ZAKLJUČAK

O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE NACIONALNE STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA ZA PERIOD OD 2011. DO 2017. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 62/2011)

1. Usvaja se Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja za period od 2011. do 2017. godine, koji je sastavni deo ovog zaključka.

2. Akcionim planom iz stava 1. ovog zaključka zamenjuje se Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja za period od 2009. do 2017. godine ("Službeni glasnik RS", broj 31/10).

3. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

AKCIONI PLAN
ZA SPROVOĐENJE NACIONALNE STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA ZA PERIOD OD 2011. DO 2017. GODINE

 

I UVOD

Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja od 2011. do 2017. godine (u daljem tekstu: Akcioni plan) zamenjuje se Akcioni plan za period od 2009. do 2017. godine ("Službeni glasnik RS", broj 31/10), donet 2010. godine za period za koji je doneta Nacionalna strategija održivog razvoja (u daljem tekstu: Strategija), koju je Vlada donela 9. maja 2008. godine ("Službeni glasnik RS", broj 57/08).

Akcionim planom za period 2011-2017. godine, na osnovu ciljeva utvrđenih Strategijom, utvrđeno je sledeće:

1) Prioriteti u realizaciji Akcionog plana;

2) Specifične mere/aktivnosti za sprovođenje Strategije;

3) Nadležne institucije i partneri za sprovođenje mera/aktivnosti;

4) Rokovi za sprovođenje mera/aktivnosti;

5) Troškovi sprovođenja mera/aktivnosti i izvori finansiranja;

6) Pokazatelji za praćenje sprovođenja mera/aktivnosti.

1) Prioriteti u sprovođenju Akcionog plana utvrđeni su u skladu s dugoročnim strateškim nacionalnim prioritetima utvrđenim Strategijom i preporukama datim u Predlogu izveštaja o napretku u sprovođenju Strategije u 2010. godini. Prioriteti su utvrđeni u cilju operacionalizacije i jasnijeg usmeravanja svih zainteresovanih strana i institucija ka održivom razvoju. Prioriteti u sprovođenju Akcionog plana su:

- povećanje energetske efikasnosti na svim nivoima i smanjenje energetske intenzivnosti u svim sektorima, uključujući industriju, energetiku, saobraćaj, poljoprivredu, komunalne delatnosti, stanovanje itd.;

- smanjenje zavisnosti privrede i društva u celini od fosilnih goriva (dekarbonizacija) i aktivno uključivanje u globalne napore na zaštiti klime od promena izazvanih ljudskim delovanjem;

- unapređenje postupanja sa čvrstim otpadom i otpadnim vodama;

- zaustavljanje trenda povećanja ukupnog siromaštva, uz istovremeno smanjenje regionalnih nejednakosti i veću društvenu uključenost;

- sistematsko uvođenje u proces obrazovanja za održivi razvoj, kao podrške ekonomiji zasnovanoj na znanju.

2) Specifične mere/aktivnosti za sprovođenje Strategije utvrđene su na osnovu ciljeva utvrđenih Strategijom. Strategijom su određene veze s postojećim strateškim i planskim dokumentima Republike Srbije. Imajući u vidu to da je Strategija multisektorski dokument i da je jedan od uslova za njenu uspešnu primenu usaglašenost sa ostalim (sektorskim) strategijama i planovima, kao i da je koncept održivog razvoja baziran na objedinjavanju svih razvojnih komponenata, u ovaj akcioni plan uključene su i one mere/aktivnosti koje predstavljaju deo postojećih (sektorskih) akcionih planova, a bitne su sa stanovišta održivosti. Takođe, neophodno je ranije usvojene sektorske planove uskladiti sa ovim akcionim planom. Za sve utvrđene mere/aktivnosti nadležne institucije su obavezne da donesu planove i projekte neophodne za njihovo sprovođenje.

3) Strategijom je utvrđen institucionalni okvir za njeno sprovođenje, što predstavlja osnov utvrđivanja nadležnosti za sprovođenje specifičnih mera/aktivnosti u ovom Akcionom planu. Za svaku meru/aktivnost utvrđene su nadležne institucije i partneri u sprovođenju. Imajući u vidu složenost utvrđenih mera/aktivnosti, kao i činjenicu da su ciljevi multisektorski, a koncept održivog razvoja višedimenzionalan, veoma mali broj mera/aktivnosti može se sprovesti delovanjem samo jedne nadležne institucije, pa je za najveći broj mera/aktivnosti utvrđeno partnersko delovanje više institucija ili organizacija. Ako to nije posebno istaknuto, prvoimenovana institucija se smatra nosiocem sprovođenja specifičnih mera/aktivnosti, odnosno nadležnom institucijom, dok su ostale navedene institucije partneri u sprovođenju. Za određeni broj mera/aktivnosti potrebno je istovremeno angažovanje svih zainteresovanih strana u društvu, jer se održivi razvoj zemlje može uspešno sprovoditi ako budu uključena sva tri sektora: javni, civilni i privatni, ali i građani, kao pojedinci. Nadležne institucije su odgovorne za planiranje, koordinaciju i praćenje sprovođenja specifičnih mera/aktivnosti, kao i za uključivanje partnera i svih zainteresovanih. Uključivanje udruženja građana (u daljem tekstu: udruženja), neophodan je preduslov za uspešno sprovođenje utvrđenih mera/aktivnosti.

4) Za sprovođenje svakog prioriteta, kao i svake utvrđene mere/aktivnosti utvrđeni su rokovi. Sprovođenje nekih mera/aktivnosti utvrđeno je kao kontinuirano, što znači da njihovo sprovođenje traje tokom čitavog perioda na koji se odnosi Akcioni plan, pa i nakon 2017. godine.

5) Akcionim planom su naznačeni izvori finansiranja sprovođenja Strategije. Gde god je bilo moguće, navedeni su izvori finansiranja: sredstva iz budžeta Republike Srbije, ostali izvori finansiranja planirani u budžetu Republike Srbije (kao što su sopstveni prihodi organa i organizacija, donacije, krediti iz domaćih i inostranih izvora), namenska sredstva fondova Republike Srbije, sredstva drugih nivoa vlasti (autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave), kao i drugi izvori finansiranja (sredstva privrednih subjekata i fizičkih lica). Za većinu utvrđenih mera/aktivnosti u ovom akcionom planu, odnosno gde god je to bilo moguće, procenjeni su godišnji ili ukupni troškovi sprovođenja, u dinarima ili evrima.

Finansiranje mera/aktivnosti utvrđenih akcionim planom čije je finansiranje predviđeno iz budžetskih sredstava biće sprovedene u skladu s mogućnostima budžeta i utvrđenim prioritetnim oblastima finansiranja za budžetsku godinu i naredne dve fiskalne godine.

6) Akcionim planom su utvrđeni pokazatelji za praćenje sprovođenja pojedinačnih mera/aktivnosti (procesni pokazatelji). Napredak u sprovođenju Strategije prati se preko ishodnih pokazatelja koji su utvrđeni Strategijom.

Sprovođenje Akcionog plana koordinira Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije do osnivanja Kancelarije za održivi razvoj. Osnivanje Kancelarije za održivi razvoj utvrđeno je Strategijom. Savet za održivi razvoj i Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije nadležni su za obezbeđivanje zadovoljavajućeg nivoa međuministarske i međusektorske saradnje. Uključivanje svih zainteresovanih strana, javnog, privatnog i civilnog sektora, vrši se kroz Forum partnera u primeni Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja čiji rad koordinira Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije.

II PRIORITETI U SPROVOĐENJU AKCIONOG PLANA

Prioriteti u sprovođenju Akcionog plana održivog razvoja rezultat su razrade strateških ciljeva Republike Srbije koji su utvrđeni Strategijom. Po svom karakteru, ti prioriteti su međusektorski, tj. objedinjuju aktivnosti iz sva tri stuba Strategije: privrede zasnovane na znanju, održivih društveno-ekonomskih uslova i perspektiva, kao i održivog postupanja prema prirodnim resursima i životnoj sredini. Njihova realizacija je složena sa stanovišta nadležnosti i kao takva predstavlja neposredan doprinos i dodatnu vrednost koju Strategija daje ukupnom razvoju privrede i društva Republike Srbije.

Prioritet u sprovođenju Akcionog plana, kao najbitniji element održivog razvoja, jeste povećanje energetske efikasnosti na svim nivoima, tj. smanjenje energetske intenzivnosti u svim sektorima, uključujući industriju, energetiku, rudarstvo, saobraćaj, poljoprivredu, komunalne delatnosti, stanovanje itd.

Visoka intenzivnost upotrebe energije u Republici Srbiji uslovljena je, ne toliko strukturom privrede i tehnološkom osnovom pojedinih energetski zavisnih grana privrede, koliko niskom ukupnom efikasnošću korišćenja energije u svim sektorima. Iako se ukupna energetska intenzivnost u Republici Srbiji postepeno smanjuje od 2004. godine do danas, Republika Srbija još zaostaje, kako za razvijenim evropskim zemljama članicama OECD, tako i za susednim državama koje su uspešno završile ili privode kraju tranziciju.

Niska energetska efikasnost privrede nepovoljno utiče na konkurentnost izvoza Republike Srbije, posebno na tržišta zemalja koje su energetski mnogo efikasnije, a važan su spoljnotrgovinski partner. Takođe, niska energetska efikasnost čini privredu Republike Srbije visoko zavisnom od uvoza energenata iz inostranstva, što predstavlja jedan od glavnih uzroka spoljnotrgovinske neravnoteže.

Sve to ukazuje na potrebu sprovođenja brojnih mera/aktivnosti u cilju povećanja energetske efikasnosti, tj. da se smanji ukupna energetska intenzivnost u Republici Srbiji. U tom smislu, Akcionim planom su predviđene sledeće aktivnosti: 3.3.1.5.1, 3.3.2.4.2, 3.3.3.1.1-3.3.3.1.4, 3.3.3.2.1, 3.3.3.3.1-3.3.3.3.2, 3.3.3.9.1-3.3.3.9.2, 3.3.4.2.1-3.3.4.2.4. i 3.3.6.1.4.

Nadležnost i partnerstvo u njihovom sprovođenju povezuje veći broj institucija, na prvom mestu to su: Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Agencija za energetsku efikasnost, ostala nadležna ministarstva i posebne organizacije, javna preduzeća EPS i EMS, privredne komore, profesionalna udruženja, banke, poslovna udruženja, naučne i obrazovne institucije, kao i organizacije civilnog društva.

Da bi taj prioritet bio ostvaren, ciljna vrednost procesnog pokazatelja, tj. vrednosti proizvodnog BDP-a na osnovu utroška primarne energije od tone ekvivalentne nafte trebalo bi da do kraja 2012. godine pređe vrednost od 1.000 stalnih američkih dolara iz 2000. godine, a do kraja 2017. godine da pređe vrednost od 1.800 stalnih američkih dolara iz 2000. godine.

Smanjenje zavisnosti privrede i društva u celini od fosilnih goriva (dekarbonizacija) i aktivno uključivanje Republike Srbije u globalne napore na zaštiti klime od promena izazvanih ljudskim delovanjem prioritet je u narednom periodu.

Republika Srbija nije veliki emiter gasova sa "efektom staklene bašte", ali postoje značajne mogućnosti da se ograničavanjem emisija ostvare koristi koje bi se ogledale ne samo u privlačenju značajnih stranih investicija po osnovu primene fleksibilnih mehanizama iz Kjoto protokola već bi se tako smanjila uvozna zavisnost i ublažila spoljnotrgovinska neravnoteža. Zamena fosilnih goriva gorivima iz obnovljivih izvora, koja su neutralna sa aspekta emisija gasova sa "efektom staklene bašte", stvoriće niz pozitivnih spoljnih efekata, kao i znatan broj novih radnih mesta, pa se ostvarivanjem tog cilja u ostvarivanju Akcionog plana doprinosi dostizanju svih strateških nacionalnih ciljeva održivog razvoja.

Procesni pokazatelji za taj cilj u sprovođenju su: a) emisija gasova sa "efektom stakne bašte" po stanovniku u tonama CO2 i b) odnos emisija gasova sa "efektom staklene bašte" iskazana u tonama CO2, prema vrednosti BDP-a od 1.000 stalnih američkih dolara iz 2000. godine (ugljenična intenzivnost). Da bi taj cilj bio ostvaren, ciljna vrednost prvog procesnog pokazatelja treba da iznosi do kraja 2012. godine ne više od osam tona gasova sa "efektom staklene bašte" izraženih u CO2 po stanovniku, tj. ne više od devet tona do kraja 2017. godine. Takođe, cilj je da vrednost drugog pokazatelja do kraja 2012. godine opadne na oko dve tone na 1.000 stalnih američkih dolara BDP-a, a do kraja 2017. godine ta vrednost treba da iznosi oko 1,5 tona na 1.000 stalnih američkih dolara BDP-a.

Pored Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, za sprovođenje tog prioritetnog cilja nadležne su sve institucije, kao i za sprovođenje prethodnog i u Akcionim planu za njega su vezane aktivnosti od 3.2.1.1.1. do 3.2.1.3.1.

Imajući u vidu težinu postojećeg stanja, unapređenje postupanja sa čvrstim otpadom i otpadnim vodama izdvaja se kao jedan od prioriteta u sprovođenju Akcionog plana.

Prema podacima RZS, ukupna količina stvorenog otpada u Republici Srbiji iznosila je 2009. godine 2,37 miliona tona, a količina sakupljenog i odloženog otpada oko 1,58 miliona tona. Od ukupne količine otpadnih voda prečišćava se oko 178.000.000 m3 industrijskih otpadnih voda (5,29%) i oko 56.037.000 m3 (16,5%) otpadnih voda iz domaćinstava i ostalog nefinansijskog sektora (Statistički godišnjak 2010), što je nedovoljno imajući u vidu zemlje u okruženju i međunarodne obaveze koje je Republika Srbija prihvatila ili namerava da prihvati i ispuni do 2017. godine.

Procesni pokazatelji u ostvarenju tog cilja su: a) procenat čvrstog otpada koji se podvrgava tretmanu i b) procenat otpadnih voda koje se prečišćavaju.

Za prvi pokazatelj još ne postoje precizni statistički podaci, mada je procena da je procenat iskorišćenja i tretmana otpada na veoma niskom nivou. Međutim, Agencija za zaštitu životne sredine od 1. januara 2010. godine prikuplja podatke od lica koja sakupljaju, skladište i tretiraju sve kategorije otpada, kao i izveštaje o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom od proizvođača, uvoznika, pakera/punilaca i isporučilaca, operatera i dr. Prvi podaci će biti dostupni u toku 2011. godine i taj pokazatelj će biti moguće pratiti. U vezi sa ambalažnim otpadom, Vlada je donela i Nacionalne ciljeve za smanjenje ambalažnog otpada, odnosno obavezu da se ambalažni otpad reciklira i ponovno upotrebljava. Drugi pokazatelj prati Republički zavod za statistiku i podaci pokazuju da je ostvarenje tog cilja kao prioriteta još na veoma niskom nivou. Očekuje se povećano finansiranje u toj oblasti u narednom periodu, ali imajući u vidu velike investicije koje su neophodne za postrojenja za tretman otpadnih voda, još nije moguće dati precizniju sliku brzine ostvarivanja postavljenih ciljnih vrednosti tih pokazatelja do 2017. godine.

Pored Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja nadležni organi i partneri u ostvarenju tog prioritetnog cilja su sve institucije vezane za prethodne prioritete, ali i najšire shvaćeno društvo u celini.

Smanjenje siromaštva ostaje jedan od osnovnih prioriteta u narednom periodu. Posle perioda značajnog smanjenja broja apsolutno siromašnih i rizika od siromaštva, ponovo se 2009. i 2010. godine beleži porast broja stanovnika ispod granice apsolutnog siromaštva, uz pogoršavanje svih drugih pokazatelja siromaštva. Tome je doprineo pad ekonomske aktivnosti, zaustavljanje rasta broja zaposlenih i zarada, kao i posledični rast nezaposlenosti izazvan ekonomskom krizom, ali i strukturni problemi u ekonomiji. Posle povećanja stope apsolutnog siromaštva 2009. godine u odnosu na 2008. godinu sa 6,1% na 6,9%, taj trend je nastavljen i 2010. godine, kada je stopa apsolutnog siromaštva u Republici Srbiji dostigla 9,2%. Praćenje trenda apsolutnog siromaštva ukazuje na to da je stopa siromaštva u Republici Srbiji ponovo na nivou iz 2006. godine. Povećavaju se i regionalne nejednakosti u raspodeli siromaštva. Zbog svega navedenog, aktivnosti u borbi protiv siromaštva, smanjenju regionalnih nejednakosti u raspodeli i, posebno, povećanoj brizi za naročito osetljive društvene grupe i pojedince treba u narednom periodu smatrati prioritetom u ostvarivanju održivog razvoja. Za taj cilj u Akcionim planu neposredno su vezane sledeće aktivnosti: 2.3.1.2, 2.3.2.1-2.3.2.4, 2.3.3.1-2.3.3.5, 2.3.4.1-2.3.4.4, sve aktivnosti u delu 2.4, 2.8.1.1, 2.8.1.7, 2.8.1.8, 2.8.3.1, 2.8.3.2, 2.8.5.2, 2.9.3.1, 2.9.3.2. i 2.9.4.1-2.9.4.4.

Na praćenju pokazatelja siromaštva mnogo je rađeno u prethodnom periodu, pa je razvijen reprezentativni nacionalni skup pokazatelja za tu oblast. Cilj mera predviđenih ovim akcionim planom jeste da se zaustavi negativan trend porasta apsolutnog siromaštva u 2011. godini i da se počne smanjivati stopa apsolutnog siromaštva u 2012. godini, da bi do kraja 2012. godine bila malo iznad nivoa iz 2008. godine (6,9%), a do 2017. godine smanjila ispod nivoa iz 2009. godine, odnosno ispod 6%.

Obrazovanje za održivi razvoj ima poseban, pre svega dugoročan značaj za sprovođenje Strategije, jer se na taj način stvaraju nove generacije koje će biti sposobne da kreativno i kritički misle, primenjuju principe održivog razvoja i idu u korak s brzim razvojem tehnologija i informaciono-komunikacionog društva. Izgradnja ekonomije zasnovane na znanju Strategijom je utvrđena kao nacionalni prioritet, jer Republika Srbija nema drugih razvojnih faktora na kojima bi gradila svoju konkurentsku prednost na međunarodnom tržištu. Zbog toga je potrebno stepen izdvajanja iz budžeta Republike Srbije za naučna istraživanja i obrazovanje do 2017. godine uskladiti s donetim propisima, kao i do 2013. godine razraditi i otpočeti sa sprovođenjem sistematske podrške bržem i efikasnijem prevođenju invencija i inovacija naših stručnjaka u konkretne nove tehnologije/proizvode na kojima bi se gradila nacionalna konkurentnost. Takođe, treba sprovesti reformu sistema obrazovanja da bi se uspostavilo obrazovanje za održivi razvoj, pre svega reformom nastavnih planova i programa u koje bi trebalo ugraditi sadržaje iz oblasti održivog razvoja. Obrazovanje o održivom razvoju treba uvesti na sve nivoe obrazovanja: predškolsko, osnovno, srednjoškolsko i visokoškolsko.

U cilju što efikasnijeg uključivanja navedenih ciljeva kao prioriteta u svakodnevni život najšireg kruga građana Republike Srbije, potrebne su određene inicijative koje objedinjuju aktivnosti iz sva tri stuba Strategije. Jedna od takvih inicijativa jeste razvoj "zelene ekonomije" kao bitne komponente ukupnog održivog razvoja privrede i društva. Razvoj "zelene ekonomije" stvaranjem "zelene zaposlenosti" u tesnoj je vezi s prethodno navedenim prioritetima. "Zelenom ekonomijom" smatra se rad u poljoprivredi, industriji, istraživanju i razvoju, administrativnim i uslužnim delatnostima koje značajno doprinose očuvanju ili poboljšanju kvaliteta životne sredine. Naročito, mada ne i isključivo, taj pojam se odnosi na poslove koji pomažu očuvanju ekosistema i biodiverziteta, smanjuju upotrebu energije, materijala i potrošnju vode, u kojima se primenjuje strategija visoke efikasnosti; dekarbonizacija privrede; svođenje na minimum (ili potpuno ukidanje) stvaranja svih vrsta otpada i zagađenja. Konkretno, u Republici Srbiji "zelenom ekonomijom" se može smatrati poslovanje u domenu organske poljoprivrede, šumarstva, svih oblika reciklaže koji ne ugrožavaju životnu sredinu i ne degradiraju prirodne resurse, dobijanje energije iz obnovljivih izvora, kao i povećanje energetske efikasnosti i uvođenje čistije proizvodnje u raznim sektorima.

