E 938 ARGON | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Argon |
EINECS | 231-147-0 |
Hemijska formula | Ar |
Molekulska masa | 40 |
Određivanje | Najmanje 99,0% |
Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, bez mirisa |
Identifikacija |
|
Čistoća |
|
Voda | Najviše 0,05% |
Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
E 939 HELIJUM | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Helijum |
EINECS | 231-168-5 |
Hemijska formula | He |
Molekulska masa | 4 |
Određivanje | Najmanje 99,0% |
Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, bez mirisa |
Identifikacija |
|
Čistoća |
|
Voda | Najviše 0,05% |
Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
E 941 AZOT | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Azot |
EINECS | 231-783-9 |
Hemijska formula | N2 |
Molekulska masa | 28 |
Određivanje | Najmanje 99,0% |
Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, bez mirisa |
Identifikacija |
|
Čistoća |
|
Voda | Najviše 0,05% |
Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
Azot-dioksid i azot-oksid | Najviše 10 ml/l |
Kiseonik | Najviše 1 % |
E 942 AZOT(I)-OKSID | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Azot-oksid |
EINECS | 233-032-0 |
Hemijska formula | N2 O |
Molekulska masa | 44 |
Određivanje | Najmanje 99,0% |
Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, slatkastog mirisa |
Identifikacija |
|
Čistoća |
|
Voda | Najviše 0,05% |
Ugljen-monoksid | Najviše 30 ml/l |
Azot-dioksid i azot-oksid | Najviše 10 ml/l |
E 943a BUTAN | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | n-butan |
Hemijska formula | C4H10 |
Molekulska masa | 58,12 |
Određivanje | Najmanje 97,0% |
Osobine | Bezbojan, zapaljiv gas, karakterističnog mirisa |
Identifikacija |
|
IR spektar | Karakterističan za jedinjenje |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 10 mg/kg |
Sumporna jedinjenja | Ne oseća se miris sumpornih jedinjenja kada se struja gasa skrene prema nosu |
Ostatak sa visokom tačkom ključanja | Najviše 5 mg/kg |
Kiselost ostatka | Ostatak sa visokom tačkom ključanja (prethodno ispitivanje) mućka se sa 10 ml vode oko 30 s, dodaju se 2 kapi metil-oranža TP i epruveta se snažno promućka. Ne nastaje ružičasta ili crvena boja u vodenom sloju. |
E 943b IZOBUTAN | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | izo-butan |
Hemijska formula | C4H10 |
Molekulska masa | 58,12 |
Određivanje | Najmanje 95,0% |
Osobine | Bezbojan, zapaljiv gas, bez mirisa |
Identifikacija |
|
IR spektar | Karakterističan za jedinjenje |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 10 mg/kg |
Sumporna jedinjenja | Ne oseća se miris sumpornih jedinjenja kada se struja gasa skrene prema nosu |
Ostatak sa visokom tačkom ključanja | Najviše 5 mg/kg |
Kiselost ostatka | Ostatak sa visokom tačkom ključanja (prethodno ispitivanje) mućka se sa 10 ml vode oko 30s, dodaju se 2 kapi metil-oranža TP i epruveta se snažno promućka. Ne nastaje ružičasta ili crvena boja u vodenom sloju. |
E 944 PROPAN | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Propan |
Hemijska formula | C3H8 |
Molekulska masa | 44,10 |
Određivanje | Najmanje 98,0% |
Osobine | Bezbojan, zapaljiv gas, bez mirisa |
Identifikacija |
|
IR spektar | Karakterističan za jedinjenje |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 10 mg/kg |
Sumporna jedinjenja | Ne oseća se miris sumpornih jedinjenja kada se struja gasa skrene prema nosu |
Ostatak sa visokom tačkom ključanja | Najviše 5 mg/kg |
Kiselost ostatka | Ostatak sa visokom tačkom ključanja (prethodno ispitivanje) mućka se sa 10 ml vode oko 30s, dodaju se 2 kapi metil-oranža TP i epruveta se snažno promućka. Ne nastaje ružičasta ili crvena boja u vodenom sloju. |
E 948 KISEONIK | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Kiseonik |
EINECS | 231-956-9 |
Hemijska formula | O2 |
Molekulska masa | 32 |
Određivanje | Najmanje 99,0% |
Osobine | Bezbojan, nezapaljiv gas, bez mirisa |
Identifikacija |
|
Čistoća |
|
Voda | Najviše 0,05% |
Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
E 949 VODONIK | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Vodonik |
Hemijska formula | H2 |
Molekulska masa | 2 |
Određivanje | Najmanje 99,0% |
Osobine | Bezbojan gas, zapaljiv i eksplozivan u smeši sa vazduhom i kiseonikom, bez mirisa |
Identifikacija |
|
Čistoća |
|
Voda | Najviše 0,05% |
Metan i drugi ugljovodonici | Najviše 100 ml/l (kao metan) |
E 950 ACESULFAM K | |
Sinonimi | Acesulfam-kalijum, acesulfam, kalijumova so 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oksatiazin-4-on-2,2-dioksida |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Kalijumova so 6-metil-1,2,3-oksatiazin-4(3N)-on-2,2-dioksida |
EINECS | 259-715-3 |
Hemijska formula | C4H4O4NSK |
Molekulska masa | 201,24 |
Određivanje | Najmanje 99,0 % u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo, kristalan prašak veoma slatkog ukusa, bez mirisa, oko 200 puta slađi od saharoze |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
B. Spektrofotometrija | Maksimum na 227 ± 2 nm za 10 mg/1000 ml vodeni rastvor |
V. Pozitivno ispitivanje za kalijum | (ispituje se ostatak dobijen žarenjem 2 g uzorka) |
G. Precipitacioni test | Doda se nekoliko kapi 10% rastvora natrijum-kobaltnitrita u rastvor 0,2 g uzorka u 2 ml sirćetne kiseline i 2 ml vode. Formira se žut talog. |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 2 h) |
Organske nečistoće | Manje od 20 mg/kg UV aktivnih komponenti |
Fluorid | Najviše 3 mg/kg |
Olovo | Najviše 1 mg/kg |
951 ASPARTAM | |
Sinonimi | Aspartilfenilalaninmetilestar |
Definicija |
|
Hemijsko ime | N-L- a -aspartil-L-fenilalanin-1-metilestar |
EINECS | 245-261-3 |
Hemijska formula | C14H18O5N2 |
Molekulska masa | 294,31 |
Određivanje | 98,0% - 102,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo, kristalan prašak veoma slatkog ukusa, oko 200 puta slađi od saharoze, gotovo bez mirisa |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Slabo rastvorljiv u vodi i u etanolu |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 4,5% (105oC, 4 h) |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,2% u odnosu na osušenu supstancu |
pH | 4,5 - 6,0 (1/125 rastvor) |
Transmisija | Najmanje 0,95 (ekvivalento apsorbanciji od najviše 0,022) za 1% rastvor u 2 M HCl, na 430 nm |
Specifična rotacija (D, 20oC) | Od + 14,5o do + 16,5o određena u 4 g/100 ml rastvoru 15 M mravlje kiseline 30 min posle pripremanja rastvora |
5-benzil-3,6-diokso-2-piperazinsirćetna kiselina | Najviše 1,5% u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
E 952 CIKLAMSKA KISELINA I NJENE Na I Ca SOLI | |
(I) CIKLAMSKA KISELINA | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Cikloheksilsulfaminska kiselina |
EINECS | 202-898-1 |
Hemijska formula | C6H13O3NS |
Molekulska masa | 179,24 |
Određivanje | 98,0% - 102,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo, kristalan prašak, oko 40 puta slađa od saharoze |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Rastvorljiva u vodi i u etanolu |
B. Ispitivanje taloženja | Zakiseli se 2% rastvor hlorovodoničnom kiselinom, doda 1 ml oko 1M rastvora barijum-hlorida u vodi i filtrira ako se pojavi zamućenje ili talog. U bistar rastvor doda se 1 ml 10% rastvora natrijum-nitrita. Formira se beo talog. |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 1 h) |
Cikloheksilamin | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Dicikloheksilamin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Anilin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
(II) NATRIJUM-CIKLAMAT | |
Sinonimi | Ciklamat, natrijumova so ciklamske kiseline |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Natrijum-cikloheksilsulfamat |
EINECS | 205-348-9 |
Hemijska formula | C6H12O3NSNa nH2O, n = 0 ili 2 |
Molekulska masa | 201,22 (anhidrovan) |
| 237,22 (dihidrat) |
Određivanje | 98,0% - 102,0% u odnosu na osušenu supstancu, dihidrat: najmanje 84,0% u odnosu na osušenu supstancu |
Osobine | Beli, kristali ili kristalan prašak, bez mirisa, oko 30 puta slađi od saharoze |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u etanolu |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 1 h), dihidrat: najviše 15,2% (105oC, 2 h) |
Cikloheksilamin | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Dicikloheksilamin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Anilin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
(III) KALCIJUM-CIKLAMAT | |
Sinonimi | Ciklamat, kalcijumova so ciklamske kiseline |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Kalcijum-cikloheksilsulfamat |
EINECS | 205-349-4 |
Hemijska formula | C12H24O6N2S2Ca 2H2O |
Molekulska masa | 432,57 |
Određivanje | 98,0% - 102,0% u odnosu na osušenu supstancu |
Osobine | Bezbojni kristali ili beo kristalan prašak, oko 30 puta slađi od saharoze |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 1 h), dihidrat: najviše 8,5% (105oC, 4 h) |
Cikloheksilamin | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Dicikloheksilamin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Anilin | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
E 953 IZOMALT | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Mešavina hidrogenizovanih mono- i disaharida čije su glavne komponente disaharidi: |
| 6-O-a -D-glukopiranozil-D-sorbitol (1,6-GPS) i |
| 1-O-a -D-glukopiranozil-D-manitol dihidrat (1,1-GPM) |
Hemijska formula | 1,6-GPS: C12H24O11 |
| 1,1-GPM: C12H24O11 2H2O |
Molekulska masa | 1,6-GPS: 344,32 |
| 1,1-GPM: 380,32 |
Određivanje | Najmanje 98,0% hidrogenizovanih mono- i disaharida i najmanje 86,0% mešavine 1,6-GPS i 1,1-GPM određeno u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Bela, slabo higroskopna kristalna masa, bez mirisa |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, vrlo slabo rastvorljiva u etanolu |
B. Tankoslojna hromatografija | Ispituje se na sloju silika gela za hromatografiju (debljine oko 0,2 mm). Glavne mrlje na hromatogramu potiču od 1,6-GPS i 1,1-GPM. |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 7% (Karl Fischer-ova metoda) |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,05% u odnosu na osušenu supstancu |
D-manitol | Najviše 3% |
D-sorbitol | Najviše 6% |
Redukujući šećeri | Najviše 0,3% izraženo kao glukoza u odnosu na osušenu supstancu |
Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
E 954 SAHARIN I NJEGOVE Na, K I Ca SOLI | |
(I) SAHARIN | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | 1,2-benzizotiazol-3(2H)-on-1,1-dioksid |
| 3-okso-2,3-dihidrobenzo(d)izotiazol-1,1-dioksid |
EINECS | 201-321-0 |
Hemijska formula | C7H5O3NS |
Molekulska masa | 183,18 |
Određivanje | 99,0% - 101,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beli kristali ili beo kristalan prašak, bez mirisa, ili slabog aromatičnog mirisa, slatkog ukusa i u veoma razblaženim rastvorima, oko 300 - 500 puta slađi od saharoze |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Teško rastvorljiv u vodi, rastvorljiv u alkalnim rastvorima, slabo rastvorljiv u etanolu |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 1% (105oC, 2 h) |
Temperatura topljenja | 226oC - 230oC |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,2% u odnosu na osušenu supstancu |
Benzojeva i salicilna kiselina | U 10 ml 1/20 rastvora zakiseljenog sa 5 kapi sirćetne kiseline dodaju se 3 kapi 1 M rastvora gvožđe(III)-hlorida u vodi. Ne nastaje talog niti ljubičasta boja. |
o-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
r-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
r- sulfonamid benzojeve kiseline | Najviše 25 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Supstance koje lako karbonizuju | Odsutne |
Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
(II) NATRIJUM-SAHARIN | |
Sinonimi | Natrijumova so saharina |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Natrijum-o-benzosulfimid |
| Natrijumova so 1,2-benzizotiazolin-3-on-1,1-dioksida dihidrat |
EINECS | 204-886-1 |
Hemijska formula | C7H4O3NSNa 2H2O |
Molekulska masa | 241,19 |
Određivanje | 99,0% - 101,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beli kristali ili beo kristalan eflorescentan prašak, bez mirisa, ili slabog mirisa, slatkog ukusa i u veoma razblaženim rastvorima, oko 300 - 500 puta slađi od saharoze |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
Čistoća |
|
Sulfatni ostatak | Najviše 0,2% u odnosu na osušenu supstancu |
Benzojeva i salicilna kiselina | U 10 ml 1/20 rastvora zakiseljenog sa 5 kapi sirćetne kiseline dodaju se 3 kapi 1 M rastvora gvožđe(III)-hlorida u vodi. Ne nastaje talog niti ljubičasta boja. |
o-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
r-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
r-sulfonamid benzojeve kiseline | Najviše 25 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Supstance koje lako karbonizuju | Odsutne |
Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
(III) KALCIJUM-SAHARIN | |
Sinonimi | Kalcijumova so saharina |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Kalcijum-o-benzosulfimid |
| Kalcijumova so 1,2-benzizotiazolin-3-on-1,1-dioksida hidrat (2:7) |
EINECS | 229-349-0 |
Hemijska formula | C14H8O6N2S2Ca 3 1/2 H2O |
Molekulska masa | 467,48 |
Određivanje | Najmanje 95,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beli kristali ili beo kristalan prašak, bez mirisa, ili slabog mirisa, slatkog ukusa i u veoma razblaženim rastvorima, oko 300 - 500 puta slađi od saharoze |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 13,5 % (120oC, 4 h) |
Benzojeva i salicilna kiselina | U 10 ml 1/20 rastvora zakiseljenog sa 5 kapi sirćetne kiseline dodaju se 3 kapi 1 M rastvora gvožđe(III)-hlorida u vodi. Ne nastaje talog niti ljubičasta boja. |
o-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
r-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
r-sulfonamid benzojeve kiseline | Najviše 25 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Supstance koje lako karbonizuju | Odsutne |
Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
(III) KALIJUM-SAHARIN | |
Sinonimi | Kalijumova so saharina |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Kalijum-o-benzosulfimid |
| Kalijumova so 1,2-benzizotiazolin-3-on-1,1-dioksida monohidrat |
Hemijska formula | C7H4O3NSKH2O |
Molekulska masa | 239,77 |
Određivanje | Najmanje 99,0% - 101,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beli kristali ili beo kristalan prašak, bez mirisa, ili slabog mirisa, slatkog ukusa i u veoma razblaženim rastvorima, oko 300 - 500 puta slađi od saharoze |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 8% (120oC, 4 h) |
Benzojeva i salicilna kiselina | U 10 ml 1/20 rastvora zakiseljenog sa 5 kapi sirćetne kiseline dodaju se 3 kapi 1 M rastvora gvožđe(III)-hlorida u vodi. Ne nastaje talog niti ljubičasta boja. |
o-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
r-toluensulfonamid | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
r -sulfonamid benzojeve kiseline | Najviše 25 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Supstance koje lako karbonizuju | Odsutne |
Selen | Najviše 30 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
E 957 TAUMATIN | |
Definicija | Dobija se vodenom ekstrakcijom (pH 2,5 - 4) arilusa prirodnih vrsta Thaumatococcus daniellii (Benth) i sastoji se uglavnom iz proteina taumatina I i taumatina II zajedno sa malim količinama biljnih sastojaka iz polaznog materijala. |
EINECS | 258-822-2 |
Hemijska formula | Polipeptid od 207 aminokiselina |
Molekulska masa | Taumatin I : 22209 |
| Taumatin II: 22293 |
Određivanje | Najmanje 16,0% azota u odnosu na osušenu supstancu, ekvivalentno najmanje 94,0% proteina (N x 5,8) |
Osobine | Prašak krem-boje, veoma slatkog ukusa, oko 2 000 - 3 000 puta slađi od saharoze, bez mirisa |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Vrlo lako rastvorljiv u vodi, nerastvorljiv u acetonu |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 9% (105oC, do konstantne mase) |
Sulfatni ostatak | Najviše 2 % u odnosu na osušenu supstancu |
Ugljeni hidrati | Najviše 3 % u odnosu na osušenu supstancu |
Aluminijum | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
U kupni aerobni mikroorganizmi | Najviše 1 000 CFU/g |
E. coli | Odsutna u 1g |
E 959 NEOHESPERIDIN DIHIDROHALKON | |
Sinonimi | Neohesperidin DC |
| NHDC |
| Hesperetindihidrohalkon-4'-b -neohesperidozid |
Definicija |
|
Hemijsko ime | 2-O-a -L-ramnopiranozil-4'-b -D-glukopiranozil- hesperetin dihidrohalkon; dobijen katalitičkom hidrogenacijom neohesperidina |
EINECS | 243-978-6 |
Hemijska formula | C28H36O15 |
Molekulska masa | 612,6 |
Određivanje | Najmanje 96,0% u odnosu na osušenu supstancu |
Osobine | Beličast kristalan prašak, karakterističnog veoma slatkog ukusa, oko 1 000 - 1 800 puta slađi od saharoze, bez mirisa |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Lako rastvorljiv u vrućoj vodi, vrlo teško rastvorljiv u hladnoj vodi, gotovo nerastvorljiv u etru |
B. Spektrofotometija | Maksimum na 282 - 283 nm u rastvoru 2 mg/100 ml metanola |
V. Neu-ov test | Rastvori se 10 mg u 1 ml metanola, doda 1 ml 1% metanolnog rastvora 2-aminoetildifenil-borata. |
| Nastaje jarka žuta boja. |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 11% (105oC, 3 h) |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,2% u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Teški metali (Pb) | Najviše 10 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
E 965 (i) MALTITOL | |
Sinonimi | D-maltitol, hidrogenizovana maltoza |
Definicija |
|
Hemijsko ime | a -D-glukopiranozil-1,4- D-glucitol |
EINECS | 209-567-0 |
Hemijska formula | C12H24O11 |
Molekulska masa | 344,31 |
Određivanje | Najmanje 98,0% D-maltitola u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo, kristalan prašak slatkog ukusa |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Rastvorljiv u vodi, vrlo slabo rastvorljiv u etanolu |
B. Temperatura topljenja | 148oC - 151oC |
V. Specifična rotacija | od + 105,5 do + 108,5 (5% m/v rastvor) |
Čistoća |
|
Sadržaj vode | Najviše 1 % (Karl Fischer-ova metoda) |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% u odnosu na osušenu supstancu |
Redukujući šećeri | Najviše 0,1% izraženo kao glukoza u odnosu na osušenu supstancu |
Hloridi | Najviše 50 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Sulfati | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Olovo | Najviše 1 mg/kg |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
E 965 (ii) MALTITOL SIRUP | |
Sinonimi | Hidrogenizovani visoko maltozno-glukozni sirup |
| Hidrogenizovani glukozni sirup |
EINECS | 270-337-8 |
Definicija | Mešavina koja se sastoji uglavnom iz maltitola sa sorbitolom i hidrogenizovanim oligo- i polisaharidima. Proizvodi se katalitičkom hidrogenacijom glukoznih sirupa sa visokim sadržajem maltoze. Komercijalni proizvod se javlja kao sirup ili kao čvrsta supstanca |
Određivanje | Najmanje 99,0% ukupnih hidrogenizovanih saharida u odnosu na bezvodnu supstancu i najmanje 50,0% maltitola u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Bezbojna bistra, viskozna tečnost ili bela kristalna masa, bez mirisa |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
B. Tankoslojna hromatografija | Odgovara ispitivanju |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 31% (Karl Fischer-ova metoda) |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% u odnosu na osušenu supstancu |
Redukujući šećeri | Najviše 0,3% (kao glukoza) |
Hloridi | Najviše 50 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Sulfati | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Olovo | Najviše 1 mg/kg |
E 966 LAKTITOL | |
Sinonimi | Laktit, laktozitol, laktobiozit |
Definicija |
|
Hemijsko ime | 4-O-b -D-galaktopiranozil-D-glucitol |
EINECS | 209-566-5 |
Hemijska formula | C12H24O11 |
Molekulska masa | 344,32 |
Određivanje | Najmanje 95,0% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo, kristalan prašak slatkog ukusa, ili bezbojan rastvor. Kristalan oblik se javlja kao bezvodni, monohidrat i dihidrat |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiv u vodi |
B. Specifična rotacija | od + 13o do + 16o izračunato u odnosu na bezvodnu supstancu (10% m/v vodeni rastvor) |
Čistoća |
|
Voda | Kristalan oblik: najviše 10,5% (Karl Fischer-ova metoda) |
Ostali polioli | Najviše 2,5% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% u odnosu na osušenu supstancu |
Redukujući šećeri | Najviše 0,2% izraženo kao glukoza u odnosu na osušenu supstancu |
Hloridi | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Sulfati | Najviše 200 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Olovo | Najviše 1 mg/kg |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
E 967 KSILITOL | |
Definicija |
|
Hemijsko ime | D-ksilitol |
EINECS | 201-788-0 |
Hemijska formula | C5H12O5 |
Molekulska masa | 152,15 |
Određivanje | Najmanje 98,5 % kao ksilitol u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo, kristalan prašak veoma slatkog ukusa, gotovo bez mirisa |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiv u vodi, slabo rastvorljiv u etanolu |
B. Temperatura topljenja | 92oC - 96oC |
V. pH | 5 -7 (10% m/v rastvor) |
Čistoća |
|
Gubitak sušenjem | Najviše 0,5% određeno sušenjem 0,5 g uzorka u vakuumu iznad fosfor-pentoksida 4 h na 60oC |
Ostali polioli | Najviše 1% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,1% u odnosu na osušenu supstancu |
Redukujući šećeri | Najviše 0,2% izraženo kao glukoza u odnosu na osušenu supstancu |
Hloridi | Najviše 100 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Sulfati | Najviše 200 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Nikl | Najviše 2 mg/kg u odnosu na osušenu supstancu |
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Olovo | Najviše 1 mg/kg |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
E 999 KVILAJA EKSTRAKT | |
Sinonimi | Ekstrakt sapunske kore, ekstrakt kvilaja kore, ekstrakt Panama kore, ekstrakt Kineske kore |
Definicija | Dobija se vodenom ekstrakcijom Quillaia saponaria Molina ili drugih Quillaia vrsta, drveća iz familije Rosaceae . Sadrži triterpenoidne saponine koji se sastoje iz glikozida kvilajne kiseline. Prisutni su i šećeri glukoza, galaktoza, arabinoza, ksiloza i ramnoza kao i tanini, kalcijum-oksalat i druge supstance u maloj količini |
Osobine | Svetlobraon prašak sa ružičastom nijansom. Javlja se i kao vodeni rastvor. |
Identifikacija |
|
A. pH 2,5% rastvora | 4,5 - 5,5 |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 6,0% (Karl Fischer-ova metoda) (samo praškast oblik) |
Arsen | Najviše 2 mg/kg |
Olovo | Najviše 5 mg/kg |
Živa | Najviše 1 mg/kg |
E 1103 INVERTAZA | |
Definicija | Proizvod Saccharomyces cervisiae |
Sistematsko ime | b -D-fruktofuranozid-fruktohidrolaza |
Enzyme Commision No | EC 3.2.1.26 |
EINECS | 232-615-7 |
Čistoća |
|
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Olovo | Najviše 5 mg/kg |
Kadmijum | Najviše 0,5 mg/kg |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
Ukupan broj mikroorganizama | Najviše 50 000 CFU/g |
Salmonella spp. | Odsutne u 25 g |
Koliformi | Najviše 30/g |
E. coli | Odsutne u 25 g |
E 1105 LIZOZIM | |
Sinonimi | Lizizim-hidrohlorid |
| Muramidaza |
Definicija | Lizozim je linearan polipeptid koji se sastoji iz 129 aminokiselina, a dobija se iz belanceta kokošijeg jajeta. Hidrolizuje b (1-4) veze između N-acetilmuraminske kiseline i N-acetilglukozamina u spoljašnjim membranama, uglavnom gram-pozitivnih bakterija. Obično je u prometu kao hidrohlorid |
Enzyme Commision No | EC 3.2.1.17 |
EINECS | 232-620-4 |
Molekulska masa | oko 14 000 |
Određivanje | Najmanje 95% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo prašak, bez mirisa, slabo slatkog ukusa |
Identifikacija |
|
A. Izoelektrična tačka | 10,7 |
B. pH 2% vodenog rastvora | 3,0 -3,6 |
V. Spektrofotometrija | Maksimum na 281 nm, minimum na 252 nm u vodenom rastvoru 25 mg/100 ml |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 6,0% (Karl Fischer-ova metoda) |
Ostatak posle žarenja | Najviše 1,5% |
Azot | 16,8% - 17, 8% |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 5 mg/kg |
Živa | Najviše 1 mg/kg |
Teški metali (kao Pb) | Najviše 10 mg/kg |
Ukupan broj bakterija | Najviše 50 000 CFU/g |
Salmonella spp. | Odsutne u 25 g |
Staphylococcus aureus | Odsutne u 1 g |
E. coli | Odsutne u 1 g |
E 1200 POLIDEKSTROZA | |
Sinonimi | Modifikovana polidekstroza |
Definicija | Različito povezani (najzastupljenije su 1,6-glikozidne veze) glukozni polimeri sa krajnjim sorbitolskim grupama i sa estarski vezanom limunskom ili fosfornom kiselinom. Dobijaju se topljenjem i kondenzacijom sastojaka i sastoje se uglavnom iz 90 delova glukoze, 10 delova sorbitola i 1 dela limunske kiseline ili 0,1 dela fosforne kiseline. Sadrži male količine slobodne glukoze, sorbitola, 1,6-anhidro-D-glukoze i limunske kiseline i može da bude neutralisana odnosno obezbojena bazom. Proizvod može da bude delimično hidrogenovan upotrebom Raney nikla kao katalizatora da se smanji rezidualna glukoza. Polidekstroza-N je neutralisana polidekstroza. |
Određivanje | Najmanje 90,0 % polimera u odnosu na bezvodnu supstancu bez pepela |
Osobine | Bela do žutobraon masa ili prašak. Rastvara se u vodi dajući bistar bezbojan do žućkast rastvor |
Identifikacija |
|
A. Pozitivna ispitivanja za šećer i za redukujući šećer |
|
B. pH 10% rastvora | 2,5 - 7,0 (polidekstroza) |
| 5,0 - 6,0 (polidekstroza-N) |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 4,0% (Karl Fischer-ova metoda) |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,3% (polidekstroza) |
| Najviše 2,0% (polidekstroza-N) |
Nikl | Najviše 2 mg/kg za hidrogenovane polidekstroze |
1,6-anhidro-D-glukoza | Najviše 4% u odnosu na osušenu supstancu bez pepela |
Glukoza i sorbitol | Najviše 6% zajedno u odnosu na osušenu supstancu bez pepela. Određuju se posebno. |
Limit molekulske mase | Negativno ispitivanje za polimere molekulske mase veće od 22 000 |
5-hidroksimetilfurfural | Najviše 0,1% (polidekstroza) |
| Najviše 0,05% (polidekstroza-N) |
Olovo | Najviše 0,5 mg/kg |
E 1201 POLIVINILPIROLIDON | |
Sinonimi | Povidon, PVP |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Polivinilpirolidon |
| poli-[1-(2-okso-1-pirolidinil)-etilen] |
Hemijska formula | (C6H9NO)n |
Molekulska masa | Proizvod niže molekulske mase: oko 40 000 |
| Proizvod više molekulske mase: oko 360 000 |
Određivanje | 12,2% - 13,0% azota u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo do žutobraon prašak. Javlja se u dva oblika, kao proizvod niže i više molekulske mase. |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Umereno rastvorljiv u vodi, etanolu i hloroformu, nerastvorljiv u etru |
B. pH (5% rastvor) | 3,0 - 7,0 |
V. Taloženje sa dihromatom | Žut talog |
G. Taloženje sa kobaltnitratom i amonijumtiocijanatom | Svetloplav talog |
D. Taloženje sa barijumhloridom i fosfomolibdovolframovom kiselinom | Voluminozan beo talog koji stajanjem na svetlosti postepeno menja boju u plavu (razlika od polietilen-oksida) |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 5% (Karl Fischer-ova metoda) |
Ukupan pepeo | Najviše 0,02% |
Aldehid | Najviše 0,2% (kao acetaldehid) |
Sadržaj monomera | Najviše 1% (kao vinilpirolidon) |
Hidrazin | Najviše 1 mg/kg |
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Teški metali | Najviše 10 mg/kg |
E 1202 POLIVINILPOLIPIROLIDON | |
Sinonimi | Nerastvorljivi PVP |
Definicija | Nasumično unakrsno povezan poli-[1-(2-okso-1-pirolidinil)-etilen] |
Određivanje | 11,0% - 12,8% azota u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Beo higroskopan prašak slabog prijatnog mirisa |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Nerastvorljiv u vodi, etanolu i etru |
B. Pozitivno ispitivanje za adsorpciju joda |
|
Čistoća |
|
Voda | Najviše 6% (Karl Fischer-ova metoda) |
pH (1% m/v vodena suspenzija) | 5 - 8 |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,4% |
Cink | Najviše 25 mg/kg |
Supstance rastvorljive u vodi | Najviše 1,5% |
Slobodan N-vinilpirolidon | Najviše 0,1% |
Slobodan N,N'-divinilimidazolidon | Najviše 2 mg/kg |
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Teški metali | Najviše 10 mg/kg |
E 1404 OKSIDISAN SKROB | |
Definicija | Skrob tretiran natrijum-hipohloritom |
Osobine | Belo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Karboksilne grupe | Najviše 1,1% |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1410 MONOSKROBFOSFAT | |
Definicija | Skro b esterifikovan orto-fosfornom kiselinom, natrijum- ili kalijum-orto-fosfatom ili natrijum-tripolifosfatom |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Rezidualni fosfat | Najviše 0,5% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
| Najviše 0,4% kao P (za ostale skrobove) |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1412 DISKROBFOSFAT | |
Definicija | Skrob unakrsno povezan sa natrijum-trimetafosfatom ili fosfor-oksihloridom |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Rezidualni fosfat | Najviše 0,5% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
| Najviše 0,4% kao P (za ostale skrobove) |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1413 FOSFATIRAN DISKROBFOSFAT | |
Definicija | Skrob koji je pretrpeo kombinovani tretman kao što je opisano za monoskrobfosfat i za diskrobfosfat |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Rezidualni fosfat | Najviše 0,5% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
| Najviše 0,4% kao P (za ostale skrobove) |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1414 ACETILOVAN DISKROBFOSFAT | |
Definicija | Skrob unakrsno povezan sa natrijum-trimetafosfatom ili fosfor-oksihloridom i esterifikovan anhidridom sirćetne kiseline ili vinilacetatom |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Acetil grupe | Najviše 2,5% |
Vinilacetat | Najviše 0,1 mg/kg |
Rezidualni fosfat | Najviše 0,14% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
| Najviše 0,04% kao P (za ostale skrobove) |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1420 ACETILOVAN SKROB | |
Sinonimi | Skrobacetat |
Definicija | Skrob esterifikovan anhidridom sirćetne kiseline ili vinilacetatom |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Acetil grupe | Najviše 2,5% |
Vinilacetat | Najviše 0,1 mg/kg |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1422 ACETILOVAN DISKROBADIPAT | |
Definicija | Skrob unakrsno povezan sa anhidridom adipinske kiseline i esterifikovan anhidridom sirćetne kiseline |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Acetil grupe | Najviše 2,5% |
Adipat grupe | