodi.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UGOVARANJE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 13

Kriterijum za utvrđivanje naknade domu zdravlja za plate i dodatke na plate je ugovoreni broj radnika, u skladu sa kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika.

Naknada za plate utvrđuje se na osnovu važećih propisa kojima su utvrđeni:

1) koeficijenti i osnovica za obračun i isplatu plata;

2) osnovice i stope poreza i doprinosa iz obaveznog socijalnog osiguranja;

3) dodaci na plate.

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi izveštaj o odobrenom neplaćenom odsustvu ugovorenom radniku i utvrđeni iznos umanjenja naknade za plate po tom osnovu.

Izveštaj iz stava 3. ovog člana se ne dostavlja ako zdravstvena ustanova umesto odsutnog ugovorenog radnika kao zamenu angažuje drugog radnika iste struke.

Član 14

Domu zdravlja se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika na osnovu prosečnog troška zdravstvene ustanove za ovu namenu po ugovorenom radniku koji je koristio prevoz u prethodnoj godini, primenjenog na broj ugovorenih radnika u zdravstvenoj ustanovi koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada.

Član 15

Naknada za lekove i naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal domu zdravlja utvrđuje se prema prosečno planiranom trošku za ove namene, po osiguranom licu, za broj osiguranih lica koji gravitiraju domu zdravlja, a koji je korigovan faktorom po osnovu starosne strukture.

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se domu zdravlja u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2010. godinu, uvećanih za 2%.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

Domu zdravlja se, pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana, priznaju i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tereotrofni i somatrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 16

Naknada za troškove energenata domu zdravlja određena je prema prosečnom mesečnom trošku po vrstama energenata, projektovanom za celu godinu, a na osnovu:

- utrošene količine, po vrstama energenata,

- cene energenata zdravstvene ustanove, a najviše do nivoa prosečne cene energenata po vrsti na nivou filijale,

- fakturisane vrednosti po vrsti energenta.

Član 17

Domu zdravlja koji u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Član 18

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, osim apotekama, kao i domovima zdravlja na području Kosova i Metohije, utvrđuje se naknada za:

1) plate i troškove prevoza - po kriterijumima iz člana 13. i 14. ovog pravilnika;

2) lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini sredstava za te namene utvrđene za 2010. godinu;

3) energente - shodno članu 16. ovog pravilnika;

4) materijalne troškove i ostale troškove, shodno članu 15. stav 2. ovog pravilnika.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, zavodima za hitnu medicinsku pomoć naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, materijalne i ostale troškove utvrđuje se prema stvarnim rashodima za pružene usluge osiguranim licima u 2010. godini.

Član 19

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na primarnom nivou kod koje su u toku 2010. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2011. godinu uključena su sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se u visini procenjenih troškova.

Ukoliko zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se shodno odredbama ovog pravilnika iz odeljka - 4. Ugovaranje sa apotekom.

2. Zdravstvene ustanove koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost

Član 20

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2011. godinu utvrđuje se na osnovu tima utvrđenog shodno normativima predviđenim opštim aktom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o bližim uslovima), za pružanje stomatoloških usluga u skladu sa članom 41. Zakona i u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2011. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra koji pružaju stomatološke usluge osiguranim licima.

Ostali direktni i indirektni troškovi utvrđuju se po kriterijumima za ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Izuzetno, zdravstvenoj ustanovi kod koje nije moguće primeniti kriterijum iz stava 1. ovog člana, okvirna sredstva za 2011. godinu utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti stomatoloških usluga pruženih osiguranim licima, iskazanih po konačnom obračunu za 2010. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi kojoj je, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, utvrđen manji broj timova od minimuma propisanog članom 3. tačka 4. Pravilnika o bližim uslovima, okvirna sredstva za 2011. godinu utvrđuju se za propisani minimum stomatoloških timova.

Cene stomatoloških usluga koje pružaju zdravstvene ustanove iz ovog člana, utvrđuju se opštim aktom Republičkog zavoda.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane Ministarstva.

Član 22

Zdravstvenoj ustanovi koja ima organizovanu stomatološku zdravstvenu delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa, radi pružanja usluga urgentne stomatologije, naknada za plate za tri tima (tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara) utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 13. ovog pravilnika.

3. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 23

Naknada za plate i dodatke na plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika.

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi izveštaj o odobrenom neplaćenom odsustvu ugovorenom radniku i utvrđeni iznos umanjenja naknade za plate po tom osnovu.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana se ne dostavlja ako zdravstvena ustanova umesto odsutnog ugovorenog radnika kao zamenu angažuje drugog radnika iste struke.

Zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika, shodno članu 14. ovog pravilnika.

Član 24

Naknada za troškove energenata zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno članu 16. ovog pravilnika.

Član 25

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

1. naknade za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu;

2. broja lečenih lica i prosečnog troška za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal po lečenom licu;

3. odnosa fakturisane realizacije za period januar-septembar 2010. godine projektovane na godišnji nivo i ugovorene naknade za 2010. godinu, kao i odnos između ugovorenog iznosa po lečenom licu zdravstvene ustanove, ugovorenog iznosa po lečenom licu grupacije i fakturisanog iznosa po lečenom licu zdravstvene ustanove.

Primena kriterijuma iz stava 1. ovog člana zavisi od tipa zdravstvene ustanove.

Zdravstvenoj ustanovi koja pruža laboratorijske usluge osiguranim licima koja koriste usluge dijalize u zdravstvenim ustanovama van Plana mreže, u okviru naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se troškovi reagensa za pružene laboratorijske usluge.

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2010. godinu, uvećanih za 2%.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2010. godinu, a u zavisnosti od načina na koji se obezbeđuje krv.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

Član 26

Kriterijum za utvrđivanje naknade za implantate u ortopediji (endoproteze, ostali ugradni materijal), kardiohirurgiji, kardiologiji i vaskularnoj hirurgiji i za ostale implantate je fakturisana vrednost za period januar-novembar 2010. godine, projektovana na godišnji nivo.

Naknada za intraokularna sočiva, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na osnovu obima rada projektovanog za 2010. godinu.

Naknada za kohlearne aparate, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na nivou sredstava za te namene u 2010. godini.

Član 27

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2010. godine;

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) u ukupnom broju hemodijaliza;

4) lekovi za dijalizu epoetin i ferlecit - u visini troškova utvrđenih u 2010. godini, po cenama i indikacijama iz Liste lekova.

Član 28

Naknada za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije utvrđuje se u visini projektovanih troškova po zdravstvenim ustanovama za te namene na godišnjem nivou.

Osnovi za projekciju troškova na godišnjem nivou su broj lica koja su u periodu januar-septembar 2010. godine lečena od hemofilije u zdravstvenoj ustanovi i koja su evidentirana u bazi podataka Instituta za transfuziju krvi Srbije, te stvarni troškovi za lečenje tih lica u istom periodu.

Član 29

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuje se na osnovu fakturisane realizacije za period januar-jun 2010. godine, sa projekcijom na godišnji nivo, a do nivoa sredstava utvrđenih za 2010. godinu.

Naknada za citostatike po posebnom režimu izdavanja (Lista C) utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih za 2010. godinu, prema kriterijumu koji je utvrdila Komisija za praćenje potrošnje citotoksičnih lekova koji se finansiraju iz sredstava zdravstvenog osiguranja.

Član 30

Naknada za ishranu u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuje se na osnovu prosečne vrednosti primljenih faktura dobavljača za ishranu po bolesničkom danu u 2010. godini na nivou filijale, u zavisnosti od načina pripreme hrane, uvećane za 10% za realizovani broj b.o. dana u 2010. godini.

Zdravstvenoj ustanovi koja je obrazovana radi pružanja zdravstvene zaštite deci, naknada za ishranu utvrđuje se na osnovu prosečne vrednosti fakturisane realizacije za ishranu po bolesničkom danu u 2010. godini na nivou filijale, u zavisnosti od načina pripreme hrane, uvećane za 15% za realizovani broj b.o. dana u 2010. godini.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za lečenje psihijatrijskih i plućnih bolesti, naknada za ishranu utvrđuje se na osnovu vrednosti fakturisane realizacije zdravstvene ustanove u 2010. godini za ishranu po b.o. danu, uvećane za 15%, za realizovani broj b.o. dana u 2010. godini.

Član 31

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou kod koje su u toku 2010. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2011. godinu uključena su sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se u visini procenjenih troškova.