Značajna inicijativa je i inicijativa za povećanje energetske efikasnosti koja je pokrenuta uspostavljanjem "Godine energetske efikasnosti", a koju treba nastaviti i u narednim godinama. Ta inicijativa će, pored donošenja niza ekonomskih i regulativnih mera, biti praćena kampanjom za uključivanje što šireg kruga subjekata i organizovanim aktivnostima na podizanju nivoa javne svesti o mogućnostima i potrebama stvaranja energetski efikasne privrede i društva u celini.

Posebna pažnja u periodu za koji se donosi ovaj akcioni plan biće posvećena unapređenju komunikacije i nivoa znanja o održivom razvoju u svim segmentima društva, a pre svega među nosiocima političkog odlučivanja i zaposlenima u javnom sektoru, privrednim subjektima i mladima u školama i institucijama visokog obrazovanja, kao potencijalnim učesnicima u stvaranju nove javne svesti i aktivnostima u ostvarivanju održivog razvoja. Da bi se to postiglo, Vlada i institucije nadležne za sprovođenje Strategije i Akcionog plana radiće na umrežavanju postojećih i stvaranju novih centara znanja i istraživanja u okviru akademskih institucija, privrednih subjekata, njihovih asocijacija, organa i organizacija na svim nivoima vlasti, kao i na njihovom povezivanju sa sličnim programima u Evropskoj uniji i svetu. Imajući u vidu da se zacrtani ciljevi održivog razvoja mogu dostići samo uz angažovanje svih subjekata društva, u narednom periodu radiće se na podizanju kapaciteta i nivoa znanja na svim nivoima, sprovođenjem posebnih programa obučavanja.

Skraćenice koje se koriste u tekstu Akcionog plana imaju sledeće značenje:

ADR, RID, ADN - Evropski sporazumi o međunarodnom prevozu opasne robe;

AE - Agencija za energetiku;

AEE - Agencija za energetsku efikasnost;

AZJZNSS - Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije;

AOD - Agencija za osiguranje depozita;

AP - Agencija za privatizaciju;

APok - Autonomna Pokrajina;

ATS - Akreditaciono telo Srbije;

BAT - Best Available Technology / "najbolja raspoloživa tehnologija";

BDP - bruto domaći proizvod;

BEP - Best environmental practice / "najbolja praksa po životnu sredinu";

GVE - granična vrednost emisije;

GEF - Global environmental facility / finansijski program Svetske banke namenjen podršci zaštite životne sredine;

GHG - Greenhouse gasses / gasovi sa efektom "staklene bašte";

GMO - genetski modifikovani organizmi;

DEU - Delegation of the European Union / delegacija Evropske unije;

DEU - direktiva EU;

EBRD - European Bank for Reconstruction and Development / Evropska banka za obnovu i razvoj;

EIB - European Investment Bank / Evropska investiciona banka;

ESCO - Energy Service Company / kompanije za pružanje usluga u energetici, koje razvijaju, izvode i finansiraju tržišno zasnovane projekte energetske efikasnosti;

EPS - "Elektroprivreda Srbije";

EMS - "Elektromreža Srbije";

EU - Evropska unija;

EZZ - Ekonomija zasnovana na znanju;

ZZPS - Zavod za zaštitu prirode Srbije;

ZIS - Zavod za intelektualnu svojinu;

ZJZ - zavodi za javno zdravlje;

ZS - zdravstvene službe;

ZUOV - Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja;

ZVKOV - Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja;

IAEA - International Atomic Energy Agency / Međunarodna agencija za atomsku energiju;

IZ - Institut za zemljište;

IZJZ - instituti / zavodi za javno zdravlje;

IKT - informaciono-komunikacione tehnologije;

ILO - International Labour Organization / Međunarodna organizacija rada;

IOM - International Organization for Migration / Međunarodna organizacija za migracije;

IPA - Instrument for pre-accession assistance / Pretpristupni fondovi;

IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change / Međudržavni panel o klimatskim promenama;

IPPC - Integrated Prevention and Pollution Control / jedinstveno sprečavanje i kontrola zagađivanja životne sredine;

IR - istraživanja i razvoj;

ISS - Institut za standardizaciju Srbije;

JANAF - Jadranski naftovod;

JVP - javna vodoprivredna preduzeća;

JKP - javna komunalna preduzeća;

JLS - jedinice lokalne samouprave;

JNZ - jedinstvena nomenklatura zanimanja;

JP - javna preduzeća;

KOR - Kancelarija za održivi razvoj;

KORNP - Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja;

KEI - Kancelarija za evropske integracije;

MVD - Ministarstvo vera i dijaspore;

MLJMPDULS - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu;

MERR - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja;

MŽSRPP - Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja;

MZ - Ministarstvo zdravlja;

MIE - Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku;

MKIID - Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva;

MKiM - Ministarstvo za Kosovo i Metohiju;

MO - Ministarstvo odbrane;

MOS - Ministarstvo omladine i sporta;

MP - Ministarstvo pravde;

MPN - Ministarstvo prosvete i nauke;

MPTŠV - Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede;

MRSP - Ministarstvo rada i socijalne politike;

MSP - Ministarstvo spoljnih poslova;

MSP - Mala i srednja preduzeća;

MUP - Ministarstvo unutrašnjih poslova;

MF - Ministarstvo finansija;

MHE - male hidroelektrane do 10 MW;

NARR - Nacionalna agencija za regionalni razvoj;

NBS - Narodna banka Srbije;

NI - Nauka i istraživanja;

NIO - naučnoistraživačke organizacije;

NKMZ - Nacionalna komisija za mentalno zdravlje;

NLMRZ - Nacionalna laboratorija za zemljište i mineralne resurse;

NOK - Nacionalni okvir kvalifikacija;

NP - nacionalni parkovi;

NPS - Nacionalni prosvetni savet;

NRA - Nacionalna radiodifuzna agencija;

NSZ - Nacionalna služba za zapošljavanje;

NSR - Nacionalni savet Roma;

NOx - azotni oksidi;

NUTS - NUTS klasifikacija / nomenklatura teritorijalnih statističkih jedinica;

OIE - obnovljivi izvori energije;

PA - Pravosudna akademija;

PIJZ - Poverenik za informacije od javnog značaja;

PKS - Privredna komora Srbije;

PRTR - Pollutant Release and Transfer Register / Registar ispuštanja i prenosa zagađujućih materija;

PSZŽS - Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine;

PCB - Polychlorinated biphenyl / polihlorovani bifenili;

RAPP - Republička agencija za prostorno planiranje;

RAS - Republička agencija za stanovanje;

RGZ - Republički geodetski zavod;

RZII - Republički zavod za informatiku i internet;

RZJZ - Republički zavod za javno zdravlje;

RZR - Republički zavod za razvoj;

RRA - Republička radiodifuzna agencija;

RZS - Republički zavod za statistiku;

RHMZ - Republički hidrometeorološki zavod;

SB - Svetska banka;

SEPA - Agencija za zaštitu životne sredine;

SIEPA - Agencija za promociju izvoza;

ShemA - Agencija za hemikalije;

SIDA - Swedish International Development Cooperation Agency / Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju;

SKGO - Stalna konferencija gradova i opština;

SMZ - službe mentalnog zdravlja;

SRP - Savet Vlade za ravnopravnost polova;

SS - socijalne službe;

SU - stručna udruženja;

TE - termoelektrane;

TIS - turistički informacioni sistem;

TNG - tečni naftni gas;

TO - toplane;

TOS - Turistička organizacija Srbije;

UNDP - United Nations Development Programme / Program za razvoj Ujedinjenih nacija;

UNECE - Ekonomska komisija UN za Evropu;

UNECE IAN - UNECE Industrial Accident Notification System - IAN System / Evropski sistem za obaveštavanje i rukovođenje u slučaju hemijskog udesa;

UNICEF - United Nations Children's Fund / Fond Ujedinjenih nacija za decu;

UNFCCC - United Nations Framework Convention on Climate Change / Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama;

Udruženja - udruženja građana;

URR - Uprava za rodnu ravnopravnost;

Fond - Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije;

HE - hidroelektrane;

CORINAIR - Core Inventory of Air Emissions / osnovni inventar emisija u vazduh;

CO2 - ugljen-dioksid;

WHO - World Health Organization / Svetska zdravstvena organizacija.

 

III PLAN AKTIVNOSTI

 

1. PRIVREDA REPUBLIKE SRBIJE - ODRŽIVOST ZASNOVANA NA ZNANJU

1.1. Ekonomija kakva je potrebna Republici Srbiji

 

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

1.1.1. Održiva ekonomija

1. Usklađivanje potrošnje s rezultatima proizvodnje i produktivnosti rada, odnosno s mogućnostima alimentiranja budžeta Republike Srbije.

MF, MERR, MRSP, NBS

Kontinuirano

 

 

1. Udeo konačne potrošnje u % u BDP-u
2. Udeo investicione potrošnje u % u BDP-u
3. Udeo trgovinskog deficita u % u BDP-u

2. Nastavak reforme javnih finansija:
- Smanjivanje poreskog opterećenja privrede i građana tako da javni rashodi ne prelaze 40% BDP-a;
- Proširivanje poreske osnovice na sve aktivnosti.

MF - Vlada

Kontinuirano

 

 

Udeo javnih rashoda u % u BDP-u

3. Fiskalna ravnoteža:
- Smanjenje fiskalnog deficita na 2% BDP-a;
- Smanjenje fiskalnog deficita na 1% BDP-a;
- Fiskalna ravnoteža ili blagi suficit.

MF - Vlada

2013.
2015.
2017.

 

 

Udeo konsolidovanog fiskalnog deficita u % u BDP-u

4. Održivo upravljanje spoljnim i unutrašnjim dugom:
- Svođenje učešća ukupnog javnog duga do 30% BDP-a;
- Ukupnog spoljnog duga do 60% BDP-a;
- Javnog spoljnog duga na 15% BDP-a;
- Kontrola dužničkog opterećenja po zaposlenom (do pet prosečnih mesečnih zarada) i po stanovniku (do 10% godišnjeg dohotka per capita).

NBS, MF - Uprava za javni dug, privreda - preduzeća i banke

2017.
2015.
2015.
2011.

 

 

1. Zaduženost prema inostranstvu u % u BDP-u
2. Udeo javnog duga Republike Srbije u BDP-u

5. Smanjivanje deficita tekućeg računa na nivo:
- Ispod 8% BDP-a.

NBS, MERR, privreda - preduzeća i banke

2014.

 

 

Udeo deficita tekućeg računa u % u BDP-u

6. Ostvarivanje cenovne stabilnosti:
- Stalno smanjivanje inflacije na niži nivo;
- Na oko 4% godišnje.

NBS, MPTŠV, MF

Kontinuirano
2014.

 

 

1. Indeks potrošačkih cena
2. Broj uredaba i odluka o cenama lekova

1.1.2. Privreda zasnovana na znanju

1. Ostvarivanje materijalnih i tehničkih uslova za što šire korišćenje znanja kao javnog dobra:
- Uvođenje e-uprave:
1) na republičkom nivou,
2) na lokalnom nivou;
- Unapređenje infrastrukture za korišćenje brzog interneta;
- Bitno poboljšanje uslova za kvalitetan prenos signala mobilne telefonije;
- Smanjenje poreza na transfer tehnologije i know how;
- Formiranje i primena adresnog koda u Republici Srbiji.

MKIID, MLJMPDULS, MPN, MF, MERR, PKS, "Telekom", univerziteti, škole, naučni instituti, udruženja

Kontinuirano

1.480.000 dinara
15.000.000 dinara
9.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije (sredstva namenjena za praćenje sprovođenja akcionog plana Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Srbiji do 2012. godine)
Budžet Republike Srbije
Sredstva javnog poštanskog operatera

1. Stepen uvedenosti e-uprave na republičkom i lokalnom nivou
2. Pokrivenost brzim internetom

2. Uvođenje standarda neophodnog nivoa znanja za funkcionisanje privrede:
- Utvrđivanje neophodne stručne strukture zaposlenih u tehnološki intenzivnim kompanijama;
- Omogućavanje boljeg sistema obrazovanja uz rad;
- Izjednačavanje standarda za ispunjavanje stručnih uslova rada u privatnom i javnom sektoru;
- Utvrđivanje domaćih potencijala tradicionalnih znanja, tehnika i zanata.

MERR, MPN, MRSP, PKS, ZIS, NARR

2011.
2011.
2011.

1.000.000 dinara

NARR
NSZ

 

3. Obrazovanje o ekonomiji znanja i o mogućnostima razvoja privrede zasnovane na znanju:
- Obrazovanje i seminari za poljoprivredno stanovništvo;
- Regionalni seminari o ekologiji, resursima i održivom razvoju;
- Podizanje informatičke pismenosti radne populacije;
- Unapređenje kvaliteta opšteg obrazovnog sistema;
- Razvoj savetodavnih službi u poljoprivredi;
- Uspostavljanje institucionalnog praćenja razvoja ekonomije zasnovane na znanju.

MPN, MŽSRPP, MKIID, MPTŠV, PKS, SB, udruženja
MPTŠV, PKS, SB, udruženja

Kontinuirano
Kontinuirano i nakon odobravanja za 2011. godinu
2010-2011.
2011- 2016.
2011-2013.

EU, TAIEX,
3.000 evra po seminaru
1.930.100 evra
2.550.000 evra
100.000 evra
168.300.000 dinara kroz rad poljoprivrednih savetodavnih službi
12.000.000 dinara
88.198 evra za praćenje i kontrolu i oko 458.920 evra za logističku podršku obrazovanju (konsultanti, prevodioci)

Veza sa 3.3.4.4.
Donacije
EU
EU, TAIEX - po godišnjem planu UV MPTŠV
- Tehnička podrška za kontrolu eradikacije u klasične kuge svinja (KKS) i besnila u Republici Srbiji
- I PA EU
Informacioni sistem i umrežavanje inspekcijske službe
Projekat Ministarstva poljoprivrede Holandije kao pomoć Vladi Republike Srbije u oblasti transpozicije i primene propisa EU i unapređenje sprovođenja službene kontrole koju vrši veterinarska inspekcija u
- Republici Srbiji
- EU
- Budžet Republike Srbije
Kredit Svetske banke kroz projekat STAR - Tranziciona reforma poljoprivrede Republike Srbije

Broj organizovanih kampanja za promociju KBE

4. Poboljšanje kapaciteta medijskog sistema i unapređenje kulture sadržajima o ekonomiji znanja:
- Kvalitativno popravljanje sadržaja ekonomije znanja u okviru programa medijskog nacionalnog servisa;
- Široko medijsko i kulturno promovisanje ekonomije zasnovane na znanju;
- Uspostavljanje sistemskog praćenja sadržaja ekonomije zasnovane na znanju u medijima;
- Promocija domaćih resursa znanja.

MK, MKIID, RRA, NARR, mediji, strukovna udruženja

Kontinuirano
2012.

Programi finansirani iz budžeta Republike Srbije:
- Program podrške razvoju konkurentnosti i inovativnosti MSPP za 2011. godinu 65.000.000 dinara;
- Program podrške udruženjima preduzetnika za 2011. godinu 12.000.000 dinara
- Mentoring za postojeća MSPP u 2011. godini 10.500.000 dinara;
- Priprema i organizacija Međunarodnog sajma preduzetništva Biznis Baza 2011. godine 7.000.000 dinara.

 

1. Broj emisija i priloga u medijima o KBE

1.1.3. Širenje tercijalnog sektora

1. Podsticanje održivog razvoja sektora usluga.

MPTŠV, MERR

Kontinuirano

1.286.000 dinara

Budžet Republike Srbije

1. Stopa rasta sektora usluga
2. Učešće sektora usluga u stvaranju BDP-a

2. Reforma državne uprave u smislu pravnog okvira u oblasti državne uprave i organizacije rada organa državne uprave.

MLJMPDULS u saradnji sa ostalim nadležnim ministarstvima

2011.

 

 

Doneti zakoni i podzakonska akta za reformu državne uprave

3. Podsticaj razmene informacija, obrazovanja i znanja kao faktora proizvodnje:
- Organizacija stručnih skupova i istraživanja o razvoju trećeg sektora;
- Međunarodna saradnja u toj oblasti.

MPN, ZIS

 

2009-2012.
3.144.000 evra
4.747.000 evra

Budžet Republike Srbije
Drugi izvori sredstava

Broj seminara i radionica posvećenih širenju ekonomije zasnovane na znanju

4. Restrukturiranje javnog i društvenog sektora privrede u pravcu jačanja trećeg sektora, posebno onog njegovog dela s najvećim udelom znanja.

MERR, MPN, AP

2012.

 

 

 

5. Unapređenje kapaciteta infrastrukture:
- Saobraćaja;
- Telekomunikacija;
- Vodosnabdevanja;
- Energetskog sistema;
- Komunalnog sistema;
- Poštanskog sistema.

MIE, MKIID, MERR, NARR, JLS

Kontinuirano

42.960.000 dinara godišnje
40.000.000 evra

Budžet Republike Srbije
Javni poštanski operator
IPA fondovi

(Statistički) pokazatelji razvoja infrastrukture

1.1.4. Uspostavljanje sistema održive proizvodnje i potrošnje

1. Donošenje Nacionalne strategije održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara.

MERR, MPN, MPTŠV

2011.

300.000 evra i 2.500.000 dinara

Donacija Kraljevine Švedske i budžet Republike Srbije
Veza sa:
3.1.
3.2.

Doneta Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara

2. Donošenje odgovarajućeg zakonodavnog okvira kojim se regulišu proizvodnja i potrošnja štetna i neprihvatljiva za životnu sredinu, odnosno uvoz i izvoz po životnu sredinu ekološki nepodobnih dobara i usluga.

MŽSRPP, PKS, udruženja

2011.

 

Veza sa 3.3.8.

Doneta strategija

3. Razvoj i stimulacija "bestežinske" ekonomije i čiste proizvodnje sprovođenjem programa:
- Dematerijalizacije;
- Reciklaže;
- Energetske efikasnosti;
- Životnog ciklusa proizvoda.

MŽSRPP, MPN MIE, PKS, AEE

2015.
2011.

 

Veza sa
3.3.1.
3.3.8.

Donet zakon

4. Standardizacija prihvatljivih proizvoda i usluga sa stanovišta zaštite životne sredine i zaštite potrošača.

ISS,
ISS, MERR, MŽSRPP, PKS, udruženja, MPTŠV

2012.

224.410.000 dinara

Budžet Republike Srbije
Drugi izvori sredstava

1. Količina utrošene energije na 1.000 evra BDP-a u dinarskoj protivvrednosti
2. Stepen reciklaže proizvoda (staklo, aluminijum, papir...)

5. Podsticaji za uvođenje eko-ambalaže, "zelenih" pakovanja i ekoloških projekata:
- Poreskim stimulacijama;
- Naučnim istraživanjima.

MŽSRPP, MF, MPN, PKS, ZZPS, udruženja

2011.

 

 

Donete podsticajne mere

6. Restrukturiranje industrije na osnovu programa čistije proizvodnje, organske poljoprivrede i održive ekonomije.

MERR, MIE,
MPTŠV, MŽSRPP, PKS, privredni subjekti, udruženja

2015.

 

Veza sa 3.3.8.

Udeo eko-ambalaže u ukupnoj potrošnji ambalaže

7. Program obuke i obrazovanja za održivu proizvodnju i potrošnju na svim nivoima:
- Promena navika i promocija održivog ponašanja ljudi u potrošnji energije, vode, hrane, zaštiti prirode i čuvanja biodiverziteta, kulturnih i drugih trajnih vrednosti u potrošnji;
- Negovanje zdravih stilova života;
- Pokretanje i vođenje medijske kampanje za prihvatanje održivog načina proizvodnje i potrošnje.

MPN, MŽSRPP,
KOR, MZ, Crveni krst Srbije, udruženja,
Mediji

Kontinuirano

 

Veza sa 3.2.2.6.

Broj organizovanih kampanja za promociju održive proizvodnje i potrošnje

8. Podrška reciklaži i "zelenim" proizvodima preko sistema javnih nabavki:
- Izmene Zakona o javnim nabavkama u vezi s tehničkom specifikacijom - utvrđivanje zahteva kvaliteta proizvoda, usluga i radova, kao i u vezi sa organizovanjem i menadžmentom ponuđača u odnosu na ekološke zahteve.

MŽSRPP, AEE, udruženja, privredni subjekti

2011.

 

 

1. Udeo recikliranih i "zelenih" proizvoda u izvršenim javnim nabavkama
2. Donete izmene Zakona o javnim nabavkama

9. Uvođenje i primena sistema društveno odgovornog poslovanja.

MŽSRPP, MRSP, PKS, privredni subjekti, udruženja

2012.

 

 

 

1.1.5. Internalizacija eksternalija (ekonomija u kojoj korisnik plaća sveukupne, unutrašnje i spoljašnje ekološke troškove)

1. Postepeno uvođenje principa "zagađivač plaća" i "korisnik plaća" u zakonodavni okvir ekonomije:
- Ekološki porezi na zagađujuću proizvodnju i tehnologije;
- Uvođenje posebnih taksa (congestion charges) za individualni saobraćaj, GPS kontrole i drugih mera u gradskim jezgrima;
- Uvođenje i promocija mera održivog urbanog kretanja: pešačenje, biciklizam i javni prevoz.

MŽSRPP, MF, MIE

2011.
2012.
2012.

 

 

1. Uvođenje poreza i taksa
2. Prikupljena sredstva

2. Uvođenje i primena mehanizma plaćanja prirodne i ekološke rente (zakonski i operativno) za:
- Rudarstvo;
- Energetiku;
- Poljoprivredu;
- Saobraćaj;
- Građevinarstvo.

MŽSRPP

2012.
2011.
2015.
2015.
2012.

 

Veza sa 3.3.1.5.

1. Uvođenje rente
2. Prikupljena sredstva

3. Unapređenje rada ekoloških fondova na republičkom i lokalnom nivou od prirodne rente, ekoloških poreza, taksa i kazni, a koji će služiti isključivo za unapređenje stanja životne sredine i zaštitu neobnovljivih resursa i prirode.

MŽSRPP, JLS, Fond

2012.

 

Veza sa 2.9.6.2.

Iznos prikupljenih sredstava

1.2. Ekonomija Republike Srbije - razvoj i održivost

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

1.2.1. Rast BDP-a po stopi od 5% godišnje počev od 2014. godine i porast BDP-a per capita na oko 5.630 evra do 2014. godine i na oko 7.000 evra do 2017. godine.

1. Podsticanje stranih direktnih investicija (stvaranjem investicione klime) na oko četiri milijarde evra godišnje:
- Olakšavanjem procedure otvaranja firmi;
- Strateškim utvrđivanjem domaćih resursa znanja i inovacija;
- Promocijom poslovne saradnje sa srpskom dijasporom;
- Uvođenjem priliva novca od deviznih doznaka u legalne tokove, a na način prihvatljiv i povoljan za dijasporu;
- Dovršavanjem privatizacije i restrukturiranja društvenog i državnog sektora;
- Bitnim popravljanjem stanja infrastrukture;
- Privatizacijom gradskog građevinskog zemljišta;
- Subvencijama za privatna preduzeća izvoznike;
- Stvaranjem uslova za što povoljniji transfer novca iz dijaspore.

MERR, MPTŠV, NBS, NARR, PKS, AP, MVD, MPN, ZIS

Kontinuirano
2012.

79.999.000 dinara

Budžet Republike Srbije

1. Stopa rasta BDP-a
2. Iznos inostranih investicija
3. Udeo investicija u infrastrukturu u ukupnim investicijama
4. Porast broja novootvorenih preduzeća i trend rasta u periodu 2010-2012. godine

2. Povećanje green field investicija do nivoa 50 % u ukupnim stranim direktnim investicijama.

MERR, PKS, privreda - preduzeća i banke, JLS, MIE

2012.

1.400.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije, drugi izvori sredstava Veza sa 1.2.1.1.

Udeo green field investicija u ukupnim investicijama

3. Zaštita institucija tržišne privrede:
- Vlasnička prava: održivi dovršetak privatizacije, pravna zaštita poverilaca i manjinskih vlasnika;
- Restitucija: usvajanje i primena zakona o restituciji;
- Zaštita intelektualne svojine / usvajanje zakona.

MERR, MPN, ZIS, AP, privreda - preduzeća i banke, reprezentativni sindikati

2011.

 

 

 

4. Bitno unapređenje opšteg poslovnog ambijenta:
- Izgradnja održive ekonomije zasnovane na konkurentnom tržištu;
- Dalje uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju; Vladavina zakona;
- Povećanje konkurencije i njena zaštita usklađena s pravilima EU;
- Podizanje konkurentnosti privrede Republike Srbije u međunarodnim okvirima;
- Efikasniji i savremen način promocije izvozne ponude srpske privrede na značajnijim međunarodnim privrednim i sajamskim manifestacijama;
- Smanjenje korupcije i kriminala;
- Podizanje poslovne etike;
- Izgradnja tržišne i poslovne kulture i kulture konkurencije;
- Zaštita potrošača prema EU standardima;
- Smanjenje sive ekonomije i rada "na crno".

MERR, Komisija za hartije od vrednosti, Komisija za zaštitu konkurencije, PKS, AEE, MPTŠV, MRSP, MI, MUP, MO, privredni subjekti, udruženja

2011.

2.000.000.000 dinara
7.000.000 dinara
871.000 dinara
675.000 dinara
1) 731.756 dinara
2) 348.667,47 dinara
3) 5.000.000 dinara
4) 3.704.168,48 dinara
troškovi 8,492,469.18 dinara
od planiranih 9.814.000 dinara
troškovi planirani MPTŠV:
Centar za razvoj trgovine 11.770.000 dinara
Zaštita potrošača 12.500.000 dinara
Tržišna inspekcija 14.827.000 dinara

Drugi izvori sredstava
Budžet Republike Srbije
Budžet Republike Srbije, MERR
Budžet Republike Srbije
Budžet Republike Srbije

1. Broj organizovanih programa
2. Doslednost sprovođenja zakona i procedura

1.2.2. Povećanje zaposlenosti odraslog stanovništva (starijeg od 15 godina) na oko 47% do 2017. godine

 

1. Ostvarivanje institucionalnih pretpostavki za brži ekonomski rast:
- Ubrzanje privatizacije;
- Programi restrukturiranja;
- Reforme tržišta rada;
- Uspostavljanje sistema praćenja zapošljavanja.

MERR, MF, MRSP

Kontinuirano

 

Veza sa 2.6.3. (7,8,9)

Broj donetih zakona iz ekonomske oblasti

2. Podsticaji većeg zapošljavanja u privatnom sektoru:
- Poreske i proceduralne olakšice za privatnu inicijativu;
- Posebni podsticaji za mikropreduzetništvo;
- Programi obrazovanja privatnog sektora u cilju dodatnog zapošljavanja.

MERR, MF, MRSP, NARR, NSZ, PKS, udruženja, privredni subjekti

2011.
2011 - 2012.
2011.

Programom rada NSZ za 2011. godinu predviđen je ukupan iznos 1.350.080.000 dinara namenjenih subvencijama za zapošljavanje. Programom subvencija za zapošljavanje predviđeno je da ukupno bude obuhvaćeno 6.175 lica. Subvencije za samozapošljavanje u iznosu 160.000 dinara dodeljuju se nezaposlenim licima i predviđeno je da bude obuhvaćeno 1.875 lica. NARR Program obuke za započinjanje biznisa predvideo je za 2011. godinu 11.000.000 dinara za sprovođenje 220 trodnevnih obuka.

Budžet Republike Srbije

Bilans zaposlenosti u privatnom sektoru

 

3. Podsticanje i razvoj nefinansijskih usluga.

MPTŠV, Republički zavod za statistiku Republike Srbije, Udruženje "Klaster nekretnine"

Kontinuirano

1.087.000 dinara
5.713.000 dinara

Budžet Republike Srbije
Sopstveni prihodi MPTŠV

 

 

4. Veća finansijska podrška samozapošljavanju:
- Krediti za početnike u biznisu start-up;
- Obrazovanje i prekvalifikacije radi samozapošljavanja;
- Uspostavljanje čvršće socijalne mreže (pomoć i podrška privremeno nezaposlenim licima);
- Program za mlade;
- Široka podrška malim ekonomskim inicijativama zasnovanim na domaćem znanju;
- Podsticaji za mali porodični biznis u urbanim i ruralnim sredinama.

MERR, MRSP, razvojni fondovi Republike Srbije, NARR, NSZ

2015.

1,5 milijardi dinara

Budžet Republike Srbije, NZS i drugi izvori finansiranja

1. Iznos kredita za samozapošljavanje
2. Broj novozaposlenih u MSP

 

5. Usvajanje programa podsticanja zapošljavanja u ekonomski nerazvijenim ili zaostalim regionima Republike Srbije, sa prosekom stopom ispod 75% republičkog dohotka.

MERR, KORNP, NARR

2011.

3.200.000.000 dinara, od toga 1.320.000.000 dinara iz ranijih anuiteta

Veza sa: 2.2.6. 2.9.1. 2.9.4.

Broj novozaposlenih u nerazvijenim područjima

 

6. Donošenje republičkog programa podsticanja zapošljavanja posebnih talenata i visokoobrazovanih mladih s visokim prosekom ocena.

MPN, MOS

2011.

 

 

1. Broj posebnih talenata i visokoobrazovanih mladih koji su prošli Program
2. Broj novozaposlenih i nagrađivanih mladih koji su prošli Program

1.2.3. Smanjenje stope nezaposlenosti odraslog stanovništva (starijeg od 15 godina) na oko 15% do 2014. godine i na 12,5% do 2017. godine (po kriterijumima MOR)

1. Sve mere orijentisane ka održivom rastu ekonomije (cilj 1.1.1)

KOR u koordinaciji sa MERR, MRSP, MPN

Kontinuirano

 

 

 

2. Unapređenje načina ulaganja i povećanje domaćih i stranih direktnih investicija.

MERR, MRSP, PKS

2011.

 

 

 

3. Prilagođavanje obrazovnog sistema zahtevima tržišta rada.

MERR, NSZ, MPN, MRSP, MOS, PKS, privredni subjekti, obrazovne ustanove, udruženja

Kontinuirano

 

 

Procenat mladih koji nađu posao u struci u roku od godinu dana od završetka škole ili prijavljivanja na evidenciju NSZ

4. Dalje poresko rasterećenje zarada zaposlenih i drugih davanja poslodavaca na osnovu angažovanja radne snage.

MF, MRSP,

2015.

 

 

Iznos ukupnih opterećenja zarada

5. Podrška programima regionalne i lokalne politike zapošljavanja (posebno u manje razvijenim područjima).

MERR, KORNP, NZS, JLS

2012.

 

Veza sa 1.2.2.

Broj programa samozapošljavanja koje organizuju i finansiraju JLS

1.2.4. Povećanje broja malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji za oko 10.000 godišnje do 2010. godine, a zatim 5. 000 godišnje do 2017. godine

1. Realizacija Strategije inovativnih i konkurentskih MSP za period 2008-2013. godine:
- Povećanje potencijala za osnivanje novih preduzeća i razvoj preduzetništva;
- Unapređenje podrške razvoju novih preduzeća;
- Unapređenje poslovnog okruženja za nova preduzeća.

MERR, MPN, NARR, NSZ, APR, Poreska uprava, privredni subjekti, udruženja

Kontinuirano

 

Milijarda dinara iz Budžeta Republike Srbije 1,2 milijarde dinara iz dospelih kredita

Broj novootvorenih MSP

2. Primena akata o malim i srednjim preduzećima za Evropu-SBA.

MERR, NARR

Kontinuirano

 

Veza sa 1.2.4.1.

Skor ostvaren u praćenju primene SBA za Zapadni Balkan i Tursku

3. Primena lokalnih i regionalnih razvojnih programa na bazi širenja MSP i podsticanje korišćenja lokalnog domaćeg znanja i resursa sa određenim geografskim poreklom.

NARR, JLS

Kontinuirano

 

 

Doneti regionalni programi razvoja MSP

4. Program posebnog razvoja ruralnih područja Republike Srbije na bazi širenja MSP-a:
- Kreditna podrška projektima na bazi osnivanja MSP;
- Podrška MERR za poboljšanje turističke ponude fizičkih MSP;
- Obrazovanje (seminari o MSP);
- Obrazovanje za preduzetništvo i održivi razvoj.

MERR, MPTŠV, PKS, privredni subjekti, udruženja

2011.
2011.

 

Budžet Republike Srbije Drugi izvori sredstava

 

1.2.5. Povećanje udela investicija u BDP-a na 20% do 2013. godine i na oko 25% do 2017. godine

1. Podsticanje investicija privatizacijom preostalog društvenog kapitala.

MERR, AP

2011.

 

 

1. Investicije - ukupno
2. Investicije iz prihoda od privatizacije

2. Razvoj preduzetništva restitucijom.

MERR

Kontinuirano

 

 

 

1.2.6. Jačanje najpropulzivnijih sektora ekonomije znanja

1. Bitno popravljanje stanja infrastrukture:
- Puteva;
- Avio-saobraćaja;
- Železnica;
- Telekomunikacija;
- Pošte.

MI, JP, MKIID, NARR

Kontinuirano

 

Veza sa 1.1.3.

1. Statistički podaci o razvoju infrastrukture (kilometri izgrađenih puteva, rekonstruisana / nova železnička mreža i sl.)
2. Dostignut stepen penetracije širokopojasnih priključaka od 20% (ili 1,2 miliona) do 2012. godine

2. Modernizacija i restrukturiranje energetike:
- Ekonomizacija elektroprivrede;
- Modernizacija naftne i gasne industrije.

MIE, MPN, JP, EPS, EMS, NIS

Kontinuirano

 

Veza sa 3.3.3.3.

Potrošnja primarne energije u odnosu na proizvedeni BDP (000 TOE/evra BDP-a)

3. Poboljšanje stanja informacionih tehnologija i radiotelekomunikacija:
- Sprečavanje zloupotreba dominantnog položaja od operatora sa značajnim tržišnim udelom i zaštita konkurencije na tržištu internet usluga;
- Povezivanje domaćih i stranih pružalaca internet usluga;
- Unapređenje opštih tehničkih uslova za bežične internet veze.

MKIID, MPN

Kontinuirano

 

Veza sa 1.1.3.

Broj odluka RATEL-a kojima je odobreno JTO međunarodno povezivanje s telekomunikacionom mrežom druge zemlje

4. Promovisanje rasta i povećanje udela propulzivnih industrija (farmaceutike, biotehnologije, informatičke industrije, hemijske industrije, automobilske industrije, poštanske industrije) u nacionalnoj ekonomiji.

MERR, MKIID, PKS

Kontinuirano

 

 

1. Utvrđene propulzivne industrije
2. Udeo propulzivnih industrija u ukupnoj proizvodnji
3. Doneta strategija porasta učešća domaće industrije u razvoju telekomunikacija u Republici Srbiji

1.3. Tranzicija i održivi razvoj privrede u Republici Srbiji

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

1.3.1. Održivo okončanje privatizacije društvenog kapitala

1. Priprema za privatizaciju svih preostalih društvenih preduzeća, banaka i osiguravajućih društava:
- Podsticaji za privatizaciju u predviđenom roku;
- Vlasničko povezivanje preduzeća sa strateškim investitorima (posebno u oblastima automobilske industrije, elektronske industrije i dr.).

MERR, MF, AP, NBS, AOD, banke, SIEPA

2011.

 

 

Ukupan broj privatizovanih privrednih društava

2. Vlasničko utvrđivanje preostalog društvenog kapitala - fondovi, građani, poverioci, država.

AP

2011.

 

 

Udeo društvenog sektora u ukupnoj vrednosti kompanija

3. Podela preostalog društvenog i predviđenog državnog dela kapitala građanima koji nisu prethodno iskoristili pravo na besplatne akcije.

AP, Akcioni fond Republike Srbije

2011.

 

 

Broj građana koji su ostvarili pravo na besplatne akcije uvećan za broj zaposlenih u subjektima privatizacije

4. Rešavanje pitanja restitucije:
- Donošenje zakona;
- Sprovođenje mera povraćaja ili nadoknade oduzete imovine.

MF, Direkcija za restituciju Republike Srbije

2011.
2012.

 

U skladu s mogućnostima budžeta Republike Srbije

Donet zakon

5. Praćenje privatizovanih preduzeća - kontrola izvršenja ugovornih obaveza kupaca.

MERR, AP

Kontinuirano

 

 

1. Broj raskinutih ugovora o privatizaciji.
2. Broj izvršenih kontrola

1.3.2. Restrukturiranje i (delimična) privatizacija javnog sektora ekonomije i grupe strateških društvenih preduzeća

1. Donošenje strategije restrukturiranja i privatizacije javnog sektora.

MF

2011.

 

 

Doneta strategija

2. Restrukturiranje društvenih preduzeća.

MERR, AP

2011.

 

 

Broj preduzeća u restrukturiranju

3. Rekonstrukcija i delimična privatizacija velikih javnih preduzeća Republike Srbije:
- Uspostavljanje zajedničke socijalne strategije sindikata, Vlade i poslodavaca;
- Osmišljavanje zaštitne socijalne mreže za pogođene tranzicijom i neprilagođene radnike.

MF, MRSP reprezentativni sindikati, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije

2011.
2011.
2011.

1.258.400. 000 dinara za period 2011-2013. godine

Budžet Republike Srbije

Broj privatizovanih javnih preduzeća

4. Restrukturiranje lokalnih javnih komunalnih preduzeća - JKP;
- Izrada strategije;
- Javna rasprava
- Donošenje strategije restrukturiranja JKP.

MERR, Kabinet predsednika Vlade, ostala resorna ministarstva, SKGO, AP

jul 2011.
oktobar 2011.
decembar 2011.

 

 

1. Udeo privatnog sektora u javnom sektoru
2. Doneta strategija

5. Praćenje stanja u restrukturiranim preduzećima javnog sektora.

MF, AP i JLS

Kontinuirano

 

 

 

1.3.3. Uspostavljanje i unapređenje konstruktivnog i efektivnog socijalnog dijaloga

1. Promena zakonodavnog okvira o socijalnom dijalogu :
- Zakonsko regulisanje novih sadržaja socijalnog dijaloga;
- Zakonsko osnaživanje instituta socijalnih saveta.

MRSP, socijalni saveti, sindikati, udruženja

2010.
2009-2011.
2009.

66.600.000 dinara
za period 2011-2013. godine

Budžet Republike Srbije

 

2. Donošenje izmena i dopuna Zakona o radu u delu koji se odnosi na sindikate i udruženja poslodavaca:
- Izrada zakona u saradnji s poslodavcima i reprezentativnim sindikatima.

MRSP, reprezentativni sindikati, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, udruženja

2011.

 

 

Donet zakon

3. Donošenje novog zakona o udruženjima poslodavaca i privrednim komorama.

MRSP, Privredne komore, Unija poslodavaca Srbije

2011.

 

 

Donet zakon

4. Organizovanje okruglog stola i regulisanje pitanja podele sindikalne imovine iz socijalističkog nasleđa:
- Inicijativa za socijalni dogovor u vezi sa sindikalnim nasleđem;
- Utvrđivanje i ponuda platforme pregovora;
- Realizacija pregovora pod okriljem Vlade;
- Potpisivanje pakta o sindikalnom nasleđu i budućim odnosima socijalnih partnera;
- Sprovođenje odredaba socijalnog ugovora: podela sindikalne imovine.

MERR, MF,
reprezentativni sindikati, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, MRSP

2011.

 

 

 

5. Osnivanje novih ekonomsko-socijalnih saveta i jačanje kapaciteta postojećih:
- Aktivnosti na jačanju saveta na republičkom i lokalnom nivou.

MRSP, reprezentativni sindikati, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije

Kontinuirano

 

 

Osnovan savet

6. Podsticanje opšteg socijalnog učešća, industrijske demokratije i socijalne saradnje:
- Organizovanjem zajedničkih seminara o socijalnoj saradnji na republičkom, lokalnom i kompanijskom nivou.

privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, reprezentativni sindikati

Kontinuirano

 

 

 

1.3.4. Dvostruko povećanje preduzetničkih projekata i samozapošljavanja do 2017. godine

1. Utvrđivanje segmenta razvoja samozapošljavanja kao sastavnog dela Strategije zapošljavanja.

MERR, MRSP

2011.

 

 

 

2. Sistematsko organizovanje na lokalnom nivou: obuke nezaposlenih za samozapošljavanje, pokretanje preduzetničkih poduhvata i podrške (para)državnih organa i institucija tom procesu.

MERR, NSZ, MOS, Fond za razvoj, udruženja, NARR

2011.

 

 

1. Broj sprovedenih obuka za nezaposlene
2. Broj pokrenutih preduzetničkih poduhvata
3. Broj sprovedenih obuka za nezaposlene i broj pokrenutih preduzetničkih poduhvata finansiranih iz budžeta JLS

3. Projekti obrazovanja za preduzetništvo:
- Promene u školskim programima;
- Seminari za zaposlene;
- Obrazovanje nezaposlenih.

MERR, MOS, MPN, NARR, NSZ, KOR

2011.

 

Veza sa 3.3.2.6.

Broj sprovedenih programa i projekata za preduzetništvo

4. Organizovanje skupova i istraživačkih projekata o preduzetničkoj ekonomiji uz:
- Angažman poslodavaca;
- Sindikata;
- Međunarodnih eksperata.

MERR, MPN, MRSP, NARR, NSZ, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, sindikati, udruženja

2011.

 

 

Broj organizovanih skupova

1.3.5. Unapređenje poslovnog ambijenta, posebno politike konkurencije i zaštite vlasničkih prava, pogotovo manjinskih

1. Izgradnja odgovarajuće i ekološki prihvatljive infrastrukture za ekonomiju zasnovanu na znanju i razvoj trećeg sektora.

MI, udruženja

2015.

 

 

 

2. Popravljanje vlasničke strukture ekonomije tako da privatni sektor proizvodi 80% BDP-a i zapošljava 60% radne snage.

MERR, AP

2017.

 

 

Udeo privatnog sektora u BDP-u i zapošljavanju

3. Podsticanje razvoja tržišta i konkurencije privatizacijom, deregulacijom i razvojem finansijskog tržišta:
- Unapređenje rada Komisije za hartije od vrednosti u skladu sa evropskom praksom;
- Razvoj infrastrukture za širenje finansijskog tržišta;
- Zakonska i faktička zaštita interesa manjinskih vlasnika kapitala;
- Podsticanje konkurencije dovođenjem stranih trgovinskih lanaca;
- Izrada strategije razvoja nacionalnog tržišta kapitala;
- Izmene i dopune Zakona o preuzimanju akcionarskih društava u skladu sa evropskom praksom.

MF, AP,
Komisija za hartije od vrednosti, MERR, PKS,
Udruženje finansijskih posrednika, Centralni registar, berze, naučni instituti

Kontinuirano
2011.
Kontinuirano
2012.
2011.
2011.
Kontinuirano

 

 

 

4. Unapređivanje rada i podizanje efikasnosti Komisije za zaštitu konkurencije:
- Donošenje novog zakona o zaštiti konkurencije;
- Jačanje samostalnosti i stručnih kapaciteta Komisije;
- Promocija zaštite i unapređenja konkurencije u skladu sa evropskim standardima;
- Sprovođenje programa obrazovanja o antimonopolskom zakonodavstvu.

MPTŠV, Komisija za zaštitu konkurencije, ECD

Kontinuirano
2011.
Kontinuirano

4.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije

 

5. Smanjenje korupcije:
- Programi obrazovanja o štetnosti korupcije i borbi protiv korupcije;
- Unapređenje rada organa nadležnih za borbu protiv korupcije;
- Propagandna kampanja za smanjenje korupcije;
- Posebne akcije u borbi protiv korupcije u:
1) zdravstvu;
2) obrazovanju;
3) državnoj upravi (posebno carini);
4) pravosuđu;
- Uspostavljanje organizovanog praćenja za borbu protiv korupcije.

MUP, MP, MPN, Agencija za borbu protiv korupcije, JLS, udruženja

Kontinuirano

 

 

1. Broj organizovanih programa
2. Broj otkrivenih dela korupcije
3. Broj lica osuđenih za korupciju

1.3.6. Smanjenje rizika za održivu ekonomiju i reforme

1. Ostvarenje socijalne saglasnosti za dalje ekonomske reforme na bazi:
- Tržišne privrede;
- Evropske i demokratske orijentacije;
- Društva jednakih šansi;
- Zaštite i razvoja zdrave životne sredine.

MERR, MRSP, privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, reprezentativni sindikati, udruženja

2011.

 

 

 

2. Bitno smanjenje kriminala (posebno u privredi) za 30%:
- Osposobljavanjem policije i pravosuđa;
- Tehničkom modernizacijom službe unutrašnjih poslova;
- Boljom kontrolom (istraživanjem) socijalne ravnoteže društva;
- Obrazovanjem u duhu tolerancije i društvenog učešća.

MUP, MO, MP, Agencija za borbu protiv korupcije, Pravosudna akademija, udruženja

2017.

 

 

Broj krivičnih dela iz oblasti privrednog, ekološkog i organizovanog kriminala

3. Borba protiv korupcije:
- Sprovođenjem Zakona o finansiranju političkih aktivnosti ("Službeni glasnik RS", broj 43/11);
- Jačanjem kapaciteta sudova i policije;
- Organizovanjem stručnih skupova - istraživanjem i praćenjem korupcije.
- Obrazovanjem nove radne grupe za sprovođenje preporuka Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuka grupe zemalja za borbu protiv korupcije - GREKO.

MUP, MP, Agencija za borbu protiv korupcije, Pravosudna akademija, udruženja

Kontinuirano

 

 

 

4. Smanjenje obima sive ekonomije i njenog učešća u BDP-u na 20%:
- Sprovođenjem zakona i ostvarenjem principa vladavine prava i pravne države;
- Ostvarivanjem principa otvorenosti i dostupnosti javnih informacija;
- Koordinacijom rada inspekcijskih službi republičkih organa radi povećanja efikasnosti i unapređenja rada i postavljanja osnova za uvođenje sistema samoregulisanja privrednih subjekata;
- Generalnim smanjenjem poreskog opterećenja za privredu i građane;
- Unapređenjem administracije i infrastrukture;
- Daljom fiskalnom reformom - otvorenost poreskog sistema.

MUP, MF, MP, MRSP, pravosudni organi, udruženja

2012.
Kontinuirano

92.800.000 dinara za period 2011-2013. godine

Budžet Republike Srbije

1. Procena udela sive ekonomije u BDP-u
2. Broj sprovedenih aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije

1.4. Obrazovanje za održivi razvoj

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

1.4.1. Unapređenje kvaliteta obrazovanja u funkciji održivog razvoja kojim će se osigurati veća produktivnost (efektivnost) i efikasnost obrazovanja, podizanje nivoa postignuća učenika i sticanje kompetencija značajnih za ekonomiju zasnovanu na znanju

1. Podizanje kvaliteta osnovnog obrazovanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju.

MPN, univerziteti, ZUOV, JLS

2011-2015.

370.000 evra kroz donacije, 600.000 evra motivacija, 400.000 evra obuke za grant škole, 166.000 evra Interresorne komisije - IRK, 100.000 evra za jačanje model škola (ukupno 1.636.000 evra)

Projekat DILS

1. Programi fakulteta koji obrazuju nastavnike i obezbeđuju im potrebne psihološke, pedagoške i metodičke kompetencije
2. Donet pravilnik o mentorstvu
3. Broj sprovedenih obaveznih programa stručnog usavršavanja nastavnika
4. Osnovane vežbaonice u školama za profesionalni razvoj zaposlenih i praktičnu obuku studenata
5. Uspostavljen sistem kolegijalnog učenja (peerlearning)
6. Uspostavljen sistem praćenja primene znanja stečenih na obukama

2. Unapređivanje obrazovno-vaspitnih programa i udžbenika i drugih nastavnih sredstava.

ZUOV, MPN, NPS, SSOOO

2011-2017.

 

 

1. Programi zasnovani na standardima
2. Broj odobrenih udžbenika i drugih nastavnih sredstava u skladu sa standardima

3. Unapređivanje infrastrukture i opremanje obrazovno-vaspitnih ustanova:
- Ustanova učeničkog standarda;
- Ustanova studentskog standarda;
- Ustanova osnovnog obrazovanja;
- Ustanova srednjeg obrazovanja;
- Ustanova visokog obrazovanja.

MPN, JLS, SKGO

2011-2017.

 

 

1. Broj ustanova sa unapređenom infrastrukturom
2. Broj ustanova opremljenih savremenom nastavnom opremom
3. Broj novoizgrađenih ustanova

4. Obezbeđivanje pristupa i osposobljavanje za korišćenje IKT u procesu učenja.

MPN, MKIID, udruženja, privredni subjekti

2011-2017.

 

 

1. Broj škola opremljenih IKT opremom
2. Broj udžbenika i priručnika koji su opremljeni pratećim softverima
3. Broj programa stručnog usavršavanja u oblasti IKT
4. Broj nastavnika koji su završili obuke u oblasti IKT

5. Uspostavljanje i primena standarda u obrazovanju.

MPN, ZVKOV, ZUOV, NPS, SSOOO

2011-2015.

450.000 evra ukupno za konsultantske usluge, štampu, distribuciju i obuke

Projekat DILS

1. Usvojeni standardi obrazovanja i vaspitanja
2. Prosvetni savetnici obučeni i prate obrazovni proces u skladu sa usvojenim standardima

6. Obezbeđivanje zakonskog okvira u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovanja, uspostavljanje efikasnog sistema praćenja i procena obrazovanja na svim nivoima.

MPN, ZVKOV, ZUOV, NPS, SSOOO

2011-2017.

 

 

1. Doneta podzakonska akta koja utvrđuju kvalitet
2. Uspostavljen sistem praćenja i ocene sa jasno utvrđenim ulogama, odgovornostima i procedurama

7. Uspostavljanje i održavanje baze podataka o obrazovanju.

MPN

2011-2017.
kontinuirano

2011.
70.000 evra za konsultantske usluge i najviše 70.000 evra za hardver

Projekat DILS

1. Uspostavljena baza
2. Baza dopunjena novim pokazateljima

8. Reforma sistema finansiranja obrazovanja: povećanje izdvajanja za obrazovanje u skladu s prihvaćenim međunarodnim obavezama i standardima.

MF, MPN

2011-2017.

110.000 evra za konsultantske usluge i obuke

Projekat DILS

1. Finansijska formula se pilotira
2. Dostignut EU prosek izdvajanja iz BDP-a

9. Decentralizacija upravljanja obrazovno-vaspitnim ustanovama.

MPN, SKGO, JLS

2011-2017.

 

 

Utvrđene nadležnosti i odgovornosti na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou

10. Uvođenje mera za racionalno i efikasno korišćenje resursa: materijalnih, ljudskih i finansijskih.

MPN

2011-2017.

 

 

1. Broj odeljenja smanjen za 5% godišnje
2. Napušteni objekti imaju novu namenu u funkciji obrazovanja

11. Promovisanje obrazovanja i dobiti od obrazovanja u široj populaciji i podizanje nivoa razumevanja obrazovno-političkih pitanja u stručnoj i široj javnosti.

MPN, MK, MOS, stručna društva, mediji

2011-2017.

80.000 evra ukupno za kampanje i publikacije

Projekat DILS

1. Veb-sajt sadrži sve informacije
2. Izrađen informator o tekućim projektima
3. Pripremljen i razdeljen promotivni materijal
4. Obrazovne ustanove promovišu obrazovanje kao vrednost u programima rada
5. Broj održanih takmičenja i smotri i broj učenika i studenata koji su učestvovali na njima
6. Broj stručnih skupova zaposlenih u obrazovanju i drugih oblika promocije i razmene primera dobre prakse

1.4.2. Obezbeđenje potpunog obuhvata obrazovanjem i olakšavanje pristupa obrazovanju i sticanju kvalifikacija pripadnika svih, naročito ugroženih kategorija stanovništva, kao i smanjenje stope osipanja iz sistema obrazovanja

1. Uspostavljanje najbolje mreže predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola koji omogućavaju potpun obuhvat stanovništva.

MPN, JLS, PSO

2012-2017.

1.000.000 evra za nabavku vozila za prevoz učenika

Projekat DILS

1. JLS donele akte o mreži predškolskih ustanova i osnovnih škola u skladu s kriterijumima
2. Donet akt o optimalnoj mreži srednjih škola u skladu s kriterijumima

2. Poboljšanje uslova za obrazovanje dece iz ugroženih kategorija stanovništva.

JLS, MPN, MRSP, udruženja

2011-2017.

1.067.000.000 dinara:
- finansiranje 180 pedagoških pomoćnika u januaru i februaru 2011. godine u vrednosti 230.000 evra;
- Studija pokrivenosti stanovništva obrazovnim sistemom i prevremeno napuštanje sistema u vrednosti 75.000 evra;
- Budžet Republike Srbije za 2011. godinu, obuke, radionice, događaji u vrednosti 138.000 evra;
- Izrada materijala za obrazovne i kulturne događaje u vrednosti 21.000 evra;
- Izložbe, promocije lokalnih događaja, promocija programskih aktivnosti u vrednosti 38.000 evra;
- Prevod materijala za obuku i publikacija na srpski i romski jezik u vrednosti 5.000 evra;
- Studijske posete u vrednosti 18.000 evra

Budžet Republike Srbije, Projekat DILS, Projekat "Obrazovanje za sve"

1. Broj pedagoških pomoćnika
2. Broj učenika koji su dobili besplatne udžbenike
3. Broj učenika i studenata obuhvaćenih podsticajnim merama upisa
4. Broj stipendija dodeljenih pod posebnim uslovima učenicima i studentima iz ugroženih kategorija
5. Broj dece / učenika kojima je obezbeđen prevoz
6. Broj ustanova sa prilagođenim objektima
7. Broj ustanova opremljenih pomoćnom tehnologijom

3. Podrška sistemu inkluzivnog obrazovanja (kadar, programi, udžbenici i dr.) i obezbeđivanje uslova za podsticanje darovitih i talentovanih učenika.

MPN, ZUOV, ZVKOV, JLS, udruženja

2011-2017.

Asistivna tehnologija 360.000 evra, 1,2 miliona evra za opremu - asistivne tehnologije za obrazovno-vaspitne ustanove

Projekat DILS, Projekat "Obrazovanje za sve"

1. Broj nastavnika koji je prošao obuku o inkluzivnom obrazovanju
2. Uspostavljen sistem praćenja primene znanja stečenih na obukama i potreba za novim vidovima obrazovanja
3. Broj učenika koji rade po individualnom obrazovnom programu
4. Broj dece kojoj je obezbeđena podrška u skladu sa Interresornom komisijom
5. Broj sprovedenih posebnih programa za smanjenje socijalne razlike
6. Unapređen kvalitet udžbenika za decu sa smetnjama u razvoju
7. Broj stipendija za darovite učenike

4. Uspostavljanje sistema obrazovanja odraslih (kadar, programi, udžbenici i dr.).

MPN, NSZ

2011-2013.

 

 

1. Donet zakon o obrazovanju odraslih
2. Doneti podzakonski akti
3. Broj škola koje sprovode programe osnovnog obrazovanja odraslih
4. Broj regionalnih centara za obučavanje
5. Broj nastavnika obučenih za rad sa odraslima
6. Izrađeni priručnici za nastavnike
7. Uspostavljene institucije za akreditaciju obuka

5. Uključivanje učenika koji su ispali iz sistema obrazovanja u obrazovanje, sticanje kvalifikacije i funkcionalno osnovno obrazovanje.

MPN, NSZ, MOS

2011-2017.

2.500.000 evra donacije za 56 najsiromašnijih opština sa ugovorima mentora za podršku opštinskim timovima, 66.970 evra

Projekat DILS, REF

1. Broj ustanova koje se bave uključivanjem učenika i sprovode programe i projekte s tim ciljem
2. Broj učenika koji je vraćen u sistem obrazovanja

6. Uspostavljanje školskog sistema profesionalne orijentacije.

MPN, NSZ, MOS, ZUOV

2011-2015.

 

 

1. Programi profesionalne orijentacije u školama
2. Broj obučenih stručnih saradnika i nastavnika
3. Sveobuhvatan materijal o profesionalnoj orijentaciji, priručnici za nastavnike i predavače

7. Unapređivanje partnerstva sa udruženjima aktivnim u oblasti obrazovanja.

MPN, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Broj zajedničkih akcija i broj sporazuma o partnerstvu
2. Osmišljena podrška udruženjima i programi saradnje

1.4.3. Povećanje procenta visokoobrazovanih u Republici Srbiji i stvaranje uslova za njihov razvoj i profesionalno angažovanje u zemlji

1. Dosledno sprovođenje Bolonjske deklaracije radi obezbeđivanja efikasnog visokog obrazovanja i uključivanja u svet rada.

MPN, NSVO, univerziteti

2011-2017.

 

 

1. Broj akreditovanih programa
2. Broj akreditovanih ustanova

2. Obezbeđivanje stipendija i kredita za studiranje na visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

MOS, MPN

2011-2017.

 

 

1. Broj uključenih studenata
2. Broj dodeljenih stipendija i kredita

3. Uključivanje u EU programe razmene studenata i nastavnika.

Univerziteti, škole, MPN, studentske organizacije

2011-2017.

 

 

1. Broj uključenih studenata i nastavnika
2. Broj novih ustanova (koje nisu ranije uključivane u programe)
3. Broj uključenih novih studenata i nastavnika

4. Obezbeđivanje uslova za povratak mladih stručnjaka.

MERR, MPN

2011-2017.

 

 

 

5. Podsticanje naučnoistraživačkog rada sprovođenjem programa MPN:
- Programa osnovnih istraživanja;
- Programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja;
- Programa razmene znanja i tehnologija i podsticanja primene rezultata naučnoistraživačkog rada;
- Programa naučnoistraživačkog rada SANU i Matice srpske;
- Programa sufinansiranja integralnih i interdisciplinarnih istraživanja;
- Programa naučnoistraživačkog rada centra izuzetnih vrednosti;
- Programa usavršavanja kadra za naučnoistraživački rad;
- Programa podsticanja stipendiranja mladih i nadarenih za naučnoistraživački rad.

 

2011-2017.

2011:
1) Planirani broj stipendija je 600 za doktorante i 60 za učenike, a planirana sredstva su 320.000.000 dinara;
2) Izdvajanje za nauku 2011. godine: 10.355.502.000 dinara, 1.740.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije
Budžet Republike Srbije
Drugi izvori sredstava

1. Broj stipendija (firme, naučne institucije, ministarstva...) i nagrada za inovacije
2. Utvrđeni kriterijumi koji uvažavaju uključenost u istraživačke projekte i utiču na napredovanje u službi
3. Obezbeđena sredstva u skladu s planiranim brojem stipendija
4. Obezbeđena sredstva za programe naučnoistraživačkog rada

6. Jačanje veze između visokog obrazovanja, istraživanja i privrede u cilju zadovoljavanja potreba tržišta rada i društva u celini.

MERR, NSZ, MPN i fakulteti

2011-2017.

 

 

1. Broj novih studijskih programa koji su u skladu sa potrebama tržišta rada
2. Broj istraživačkih projekata čiji je naručilac privreda

1.4.4. Unapređenje otvorenosti sistema obrazovanja za međusobne uticaje s drugim delovima društva, u nacionalnim i međunarodnim okvirima

1. Uspostavljanje i unapređivanje socijalnog partnerstva.

MPN, MRSP, udruženja, univerziteti, MERR, NSZ, Unija poslodavaca, sindikati, komore

2011-2017.

 

 

1. Potpisani memorandumi o socijalnom partnerstvu
2. Broj zajedničkih odluka
3. Doneta strategija razvoja socijalnog partnerstva u oblasti stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih

2. Unapređivanje saradnje i funkcionalno povezivanje institucija formalnog i neformalnog obrazovanja.

MPN, NSZ, MOS, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Broj akreditovanih institucija
2. Broj akreditovanih programa

3. Izrada nacionalnog okvira kvalifikacija u skladu sa EU.

MPN, MERR, NSZ, ZUOV, MRSP, komore, sindikati, Unija poslodavaca

2013.

 

 

Donet NOK

4. Izrada novog nacionalnog sistema klasifikacije zanimanja (NSKZ), odnosno usklađivanje NSKZ s međunarodnim standardima.

MERR, RZS, NSZ, MPN

2012.

 

 

Donet NSKZ

5. Razvijanje i promocija preduzetništva kao ključne kompetencije na svim nivoima obrazovanja i razvijanje povoljnog okruženja za inovativni biznis.

MERR, MPN, NARR, privredni subjekti, škole, fakulteti, JLS

2011-2017.

 

 

1. Doneta strategija za celoživotno preduzetničko učenje
2. Broj obučenih nastavnika
3. Izrađeni nastavni programi za preduzetništvo, ishodi preduzetničkog učenja kroz kurikularno integrisani
4. Izrađeni priručnici za nastavnike
5. Broj promotivnih manifestacija na republičkom i lokalnom nivou

6. Obezbeđivanje efikasnijeg učenja stranih jezika.

MPN, ZUOV, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Primena novih metoda učenja jezika
2. Broj odeljenja dvojezične nastave

7. Uključivanje učenika, studenata, nastavnog kadra i uprave obrazovnih ustanova u međunarodne programe i projekte.

MPN, škole, univerziteti, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Broj programa
2. Broj uključenih

8. Donošenje zakona i podzakonskih propisa kojima se obezbeđuje usklađenost nacionalnih propisa u obrazovanju sa evropskim zakonodavstvom.

MPN

2011-2017.

 

 

Doneti zakoni i podzakonski akti

1.4.5. Povećanje nivoa informisanosti i obučenosti stanovništva za očuvanje životne sredine sprovođenjem programa formalnog i neformalnog obrazovanja, ličnog i profesionalnog usavršavanja i doživotnog učenja

1. Uvođenje obrazovanja za zaštitu životne sredine na sve nivoe obrazovno-vaspitnog sistema.

MPN, MŽSRPP, ZUOV

2011-2017.

 

 

Sadržaji zaštite životne sredine kroz kurikularno integrisanje

2. Razvijanje kompetencija zaposlenih u obrazovanju za uključivanje obrazovanja za životnu sredinu u nastavne i vannastavne aktivnosti, izrada i dostupnost nastavnih sredstava i radnog materijala

MPN, MŽSRPP, ZUOV, univerziteti, udruženja

2011-2017

 

 

1. Broj akreditovanih programa
2. Broj obučenih nastavnika
3. Izrađena nastavna sredstva i drugi radni materijal

3. Podrška vannastavnim i terenskim obrazovno-istraživačkim aktivnostima s ciljem očuvanja geodiverziteta, biodiverziteta i kulturnog nasleđa u kontekstu održivog razvoja.

MPN, MK, MŽSRPP, udruženja

2011-2012

2009-2012.
1.854.000 evra
2.006.000 evra
2011.
20.000.000 dinara - za promociju i popularizaciju nauke;
15.000.000 dinara - za Petnicu

Budžet Republike Srbije
Drugi izvori sredstava

1. Broj akcija i projekata
2. Broj obuhvaćenih učenika i studenata
3. Sredstva za promociju i popularizaciju nauke

4. Podrška u izradi i primeni standarda u obrazovanju o zaštiti životne sredine u funkciji održivog razvoja koji su usklađeni s međunarodnim standardima

MŽSRPP, MPN, ZVKOV, škole

2011-2017

2.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije

Urađeni standardi

5. Promocija i podrška aktivnostima usmerenim ka podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine i održivog razvoja.

KOR, MŽSRPP, udruženja, MPN

2011-2017

 

 

1. Broj programa i projekata
2. Broj akcija
3. Postavljen portal

1.5. Informaciono-komunikacione tehnologije, održivost naučnotehnološke politike i zaštita intelektualne svojine i održivi razvoj

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

1.5.1. Izgradnja nacionalne infrastrukture za IKT

1. Sprovođenje Strategije razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji:
- Liberalizacija tržišta;
- Povezivanje sa IKT sistemima drugih zemalja.

MKIID

Kontinuirano

3.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije

1. Broj dodeljenih licenci za fiksni bežični pristup i licenci za fiksnu telefoniju

2. Izgradnja mreže "širokog protoka" IKT:
- Aktivno uključivanje u naučnoistraživački rad na razvoju IKT;
- Podsticanje naučnoistraživačkog učešća u programima IKT i programima za inovacije EU.
3. Sprovođenje Strategije poštanskih usluga u Republici Srbiji:
- Liberalizacija tržišta poštanskih usluga;
- Održivost univerzalne poštanske usluge;
- Povezanost elektronske i klasične usluge u skladu sa sistemima drugih zemalja.

MKIID, RZII
MKIID

2011-2012.

2009-2011.
10.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije

1. Stepen izgrađenosti mreže širokog protoka
2. Broj odobrenih projekata
3. Broj organizacija iz Republike Srbije
4. Broj podnetih projekata
5. Usaglašenost s direktivama EU i potrebama i zahtevima Svetske trgovinske organizacije

4. Usaglašavanje IKT sistema sa standardima EU.
- Primena propisane Metodologije obračuna poštanskih usluga na troškovnom principu.

MKIID

2012.

20.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije

Stepen usaglašenosti domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u oblasti IKT

5. Utvrđivanje liste strateških informacionih sistema.

MKIID, RZII

2011.

 

Budžet Republike Srbije

1. Objavljena lista
2. Broj sistema na listi

1.5.2. Kompjutersko opismenjavanje mladih

1. Sprovođenje:
- Programa Vlade "PC u svakoj školi u Srbiji";
- Programa razvoja informatičkog društva.

MKIID, MPN, RZII

2011-2013.

440.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije

1. Procenat škola opremljenih kompjuterima od ukupnog broja škola
2. Broj učenika po računaru

2. Organizovanje kreativnih radionica mladih programera i pružanje podrške.

RZII

Kontinuirano

 

 

1. Broj održanih radionica

3. Organizovanje stalnih (republičkih i lokalnih) takmičenja mladih informatičara i pružanje podrške.

MPN

2011-2013.

 

Budžet Republike Srbije
Ostala sredstva

 

 

2011-2013.

 

 

1. Stepen uvedenosti e-uprave
2. Pokrivenost brzim internetom
3. Broj zaposlenih koji imaju sertifikat

1.5.3. Podsticanje na aktivno korišćenje interneta

1. Sprovođenje programa informatičkog obrazovanja i korišćenja interneta u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje.

RZII, NSZ

2012.

 

 

 

2. Sprovođenje programa aktivnog interneta u školama.

MPN, škole i fakulteti

Kontinuirano

 

 

Procenat škola sa pristupom internetu

3. Sprovođenje programa aktivnog interneta u privredi.

MKIID, RZII, privreda - preduzeća i banke

Kontinuirano

 

 

1. Procenat računara sa pristupom internetu
2. Procenat preduzeća koja koriste posebne servise

4. Sprovođenje programa: "Aktivni internet u državnim službama".

MKIID

Kontinuirano

 

 

 

5. Podsticaj razvoju elektronske trgovine na tržištu Republike Srbije (izrada strategije razvoja elektronske trgovine - utvrđivanje osnovnih strateških prioriteta i predloga aktivnosti za ostvarenje strateških ciljeva u oblasti e-trgovine i istraživanje i analiza postojećeg stanja u e-trgovini Republike Srbije).

MPTŠV

Kontinuirano

580.560 dinara

Budžet Republike Srbije

1. Izrađena strategija razvoja elektronske trgovine
2. Sprovedena istraživanja u e-trgovini

1.5.4. Unapređivanje efikasnosti naučnoistraživačkog sektora merenjem i poređenjem rezultata naučnoistraživačkih aktivnosti

1. Povećanje potrošnje na istraživački razvoj u ukupnoj potrošnji BDP-a:
- Povećavanje izdvajanja javnih sredstava za istraživački razvoj;
- Izjednačavanje privatnih i javnih istraživačko-razvojnih jedinica u korišćenju javnih sredstava;
- Podsticanje privatnih ulaganja u istraživački razvoj stimulativnom poreskom politikom;
- Smanjenje broja najkvalitetnijih istraživača koji napuštaju zemlju;
- Sprovođenje programa izdavanja naučnih publikacija i održavanja naučnih skupova.

MPN, ZIS, privreda - preduzeća i banke

2011-2012.

11.148.893.000 dinara, 7.960.870.000 dinara. Ukupna izdvajanja za nauku na nivou 19.109.763.000 dinara ili 0,56% BDP-a.

Budžet Republike Srbije
Drugi izvori sredstava (domaća i inostrana zaduženja)

1. Izdvajanja za IR dovedena na nivo evropskih standarda (Strategija za nauku)
2. Udeo privrednih organizacija u ukupnom finansiranju IR

2. Bolja opremljenost naučnoistraživačkih organizacija:
- Sprovođenje programa obezbeđenja i održavanja naučnoistraživačke opreme i prostora za naučnoistraživački rad;
- Sprovođenje programa podsticajnih aktivnosti naučnoistraživačkim i stručnim društvima koji su u funkciji unapređivanja naučnoistraživačkog rada, promocije i popularizacije nauke.

MPN

Kontinuirano

 

 

Stepen opremljenosti laboratorija

3. Poboljšanje materijalnog statusa istraživača:
- Selektivno vrednovanje najkvalitetnijih istraživača;
- Finansijsko mesto;
- Sprovođenje programa projektnog sufinansiranja doktorskih akademskih studija;
- Sprovođenje programa sufinansiranja izgradnje stanova za potrebe mladih istraživača i naučnika u Republici Srbiji.

MPN

2011-2012.

 

Budžet Republike Srbije

Visina primanja istraživača u odnosu na prosečnu zaradu i u odnosu na prethodnu godinu

4. Utvrđivanje vlasničkog statusa i vlasnička transformacija naučnoistraživačkog sektora:
- Delimična ili potpuna privatizacija dela naučnoistraživačkog sektora;
- Utvrđivanje statusa i unapređenje kvaliteta nacionalnih istraživačko-razvojnih jedinica.

MERR, AP, MPN

2012.

 

 

Udeo neprivatizovanog dela IR sektora u ukupnom IR sektoru

5. Restrukturiranje i modernizacija sistema javnih naučnoistraživačkih organizacija:
- Racionalizacija mreže;
- Reorganizacija;
- Podizanje kvaliteta.

MPN

2011-2017.

2009-2011.
11.869.000 evra
Planirana sredstva za realizaciju Programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije i restrukturiranja i pripreme za privatizaciju u NIO su 90.000.000 dinara

Budžet Republike Srbije

Broj i raspored NIO

6. Umrežavanje i podizanje efikasnosti saradnje naučnoistraživačkih organizacija sa svetom:
- Sprovođenje programa međunarodne naučne saradnje značajne za Republiku Srbiju;
- Sprovođenje programa nabavke naučne i stručne literature iz inostranstva i pristupa stranim elektronskim naučnim bazama podataka.

MPN, RZII, ZIS

2012-2017.

 

 

Broj sprovedenih međunarodnih projekata

7. Sprovođenje akreditacije naučnoistraživačkih organizacija i registracija inovacionih ustanova.

MPN, Akreditaciona komisija

Kontinuirano

 

 

Broj akreditovanih NIO

8. Sprovođenje mera stalnog podsticanja inovativnog ponašanja stanovništva i privrede uz visoke i prestižne nagrade za preduzetništvo i primenljivu inovaciju (npr. organizovanjem takmičenja za najuspešniju inovaciju) kao i za sprovođenje projekata podsticaja preduzeća za investiranje u jačanje inovativnosti.

MPN, MERR

2011-2012.

2009-2012.
532.000 evra
2011.
20 miliona dinara - takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju
217.198.311 - finansiranje projekata registrovanih inovacionih organizacija i inovatora

Budžet Republike Srbije

1. Organizovana takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju
2. Sproveden javni poziv za inovacione projekte
3. Broj preduzeća koja su dobila sredstva iz programa MERR

1.5.5. Efikasna zaštita intelektualne svojine

1. Donošenje nacionalne strategije za zaštitu intelektualne svojine.
2. Sprovođenje nacionalne strategije za zaštitu intelektualne svojine

MPN, ZIS

Drugi kvartal 2011.
2011-2017.

 

 

Doneta strategija

3. Donošenje propisa:
- Izmena Zakona o zaštiti intelektualne svojine;
- Zakona o patentima;
- Zakona o optičkim diskovima;
- Zakona o Agenciji za intelektualnu svojinu;
- Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima;
- Uredbe o postupku za dobijanje dozvole za proizvodnju optičkih diskova;
- Zakona o zaštiti poslovne tajne;
- Pravilnika o postupku zaštite pronalazaka.

MPN, ZIS
ZIS
ZIS
ZIS
ZIS
ZIS
ZIS
ZIS

Kontinuirano
mart 2011.
mart 2011.
jun 2011.
jun 2011.
septembar 2011.
decembar 2011.
decembar 2011.

 

 

Doneti propisi

4. Sprovođenje programa stalnog obrazovanja zaposlenih u državnim organima koji su zaduženi za primenu propisa u oblasti intelektualne svojine.

ZIS

Kontinuirano

 

 

Broj održanih inovacionih seminara u ovoj oblasti

5. Uvođenje sadržaja o zaštiti intelektualne svojine u opšteobrazovne programe pravne i tehničke struke.

MPN, fakulteti, ZIS

2011.

 

 

Broj održanih predavanja

6. Donošenje i sprovođenje programa dugoročnog plana medijske podrške promocije važnosti pitanja zaštite intelektualne svojine za efikasno funkcionisanje domaće privrede.

ZIS, Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije, NARR

2012.

 

 

Broj medijskih priloga u oblasti zaštite intelektualne svojine

 

2. DRUŠTVENO-EKONOMSKI USLOVI I PERSPEKTIVE

2.1. Društvene vrednosti, kvalitet života i društveno blagostanje

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

2.1.1. Stvaranje povoljnijih ekonomskih uslova na makro nivou povećanjem stope rasta, udela ulaganja u BDP i ulaganja green field

Aktivnosti i mere su definisane u delu "Privreda Republike Srbije - Održivost zasnovana na znanju"

 

 

 

 

 

2.1.2. Promocija i razvoj održivih životnih stilova

1. Promocija zdravih životnih stilova u opštoj populaciji, a pre svega među mladima:
- Sprovođenjem programa vršnjačkog obrazovanja u oblasti zdravih stilova života u skladu s Nacionalnom strategijom za mlade;
- Sprovođenjem programa zaštite reproduktivnog zdravlja;
- Sprovođenjem programa unapređenja znanja, stavova i ponašanja mladih u oblasti mentalnog zdravlja;
- Sprovođenjem programa zaštite mladih od zloupotrebe duvana, alkohola i psihoaktivnih supstanci.

MZ, MOS, RZJZ, MPN, škole i fakulteti, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Broj sertifikovanih vršnjačkih edukatora
2. Broj sprovedenih standardizovanih obuka (za zaštitu reproduktivnog zdravlja, za zaštitu mentalnog zdravlja za zaštitu mladih od zloupotrebe duvana, alkohola i psihoaktivnih supstanci).

2. Osmišljavanje i sprovođenje kampanje u medijima za promociju solidarnosti sa starim licima i marginalizovanim društvenim grupama ("Kampanja tolerancije").

MRSP, MP, MOS, udruženja, Medijski javni servis

2011-2015.

 

 

Broj i kvalitet sprovedenih akcija za promociju solidarnosti i tolerancije u medijima

3. Sprovođenje informativnih kampanja za mlade na nacionalnom i lokalnom nivou, (medijske kampanje, javne akcije i priprema i distribucija štampanog i elektronskog informativnog materijala).

MOS, MKIID, udruženja, Medijski javni servis

2011-2015.

 

 

Broj i kvalitet sprovedenih akcija za promociju poštovanja zakona i moralnih normi ponašanja

4. Promocija aktivnog učešća i osnaživanja građana u svim aspektima društvenog života i osnaživanje aktera za taj proces.

MOS, MKIID, udruženja

2011-2017.

 

 

Broj obuka, okruglih stolova, radionica i projekata udruženja koja se finansiraju, kampanja za promociju aktivnog učešća građanstva

5. Razvoj zdravog okruženja uz afirmaciju zdravih oblika ponašanja i "denormalizaciju" društveno neprihvatljivog ponašanja koje ugrožava zdravlje posebno doslednom primenom zakona i podzakonskih akata koja podržavaju tu "denormalizaciju", odnosno koja kažnjavaju društveno neprihvatljivo ponašanje (Porodični zakon, Zakon o nošenju oružja, Strategija i Zakon o kontroli duvana, zabrana prodaje duvana i alkoholnih pića maloletnicima, zabrana pristupa maloletnicima rizičnim mestima, i sl.).

MUP

2011-2017.

 

 

 

2.1.3. Promovisanje vrednosti baziranih na političkom liberalizmu, građanskoj participativnosti, tržišnoj privredi i socijalnoj pravdi kao dominantnih vrednosti u javnosti i političkom životu

1. Dosledno sprovođenje Nacionalnog programa i Akcionog plana za pristupanje EU.

KEI

2011-2017.

 

 

 

2. Sprovođenje programa podrške građanskim i humanitarnim organizacijama u cilju promocije volonterskog rada i omasovljavanja učešća u tim organizacijama.

MRSP, MOS, MPN

2011-2015.

 

 

1. Broj održanih konsultativnih sastanaka sa udruženjima
2. Visina finansijske podrške građanskim i humanitarnim organizacijama za programe koji promovišu volonterski rad

3. Sprovođenje programa podrške udruženjima angažovanim na informisanju javnosti o pitanjima evropskog partnerstva i na sprovođenju Strategije komunikacije u procesu stabilizacije i pridruživanja EU.

KEI

2011-2015.

 

 

Broj održanih konsultativnih sastanaka sa udruženjima

2.1.4. Podizanje nivoa opšteg poverenja građana na 40% i postizanje natpolovičnog poverenja građana u većinu modernih institucija

1. Dosledno sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije u svim oblastima:
- Usvajanjem i sprovođenjem akcionog plana borbe protiv korupcije, baziranog na Strategiji borbe protiv korupcije.

MP, Savet za borbu protiv korupcije, Agencija za borbu protiv korupcije, Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, MUP, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

Donet i sproveden Akcioni plan za sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije

2. Sprovođenje programa obrazovanja o idejama i ciljevima održivog razvoja i o socijalnom kapitalu za: medijske poslenike, aktiviste političkih partija, zaposlene u državnim institucijama, učenike srednjih škola i studente.

KOR, MŽSRPP, MOS, MPN, škole i fakulteti

2011-2017.

 

 

1. Broj sprovedenih programa obrazovanja o održivom razvoju za medije, političke partije i državnu upravu
2. Broj sprovedenih programa obrazovanja o održivom razvoju za studente i učenike srednjih škola

2.1.5. Kreiranje politike identiteta kao dela dugoročne strategije razvoja kulture

1. Jačanje politike kolektivnog identiteta građana Republike Srbije bazirane na balansu nacionalnog i evropskog identiteta, na otvorenosti prema identitetima drugih (inkluzivnosti) i kulturnoj raznolikosti.

MKIID, udruženja, Medijski javni servis

2011-2017.

 

 

 

2. Razvoj i sprovođenje projekata razvoja interkulturalnog dijaloga.

MKIID

2011-2014.

 

 

Broj i kvalitet sprovedenih projekata razvoja interkulturalnog dijaloga

3. Jačanje politike negovanja i zaštite identiteta manjina.

MP, MKIID, MPN

2011-2017.

 

 

1. Broj obrazovanih nacionalnih saveta
2. Broj projekata koje uz podršku budžetskih sredstava sprovode UG s ciljem negovanja identita manjina

4. Dalji razvoj pozitivnog odnosa prema identitetskim obeležjima Republike Srbije (grb, zastava i himna) i jačanja patriotizma.

MKIID, MPN, Medijski javni servis, udruženja

2011-2017.

 

 

 

5. Razvoj programa kulturne razmene sa zemljama u regionu i EU:
- Sprovođenje bilateralnih sporazuma o kulturnoj saradnji;
- Učešće u programu "Kultura 2007-2013".

MKIID

2011-2015.

 

 

Broj potpisanih i realizovanih međunarodnih bilateralnih sporazuma o kulturnoj saradnji

6. Razvoj programske raznovrsnosti javnog radiodifuznog servisa u cilju afirmacije pluralnih identiteta.

RRA, Medijski javni servis

2011-2017.

 

 

 

2.1.6. Uvećanje kulturnog kapitala očuvanjem, afirmacijom i prezentovanjem kulturnog nasleđa Srbije

1. Kreiranje i sprovođenje nacionalne politike očuvanja kulturnog nasleđa.

MKIID

2011-2017.

 

 

Utvrđena nacionalna politika očuvanja kulturne baštine

2. Izrada i donošenje akcionog plana očuvanja kulturnog nasleđa na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

MKIID, MKiM

2011.

 

 

Donet akcioni plan očuvanja kulturne baštine na Kosovu i Metohiji

3. Izrada detaljne analize mogućeg doprinosa kulturnog nasleđa Republike Srbije povećanju socijalne kohezije unutar Evrope i regiona afirmacijom kulturne raznolikosti.

MKIID

2011.

 

 

Izrađena i usvojena analiza mogućeg doprinosa kulturne baštine Srbije povećanju socijalne kohezije u Evropi i regionu afirmacijom kulturne raznolikosti

4. Usvajanje metodologije za upravljanje kulturnim nasleđem u okviru održivog upravljanja prostorom, kojom će se:
- Utvrditi instrumenti za procenu kvantitativnog i kvalitativnog uticaja investicija državnog i privatnog sektora;
- Utvrditi uloga kulturnog nasleđa u stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja, imajući u vidu lokalne planove razvoja i urbane obnove.

MK, MŽSRPP

2011-2012.

 

 

1. Utvrđeni instrumenti za Procenu kvantitativnog i kvalitativnog uticaja investicija državnog i privatnog sektora na kulturnu baštinu
2. Donete nove odluke o zaštiti spomenika kulture sa jasno definisanim područjem i parcelama

5. Sprovođenje tri projekta rehabilitacije kulturnog nasleđa u okviru "Ljubljanskog procesa" (sa Savetom Evrope i Evropskom komisijom) - "Senjski rudnik - park istorijskog nasleđa", "Feliks Romulijana" i "Vekovi Bača".

MKIID, JLS, udruženja

2011-2012.

 

 

1. Broj realizovanih projekata rehabilitacije kulturnog nasleđa u okviru Regionalnog Programa rehabilitacije nasleđa Jugoistočne Evrope
2. Donete nove odluke o zaštiti spomenika kulture s jasno utvrđenim područjem i parcelama

6. Potvrđivanje Evropske konvencije o predelu.

MKIID, MŽSRPP

2011.

 

 

Potvrđena Evropska konvencija o predelu

7. Promovisanje "Dana kulturnog nasleđa Srbije" kao dela evropskog programa Dana evropskog kulturnog nasleđa i evropskih puteva kulture.

MKIID

2011-2017.

 

 

 

8. Donošenje strategije kulturnog turizma kao aneksa Strategije razvoja turizma Republike Srbije, kojim bi se posebno regulisalo:
- Jedinstveno planiranje razvoja lokaliteta kulturnog turizma valorizacijom kulturnog nasleđa i drugih pogodnosti i društveno ekonomske strukture teritorije;
- Promovisanje politike korišćenja kulturnog nasleđa kojom se ne ugrožavaju granice održivosti određene osetljivošću lokaliteta ili nasleđa;
- Osnivanje centralnog instituta za konzervaciju;
- Finansiranje očuvanja kulturnog nasleđa od prihoda od turizma.

MKIID, MERR

2011.

 

 

Doneta i sprovedena Strategija kulturnog turizma Srbije

2.1.7. Razvoj politike upravljanja rizicima u Republici Srbiji

1. Dalje strateško i institucionalno regulisanje sektora bezbednosti u Republici Srbiji:
- Donošenjem strategije razvoja MUP-a za period 2011-2016. godine i akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja MUP-a za period 2011-2012. godine;
- Donošenjem i doslednim sprovođenjem Zakona o bezbednosti saobraćaja;
- Osnaživanjem civilne demokratske kontrole u sektoru bezbednosti.

MUP, Zaštitnik građana, ministarstva, udruženja, univerziteti

2011-2017.

 

 

Doneta i sprovedena Nacionalna strategija za borbu protiv organizovanog kriminala
2. Donet Zakon o bezbednosti saobraćaja
3. Doneta Strategija razvoja MUP-a 2011- 2016. i Akcioni plan Strategije razvoja MUP-a za period 2011-2012. godine

2. Razvoj bezbednosne kulture mladih:
- Doslednim sprovođenjem Nacionalne strategije za mlade;
- Uvođenjem sadržaja bezbednosne kulture u nastavni plan i program u vaspitno-obrazovnim ustanovama;
- Sprovođenjem programa stalnog promovisanja bezbednosne kulture i razvoja zdravih okruženja sprovođenjem medijskih kampanja i drugih vidova obrazovanja.

MOS, MPN, udruženja, Medijski javni servis

2011-2014.

 

 

1. Broj sprovedenih edukativnih aktivnosti za mlade iz nenasilne komunikacije i rešavanja konflikata
2. Broj programa koji promovišu zdrave stilove života među mladima
3. Broj programa koji promovišu bezbedonosnu kulturu

3. Dalji razvoj sistema bezbednosti i zdravlja na radnom mestu.

MRSP

2011-2014.

 

 

 

2.2. Populaciona politika

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

2.2.1. Zaustavljanje ili usporavanje nepovoljnih demografskih tendencija podsticanjem rađanja i stvaranjem uslova za stabilizovanje broja stanovnika

1. Donošenje nacionalne strategije demografskog razvoja u skladu s međunarodnim dokumentima i politikama EU.

MRSP, MPN, MF, JLS, udruženja

2011-2012.

 

 

Doneta i sprovedena Nacionalna strategija demografskog razvoja

2. Izgradnja i razvijanje institucionalnih kapaciteta za sprovođenje nacionalnih i lokalnih politika i projekata podsticanja rađanja i drugih mera populacione politike.

MRSP, MPN, MF, MZ, MKIID, MIE, MERR, MOS, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Osnovan Savet za populacionu politiku
2. Donet i sproveden akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije podsticanja razvoja
3. Broj osnovanih saveta za populacionu politiku u jedinicama lokalne samouprave

2.2.2. Stvaranje odgovarajuće politike rađanja i briga o mladima

1. Stvaranje pretpostavki za ekonomsko osnaživanje porodica sa decom:
- Usklađivanjem porodičnih i radnih obaveza radi podsticanja većeg prisustva žena na tržištu rada;
- Direktnom finansijskom podrškom porodicama s decom;
- Subvencionisanjem izdataka za zbrinjavanje i podizanje dece u posebno ugroženim kategorijama društva (nezaposleni, porodice s niskom zaradom, višečlane porodice, porodice sa izdržavanim članovima i dr.);
- Poreskim olakšicama za poslodavce, punom naknadom zarade zaposlenim roditeljima za vreme održavanja trudnoće i pružanjem pomoći nezaposlenim majkama.

MRSP, MF, MERR, MZ, NSZ, JLS

2011-2017.

 

 

1. Iznos roditeljskog dodatka
2. Iznos roditeljskog dodatka za treće i četvrto dete
3. Uvedena naknada zarade za vreme trudnoće do punog iznosa iz sredstava budžeta u slučajevima privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće
4. Uvedene subvencije izdataka za zbrinjavanje i podizanje dece posebno ugroženih kategorija

2.2.3. Uvažavanje starenja u svim aspektima politike razvoja

1. Stvaranje pretpostavki za podizanje nivoa životnog standarda starih i participaciju u ekonomskom, političkom i kulturnom životu:
- Unapređenjem kvaliteta života starih;
- Stvaranjem finansijski održivog javnog penzijskog sistema i razvojem dobrovoljnih privatnih fondova;
- Smanjenjem siromaštva među starim licima;
- Obezbeđenjem stabilne i dovoljno visoke penzije za sve osiguranike.

MRSP, MF, NIO, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Broj starih lica obuhvaćenih socijalnom zaštitom
2. Broj razvijenih alternativnih oblika zaštite starih

2. Stvaranje mreže civilnog i javnog sektora radi podrške i pomoći starijim licima.

MRSP, MZ, MF, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

 

3. Obezbeđivanje pluralizma u oblasti pružanja usluga:
- Stvaranjem konkurentnosti privatnog i javnog sektora, povećanjem efikasnosti sistema i stvaranjem mogućnosti većeg izbora za pojedince.

MRSP, udruženja

2011-2017.

 

 

 

4. Razvijanje bolje prilagođenosti socijalnih programa i usluga specifičnim potrebama korisnika.

MRSP, JLS

2011-2017.

 

 

 

2.2.4. Povećanje očekivanog trajanja života i povećanje broja godina u dobrom zdravlju

1. Razvoj odgovarajuće mreže pomoći i nege starim licima:
- Povećanjem lične odgovornosti;
- Podrškom porodici u zbrinjavanju i nezi starih i podsticanjem međugeneracijske solidarnosti;
- Obezbeđenjem kapaciteta otvorene i institucionalne zaštite;
- Stvaranjem pretpostavki za razvoj tržišta usluga na lokalnom i regionalnom nivou;
- Podrškom kulturnim programima koji su prilagođeni starijim licima;
- Razvojem privatne inicijative i poštovanjem standarda;
- Uvažavanjem korisnika usluga i njihovim uključivanjem u donošenje odluka;
- Decentralizacijom i jačanjem nadležnosti lokalne samouprave;
- Razvojem zdravstvene nege starih;
- Senzibilisanjem javnosti za efekte demografskih promena.

MRSP, MZ, MF, MK, JLS, udruženja

2011-2013.

 

 

Očekivano trajanje života u dobrom zdravlju

2. Razvijanje bolje prilagođenosti socijalnih programa i usluga specifičnim potrebama korisnika:

MRSP, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

 

2.2.5. Smanjenje smrtnosti odojčadi u pravcu približavanja nivoima dostignutim u evropskim državama

1. Unapređivanje zdravstvene zaštite žena u reproduktivnom periodu:
- Razvijanjem savremenih programa prevencije neželjene trudnoće;
- Smanjenjem stope namernog prekida trudnoće;
- Obezbeđenjem višeg nivoa usluga i boljom teritorijalnom raspoređenošću.

MZ, MRSP, MF

2011-2017.

 

 

Stopa smrtnosti odojčadi

2. Preduzimanje specifičnih mera za smanjenje smrtnosti dece u posebno rizičnim grupama stanovnika.

MZ, MRSP, JLS, ZS, SS

2011-2017.

 

 

Stopa smrtnosti dece do pet godina starosti

2.2.6. Podsticanje unutrašnjih migracija radi uravnoteženja prostorne raspoređenosti stanovništva i ukidanje faktora koji utiču na "odliv mozgova" tako što će se stvoriti povoljni uslovi za povratak dijaspore ili njeno ulaganje u Republici Srbiji

1. Izgradnja i realizacija strategijskih opredeljenja regionalnog razvoja:
- Utvrđivanje migracione politike u skladu s demografskim promenama i ciljevima održivog razvoja;
- Uklanjanje faktora izrazitih regionalnih razlika i nejednakosti na nivou životnog standarda stanovništva;
- Podsticanje na investicije i jačanje kapaciteta regiona i lokalne samouprave;
- Prenošenje nadležnosti na niži nivo i kreiranje politike u skladu s regionalnim potencijalima.
- Afirmacija stručnih praksi za studente iz dijaspore.

MERR, MD, MRSP, JLS, NARR, udruženja

2011-2014.

 

 

Stepen regionalne neravnomernosti razvoja

2. Jačanje finansijskih i administrativnih kapaciteta na regionalnom nivou:
- Jačanjem mehanizama većeg učešća u kreiranju politike i donošenju odluka;
- Uključivanjem u evropske tokove regionalnog razvoja;
- Podizanjem nivoa stručnih kapaciteta na lokalnom nivou;
- Razvijanjem obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih službi;
- Uključivanjem udruženja i jačanjem odgovornosti pojedinca.

MERR, JLS, MNTR, MPN, MRSP, NARR, udruženja

2011-2017.

 

 

 

3. Izrada koncepta strategijskih opredeljenja migracione politike u skladu sa evropskim standardima:
- Stimulisanjem zapošljavanja i povratka u nerazvijene regione;
- Prihvatanjem povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji;
- Saradnjom s međunarodnim organizacijama (UNDP i UNICEF) u sprovođenju mera podrške migrantima;
- Razvijanjem programa društvene uključenosti;
- Olakšavanjem nostrifikacije diploma pripadnika dijaspore koji su se usavršavali u inostranstvu;
- Olakšavanjem priznavanja kvalifikacija, kao i licenciranjem dozvola za rad stručnjaka iz dijaspore koji su se usavršavali u inostranstvu.

MD, MERR, MPN, udruženja, škole i fakulteti

2011-2014.

 

 

 

4. Ukidanje faktora koji stimulišu odlazak visokokvalifikovanog kadra:
- Sprovođenjem mera bržeg zapošljavanja, stručnog usavršavanja i napredovanja;
- Stimulisanjem naučnoistraživačkog rada;
- Podizanjem nivoa životnog standarda i zarada;
- Izgradnjom podsticajnih mera u privlačenju stručnjaka.

MERR, MRSP, MVD, MPN, NSZ, JLS, udruženja

2011-2017.

 

Kao mera bržeg zapošljavanja i stručnog usavršavanja, Programom rada NSZ za 2011. godinu predviđeni su:
1. Program "Prva šansa".
Program se realizuje u dve faze: stručna praksa u trajanju od tri meseca i zasnivanje radnog odnosa u svojstvu pripravnika u trajanju od narednih 12 meseci.
Tokom stručne prakse Nacionalna služba isplaćuje novčanu pomoć angažovanim licima u mesečnom iznosu od 10.000 dinara i vrši obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u skladu sa zakonom, dok umesto poslodavaca koji su primili u radni odnos pripravnike, Nacionalna služba snosi troškove neto zarade pripravnika u mesečnom iznosu od:
18.000 dinara - za pripravnike sa srednjim obrazovanjem; 20.000 dinara - za pripravnike sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem; 22.000 dinara - za pripravnike s najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem, kao i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Predviđen je obuhvat od 15.000 lica.
2. Program stručne prakse gde angažovanim licima NSZ isplaćuje novčanu pomoć u mesečnom iznosu od: 14.000 dinara za lica s najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem, 12.000 dinara za lica s višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem i 10.000 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem, a vrši i obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u skladu sa zakonom i snosi troškove polaganja stručnog ispita u visini jednomesečne novčane pomoći. Predviđen je obuhvat od 5.000 lica. U tu svrhu planirana su sredstva u iznosu od 3.489.920.000 dinara.

 

5. Razvijanje strategijskih mera za povratak mladih:
- Održavanjem dobrih odnosa sa dijasporom;
- Stimulisanjem ulaganja;
- Razvijanjem mreže kadra u naučnoistraživačkim institucijama i na univerzitetima;
- Kreiranjem politike povratka i zapošljavanja.

MERR, MRSP, MOS, MPN, MD, JLS, udruženja

2011-2013.

 

 

 

2.3. Socijalna sigurnost

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

2.3.1. Jačanje socijalne stabilnosti i solidarnosti

1. Izgradnja i razvijanje administrativnih, institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta za sprovođenje nacionalne politike i lokalnih politika i projekata podsticanja solidarnosti i kohezije:
- Uspostavljanjem međuresorne saradnje, saradnje između javnog, civilnog i privatnog sektora, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou;
- Uspostavljanjem odgovarajućih institucionalnih mehanizama za planiranje, koordinaciju, praćenje i ocenu primene usvojenih i sprovedenih politika i strateških dokumenata na centralnom nivou;
- Osnivanjem nacionalnog Fonda za socijalno uključivanje;
- Jačanjem kapaciteta i nadležnosti lokalnih samouprava za potpuno preuzimanje već prenetih nadležnosti i uspostavljanje partnerstava na lokalnom nivou, uključujući međusektorsku i međuopštinsku saradnju.

MRSP, MERR, MOS, JLS, udruženja

2011-2014.

PG - finansijska podrška sistemu besplatne pravne pomoći u sprovođenju zakona;
Memorandum o budžetu 2012-2014. godine
Budžet Republike Srbije - tražena sredstva iznad limita:
2012. godine - 15.860.000 dinara;
2013. godine - 10.030.000 dinara;
2014. godine - 10.030.000 dinara;
Sredstva izdvojena za sprovođenje nacionalnih i lokalnih politika u 2011. godini:
1. Sredstva izdvojena za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade (bez međunarodne saradnje) za 2011. godinu iznose 167.205.000 dinara, u koja su uračunata i sredstva koja će se dodeliti udruženjima (sa pozicije 481).
Planirana sredstva:
- za 2012. godinu - 174.227.610 dinara;
- za 2013. godinu - 177.196.714 dinara;
- za 2014. godinu - 184.284.583 dinara.
Izvor sredstava: Budžet Republike Srbije
2. Sredstva izdvojena za sprovođenje Strategije karijernog vođenja i savetovanja za 2011. godinu iznose 3.000.000 dinara:
- za 2012. godinu - 3.126.000 dinara,
- za 2013. godinu - 3.251.040 dinara,
- za 2014. godinu - 3.381.082 dinara
Izvor sredstava: budžet Republike Srbije
3. Sredstva izdvojena za sprovođenje omladinske politike na lokalnom nivou: sredstva za JLS u 2011. godini iznose 34.763.500 dinara, (32.000.000 dinara - dotacije, a 2.763.500 dinara - finansiranje i sufinansiranje programa i projekata JLS za sprovođenje lokalnih akcionih planova.
Budžet Republike Srbije:
- za 2012. godinu - 36.223.567 dinara,
- za 2013. godinu - 7.672.510 dinara,
- za 2014. godinu - 39.179.410 dinara.
Izvor sredstava: budžet Republike Srbije
4. Jačanje međunarodne saradnje sprovođenjem projekata koje finansiraju međunarodni partneri (GIZ, USAID, UN agencije, IOM, OEBS, Britanski savet, Menapauer, Republika Italija, Kraljevina Norveška, Velika Britanija, Savezna Republika Nemačka i dr.) i učešće u međunarodnim telima koja se bave politikom za mlade, informisanjem mladih i sprovođenjem međunarodnih sporazuma.

Budžet Republike Srbije

Usvojen Memorandum o društvenoj uključenosti (Joint Inclusion Memorandum - JIM)

2. Garantovanje i unapređenje prava u oblastima značajnim za koheziju u društvu: zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje, zdravstvo i socijalna sigurnost.

MERR, MO, MZ, MRSP, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

 

3. Obrazovanje i informisanje javnosti o socijalnim rizicima i problemima, u pravcu podsticanja volonterskih i solidarnih aktivnosti.

MRSP, MPN, MV, JLS, udruženja

2011- 2017.

 

 

 

2.3.2. Sprečavanje krajnje nejednakosti u raspodeli dohotka

1. Unapređenje i nadgledanje primene institucionalnih i zakonodavnih mehanizama za smanjenje krajnje nejednakosti u raspodeli dohotka.

MRSP, JLS, udruženja

2011-2017

 

 

Koeficijent GINI

2. Smanjenje krajnje nejednakosti merama socijalne kohezije i solidarnosti.

MERR, MRSP, MPN, NSZ, MOS, udruženja

2011-2012.

 

 

Nejednakost u raspodeli prihoda (kvantilni odnos)

3. Obezbeđivanje minimalnog dohotka za stanovništvo koje živi ispod zvanično utvrđene linije siromaštva.

MRSP, JLS, udruženja

2011.

 

 

Postignut tripartitni dogovor o visini minimalnog dohotka

4. Proširenje obuhvata stanovništva u sistemu socijalne zaštite.

MRSP

2011-2013

 

 

1. Broj porodica obuhvaćenih MOP-om
2. Broj korisnika i nivo socijalnih transfera (ukupno i po korisniku, po tipu socijalnog transfera, uključujući broj dece korisnika DD i broj dece u porodicama korisnicima ostalih socijalnih transfera)

2.3.3. Podsticanje komponente efikasnosti u sistemu socijalne sigurnosti

1. Modernizacija i koordinacija sistema socijalne sigurnosti sa usvojenim standardima i preporukama EU:
- Razvijanjem sistema dobrovoljnih penzijskih fondova;
- Unapređenjem podsticajnih mera za nezaposlene;
- Sprovođenjem odgovarajuće privatizacije u zdravstvu;
- Uspostavljanjem pluralizma pružalaca usluga u dečjoj i socijalnoj zaštiti;
- Razvojem sistema dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

MRSP, MERR, MZ, NSZ, JLS

2011- 2014.

 

 

1. Broj korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova
2. Broj korisnika u sistemu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

2. Obezbeđivanje održivosti prava i usluga posredstvom unapređivanja adekvatnog sistema njihovog finansiranja.

MRSP, MF, JLS

2011-2015.

 

 

 

3. Osnaživanje koncepta preuzimanja individualne odgovornosti pojedinca za sopstveni socijalni položaj, uz garantovanje minimalne socijalne sigurnosti nesposobnima za rad.

MRSP, MERR, SS

2011-2017.

 

 

1. Ukupan budžet, broj sprovedenih reformskih projekata (hraniteljstvo, transformacija institucija, standardi i organizacija rada CSR, integralni model socijalne zaštite) i obuhvaćenost ranjivih grupa

4. Razvijanje bolje prilagođenosti socijalnih programa i usluga specifičnim potrebama korisnika.

MRSP, SS, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

 

5. Pluralizam u oblasti organizovanja, prikupljanja sredstava i pružanja usluga, uvođenje privatnog i civilnog sektora u svrhu povećanja efikasnosti sistema i izbora pojedinaca.

MRSP, JLS, udruženja

2011-2016.

 

 

 

2.3.4. Povećanje socijalne sigurnosti korisnika sistema socijalnog osiguranja, socijalne i dečje zaštite

1. Obezbeđivanje odgovarajućih sredstava za finansiranje davanja i usluga u sistemu socijalnog osiguranja.

MF, MRSP, MZ, NSZ

2011-2012.

 

 

Struktura i nivo budžeta socijalne zaštite, udeo u BDP-u

2. Uvećanje iznosa minimalnih socijalnih naknada.

MRSP, JLS, udruženja

2011-2012.

 

 

Iznos minimalnih socijalnih naknada

3. Poboljšanje targetiranja prava.

MRSP, JLS, udruženja

2011-2012.

 

 

Procenat targetiranosti socijalnih transfera (po tipu) na prvi i drugi decil najsiromašnije populacije

4. Zakonsko uređenje minimalnih prava, standarda kvaliteta usluga i kontrole ostvarivanja prava koje je lokalna samouprava u obavezi da obezbedi svojim građanima.

MRSP, JLS, udruženja

2011-2012.

 

 

 

2.3.5. Podsticanje na društvenu uključenost

Aktivnosti i mere su definisane u poglavlju 2.4.

 

 

 

 

 

2.4. Siromaštvo i društvena uključenost

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

2.4.1. Unapređivanje ravnomernog pristupa svih građana koristima od društvenog i privrednog napretka i razvoja

1. Ostvarivanje stalnog ekonomskog rasta, baziranog na postkriznom proinvesticionom modelu rasta, od koga će najveću korist imati najsiromašniji slojevi stanovništva:
- Usklađivanjem mera poreske politike (smanjenje oporezivanja rada i povećanje poreza na dohodak);
- Sprovođenjem odgovorne politike minimalnih zarada i odgovarajuće politike na tržištu rada;
- Poboljšanjem usmerenosti programa pomoći siromašnima, pre svega dečjeg dodatka i materijalnog obezbeđenja porodice.

MERR, MRSP, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Prag rizika siromaštva ukupno, za jednočlano domaćinstvo, za domaćinstvo sa dva odrasla člana i dvoje dece
2. Stopa stalnog rizika siromaštva po starosnim grupama i polu
3. Relativni jaz rizika siromaštva
4. Stopa rizika siromaštva pre novčanih socijalnih davanja
5. Rast dohotka srednjeg sloja u odnosu na rast dohotka siromašnih
6. Procenat socijalnih davanja stanovništvu izloženom riziku siromaštva

2. Istraživanje i analiziranje postojećeg (i očekivanog) jaza u mogućnostima populacije da ostvari koristi od razvoja društva pod jednakim uslovima:
- Utvrđivanjem onih koji su na gubitku u procesima društvenih promena i onih koji su "generacijski" siromašni;
- Razvijanjem specifičnih preventivnih programa;
- Popularizacijom mera aktivizacije korisnika;
- Smanjivanjem nejednakosti i korišćenjem potencijala na svim nivoima;
- Kreiranjem podsticajnih mera i smanjivanjem pasivnih davanja;
- Otklanjanjem nedostataka u administrativnoj proceduri i smanjenjem troškova sprovođenja.

MRSP; MPN, NIO, udruženja

2011-2013.

 

 

 

3. Kreiranje podsticajnih politika za podizanje nivoa životnog standarda i poboljšanje kvaliteta života populacije koja je natprosečno izložena siromaštvu:
- Promovisanjem pozitivnih primera aktivizacije socijalne politike;
- Jačanjem odgovornosti pojedinca, snošenjem rizika i stvaranjem uslova za suzbijanje monopola i jačanjem konkurentnosti;
- Stimulisanjem na društvenu uključenost programima državne pomoći;
- Izgradnjom institucionalnih kapaciteta i podsticajnih mera na svim nivoima.

MERR, MRSP, JLS, udruženja

2011-2016.

 

 

 

4. Predupređivanje i smanjenje okolnosti koje izrazito nepovoljno utiču na nejednaku (re)distribuciju dohotka:
- Smanjivanjem regionalnih razlika;
- Usklađivanjem obrazovnih programa s potrebama na tržištu rada;
- Razbijanjem "začaranog kruga siromaštva" marginalizovanih grupa.

MERR, MRSP, MPN, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

 

2.4.2. Obezbeđivanje pretpostavki za stvaranje društva u koje su uključeni svi njegovi članovi

1. Utvrđivanje i jasno definisanje nacionalne politike društvene uključenosti, usklađene s međunarodnim propisima.

MRSP, MPN, KEI

2011-2012.

 

 

1. Usvojen Memorandum o socijalnom uključivanju
2. Donet i primenjen otvoreni metod koordinacije

2. Stvaranje regulatornih preduslova za uvođenje problematike društvene isključenosti i politike društvene uključenosti u odgovarajuća akta.

MRSP, MPN, MZ, JLS, udruženja

2011-2013.

 

 

Ažurirane postojeće politike, usklađene sa konceptom socijalne uključenosti

3. Donošenje regionalnih i opštinskih akcionih planova za društveno uključivanje i održivi razvoj.

MERR, JLS, SKGO, KOR, udruženja

2011-2015.

 

 

Broj donetih regionalnih i opštinskih planova

4. Obrazovanje specifičnih državnih, regionalnih i opštinskih tela za održivi razvoj i društveno uključivanje.

MRSP, MERR, JLS, KOR, SKGO

2011-2017.

 

 

Broj formiranih državnih, regionalnih i opštinskih tela

2.4.3. Uklanjanje prepreka za prilike koje vode ka jačanju kompetencija krajnje siromašnih i siromašnih

1. Obezbeđivanje i garantovanje minimalnog dohotka.

MRSP, JLS, udruženja

2011.

 

 

Iznos minimalnog dohotka i procenat zaposlenih kojima se ne isplaćuje minimalni dohodak

2. Podsticanje zapošljavanja:
- Lica sa invaliditetom;
- Pripadnika etničkih manjina;
- Izbeglica i interno raseljenih lica;
- Starijih koji nisu ispunili uslove za penzionisanje;
- Mladih koji su tek završili školovanje itd.

MERR, MRSP, MZ, MOS, JLS, NSZ

2011-2017.

Programom rada za 2011. godinu u cilju podsticanja mogućnosti zapošljavanja lica sa invaliditetom predviđene su sledeće mere:
1. Subvencija zarade za 2.350 osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva;
2. Subvencija za samozapošljavanje koje se odobravaju i isplaćuju u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara predviđena za 50 osoba sa invaliditetom;
3. Subvencija za otvaranje novih radnih mesta za nezaposlene osobe sa invaliditetom na evidenciji NSZ u iznosima od:
150.000 dinara po licu u prvoj i drugoj grupi opština,
250.000 dinara po licu u trećoj grupi opština,
400.000 dinara po licu u četvrtoj grupi opština i devastiranim opštinama.
Predviđen je obuhvat od 200 osoba sa invaliditetom.
4. Javni radovi:
17.600 dinara za lica sa I i II stepenom stručne spreme,
18.000 dinara za lica sa III i IV stepenom stručne spreme,
20.000 dinara za lica sa V i VI stepenom stručne spreme,
22.000 dinara za lica sa VII stepenom stručne spreme uz naknadu troškova dolaska na rad i odlaska sa rada do 1.500 dinara po licu za svaki mesec angažovanja, kao i za naknadu troškova sprovođenja javnog rada u visini od: 2.500 dinara za sprovođenje javnih radova u oblasti socijalnih, humanitarnih, kulturnih i drugih delatnosti i 4.500 dinara za sprovođenje javnih radova u oblasti održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode, kao i troškova organizovanja obuke u jednokratnom iznosu od 50.000 dinara po javnom radu. Predviđen je obuhvat od 500 osoba sa invaliditetom.

 

Broj novozaposlenih lica iz kategorije posebno ugroženih grupa

3. Pristup školskom i vanškolskom obrazovanju, doživotnom obrazovanju, programima obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije.

MPN, MOS, MRSP, NSZ, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

Broj i obuhvat programa obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije za najranjivije kategorije

2.4.4. Sprovođenje posebnih programa društvenog uključivanja i povećanje podrške onima koji su naročito izloženi riziku od siromaštva

1. Jasno razlikovanje mera usmerenih ka siromašnima koji zavise od tuđe pomoći i podrške:
- Bolja usmerenost državnih programa pomoći.

MRSP, SS, JLS, udruženja

2011-2013.

 

 

 

2. Razvoj specifičnih socijalnih programa usmerenih ka siromašnima koji nisu sposobni za rad.

MRSP, JLS, udruženja

2011-2012.

 

 

Broj i obuhvat specifičnih socijalnih programa usmerenih ka siromašnima koji nisu sposobni za rad

3. Ustanovljavanje državnih mehanizama za subvencionisanje zapošljavanja društveno marginalizovanih grupa, mladih i lica starijih od 50 godina.

MERR, MRSP, MOS, NSZ

2011-2013.

 

 

Broj i obuhvat programa subvencionisanog zapošljavanja usmerenih ka društveno marginalizovanim grupama, mladima i licima starijim od 50 godina

4. Koncipiranje aktivne politike zapošljavanja siromašnih i društveno isključenih:
- Promovisanje programa radnog angažovanja radno sposobnih korisnika socijalne zaštite.

MERR, MRSP, MOS, JLS, udruženja

2011-2013.

 

 

Broj i obuhvat programa javnih radova

Uključivanje siromašnih u programe obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije;
- Uključivanje programa "Obrazovanje za čitav život" (life-long learning), specifično usmerenih ka najranjivijim kategorijama.

MRSP, NSZ, MPN, MOS, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

Broj i obuhvat programa obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije za najranjivije kategorije

2.5. Politika jednakih mogućnosti

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

2.5.1. Završetak započetog usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom u oblasti ljudskih prava i stvaranje institucionalnih mehanizama za ostvarivanje garantovanih prava

1. Usaglašavanje sektorskih zakona i njihovo sprovođenje u saglasnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o sprečavanju torture i Evropskom socijalnom poveljom:
- Donošenje Zakona o potvrđivanju Revidirane evropske socijalne povelje;
- Donošenje novog zakona o izbeglicama;
- Donošenje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći;
- Donošenje zakona o zaštitniku prava deteta;
- Donošenje zakona o pravnom subjektivitetu;
- Donošenje zakona o zaštiti prava osoba s mentalnim poremećajima.

MP, MRSP

2011-2012.

 

 

1. Donet Zakon o potvrđivanju Revidirane evropske socijalne povelje
2. Donet novi zakon o izbeglicama
3. Donet zakon o besplatnoj pravnoj pomoći
4. Donet zakon o zaštitniku prava deteta
5. Donet zakon o pravnom subjektivitetu
6. Donet zakon o zaštiti prava osoba s mentalnim poremećajima

2. Rešavanje finansiranja rada nacionalnih saveta manjina, uz aktivno učešće pripadnika manjina.

MRSP

2011-2012.

 

 

Iznos sredstava u budžetu Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta manjina

3. Jačanje kapaciteta nosilaca aktivnosti i odgovornosti vezanih za Dekadu Roma.

MRSP, NSR

2011-2017.

 

 

 

2.5.2. Ujednačavanje socio-ekonomskog standarda života određenih nacionalnih manjina (pre svih Roma) sa standardom života većinskog srpskog naroda

1. Sprovođenje programa podrške unapređenju obrazovanja Roma, u skladu s Nacionalnom strategijom za davanje novih ovlašćenja Romima.

MLJMPDULS, MPN, JLS

2011-2012.

 

 

1. Obuhvat romske dece pripremnim predškolskim programom
2. Obuhvat romske dece upisom u prvi razred osnovne škole

2. Sprovođenje programa uključivanja Roma u tržište rada:
- Uključivanje Roma u programe javnih radova;
- Podrška poslodavcima koji zapošljavaju Rome;
- Sprovođenje programa razvoja preduzeća za Rome;
- Sprovođenje programa poboljšanja kvalifikacione strukture Roma.

MLJMPDUS, MPN, JLS, NSZ

2011-2017.

 

Programom rada za 2011. godinu u cilju podsticanja mogućnosti zapošljavanja Roma predviđene su sledeće mere:
1. Informativno-motivaciona obuka za nezaposlena lica romske nacionalnosti - planiran obuhvat od 1.000 lica;
2. Subvencija za samozapošljavanje nezaposlenih lica romske nacionalnosti koja se dodeljuje nezaposlenim licima u jednokratnom iznosu od 160.000 dinara;
3. Subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica romske nacionalnosti u iznosu od:
100.000 dinara po licu u prvoj i drugoj grupi opština,
200.000 po licu u trećoj grupi opština,
300.000 dinara po licu u četvrtoj grupi opština i devastiranim opštinama kada se zapošljava do deset lica,
400.000 dinara po licu u četvrtoj grupi opština i devastiranim opštinama kada se zapošljava više od deset lica,
4. Funkcionalno osnovno obrazovanje za nezaposlena lica romske nacionalnosti.

Broj i obuhvat sprovedenih programa i projekata za integraciju Roma u tržište rada (na centralnom i lokalnom nivou)

2.5.3. Srazmerno učešće pripadnika nacionalne manjine u pravosuđu, tužilaštvu, policiji, vojsci, lokalnoj upravi

1. Donošenje izmena propisa koji uređuju radne odnose i kojima se omogućava srazmeran procenat učešća manjina u strukturi zaposlenih.

MLJMPDULS

2011-2012.

 

 

 

2. Sprovođenje programa obuke za senzibilizaciju za primenu prava manjina u sektorima pravosuđa, tužilaštva policije i vojske i u lokalnim samoupravama.

MP,
MLJMPDULS,
MO, MUP, JLS

2011-2013.

 

 

Broj i obuhvat sprovedenih programa i projekata za primenu prava manjina u pravosuđu, tužilaštvu, policiji, vojsci i lokalnoj samoupravi

2.5.4. Smanjenje etničke distance

1. Sprovođenje programa uključivanja ljudskih i manjinskih prava u nastavne planove i programe osnovnog i srednjeg školstva.

MPN, MLJMPDULS

2011-2014.

 

 

 

2. Sprovođenje programa senzibilizacije javnosti za etničku toleranciju i multikulturalizam ("Kampanja tolerancije i multikulturalizma").

MLJMPDULS

2011-2015.

 

 

 

2.5.5. Poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom dok ne postanu ravnopravni građani koji uživaju sva prava i odgovornosti

1. Razvoj i primena mehanizama za uključivanje pitanja invalidnosti u glavne tokove društva, razvojne planove, programe i projekte osnaživanjem organizacija i predstavničkih grupa osoba sa invaliditetom i dosledno sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom Republike Srbije.

MRSP, MERR

2011-2013.

 

 

1. Osnovana radna grupa za sprovođenje i koordinaciju sprovođenja Strategije za unapređenje položaja OSI pri Savetu za osobe sa invaliditetom
2. Broj i kvalitet sprovedenih programa koji se odnose na osnaživanje organizacija osoba sa invaliditetom

2. Donošenje akcionog plana unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

MRSP

2012.

 

 

Donet akcioni plan za sprovođenje Strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

3. Obezbeđivanje stalnog prikupljanja podataka o osobama sa invaliditetom i mehanizama redovnog izveštavanja, kao dela sistema za praćenje (monitoring) aktivnosti na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

MRSP

2011-2014.

 

 

1. Utvrđena metodologija za neprekidno prikupljanje podataka o osobama sa invaliditetom i njihovim uslovima života
2. Izrađeni godišnji izveštaji o sprovođenju Strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

4. Podizanje nivoa javne svesti o osobama sa invaliditetom i nivoa znanja samih osoba sa invaliditetom o njihovim pravima sprovođenjem programa obrazovanja javnosti o pitanjima invalidnosti:
- Stalnim informisanjem javnosti o pravima, položaju i potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom;
- Sprovođenjem programa obrazovanja osoba sa invaliditetom o pravima koja imaju, o diskriminaciji i mehanizmima zaštite i o tome kako da jačaju svoje samozastupničke veštine;
- Sprovođenjem programa podrške organizacija osoba sa invaliditetom koje razvijaju i pružaju usluge namenjene osobama sa invaliditetom (dnevni boravci, klubovi, servis ličnih asistenata, telefon SOS) na lokalnom, okružnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou.

MRSP, MKIID, udruženja, Medijski javni servis

2011-2017.

 

 

1. Broj i obuhvat sprovedenih programa u cilju podizanja nivoa svesti zajednice o osobama sa invaliditetom i samih osoba sa invaliditetom o pravima, položaju i potrebama
2. Broj i obuhvat programa i projekata obrazovanja osoba sa invaliditetom (na republičkom i lokalnom nivou)
3. Broj i obuhvat programa i projekta koji se odnose na usluge osamostaljivanja osoba sa invaliditetom
4. Broj pomoćnika za osobe sa invaliditetom

5. Unapređenje sistema podrške i usluga usmerenih ka korisniku u skladu s njegovim potrebama, saglasno Strategiji unapređenja položaja osoba sa invaliditetom Republike Srbije.

MRSP, udruženja

2011- 2017.

 

 

 

6. Sprovođenje programa osnaživanja porodica osoba sa invaliditetom jačanjem sistema pružanja odgovarajuće podrške odgovarajućih servisa i službi koje pomažu uključivanju osoba sa invaliditetom u zajednicu.

MRSP, udruženja

2011-2014.

 

 

Broj i obuhvat sprovedenih programa osnaživanja porodica osoba sa invaliditetom (pristup državnoj pomoći da pokriju troškove invalidnosti, obuka, savetovanje, finansijska pomoć, ustanove za privremeni smeštaj, itd.)

7. Sprovođenje programa individualnih mera podrške osobama sa invaliditetom u obrazovanju (kako formalnom, tako i neformalnom).

MRSP, MPN

2011-2013.

 

 

Broj i obuhvat obuka za nastavno osoblje koje radi sa osobama sa invaliditetom na svim nivoima

8. Sprovođenje programa ostvarivanja jednakih mogućnosti za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

MRSP, MERR

2011-2013.

 

 

Broj novozaposlenih lica sa invaliditetom

9. Sprovođenje programa ostvarivanja pristupa izgrađenom okruženju osobama sa invaliditetom donošenjem odgovarajućih propisa u urbanističkom projektovanju, saobraćaju i komunikacijama i sprovođenjem nadzora nad njihovim sprovođenjem.

MRSP, MŽSRPP, MIE

2011-2013.

 

 

Utrošena finansijska sredstva za uklanjanje prepreka u svim javnim službama, javnim objektima, saobraćajnoj infrastrukturi i prevoznim sredstvima u javnom prevozu

2.6. Ravnopravnost polova

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

2.6.1. Jačanje institucionalnog okvira za mere koje će obezbediti uključivanje principa ravnopravnosti polova u sve aktivnosti državnih organa i institucija

1. Sprovođenje programa stvaranja sistemskih pretpostavki za ostvarivanje ravnopravnosti polova na svim nivoima vlasti:
- Donošenje planova za sprovođenje nacionalnog plana aktivnosti za poboljšanje položaja žena i unapređivanje ravnopravnosti polova 2007-2010. godine;
- Sprovođenje analize budžetiranja i poreskog sistema i usvajanje predloga za poboljšanja;
- Institucionalno jačanje na svim nivoima vlasti, a posebno na lokalnom nivou;
- Institucionalno uključivanje udruženja.

MRSP (URR), udruženja

2011.

 

 

1. Izvršena analiza načina budžetiranja i poreskog sistema sa aspekta ravnopravnosti polova
2. Izvršena analiza primene propisa za zaštitu ljudskih prava žena i ravnopravnost polova

2. Podizanje svesti u medijima, među zvaničnicima u organima vlasti o značaju Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena i njenog Opcionog protokola, kao i sprovođenje stalne obuke nadležnih za sprovođenje zakona i programa iz te oblasti, naročito zaposlenih u policiji, pravosuđu i zdravstvu.

MRSP (URR), MLJMPDULS, udruženja

2011-2012.

 

 

Broj održanih konsultativnih sastanaka ili obuka za predstavnike vlasti na svim nivoima za primenu Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena

2.6.2. Ravnopravno učešće žena i muškaraca u vlasti i u odlučivanju o javnoj politici

1. Sprovođenje programa povećanja zastupljenosti žena, uključujući i pripadnice nacionalnih manjina, na svim nivoima političkog odlučivanja za najmanje 30% do 2012. godine:
- Izmenama izbornog zakonodavstva na nacionalnom nivou, kojima se propisuje obavezno učešće žena u organima zakonodavne i izvršne vlasti;
- Doslednim sprovođenjem Zakona o lokalnim izborima;
- Donošenjem izmena Zakona o Vladi

MLJMPDULS, Republički sekretarijat za zakonodavstvo

2011-2012.

 

 

1. Procenat žena državnih sekretara u Vladi
2. Procenat žena u izvršnim organima vlasti na lokalnom nivou

2.6.3. Poboljšanje položaja žena na tržištu rada i na poslu i njihov ravnopravan položaj s muškarcima

1. Donošenje i sprovođenje nacionalnog plana aktivnosti za poboljšanje položaja žena i unapređivanje ravnopravnosti polova 2007-2010. godine.

MRSP (URR), MLJMPDULS

2011.

 

 

Usvojen plan aktivnosti za poboljšanje položaja žena i unapređivanje ravnopravnosti polova

2. Podizanje kapaciteta inspekcije rada i tržišne inspekcije i njihova senzibilizacija za probleme ravnopravnosti polova.

MRSP (URR)

2011-2012.

 

 

Broj sprovedenih obuka zaposlenih koji se bave inspekcijom i nadzorom rada na svim nivoima

3. Povećanje zastupljenosti žena u programima zapošljavanja, posebno u onima koji se odnose na obuku žena i finansijsku pomoć ženama da pokrenu sopstveni posao:
- Izmenom postojećih programa podrške MSPP sa aspekta veće uključenosti žena preduzetnika u njih;
- Promovisanjem ženskog zadrugarstva;
- Promovisanjem oblika socijalnog preduzetništva - zapošljavanjem kroz mala udruženja u sektoru usluga socijalne zaštite, brige o domaćinstvu i porodici i uslužnih delatnosti;
- Promocijom ženskog preduzetništva kroz "Mrežu ambasadora ženskog preduzetništva u Srbiji".

MRSP (URR), MERR, NSZ, udruženja

2011-2012.

 

 

1. Procenat žena uključenih u programe zapošljavanja (broj obuka i broj žena kojima je data finansijska pomoć da pokrenu sopstveni posao)
2. Broj centara za žensko preduzetništvo
3. Broj odobrenih kredita za podsticanje ženskog preduzetništva
4. Broj novoformiranih fondova za podsticanje preduzetništva i za podsticanje žena da započnu sopstveni posao (uključujući posebne programe namenjene ženama da započnu sopstveni posao u okviru postojećih fondova) i broj žena koje koriste te fondove

4. Programi obuke i prekvalifikacije nezaposlenih žena, uključujući i marginalizovane grupe žena, obezbeđivanje kredita za preduzetnice i socijalna davanja za žene koje rade kao neplaćeni pomažući članovi u domaćinstvu.

MRSP, NSZ, JLS, udruženja

2011-2012.

 

 

Broj i kvalitet obuka i programa prekvalifikacije nezaposlenih žena

2.6.4. Društveno uključivanje žena i muškaraca iz marginalizovanih društvenih grupa njihovim obrazovanjem, uključivanjem na tržište rada i u odlučivanje o javnoj politici

1. Iskorenjivanje nepismenosti među seoskim ženama i Romkinjama.

MPN, SRP

2011-2017.

 

 

1. Procenat nepismenih žena u seoskoj populaciji
2. Procenat nepismenih žena u romskoj populaciji

2. Potpuni obuhvat Romkinja osnovnim obrazovanjem i sprovođenje mera za njihovo uključivanje na više nivoe obrazovanja.

MPN, SRP

2011-2017.

 

 

1. Obuhvat romskih devojčica upisom u osnovnu školu
2. Obuhvat romskih devojčica upisom u srednju školu

3. Sprovođenje podsticajnih mera (stipendiranje, kampanje i sl.) za školovanje ženske dece i omladine iz ranjivih grupa.

MPN, SRP

2011-2017.

 

 

Broj i kvalitet dodatnih programa stipendiranja i pomoći za devojčice iz višestruko diskriminisanih grupa (besplatni udžbenici, dopunska nastava i pomoć, kursevi za obrazovanje odraslih žena, podsticajne mere prilikom upisa u srednje škole i na fakultete za devojke iz višestruko diskriminisanih grupa)

4. Pokretanje posebnih programa ekonomskog osnaživanja i zapošljavanja Romkinja, žena sa invaliditetom, žena izbeglica i žena interno raseljenih sa teritorije Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, žena sa sela, kao i samohranih majki nepovoljnog socijalnog položaja.

MRSP, SRP, MERR, NSZ

2011-2017.

 

 

Broj i kvalitet posebnih programa ekonomskog osnaživanja višestruko zlostavljanih žena

5. Osnaživanje žena iz marginalizovanih grupa za učešće u javnom i političkom životu.

MRSP (URR), SRP

2011-2017.

 

 

 

2.6.5. Prevencija i suzbijanje nasilja nad ženama i zaštita žena od nasilja

1. Sistemsko i redovno prikupljanje podataka o svim vidovima nasilja nad ženama.

MRSP (URR)

2011-2017.

 

 

 

2. Standardizovanje procedura i donošenje protokola o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama u ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama, policiji i pravosuđu.

MUP, MP, URR, MZ, SRP, MLJMPDULS

2011-2012.

 

 

Donet objedinjen protokol o postupanju u slučajevima nasilja prema ženama u ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovnim ustanovama, u policiji i pravosuđu

3. Stalna obuka kadra u pravosuđu, policiji, socijalnim, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovanim ustanovama i medijima.

MRSP (URR), PA, MKIID, MZ, udruženja

2011-2012.

 

 

Broj i obuhvat održanih obuka zaposlenih u pravosuđu, policiji, socijalnim, zdravstvenim, vaspitnim i obrazovanim ustanovama i medijima

4. Sprovođenje programa informisanja i senzibilizacije javnosti o uzrocima i posledicama nasilja nad ženama.

MRSP (URR), SRP, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Broj održanih javnih tribina i predavanja o problemima nasilja nad ženama u lokalnim sredinama
2. Broj obrazovnih programa za novinare i urednike medija o problemima nasilja nad ženama

5. Sprovođenje programa obrazovanja žena o nasilju i mehanizmima zaštite.

MRSP (URR), udruženja

2011-2017.

 

 

Broj i obuhvat obrazovnih programa u oblicima formalnog i neformalnog obrazovanja

6. Obezbeđenje dovoljnog broja sigurnih kuća dostupnih za sve žrtve nasilja u porodici i obezbeđenje sredstava za tekuće troškove sigurnih kuća na svim nivoima.

MRSP, JLS, udruženja

2011-2013.

 

 

Broj sigurnih kuća za žrtve nasilja

7. Stalno praćenje primene kriterijuma za prihvatanje žrtava nasilja u porodici koji se koriste u sigurnim kućama za žrtve nasilja.

MRSP, MLJMPDULS, JLS, udruženja

2011-2017.

 

 

 

2.6.6. Uklanjanje stereotipa i promocija ravnopravnosti polova u javnosti

1. Usvajanje i dosledna primena kodeksa ravnopravnosti polova u medijima.

SRP, NRA

2011-2013.

 

 

Usvojen kodeks ravnopravnosti polova u medijima

2. Sprovođenje programa praćenja medija i medijskih programa iz perspektive ravnopravnosti polova.

SRP, URR

2011-2017.

 

 

Donet program praćenja medija i medijskih programa iz perspektive ravnopravnosti polova

3. Sprovođenje programa obuke nastavnog osoblja za uključivanje perspektive ravnopravnosti polova u obrazovanje.

SRP, URR, MPN

2011-2013.

 

 

Broj i obuhvat sprovedenih obrazovnih programa za nastavnike na svim nivoima obrazovanja

4. Uključivanje ravnopravnosti polova u obrazovne programe.

SRP, URR, MPN

2011-2013.

 

 

Broj održanih konsultativnih sastanaka za uključivanje ravnopravnosti polova u obrazovne programe

5. Priprema i sprovođenje medijskih kampanja protiv nasilja, seksualne eksploatacije i trgovine ženama.

SRP, MKIID, URR, Medijski javni servis

2011-2017.

 

 

Broj i kvalitet medijskih kampanja

2.7. Javno zdravlje

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

2.7.1. Jačanje preventivne zdravstvene zaštite

1. Unapređenje javnog zdravlja i smanjenje nejednakosti u zdravlju:
- Praćenjem, ocenom i analizom zdravstvenih potreba i očekivanja zajednice;
- Promocijom, razvojem i podrškom javnoj zdravstvenoj politici;
- Razvojem i obrazovanjem ljudskih resursa u oblasti javnog zdravlja;
- Uspostavljanjem i razvojem partnerstva u rešavanju problema javnog zdravlja;
- Promocijom, razvojem, podrškom i pokretanjem akcija koje obezbeđuju sigurnu i zdravu životnu i radnu sredinu;
- Obezbeđenjem pravičnosti i jednakosti u korišćenju zdravstvene zaštite svih građana.

MZ

2011-2017.

 

 

 

2.7.2. Smanjenje smrtnosti, nesposobnosti i prevremene smrti od najdominantnijih hroničnih nezaraznih bolesti (bolesti krvotoka, malignih bolesti i dijabetesa)

1. Donošenje i sprovođenje nacionalnih programa prevencije i kontrole masovnih nezaraznih bolesti (bolesti krvotoka, malignih bolesti, dijabetesa) i povreda.

MZ

2011- 2014.

 

 

1. Donet i sproveden program prevencije masovnih nezaraznih bolesti
2. Doneti programi ranog otkrivanja (skrining)

2. Jačanje kapaciteta ustanova koje se bave javnim zdravljem za praćenje i analizu obolevanja, nesposobnosti i prevremene smrti izazvane hroničnom nezaraznom bolešću.

MZ

2011- 2014.

 

 

1. Izrađeni populacioni i hospitalni registri i utvrđene metode i skupovi podataka na nacionalnom nivou
2. Broj akreditovanih i referentnih laboratorija

2.7.3. Smanjenje smrtnosti, nesposobnosti i prevremene smrti uzrokovane povredama

1. Osmišljavanje i sprovođenje zdravstvenih kampanja usmerenih na bezbednost i zdravlje na radu.

MZ, MRSP

2011-2012.

 

 

Broj zdravstvenih kampanja usmerenih na unapređenje stilova života i bezbednost i zdravlje na radu

2. Donošenje i sprovođenje programa zaštite zdravlja na radnim mestima s povećanim rizikom.

MZ, MRSP

2011-2014.

 

 

Donet i sproveden program zaštite zdravlja na radnim mestima s povećanim rizikom

3. Sprovođenje obrazovnih i informativnih programa za zaposlene i poslodavce, inspektore rada i druge stručnjake i informisanje javnosti.

MRSP

2011-2014.

 

 

Broj i obuhvat obrazovnih i informativnih programa za zaposlene i poslodavce, inspektore rada i ostali stručni kadar

2.7.4. Smanjenje negativnih efekata zaraznih bolesti, posebno side i tuberkuloze na zdravlje ljudi

1. Unapređenje uspešnosti sistema za rano otkrivanje i kontrolu epidemija.

MZ, IZJZ

2011-2014.

 

 

Uspostavljen sistem za brzo reagovanje u vanrednim situacijama

2. Borba protiv HIV-a i kompletiranje epidemiološke slike.

MZ, udruženja

2011-2017.

 

 

 

3. Prevencija i lečenje obolelih od tuberkuloze, primena opservirane terapije, lečenje obolelih od multirezistentne tuberkuloze, obrazovanje i informisanje javnosti.

MZ, IZJZ, JLS, udruženja

2011-2013.

 

 

Donet i sproveden program prevencije i lečenja tuberkuloze

2.7.5. Smanjenje opterećenja stanovništva bolestima usled depresije i drugih poremećaja mentalnog zdravlja

1. Donošenje i sprovođenje strategije u oblasti mentalnog zdravlja.

MZ, JLS, SMZ, udruženja

2011.

 

 

Doneta strategija u oblasti mentalnog zdravlja

2. Prevencija mentalnih poremećaja (depresija) i unapređenje mentalnog zdravlja.

MZ, SMZ, udruženja

2011-2017.

 

 

Donet i sproveden program za zaštitu mentalnog zdravlja

3. Unapređenje službi, ljudski resursi i obrazovanje (prevencija, razvoj službi za mentalno zdravlje na lokalnom nivou, skraćivanje hospitalizacije, razvoj dnevnih bolnica i dispanzersko lečenje).

MZ, MPN, IZJZ

2011-2017.

 

 

 

4. Donošenje programa zaštite boračke populacije u okviru projekta za poboljšanje zdravstvenog stanja veterana obolelih od PTSP.

MRSP, MZ

2011-2017.

 

 

 

2.7.6. Smanjenje nejednakosti u zdravlju između populacionih grupa poboljšanjem zdravlja osetljivih populacionih grupa

1. Procena uticaja zdravstvene politike i politike u drugim sektorima na nejednakosti u zdravstvenom stanju stanovništva.

MZ, MRSP, JLS, ZS

2011.

 

 

Usvojen izveštaj o efektima zdravstvene politike i politike drugih javnih sektora po zdravlje populacije sa naglaskom na nejednakosti

2. Donošenje i sprovođenje programa unapređenja zdravlja osetljivih populacionih grupa:
- Unapređenjem dostupnosti zdravstvenih usluga ženama i smanjenje regionalnih razlika;
- Poboljšanjem dostupnosti usluga u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem;
- Obrazovanjem mladih o reproduktivnom zdravlju.

MZ, MRSP, MPN i škole, udruženja

2011-2017.

 

 

1. Donet program unapređenja zdravlja žena
2. Doneti sproveden program unapređenja reproduktivnog zdravlja mladih

3. Smanjenje negativnih uticaja životne sredine na zdravlje dece:
- Smanjenjem štetnog uticaja aerozagađenja na zdravlje dece;
- Smanjenjem broja povreda u saobraćaju.

MZ, MŽSRPP, MPN, SEPA, udruženja

2011-2017.

 

 

 

4. Donošenje i sprovođenje zdravstveno-vaspitnih programa za određene populacione grupe.

MZ, MPN, MOS, udruženja

2011-2017.

 

 

Broj zdravstveno-vaspitnih programa za mlade od 15 do 30 godina

2.8. Stanovanje i stambena politika

Ciljevi

Aktivnosti/mere

Nadležna institucija i partneri u sprovođenju

Rok za primenu

Ukupni troškovi

Izvori finansiranja

Indikatori

2.8.1. Obezbeđenje odgovarajućeg stana licima /domaćinstvima bez stana uz podizanje akcionog potencijala svih aktera u tome

1. Izrada i donošenje strategije socijalnog stanovanja.

MŽSRPP

2011.

 

 

Doneta strategija socijalnog stanovanja

2. Donošenje novog zakonodavnog okvira stambene politike (izmene Zakona o stanovanju i Zakona o održavanju stambenih zgrada).

MŽSRPP

2011-2012.

 

 

1. Donete izmene i dopune Zakona o stanovanju
2. Donete izmene i dopune Zakona o održavanju stambenih zgrada

3. Donošenje propisa:
- o prostornim i tehničkim standardima gradnje stanova u skladu sa ekološkim parametrima i energetskom efikasnošću;
- o merilima za korišćenje sredstava za socijalno stanovanje;
- o uslovima i merilima za rešavanje stambenih potreba lica bez stana, odnosno lica bez stana odgovarajućeg standarda;
- o uslovima, standardima i normativima za planiranje i projektovanje, građenje, korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje;
- o uslovima za izdavanje i oduzimanje licence za rad, kao i sadržinu posebnog registra neprofitnih stambenih organizacija;
- o proceduri izrade i primene planova za konsolidaciju / preuređivanje neformalnih naselja;
- o održavanju stambenih zgrada u odnosu na standarde kvaliteta stanovanja i življenja.

MŽSRPP, RAS

2011.

 

 

1. Donet propis o prostornim i tehničkim standardima gradnje stanova u skladu sa ekološkim parametrima i energetskom efikasnošću
2. Donet propis o merilima i kriterijumima za korišćenje sredstava za socijalno stanovanje
3. Donet propis o uslovima i merilima za rešavanje stambenih potreba lica bez stana, odnosno lica bez stana odgovarajućeg standarda
4. Donet propis o uslovima, standardima i normativima za planiranje i projektovanje, građenje, korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje
5. Donet propis o uslovima za izdavanje i oduzimanje licence za rad, kao i sadržinu posebnog registra neprofitnih stambenih organizacija
6. Donet propis o proceduri izrade i primene planova za konsolidaciju / preuređivanje neformalnih naselja
7. Donet propis o održavanju stambenih zgrada u skladu sa standardima kvaliteta stanovanja i življenja

4. Usaglašavanje zakonskih akata i sistemskih mera koje su neophodne za odgovarajuću primenu Zakona o socijalnom stanovanju (u oblasti finansiranja, imovine, planiranja, izgradnje, građevinskog zemljišta i eksproprijacije).

MŽSRPP, MF, RAS

2011-2012.

 

 

Broj donetih usaglašenih zakonskih i podzakonskih akata

5. Osnivanje opštinskih stambenih agencija ili drugih udruženja na regionalnom i lokalnom nivou zaduženih za sprovođenje stambene politike u domenu socijalnog stanovanja i za sprovođenje nacionalne strategije socijalnog stanovanja.

JLS uz koordinaciju MŽSRPP i RAS

2011-2012.

 

 

Broj opštinskih stambenih agencija

6. Izrada i donošenje lokalnih strategija stanovanja.

JLS uz koordinaciju MŽSRPP i RAS

2011-2012.

 

 

Broj donetih opštinskih stambenih strategija

7. Uspostavljanje sistema stambenih subvencija:
- Objektnih subvencija (direktna davanja, poreske olakšice i sl.) usmerenih na podsticanje gradnje stanova u neprofitnom sektoru, legalizaciju stambenog fonda, konsolidaciju neformalnih naselja, održavanje stanova i stambenih zgrada, a čiji su primaoci investitori, odnosno izvođači radova, ako deluju neprofitno u delu svojih aktivnosti za koje dobijaju objektne subvencije;
- Subjektnih subvencija (stambenog dodatka) u okviru postojećeg sistema socijalne zaštite, usmerenih na povećanje sposobnosti domaćinstava da plate troškove stanovanja, legalizacije stana, priključivanja na javnu komunalnu infrastrukturu uz predhodnu izradu propisa o ukrštenoj proveri imovine i prihoda domaćinstava koja primaju subvencije.

MŽSRPP, MRSP, LS, RAS

2011-2017.

 

 

1. Uspostavljene objektne stambene subvencije
2. Uspostavljene subjektne stambene subvencije

8. Sprovođenje programa dostupnog stanovanja u javnom (neprofitnom) sektoru:
- Izrada planske i urbanističke dokumentacije i izgradnja 20.000 stanova u javnom (neprofitnom) sektoru uz subvencionisane uslove izgradnje u centrima administrativnih okruga;
- Izrada planske i urbanističke dokumentacije i izgradnja 3.000 stanova namenjenih stanovanju u zaštićenim uslovima.

MŽSRPP, MERR, RAS, lokalne stambene agencije

2011-2015.

 

 

1. Broj novoizgrađenih stanova u javnom (neprofitnom) sektoru uz subvencionisane uslove izgradnje
2. Broj novoizgrađenih stanova namenjenih stanovanju u zaštićenim uslovima

2.8.2. Sprečavanje propadanja određenih naselja, odnosno uklanjanje nehigijenskih i divljih naselja (slamova) uz najveće izbegavanje relokacije stanovništva

1. Sprovođenje programa evidentiranja beskućnika i područja podstandardnog stanovanja.

MŽSRPP, RAS

2011.

 

 

Izrađena funkcionalna baza podataka o nehigijenskim naseljima

2. Izrada i donošenje programa sanacije nehigijenskih naselja:
- Izrada planske dokumentacije i rešavanje problema vlasništva nad zemljištem, izdavanje dozvola gradnje, pribavljanje subvencija;
- Renoviranje zgrada i komunalne infrastrukture;
- Razvijanje socijalne infrastrukture i uključivanje naselja u širu zajednicu.

lokalne stambene agencije

2011-2012.

 

 

Broj i kvalitet lokalnih programa sanacije nehigijenskih naselja

2.8.3. Povećanje sigurnosti stanovanja - zaustavljanje ilegalne gradnje, sprovođenje legalizacije uz najveće izbegavanje nepotrebnog rušenja i regulisanje tržišta iznajmljivanja stanova

1. Razvoj i sprovođenje povoljnih kredita za završavanje/adaptaciju nedovršenih/nenastanjenih stanova u gradovima (uz obavezu da se stanovi nađu na tržištu pod kontrolisanim uslovima zakupa ili prodaje).

MŽSRPP, MF

2011-2015.

 

 

1. Broj novorazvijenih kreditnih programa za adaptaciju nenastanjenih stanova
2. Broj adaptiranih nenastanjenih stanova

2. Sprovođenje programa sanacije neformalnih naselja - priprema operativnih (jedinstvenih) projekata konsolidacije neformalnih naselja, uključujući komunalno opremanje društvenom infrastrukturom i obezbeđivanje društveno-ekonomskog razvoja, kao i izrada urbanističkih planova.

RAS, lokalne stambene agencije

2011-2012.

 

 

Broj legalizovanih stanova

2.8.4. Zaustavljanje propadanja stambenog fonda i približavanje prosečnih uslova stanovanja standardima EU

1. Razvoj i sprovođenje povoljnih kredita za renoviranje i radove na kapitalnom investicionom održavanju iz budžetskih izvora, sanacija najugroženijih zgrada i završavanje nedovršenih stanova u gradovima (uz obavezu da se stanovi nađu na tržištu pod kontrolisanim uslovima zakupa ili prodaje).

MŽSRPP

2011-2013.

 

 

Broj i kvalitet novorazvijenih kreditnih programa za kapitalno investiciono održavanje stambenog prostora

2. Sprovođenje programa obuke za vlasnike stanova u organizovanju upravljanja stambenim zgradama.

RAS

2011-2017.

 

 

Broj i kvalitet programa obuke vlasnika stanova u organizovanju upravljanja stambenim zgradama

2.8.5. Otklanjanje velikih razlika u kvalitetu stanovanja u naseljima uz očuvanje regionalnih specifičnosti

1. Sprovođenje programa jačanja institucionalnih kapaciteta u postojećim telima (gradska ili opštinska uprava i administracija, opštinska stambena agencija ili javno preduzeće za održavanje stambenih zgrada) za obučavanje u organizovanju udruženja stanara, upravljanju i načinu konkurisanja za pristup podsticajnim finansijskim sredstvima.

RAS, lokalne stambene agencije

2011-2017.

 

 

1. Broj i kvalitet programa obuke zaposlenih u lokalnim stambenim agencijama
2. Broj i kvalitet programa obuke skupština stanara u organizovanju upravljanja stambenim zgradama

2. Sprovođenje programa podrške stanovanju na selu.

RAS, lokalne stambene agencije

2011-2017.

 

 

1. Dužina izgrađene vodovodne mreže na seoskom području
2. Dužina izgrađene kanalizacione mreže na seoskom području
3. Dužina izgrađenih ulica sa savremenim kolovoznim zastorom na seoskom području

Sledeći