Član 32

Ako zdravstvena ustanova pacijenta koji se nalazi na bolničkom lečenju u toj ustanovi, uputi radi pružanja dijagnostičkih ili drugih zdravstvenih usluga kod drugog davaoca zdravstvenih usluga koji obavlja delatnost na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i sa kojim Republički zavod, odnosno filijala ima zaključen ugovor, davalac zdravstvenih usluga koji je uslugu pružio ispostavlja fakturu Republičkom zavodu, odnosno filijali sa kojom je zaključio ugovor.

Zdravstvena ustanova sekundarnog ili tercijarnog nivoa može, osigurana lica koja se nalaze na bolničkom lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi, uputiti u zdravstvenu ustanovu koja obavlja delatnost javnog zdravlja radi pružanja dijagnostičkih odnosno mikrobioloških usluga, pod uslovom da na području filijale ne postoji druga bliža zdravstvena ustanova koja može pružiti navedene zdravstvene usluge.

Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja za pružene usluge iz stava 2. ovog člana fakturu ispostavlja filijali Republičkog zavoda sa kojom je zaključila ugovor.

Kliničkom centru i kliničko-bolničkom centru, u okviru naknade za materijalne troškove i ostale troškove, obezbeđuju se sredstva za plaćanje zdravstvenih usluga po osnovu ugovora koje te zdravstvene ustanove zaključuju sa drugim zdravstvenim ustanovama u slučajevima:

1) kada iz opravdanih razloga nije u mogućnosti da pruži ugovorenu zdravstvenu uslugu osiguranom licu koje se u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi na bolničkom lečenju;

2) pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti transfuziološke delatnosti koje klinički centar ili kliničko-bolnički centar ne može da u okviru svoje delatnosti pruži osiguranim licima koja se nalaze na bolničkom lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi, a kada te usluge pruže instituti/zavodi za transfuziju krvi.

3.1. Obezbeđivanje sredstava pored naknade utvrđene predračunom za određene vrste zdravstvenih usluga

Član 33

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije, oftalmologije, radioterapije, mamografije i hirurgije dojke, po cenama, odnosno naknadama koje utvrđuje Republički zavod, u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Planom rada zdravstvene ustanove utvrđuje se mesečni obim usluga iz oblasti navedenih u stavu 1. ovog člana, za koje su sredstva utvrđena Predračunom sredstava za 2011. godinu.

Izvršenje obima rada zdravstvene ustanove za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova prati mesečno, a neizvršeni obim rada iz prethodnog meseca prenosi se u naredni mesec.

Član 34

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za pruženu uslugu:

1)

koronarografija-kateterizacija

63.291,00 dinara

2)

revaskularizacija miokarda metodom PTCA (bez uračunate cene stenta)

137.019,00 dinara

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Za uslugu iz stava 1. tačka 2) ovog člana zdravstvenoj ustanovi se priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izabranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenom ustanovom.

Član 35

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za pruženu uslugu:

1)

revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bypass)

490.000,00 dinara

2)

implantacija valvule

620.000,00 dinara

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, ugradnog materijala, krvi i krvnih derivata, lekova, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenom ustanovom.

Član 36

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 34. ovog pravilnika, za lečenje akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, po ceni za tu vrstu usluge koja je propisana u istom članu.

Za uslugu iz člana 34. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika zdravstvenoj ustanovi se priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izabranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Član 37

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara;

2) za ugradnju endoproteze kuka (bezcementne) - 30.149,00 dinara;

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara;

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge ugradnje proteza, koje nisu sadržane u stavu 1. ovog člana, a pružene su osiguranim licima sa liste čekanja, obezbeđuju se sredstva za stvarne troškove lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, za izvršenu uslugu po osiguranom licu, a priznaju se na osnovu ispostavljene fakture.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz stava 1. i 3. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su postignute u postupku javne nabavke.

Član 38

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1)

za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva

- 14.143,00 dinara;

2)

za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva

- 20.817,00 dinara;

3)

za ugradnju intraokularnih mikroincizionih fleksibilnih sočiva

- 25.526,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Naknada za izvršene usluge iz stava 1. tačka 3) ovog člana odnosi se samo na zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 39

(Brisan)

Član 40

Za izvršene usluge iz člana 33. ovog pravilnika iz oblasti radioterapije zdravstvenoj ustanovi priznaju se cene koje su iskazane u prilogu ovog pravilnika u tabelama "Cene usluga radioterapije" (Prilog 5).

U iznos cena radioterapije uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, centigreja (cGy), sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, troškovi održavanja opreme, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenim ustanovama.

Član 41

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 191.086,26 dinara;

2) metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 205.377,61 dinara;

3) metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 206.875,61 dinara.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuje se naknada za izvršenu dijagnostičku uslugu pozitronsku emisionu tomografiju-PET, i to:

1) PET celog tela

18.975,00 dinara;

2) PET dopunski ciljani

16.552,00 dinara;

3) PET ciljani

18.668,00 dinara;

U iznos naknade iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog materijala i indirektni troškovi.

Pored naknade iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaju troškovi radiofarmaka u visini stvarnih troškova.

Član 43

Za izvršene usluge lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara trombolističkom terapijom u prvih 48 sati, zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje cena za izvršenu uslugu u iznosu od 138.478,00 dinara.

U iznos cene iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, krvnih derivata, bolesničkih dana i indirektni troškovi.

Član 44

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se sredstva, u visini stvarnih troškova potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega i jetre;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje dece do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) biološku terapiju za lečenje poliartikularnog juvenilnog artritisa, aktivnog reumatoidnog artritisa, aktivnog ankilozirajućeg spondilitisa i aktivnog psorijaznog artritisa, koja se sprovodi shodno uslovima propisanim opštim aktom kojim se utvrđuje Lista lekova - Lekovi sa posebnim režimom izdavanja (Lista C);

6) perkutanu vertebroplastiku;

7) za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom);

8) ugradnju BAHA sistema deci oštećenog sluha;

9) ugradnja aktivnog implantata za srednje uvo (Vibrant soundbridge);

10) ugradnja VNS sistema za lečenje osiguranih lica sa rezistentnim epilepsijama.

Član 45

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove i medicinska sredstva za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu, u visini od 350.000,00 dinara, a za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu - detetu, sredstva za lekove i medicinska sredstva u visini od 726.000,00 dinara.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu obezbeđuju se sredstva za naknadu troškova eksplantacije organa radi transplantacije u visini od 400.000,00 dinara po eksplantiranom organu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja u skladu sa zakonom obavlja poslove transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za naknadu stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva radi pružanja usluga transplantacije osiguranim licima, po ispostavljenoj fakturi.

Član 46

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i koja nema sa Republičkim zavodom ugovorenu naknadu za dijalizu, priznaju se troškovi dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Troškovi iz stava 1. ovog člana priznaju se za dijalizni materijal u visini nabavne cene, najviše do cena utvrđenih opštim aktom Republičkog zavoda, a za lekove za dijalizu u visini nabavne cene, najviše do cena utvrđenih Listom lekova.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou i kojoj u ugovorenim sredstvima nije predviđena posebna naknada za hemodijalizu, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za izvršene hemodijalize, koja ne uključuju lekove za hemodijalizu, osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega, po cenama utvrđenim aktom Republičkog zavoda.

Član 47

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se sredstva za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu obezbeđuju se sredstva za naknadu troškova lečenja ekstremne gojaznosti osiguranih lica, kada je to medicinski neophodno, primenom metode barijatrijske hirurgije, u iznosu od 300.000,00 dinara po osiguranom licu.

Član 48

Institutima za onkologiju i kliničkim centrima, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2011. godinu, obezbeđuju se i sredstva u visini stvarnih troškova organizacije rada mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke u visini i po strukturi koji su utvrđeni Odlukom Upravnog odbora Republičkog zavoda.

Član 49

Za zdravstvene usluge iz člana 34.-48. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture po osiguranom licu, u visini stvarnih troškova, po ceni ili u visini naknade utvrđene ovim pravilnikom.

4. Ugovaranje sa apotekom

Član 50

Kriterijumi za utvrđivanje naknade apoteci iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima, svih osiguranih lica, su:

1) za lekove - učešće u ukupnoj fakturisanoj vrednosti lekova na recept u 2010. godini, a do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom;

2) za pomagala - 50% sredstava prema učešću u ukupno fakturisanoj vrednosti u 2010. godini i 50% prema prosečnom trošku pomagala po osiguranom licu za 2010. godinu.

Ugovorena naknada za lekove obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Cena pomagala koja se može fakturisati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja je nabavna cena uvećana za troškove prometa na malo.

U okviru naknade iz st. 2., 3. i 4. ovog člana priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa Zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Najviše cene pomagala iz stava 4. ovog člana odštampane su u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo (Prilog 6.).

Apotekama na području Kosova i Metohije naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, kao i naknada za ostale troškove.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

Član 51

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda.

U cilju efikasnog i racionalnog trošenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, apoteka obezbeđuje lekove u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 52

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 53

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda i da vodi materijalno računovodstvo za lekove i medicinaska sredstva koja izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 54

Apoteka je obavezna da izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 55

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

5. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju

Član 56

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja za onu zdravstvenu ustanovu za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana, filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale, po cenama utvrđenim opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuju cene za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Član 57

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju naknada za stacionarnu rehabilitaciju za 2011. godinu utvrđuje se za broj b.o. dana prema broju postelja ugovorenih za 2010. godinu.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge utvrđuje se na osnovu projektovane vrednosti fakturisane realizacije za 2010. godinu.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, koja je, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje produžena medicinska rehabilitacija, uključena u program prevencije hroničnih komplikacija dijabetesa, utvrđuje se i naknada troškova prevencije i praćenja dijabetesa (test trake i lancete).

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju koja pruža zdravstvene usluge lečenja karcinoma štitne žlezde priznaju se, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2011. godinu i troškovi radioaktivnog izotopa u visini stvarnih troškova.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo.

6. Ugovaranje sa ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 58

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, za zdravstvene usluge koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se planom rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 59

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 58. ovog pravilnika utvrđuje se za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružanju osiguranim licima, u visini naknade za 2010. godinu uvećane 2%, osim za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost transfuzije krvi za koje se naknada za 2010. godinu uvećava za 4,5%.

Član 60

Filijala na čijem području se nalazi sedište Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor radi sprovođenja, na području južno-bačkog okruga, zdravstvenih usluga, poslova i zadataka u okviru antirabične stanice na nivou primarne zdravstvene zaštite.

7. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost javnog zdravlja

Član 61

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) poslove i zdravstvene usluge epidemiologije;

3) poslove u vezi sprovođenja obavezne imunizacije;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tačka 1. ovog člana, utvrđuje se na nivou sredstava za ove namene za 2010. godinu, posebno za usluge koje se pružaju osiguranim licima na osnovu uputa izabranog lekara, posebno na osnovu uputa zdravstvene ustanove u smislu člana 32. stav 2. ovog pravilnika.

Za usluge iz stava 1. tačka 2) ovog člana, naknada se utvrđuje u visini fakturisane vrednosti za izvršene zdravstvene usluge i poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2010. godinu.

Sredstva za usluge i poslove iz stava 1. tačka 3) ovog člana sadržana su u naknadi utvrđenoj za zdravstvene usluge epidemiologije.

Sredstva za poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine utvrđuju se na osnovu vrste i broja zdravstvenih ustanova na području zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja, a u visini sredstava ugovorenih za 2010. godinu.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za period januar-novembar 2010. godine i projektovane na godišnji nivo, a onim ustanovama kod kojih je projektovana participacija manja od 50% ugovorene za 2010. godinu, participacija za 2011. godinu je na nivou participacije ugovorene za 2010. godinu.

Naknada za troškove energenata, u postupku upravljanja medicinskim otpadom, utvrđuje se na nivou sredstava za ove namene u 2010. godini.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana obavlja u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, ugovorena naknada za 2011. godinu, utvrđuje se shodno kriterijumima iz čl. 13.-14. i 16. ovog pravilnika i za troškove laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

IV USLOVI I KRITERIJUMI ZA UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 62

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove, radi pružanja zdravstvene zaštite obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem osiguranim licima Republičkog zavoda smeštenim u ustanovama socijalne zaštite.

Član 63

Naknada za plate ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika za ugovoreni broj radnika iz 2010. godine.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2011. godinu, ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2010. godinu, uvećanih za rast sredstava za ovu namenu Finansijskim planom.

V USLOVI I KRITERIJUMI ZA UGOVARANJE SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NISU U PLANU MREŽE

Član 64

Filijala može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se zaključuje na osnovu ponude davaoca zdravstvenih usluga za vrstu i broj zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje Instituta "Batut" i mišljenja Ministarstva.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 65

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou.

Član 66

Izuzetno od člana 64. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na primarnom nivou na način utvrđen čl. 18. i 20. stav 4. ovog pravilnika.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 8. ovog pravilnika.

Član 67

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

Član 68

Filijala može zaključiti ugovor o snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim pomagalima sa apotekom koja nije u Planu mreže pod uslovima iz člana 64. stav 1. ovog pravilnika.

Član 69

Filijala može da zaključi ugovor sa domom zdravlja osnovanim sredstvima u privatnoj svojini, odnosno sa određenim oblikom privatne prakse, radi ostvarivanja određenih prava osiguranih lica, u skladu sa odredbama opšteg akta Republičkog zavoda kojim se uređuje način i postupak ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

VI USLOVI I KRITERIJUMI ZA SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 70

Republički zavod obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2011. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviše cene medicinsko-tehničkih pomagala, koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 7).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 8).

Republički zavod utvrđuje listu dobavljača koji osiguranim licima Republičkog zavoda obezbeđuju medicinsko-tehnička pomagala, koja u pogledu kvaliteta odgovaraju kvalitetu medicinsko-tehničkih pomagala utvrđenih opštim aktom Republičkog zavoda.

Lista dobavljača iz stava 4. ovog člana, utvrđuje se na osnovu ponude koju dobavljači dostavljaju Republičkom zavodu.

Dobavljač uz ponudu dostavlja dokaz o ispunjenju propisanih uslova za obavljanje delatnosti.

VII USLOVI I KRITERIJUMI ZA OBEZBEĐIVANJE SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 71

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije koji utvrđuje Institut "Batut", u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji, Republički zavod zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor o obezbeđivanju centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike.

Član 72

Republički zavod zaključuje sa Zavodom za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama-antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VIII USLOVI, KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 73

Ugovorom sa davaocima zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada u okviru sredstava utvrđenih predračunom.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti sredstvima koja su iznad sredstava utvrđenih predračunom sredstava, a u okviru sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda, po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama iz ovog pravilnika i naknadom troškova u stvarnom iznosu.

Član 74

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u formi koju je utvrdio Republički zavod, za pružene zdravstvene usluge, na način i u rokovima kako je to utvrđeno uputstvom o fakturisanju zdravstvenih usluga, lekova na recept i pomagala koja se izdaju preko apoteke.

Član 75

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani korišćenjem motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi Zakona.

Član 76

Davalac zdravstvenih usluga dužan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

2. Obračun naknade zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže za izvršene zdravstvene usluge

Član 77

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga koju daje filijala iz stava 1. ovog člana;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2), 3) i 4) ovog člana.

Član 78

Naknada, utvrđena predračunom, umanjuje se za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen predračunom sredstava.

Ukoliko filijala utvrdi da je davalac zdravstvenih usluga, suprotno odredbama Zakona, naplatio od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevao da samo nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, obavestiće davaoca zdravstvenih usluga da je obavezan da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Davalac zdravstvenih usluga ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi utvrđene obaveze za povraćaj sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocu zdravstvenih usluga umanjiće se ugovorena naknada za 2011. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale.

Član 79

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi za 2011. godinu utvrđuje se u roku od 45 dana po isteku godine.

Ukupnu naknadu zdravstvenoj ustanovi čini naknada na osnovu zaključenog ugovora koja obuhvata naknadu utvrđenu predračunom sredstava za 2011. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 80

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika utvrđuje se ukupna naknada i to za:

- plate - u visini isplaćenih sredstva za ovu namenu i obračunatih poreza i doprinosa, za ugovoreni broj radnika, shodno propisima kojima se reguliše oblast obračuna i isplate zarada zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a najviše do visine sredstava za ovu namenu utvrđenih zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

- prevoz - u visini isplaćenih sredstava za prevoz i obračunatih poreza za ugovoreni broj radnika koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ovu namenu utvrđenu zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

- ostale indirektne troškove (ostale materijalne troškove, ostale troškove i troškove za energente) i troškove ishrane bolesnika - u visini vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama u zdravstvenoj ustanovi, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ove namene;

- lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i produkti od krvi, citostatike sa liste (Lista B i Lista C), lekove za hemofiliju i ugradni materijal - u visini vrednosti utroška ovih lekova i medicinskih sredstava u zdravstvenoj ustanovi iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, a najviše do ugovorenih sredstava;

- materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih odlukom o cenama materijala za dijalizu;

- sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2011. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Konačnim obračunom apoteci se utvrđuje ukupna naknada u visini fakturisane vrednosti po namenama.

Član 81

Zdravstvena ustanova koja pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, uključujući preventivne stomatološke usluge, ugovorenu naknadu za 2011. godinu pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge najmanje u vrednosti 70% ugovorene naknade. Preostali deo do visine vrednosti ugovorene naknade čini vrednost otkupa plana rada za pružanje hitnih stomatoloških usluga.

Zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila i fakturisala stomatološke usluge u vrednosti 70% ugovorene naknade, naknada se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih usluga.

Zdravstvena ustanova iz člana 20. stav 4. i člana 66. ovog pravilnika, ugovorenu naknadu za 2011. godinu pravdaju dostavljenim fakturama za pružene stomatološke usluge.

Ukoliko je fakturisana vrednost veća od ugovorene naknade, zdravstvenim ustanovama iz st. 1. i 3. ovog člana pripada naknada po fakturisanoj vrednosti stomatoloških usluga, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda.

Naknada po konačnom obračunu zdravstvenoj ustanovi iz člana 22. ovog pravilnika ne zavisi od izvršenog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Zdravstvenim ustanovama sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade.

Član 82

Ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže, ugovorena naknada za 2011. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Institutu "Batut" i Zavodu za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka u okviru ugovora zaključenog sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine Ugovora.

Izuzetno davaocima zdravstvenih usluga iz čl. 65. i 66. ovog pravilnika koji nisu u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se shodno članu 80. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

Član 83

U toku godine zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene:

1) sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi u korist sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal;

2) sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal u korist sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi;

3) sredstava za krv i labilne produkte od krvi u korist sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi.

Sredstva za lekove u zdravstvenoj ustanovi i sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana ne sadrže sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavljaju u postupku javne nabavke koji sprovodi Republički zavod.

Zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene sredstava na način iz stava 1. ovog člana, uz saglasnost filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Član 84

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala koja je zaključila ugovor.

Na konačan obračun zdravstvena ustanova može staviti prigovor, narednog dana od dana dostavljanja, o čemu odlučuje filijala po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Član 85

Zdravstvena ustanova može, u postupku sprovođenja konačnog obračuna za 2011. godinu podneti, filijali sa kojom je zaključila ugovor, zahtev za ostvarivanje prava na stimulaciju pod sledećim uslovima:

1) ako ostvari plan rada za 2011. godinu;

2) ako nije imala zahteva za povraćaj sredstava, u smislu člana 78. ovog pravilnika;

3) ako nije imala nenamenskog trošenja sredstava; i

4) ako nema neizmirene, a dospele obaveze na dan 31. decembra 2011. godine.

Filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom utvrđuje postojanje uslova iz stava 1. ovog člana.

Odluku o dodeli sredstava stimulacije zdravstvenoj ustanovi donosi filijala.

Sredstva za stimulaciju su sredstva koja se utvrde kao razlika ukupne naknade za rad ugovorene sa zdravstvenom ustanovom za 2011. godinu i priznatih sredstava zdravstvenoj ustanovi po sprovedenom konačnom obračunu za 2011. godinu.

Sredstva iz prethodnog stava zdravstvena ustanova može koristiti isključivo za nabavku lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, ugradnog materijala i za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi.

Izveštaj o namenskoj upotrebi sredstava stimulacije zdravstvena ustanova dostavlja filijali sa kojom je zaključila ugovor, a najkasnije do kraja 2012. godine.

Član 86

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, prevoz i indirektne troškove, a najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Član 87

U toku godine Republički zavod, odnosno filijala može zdravstvenoj ustanovi u okviru ugovorene naknade po predračunu sredstava, a prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

IX USLOVI ZA IZMENE UGOVORA

Član 88

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja zajedno sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom, predlog za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog zavoda.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 89

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2011. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, po namenama, predračunom sredstava.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 90

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja do roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona.

Član 91

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2011. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 14/2011)

Član 3

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2011. GODINU

iznosi u 000 dinara

RB

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Materijal za dijalizu i lekovi za bolesti krvi i krvotvornih organa

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

180.155

5.739

37.630

5.043

233

3.845

 

391

122.435

25.975

329.496

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

44.805

1.485

10.327

1.523

 

1.209

 

 

33.796

7.680

85.465

3

Dom zdravlja Subotica

414.160

12.802

81.361

16.136

 

13.660

 

 

 

10.538

527.581

4

Opšta bolnica Subotica

989.876

38.246

167.137

146.115

22.291

140.490

46.937

31.603

 

11.936

1.570.759

5

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

454.747

90.443

364.304

I

Subotica

1.628.996

58.272

296.455

168.817

22.524

159.204

46.937

31.994

610.978

146.572

2.877.605

6

Dom zdravlja Žitište

72.337

4.604

11.344

2.264

 

1.875

 

 

51.694

12.285

131.833

7

Dom zdravlja Novi Bečej

97.537

2.884

16.303

3.006

 

2.408

 

 

69.042

13.513

177.667

8

Dom zdravlja Sečanj

61.435

2.187

16.055

1.833

 

1.420

 

 

45.545

10.618

117.857

9

Dom zdravlja Nova Crnja

45.529

1.478

9.392

2.065

 

1.100

 

 

30.546

6.596

83.514

10

Dom zdravlja Zrenjanin

423.893

16.355

66.044

6.222

 

12.221

 

 

 

10.532

514.203

11

Opšta bolnica Zrenjanin

849.003

32.655

189.759

148.737

10.477

96.476

72.134

21.549

 

7.191

1.413.599

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

104.905

4.165

16.356

9.044

63

4.181

 

6.284

 

364

144.634

13

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

454.247

83.183

371.064

II

Zrenjanin

1.654.639

64.328

325.253

173.171

10.540

119.681

72.134

27.833

651.074

144.282

2.954.371

14

Dom zdravlja Ada

77.625

3.258

13.013

1.822

 

1.760

 

 

59.993

14.313

143.158

15

Dom zdravlja Kanjiža

118.864

5.056

22.896

2.404

 

2.705

 

 

67.043

15.860

203.108

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

74.864

2.749

13.353

2.554

515

2.016

 

3.673

34.696

6.127

128.293

17

Dom zdravlja Čoka

40.417

1.035

8.264

1.637

 

1.214

 

 

29.997

5.880

76.684

18

Dom zdravlja Senta (I-XII)

91.965

1.762

21.924

2.226

 

2.536

 

 

 

1.440

118.973

19

Apoteka Senta (I-XII)

 

 

 

 

 

 

 

 

80.691

15.867

64.824

20

Opšta bolnica Senta (I-XII)

286.219

6.995

58.592

48.211

6.480

42.200

9.047

12.598

 

2.088

468.254

21

Opšta bolnica Kikinda

420.163

11.369

76.007

55.050

4.538

46.891

52.496

15.458

 

2.260

679.712

22

Dom zdravlja Kikinda

153.677

3.085

30.093

7.657

 

5.911

 

 

 

3.444

196.979

23

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

136.257

5.549

23.422

19.062

 

1.431

 

18.922

 

 

204.643

24

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

202.127

36.681

165.446

III

Kikinda

1.400.051

40.858

267.564

140.623

11.533

106.664

61.543

50.651

474.547

103.960

2.450.074

25

Dom zdravlja Alibunar

96.116

4.166

18.029

3.332

 

2.379

 

 

59.643

14.042

169.623

26

Dom zdravlja Bela Crkva

77.280

1.926

14.971

2.820

 

1.907

 

 

56.294

14.055

141.143

27

Dom zdravlja Kovačica

96.083

2.085

18.229

3.861

 

2.729

 

 

76.442

20.121

179.308

28

Dom zdravlja Kovin

130.629

7.714

22.965

4.433

 

3.339

 

 

93.339

21.042

241.377

29

Dom zdravlja Opovo

49.720

2.473

9.424

1.433

 

1.087

 

 

29.097

6.538

86.696

30

Dom zdravlja Plandište

51.405

1.853

17.649

1.677

 

1.130

 

 

44.095

9.698

108.111

31

Opšta bolnica Vršac

390.685

9.078

56.463

61.321

2.634

46.810

42.142

13.888

 

3.455

619.566

32

Dom zdravlja Vršac

156.544

5.546

24.412

6.524

 

4.963

 

 

 

4.197

193.792

33

Dom zdravlja Pančevo

413.876

15.916

65.472

16.921

 

12.819

 

 

 

8.606

516.398

34

Opšta bolnica Pančevo

941.031

32.594

116.467

155.774

12.834

128.539

87.512

30.710

 

1.807

1.503.654

35

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

98.983

2.066

19.126

11.311

 

3.208

 

11.244

 

482

145.456

36

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

322.860

11.794

80.201

33.959

 

2.174

 

49.054

 

216

499.826

37

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

337.287

9.753

72.538

34.484

 

3.975

 

63.502

 

84

521.455

38

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

427.451

84.191

343.260

39

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

167.980

34.140

133.840

IV

Pančevo

3.162.499

106.964

535.946

337.850

15.468

215.059

129.654

168.398

954.341

222.674

5.403.505

40

Dom zdravlja Apatin

123.025

1.871

32.675

4.341

 

3.427

 

 

76.991

20.686

221.644

41

Dom zdravlja Kula

180.854

4.054

31.033

6.282

 

4.827

 

 

133.734

33.358

327.426

42

Dom zdravlja Odžaci

163.241

6.645

33.850

4.992

 

3.663

 

1.139

99.939

23.720

289.749

43

Dom zdravlja Sombor

291.835

9.832

49.704

7.344

 

9.559

 

 

 

8.054

360.220

44

Opšta bolnica Sombor

936.651

35.638

199.856

172.954

15.798

110.638

64.970

39.359

 

6.594

1.569.270

45

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

273.868

63.203

210.665

V

Sombor

1.695.606

58.040

347.118

195.913

15.798

132.114

64.970

40.498

584.532

155.615

2.978.974

46

Dom zdravlja Bač

54.964

2.224

13.158

1.832

 

1.614

 

 

44.095

8.423

109.464

47

Dom zdravlja Bačka Palanka

243.788

6.190

38.079

8.676

 

6.176

36.008

 

190.828

49.738

480.007

48

Dom zdravlja Bački Petrovac

46.823

3.007

8.480

1.320

 

1.375

 

 

38.946

9.553

90.398

49

Dom zdravlja Beočin

61.275

2.678

12.962

1.531

 

1.500

 

 

47.895

13.556

114.285

50

Dom zdravlja Bečej

161.224

6.402

29.275

4.108

 

3.922

 

 

108.337

25.389

287.879

51

Dom zdravlja Žabalj

93.729

3.067

15.123

3.237

 

2.571

 

 

60.543

12.069

166.201

52

Dom zdravlja Srbobran

65.778

2.422

11.218

1.880

 

1.680

 

 

50.244

10.958

122.264

53

Dom zdravlja Temerin

81.935

2.983

12.759

2.915

 

2.668

 

 

71.742

22.062

152.940

54

Dom zdravlja Titel

52.017

2.171

10.104

1.760

 

1.535

 

 

37.708

9.742

95.553

55

Dom zdravlja Novi Sad

1.053.172

36.165

114.802

20.497

 

34.466

 

 

 

45.271

1.213.831

56

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

220.987

7.823

36.551

943

 

2.302

 

 

 

 

268.606

57

Dom zdravlja Vrbas

167.762

5.778

26.647

5.023

 

4.710

 

 

 

4.234

205.686

58

Opšta bolnica Vrbas

403.591

12.333

72.999

88.568

11.970

66.860

39.423

15.894

 

1.711

709.927

59

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

79.765

2.761

10.791

472

 

165

 

11.156

 

1.878

103.232

60

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

473.770

19.501

199.401

516.458

7.347

96.147

 

28.494

 

1.944

1.339.174

61

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

486.717

21.722

181.518

141.515

6.773

107.956

 

37.591

 

1.107

982.685

62

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

503.918

22.050

281.324

146.264

22.869

592.690

 

23.892

 

10.891

1.582.116

63

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

651.479

29.457

111.638

158.606

11.375

97.486

7.629

23.682

 

 

1.091.352

64

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

73.878

1.319

7.390

991

 

2.455

 

 

 

377

85.656

65

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.379.373

102.321

698.361

773.893

79.604

711.956

95.863

80.446

 

17.240

4.904.577

66

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

33.172

1.286

4.413

 

 

1.168

 

 

 

230

39.809

67

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

54.799

1.465

5.294

1.612

 

1.287

 

 

 

 

64.457

68

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

1.067.127

232.063

835.064

69

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

156.232

30.253

125.979

VI

Novi Sad

7.443.916

295.125

1.902.287

1.882.101

139.938

1.742.689

178.923

221.155

1.873.697

508.689

15.171.142

70

Dom zdravlja Inđija

194.951

8.907

35.287

6.223

 

4.852

 

 

150.982

36.194

365.008

71

Dom zdravlja Pećinci

80.242

5.521

17.965

2.458

 

1.937

 

 

49.245

13.019

144.349

72

Dom zdravlja Ruma

219.504

7.929

42.987

8.418

 

5.928

 

105

183.429

45.012

423.288

73

Dom zdravlja Irig

39.295

1.643

9.650

1.495

 

1.131

 

 

27.647

6.046

74.815

74

Dom zdravlja Stara Pazova

245.091

8.843

45.146

8.444

 

6.203

 

 

160.831

40.670

433.888

75

Dom zdravlja Šid

150.500

4.366

24.731

3.957

 

3.622

 

 

98.938

20.571

265.543

76

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

284.707

13.901

41.050

10.385

 

7.763

 

 

 

4.943

352.863

77

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

720.599

30.728

106.428

103.113

4.631

92.796

101.552

24.109

 

5.545

1.178.411

78

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

273.069

53.972

219.097

VII

Sr. Mitrovica

1.934.889

81.838

323.244

144.493

4.631

124.232

101.552

24.214

944.141

225.972

3.457.262

79

Dom zdravlja Bogatić

129.912

2.557

16.554

5.385

 

3.196

 

 

 

2.438

155.166

80

Dom zdravlja Ljubovija

80.555

587

14.090

4.111

 

2.128

 

1.283

 

2.112

100.642

81

Zdravstveni centar Loznica

973.595

22.087

137.741

107.139

12.282

65.384

54.741

20.074

 

14.389

1.378.654

82

Dom zdravlja Vladimirci

62.676

2.569

8.851

2.989

 

1.822

 

 

 

1.741

77.166

83

Dom zdravlja Koceljeva

57.872

1.486

8.819

2.195

 

1.388

 

 

 

1.182

70.578

84

Dom zdravlja Šabac

382.786

7.225

50.749

16.298

 

11.017

 

 

 

9.819

458.256

85

Opšta bolnica Šabac

897.725

14.785

128.201

131.816

10.332

99.139

80.625

33.095

 

8.858

1.386.860

86

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

332.412

55.687

276.725

87

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

586.231

93.696

492.535

VIII

Šabac

2.585.121

51.296

365.005

269.933

22.614

184.074

135.366

54.452

918.643

189.922

4.396.582

88

Dom zdravlja Ub

87.277

2.447

15.129

3.454

 

2.812

 

 

 

2.172

108.947

89

Dom zdravlja Valjevo (V-XII)

167.508

2.095

26.263

7.827

 

6.091

 

 

 

3.765

206.019

90

Dom zdravlja Osečina (V-XII)

24.710

477

6.754

1.163

 

905

 

 

 

822

33.187

91

Dom zdravlja Ljig (V-XII)

26.346

477

6.678

1.189

 

926

 

 

 

621

34.995

92

Dom zdravlja Mionica (V-XII)

27.671

505

6.633

1.234

 

960

 

 

 

506

36.497

93

Zdravstveni centar Valjevo (I-XII)

1.175.026

10.538

165.461

168.389

12.873

137.666

73.235

30.677

 

10.025

1.763.840

94

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

502.991

84.869

418.122

95

Dom zdravlja Lajkovac

67.480

3.499

9.546

1.869

 

1.564

 

 

 

1.239

82.719

IX

Valjevo

1.576.018

20.038

236.464

185.125

12.873

150.924

73.235

30.677

502.991

104.019

2.684.326

96

Zdravstveni centar Smederevo

954.783

28.313

128.057

106.445

7.107

79.218

53.088

11.468

 

17.592

1.350.887

97

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

456.163

15.255

63.571

66.082

6.865

33.900

42.211

11.019

 

2.657

692.409

98

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

157.132

35.019

122.113

99

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

355.459

66.614

288.845

100

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

120.536

21.460

99.076

101

Dom zdravlja Velika Plana

160.945

3.233

23.296

5.096

 

4.295

 

 

 

2.565

194.300

102

Dom zdravlja Smederevska Palanka

215.628

6.275

25.587

5.874

 

5.421

 

 

 

2.851

255.934

X

Smederevo

1.787.519

53.076

240.511

183.497

13.972

122.834

95.299

22.487

633.127

148.758

3.003.564

103

Dom zdravlja Veliko Gradište

83.188

2.231

13.098

2.393

 

2.019

 

 

 

2.499

100.430

104

Dom zdravlja Žagubica

77.382

964

10.903

2.031

 

1.507

6.395

 

 

1.457

97.725

105

Dom zdravlja Golubac (IV-XII)

38.044

1.867

5.885

805

 

580

 

 

 

1.114

46.067

106

Dom zdravlja Kučevo (IV-XII)

51.367

2.354

6.848

1.616

 

1.169

 

 

 

1.471

61.883

107

Dom zdravlja Malo Crniće (IV-XII)

30.333

1.893

5.365

1.201

 

867

 

 

 

1.154

38.505

108

Dom zdravlja Požarevac (VII-XII)

187.186

4.025

31.996

5.965

 

5.356

 

 

 

4.915

229.613

109

Zdravstveni centar Požarevac (I-XII)

1.011.204

19.854

111.229

108.009

10.706

118.812

99.353

48.883

 

12.798

1.515.252

110

Dom zdravlja Žabari

56.442

2.745

8.450

1.550

 

1.261

 

 

 

1.455

68.993

111

Zdravstveni centar Petrovac

289.698

6.967

43.861

25.000

1.229

14.658

 

3.133

 

6.324

378.222

112

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

575.133

124.322

450.811

XI

Požarevac

1.824.844

42.900

237.635

148.570

11.935

146.229

105.748

52.016

575.133

157.509

2.987.501

113

Dom zdravlja Kragujevac

542.248

14.738

60.132

23.887

 

19.608

 

 

 

19.604

641.009

114

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

149.073

2.700

24.302

1.297

 

1.015

 

 

 

920

177.467

115

Dom zdravlja Batočina

60.371

1.259

8.202

1.870

 

1.415

 

 

 

1.434

71.683

116

Dom zdravlja Knić

57.190

2.422

10.699

2.127

 

1.688

 

 

 

1.710

72.416

117

Dom zdravlja Lapovo

38.034

866

6.267

1.291

 

972

 

 

 

654

46.776

118

Dom zdravlja Rača

51.560

1.848

7.466

1.313

 

1.300

 

 

 

1.007

62.480

119

Dom zdravlja Topola

89.171

3.560

13.764

2.090

 

2.588

 

 

 

3.403

107.770

120

Zdravstveni centar Aranđelovac

375.007

10.153

47.206

27.557

1.229

37.166

9.810

6.361

 

9.965

504.524

121

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

165.016

4.556

21.587

4.458

 

4.326

 

 

 

6.969

192.974

122

Klinički centar Kragujevac

1.776.656

40.101

419.602

744.363

29.530

454.616

126.217

60.360

 

20.024

3.631.421

123

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

1.017.982

172.284

845.698

124

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

162.731

33.149

129.582

XII

Kragujevac

3.304.326

82.203

619.227

810.253

30.759

524.694

136.027

66.721

1.180.713

271.123

6.483.800

125

Dom zdravlja Despotovac

150.121

3.099

21.712

3.031

 

3.015

 

618

68.492

19.045

231.043

126

Dom zdravlja Svilajnac

142.499

2.339

28.579

5.397

 

3.067

 

680

72.292

21.117

233.736

127

Dom zdravlja Ćuprija

140.128

2.696

23.244

4.303

 

3.579

 

 

103.738

24.150

253.538

128

Opšta bolnica Ćuprija

739.599

12.164

99.430

90.075

6.260

96.596

121.756

23.442

 

6.059

1.183.263

129

Dom zdravlja Rekovac

57.392

1.759

12.783

2.117

 

1.430

 

 

33.797

6.731

102.547

130

Dom zdravlja Jagodina

262.665

2.613

67.995

10.868

 

8.306

 

 

 

7.871

344.576

131

Opšta bolnica Jagodina

450.751

4.795

51.563

67.399

4.895

62.577

 

14.241

 

4.094

652.127

132

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

287.366

55.695

231.671

133

Zdravstveni centar Paraćin

481.512

8.260

55.867

44.101

4.020

48.227

 

7.642

174.129

39.932

783.826

XIII

Jagodina

2.424.667

37.725

361.173

227.291

15.175

226.797

121.756

46.623

739.814

184.694

4.016.327

134

Zdravstveni centar Bor

715.142

9.927

103.151

57.377

4.364

53.947

23.390

12.962

 

10.098

970.162

135

Dom zdravlja Majdanpek

111.714

3.027

22.283

3.110

 

4.184

 

 

 

3.409

140.909

136

Opšta bolnica Majdanpek

78.763

2.493

22.399

9.785

418

5.444

4.120

2.525

 

550

125.397

137

Zdravstveni centar Negotin

453.702

8.782

66.660

41.772

3.223

26.470

18.775

8.813

 

7.493

620.704

138

Zdravstveni centar Kladovo

325.049

5.059

73.635

34.680

2.469

21.489

11.811

7.426

 

3.610

478.008

139

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

495.342

105.437

389.905

XIV

Bor

1.684.370

29.288

288.128

146.724

10.474

111.534

58.096

31.726

495.342

130.597

2.725.085

140

Dom zdravlja Boljevac

76.322

1.381

14.652

2.542

 

1.615

 

 

 

2.394

94.118

141

Zdravstveni centar Knjaževac

343.466

8.703

46.971

23.744

1.801

22.463

 

5.370

 

6.345

446.173

142

Zdravstveni centar Zaječar

785.070

18.480

105.086

85.518

7.875

98.394

55.885

14.416

 

11.342

1.159.382

143

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

533.088

93.616

439.472

XV

Zaječar

1.204.858

28.564

166.709

111.804

9.676

122.472

55.885

19.786

533.088

113.697

2.139.145

144

Zdravstveni centar Užice

2.959.954

50.018

475.020

307.030

28.745

274.738

89.348

57.861

 

36.338

4.206.376

145

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

937.891

151.009

786.882

XVI

Užice

2.959.954

50.018

475.020

307.030

28.745

274.738

89.348

57.861

937.891

187.347

4.993.258

146

Zdravstveni centar Čačak

1.436.361

27.001

205.185

149.890

12.351

144.581

62.487

22.392

 

20.565

2.039.683

147

Dom zdravlja Gornji Milanovac

169.113

4.609

35.619

7.355

 

4.975

 

 

 

4.198

217.473

148

Opšta bolnica Gornji Milanovac

300.868

8.643

35.074

44.423

2.561

30.089

 

8.617

 

3.803

426.472

149

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

552.936

99.943

452.993

150

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

160.132

30.202

129.930

XVII

Čačak

1.906.342

40.253

275.878

201.668

14.912

179.645

62.487

31.009

713.068

158.711

3.266.551

151

Dom zdravlja Raška

136.882

2.081

22.901

6.360

 

3.062

 

806

 

2.942

169.150

152

Zdravstveni centar Novi Pazar

702.909

15.433

115.946

74.708

4.802

56.487

55.273

13.569

229.773

46.057

1.222.843

153

Zdravstveni centar Kraljevo

1.262.379

22.038

194.054

136.033

11.175

137.075

77.358

24.745

 

8.699

1.856.158

154

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

117.150

4.015

26.001

5.635

 

3.060

 

 

 

2.619

153.242

155

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

53.833

1.748

10.902

5.240

 

1.639

 

3.005

 

323

76.044

156

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

588.132

122.179

465.953

157

Dom zdravlja Tutin

145.421

1.480

20.144

5.892

 

3.563

 

1.740

53.944

10.368

221.816

XVIII

Kraljevo

2.418.574

46.795

389.948

233.868

15.977

204.886

132.631

43.865

871.849

193.187

4.165.206

158

Dom zdravlja Trstenik

190.078

5.794

34.210

6.609

 

4.992

 

 

 

6.368

235.315

159

Zdravstveni centar Kruševac

1.382.163

13.463

206.000

144.767

12.949

130.550

86.874

17.798

 

19.075

1.975.489

160

Dom zdravlja Aleksandrovac

105.749

1.874

26.884

4.089

 

3.095

 

1.143

 

2.160

140.674

161

Dom zdravlja Varvarin

69.970

1.101

11.345

3.546

 

1.906

 

 

 

1.958

85.910

162

Dom zdravlja Ćićevac

42.743

800

9.135

1.687

 

1.013

 

 

 

1.042

54.336

163

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

760.462

133.270

627.192

164

Dom zdravlja Brus

90.959

1.885

21.430

3.376

 

2.003

 

600

 

1.336

118.917

XIX

Kruševac

1.881.662

24.917

309.004

164.074

12.949

143.559

86.874

19.541

760.462

165.209

3.237.833

165

Dom zdravlja Gadžin Han

53.833

3.081

7.796

1.629

 

1.189

 

 

 

881

66.647

166

Dom zdravlja Doljevac

76.738

3.616

10.028

3.032

 

1.916

 

 

31.714

7.217

119.827

167

Dom zdravlja Svrljig

77.230

1.635

8.562

1.686

 

1.800

 

 

 

1.233

89.680

168

Dom zdravlja Sokobanja

85.285

2.173

14.745

2.740

 

1.955

 

 

57.293

11.981

152.210

169

Dom zdravlja Niš

908.097

24.492

88.781

28.699

 

27.889

 

 

 

17.288

1.060.670

170

Dom zdravlja Merošina

62.738

4.613

9.412

2.001

 

1.409

 

 

 

1.238

78.935

171

Dom zdravlja Ražanj

48.459

2.930

7.400

2.086

 

1.044

 

 

 

939

60.980

172

Zdravstveni centar Aleksinac

363.268

14.833

49.497

28.354

2.800

21.165

 

6.024

 

5.499

480.442

173

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

452.042

19.168

81.181

29.873

 

4.058

 

55.178

 

 

641.500

174

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

298.669

7.266

50.726

6.690

 

3.702

 

 

 

419

366.634

175

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

226.012

5.928

18.629

7.762

 

7.497

 

 

 

7.911

257.917

176

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

27.937

492

2.065

1.809

 

729

 

 

 

 

33.032

177

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

48.573

1.121

4.100

1.756

 

1.620

 

 

 

747

56.423

178

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

119.820

3.043

24.797

14.141

 

5.395

 

10.094

 

502

176.788

179

Klinički centar Niš

2.737.237

78.392

599.878

1.190.286

110.203

767.011

141.245

81.340

 

22.283

5.683.309

180

Klinika za stomatologiju Niš

178.383

2.725

11.272

9.807

1.590

5.968

 

 

 

225

209.520

181

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

1.332.727

233.011

1.099.716

XX

Niš

5.764.321

175.508

988.869

1.332.351

114.593

854.347

141.245

152.636

1.421.734

311.374

10.634.230

182

Dom zdravlja Kuršumlija

110.917

1.353

19.450

4.750

 

3.119

6.585

996

 

1.841

145.329

183

Dom zdravlja Blace

73.836

1.014

11.617

2.713

 

1.431

 

 

 

1.357

89.254

184

Dom zdravlja Žitorađa

72.184

3.553

12.552

2.397

 

1.680

 

 

 

1.474

90.892

185

Dom zdravlja Prokuplje (V-XII)

139.485

2.282

31.219

5.650

 

3.477

 

 

 

2.807

179.306

186

Zdravstveni centar Prokuplje (I-XII)

578.558

12.407

73.243

64.834

5.102

58.034

33.212

15.783

 

6.822

834.351

187

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

331.912

50.656

281.256

XXI

Prokuplje

974.980

20.609

148.081

80.344

5.102

67.741

39.797

16.779

331.912

64.957

1.620.388

188

Dom zdravlja Bela Palanka

79.947

1.924

16.978

3.256

 

1.490

 

 

43.195

7.058

139.732

189

Zdravstveni centar Pirot

749.782

22.226

119.168

75.912

7.689

72.001

40.064

12.578

 

11.510

1.087.910

190

Dom zdravlja Babušnica

67.631

2.594

15.642

1.870

 

1.703

 

 

 

911

88.529

191

Dom zdravlja Dimitrovgrad

79.963

1.896

15.317

2.593

 

1.389

 

457

 

1.286

100.329

192

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

275.868

45.597

230.271

XXII

Pirot

977.323

28.640

167.105

83.631

7.689

76.583

40.064

13.035

319.063

66.362

1.646.771

193

Dom zdravlja Bojnik

60.227

1.295

8.808

1.710

 

1.271

 

 

 

618

72.693

194

Dom zdravlja Leskovac

588.845

14.791

107.425

22.588

 

15.687

 

 

 

13.452

735.884

195

Dom zdravlja Vlasotince

142.379

3.350

25.798

4.211

 

3.123

 

 

 

2.407

176.454

196

Dom zdravlja Medveđa

82.084

2.188

11.984

1.656

 

842

 

 

 

985

97.769

197

Opšta bolnica Leskovac

1.055.579

24.120

126.145

175.721

7.653

158.294

73.154

30.257

 

8.751

1.642.172

198

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

772.060

130.367

641.693

199

Dom zdravlja Lebane

114.093

858

12.278

3.680

 

2.314

 

 

 

2.175

131.048

XXIII

Leskovac

2.043.207

46.602

292.438

209.566

7.653

181.531

73.154

30.257

772.060

158.755

3.497.713

200

Zdravstveni centar Vranje

1.138.399

13.963

145.040

110.577

9.032

118.456

70.205

17.775

 

11.394

1.612.053

201

Dom zdravlja Bosilegrad

55.917

55

9.584

1.618

 

1.249

 

437

 

515

68.345

202

Dom zdravlja Bujanovac

258.749

4.047

29.575

6.618

 

3.478

 

 

 

1.914

300.553

203

Dom zdravlja Preševo

201.361

4.119

21.829

7.376

 

2.572

 

 

 

751

236.506

204

Dom zdravlja Vladičin Han

99.255

931

19.791

3.422

 

2.332

 

 

 

956

124.775

205

Zdravstveni centar Surdulica

254.674

1.350

35.049

26.129

747

18.960

 

5.596

 

1.570

340.935

206

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

69.986

392

16.423

7.621

 

3.645

 

4.676

 

112

102.631

207

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

541.887

85.000

456.887

208

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

115.937

17.123

98.814

XXIV

Vranje

2.078.341

24.857

277.291

163.361

9.779

150.692

70.205

28.484

657.824

119.335

3.341.499

209

Dom zdravlja Zvečan

139.831

1.838

15.043

5.599

 

3.758

 

 

 

 

166.069

210

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.361.043

11.844

143.291

52.834

5.060

44.463

22.322

12.971

 

 

1.653.828

211

Apoteka Kosovska Mitrovica

66.783

570

1.231

 

 

 

 

 

159.931

 

228.515

XXV

Kos. Mitrovica

1.567.657

14.252

159.565

58.433

5.060

48.221

22.322

12.971

159.931

 

2.048.412

212

Dom zdravlja Barajevo

109.652

5.289

19.299

3.113

 

2.672

24.902

 

 

1.075

163.852

213

Dom zdravlja Voždovac

494.899

18.068

58.061

10.327

 

16.959

 

 

 

19.702

578.612

214

Dom zdravlja Vračar

249.257

7.790

44.621

2.882

 

6.881

 

 

 

7.138

304.293

215

Dom zdravlja Grocka

293.693

12.757

48.389

8.471

 

7.755

 

 

8.429

11.014

368.480

216

Dom zdravlja Zvezdara

446.971

13.778

65.072

10.802

 

15.242

 

 

 

10.808

541.057

217

Dom zdravlja Zemun

595.592

23.656

75.279

19.113

 

20.695

 

 

 

24.795

709.540

218

Dom zdravlja Lazarevac

294.408

17.049

49.246

7.098

 

6.546

 

598

 

3.303

371.642

219

Dom zdravlja Mladenovac

194.788

9.613

27.026

5.270

 

5.728

 

 

 

5.062

237.363

220

Dom zdravlja Novi Beograd

621.628

22.753

72.682

10.681

 

21.623

 

 

 

33.296

716.071

221

Dom zdravlja Obrenovac

272.108

9.365

37.561

9.448

 

7.366

41.289

 

 

10.238

366.899

222

Dom zdravlja Palilula

556.124

19.860

63.260

11.296

 

17.795

 

 

 

18.163

650.172

223

Dom zdravlja Rakovica

305.342

12.189

34.571

7.597

 

11.023

 

 

 

13.431

357.291

224

Dom zdravlja Savski Venac

221.747

7.877

30.547

5.306

 

4.870

 

 

 

6.863

263.484

225

Dom zdravlja Sopot

92.665

4.419

17.960

2.564

 

2.152

 

 

 

1.380

118.380

226

Dom zdravlja Stari Grad

370.295

13.380

41.077

7.743

 

7.056

 

 

 

13.149

426.402

227

Dom zdravlja Čukarica

489.064

17.826

58.920

14.493

 

18.951

 

 

 

24.024

575.230

228

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

130.834

5.915

21.637

9.311

811

5.067

50.299

8.569

 

544

231.899

229

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

150.841

6.734

26.182

1.296

 

1.483

 

7.375

 

60

193.851

230

Institut za neonatologiju

235.483

9.357

47.646

25.869

1.282

32.518

 

23.783

 

 

375.938

231

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

318.533

13.114

60.496

56.520

500

61.098

 

17.652

 

1.730

526.183

232

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

723.701

23.918

129.578

7.319

 

2.605

 

 

 

 

887.121

233

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

58.838

1.884

5.612

231

 

2.990

 

 

 

960

68.595

234

Gradski zavod za gerontologiju

250.794

10.672

16.619

1.445

 

2.117

 

 

 

1.808

279.839

235

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

169.618

6.533

17.197

3.061

 

8.421

 

 

 

4.210

200.620

236

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

80.280

4.079

28.559

2.865

1.005

5.124

59.560

4.899

 

775

185.596

237

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

144.249

4.737

14.308

1.798

 

2.716

 

2.066

 

 

169.874

238

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

123.893

4.363

15.084

2.036

 

2.549

 

 

21.148

9.273

159.800

239

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

129.543

6.628

17.796

2.758

 

3.094

 

11.401

 

180

171.040

240

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

135.139

3.962

18.285

7.611

 

1.075

 

8.140

 

 

174.212

241

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

70.944

2.843

12.276

112

 

49

 

3.633

 

 

89.857

242

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

607.977

28.161

126.703

110.174

32.974

602.494

 

41.057

 

15.194

1.534.346

243

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević"

479.025

17.248

72.788

27.413

 

4.043

 

28.734

 

 

629.251

244

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

521.505

24.175

319.869

195.024

31.482

762.328

 

26.795

 

10.245

1.870.933

245

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije
"Dr Vukan Čupić"

799.375

37.503

198.756

219.687

13.409

97.795

 

29.429

 

153

1.395.801

246

Institut za mentalno zdravlje

289.686

8.034

28.540

7.861

 

5.836

 

17.599

 

1.604

355.952

247

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

714.090

30.177

220.184

1.154.499

9.223

110.945

 

20.833

 

312

2.259.639

248

Institut za reumatologiju

208.947

7.666

34.533

10.072

 

2.908

 

16.946

 

1.514

279.558

249

Klinika za rehabilitaciju "dr Miroslav Zotović"

233.901

10.015

47.335

6.370

 

7.603

 

22.958

 

2.893

325.289

250

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

107.276

2.661

17.537

1.006

 

803

 

5.204

 

 

134.487

251

Univerzitetska dečja klinika

583.585

24.311

114.904

131.175

17.669

119.326

11.300

27.190

 

 

1.029.460

252

Ginekološko-akušerska klinika

577.065

27.331

129.348

65.078

12.032

43.484

 

18.180

 

1.057

871.461

253

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

767.163

31.027

141.882

282.827

22.725

233.835

 

23.936

 

5.693

1.497.702

254

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

1.013.462

42.664

161.909

113.315

16.638

176.098

 

41.244

 

1.307

1.564.023

255

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.019.494

41.208

159.127

156.613

14.351

233.941

70.279

31.996

 

3.055

1.723.954

256

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.369.025

48.820

252.649

183.663

18.873

254.346

176.947

48.189

 

3.204

2.349.308

257

Klinički centar Srbije

6.349.280

214.306

1.533.999

2.450.692

223.269

2.296.483

83.153

413.044

 

31.391

13.532.835

258

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

94.164

2.613

24.311

1.110

 

1.798

 

5.714

 

239

129.471

259

Vojnomedicinska akademija

871.764

23.593

326.598

322.225

55.474

389.117

50.678

43.018

 

4.836

2.077.631

260

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

5.639.193

1.233.189

4.406.004

XXVI

Beograd

24.937.707

941.921

5.085.818

5.697.240

471.717

5.647.403

568.407

950.182

5.668.770

1.538.867

48.430.298

261

Zdravstveni centar Gnjilane

332.251

2.605

17.684

7.281

 

2.009

 

 

 

 

361.830

262

Apoteka Gnjilane

30.754

293

917

 

 

 

 

 

37.719

 

69.683

XXVII

Gnjilane

363.005

2.898

18.601

7.281

 

2.009

 

 

37.719

 

431.513

263

Dom zdravlja Gračanica, Priština

519.554

 

30.597

4.159

 

16.617

 

 

16.448

 

587.375

264

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

315.101

 

18.568

3.092

 

13.791

 

 

4.699

 

355.251

265

Dom zdravlja Kosovo Polje

139.809

 

9.205

1.902

 

2.042

 

 

7.049

 

160.007

266

Dom zdravlja Obilić

174.049

 

8.085

3.119

 

3.801

 

 

4.699

 

193.753

267

Dom zdravlja Štrpce

262.454

 

15.609

3.694

 

7.083

 

 

11.749

 

300.589

268

Kliničko-bolnički centar Priština

952.562

 

32.810

16.576

 

6.908

 

5.960

 

 

1.014.816

269

Zdravstveni centar Prizren

163.373

 

3.502

 

 

 

 

 

1.253

 

168.128

270

Apoteka Prizren

10.223

 

71

 

 

 

 

 

 

 

10.294

271

Dom zdravlja Dragaš

23.748

 

181

 

 

 

 

 

 

 

23.929

272

Zdravstveni centar Peć

114.222

 

3.578

 

 

 

 

 

1.253

 

119.053

273

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

15.497

 

71

 

 

 

 

 

 

 

15.568

274

Apoteka Peć

5.957

 

71

 

 

 

 

 

 

 

6.028

275

Zdravstveni centar Đakovica

20.147

 

181

 

 

 

 

 

 

 

20.328

276

Dom zdravlja Istok

40.965

 

3.305

 

 

 

 

 

753

 

45.023

277

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

19.483

 

181

 

 

 

 

 

 

 

19.664

278

Dom zdravlja Priština

339.797

 

2.074

 

 

 

 

 

 

 

341.871

279

Apoteka Priština

8.863

 

64

 

 

 

 

 

322

 

9.249

XXVIII

Gračanica

3.125.804

 

128.153

32.542

 

50.242

 

5.960

48.225

 

3.390.926

A

SVEGA

86.311.196

2.467.785

15.228.490

13.697.554

1.042.086

12.070.798

2.763.659

2.251.811

24.372.669

5.772.187

154.433.861

280

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

23.389

669

3.341

102

 

66

 

2.533

 

65

30.035

281

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

10.278

160

1.497

 

 

1.389

 

95

 

28

13.391

282

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

52.888

1.198

11.688

5.886

 

4.898

 

7.479

 

275

83.762

283

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

15.520

346

4.309

2.059

 

1.159

 

991

 

 

24.384

284

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

143.501

2.258

13.290

10.670

 

5.672

 

10.341

 

1.159

184.573

285

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

135.694

4.536

19.265

9.658

1.113

16.753

 

4.797

 

2.276

189.540

286

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

10.018

162

2.307

10

 

105

 

38

 

 

12.640

B

SVEGA RH

391.288

9.329

55.697

28.385

1.113

30.042

 

26.274

 

3.803

538.325

V

UKUPNO

86.702.484

2.477.114

15.284.187

13.725.939

1.043.199

12.100.840

2.763.659

2.278.085

24.372.669

5.775.990

154.972.186

287

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

406.693

14.246

42.518

10.380

 

10.462

 

 

28.197

27.002

485.494

G

SVEGA ZU VAN PMZU

406.693

14.246

42.518

10.380

 

10.462

 

 

28.197

27.002

485.494

Sledeći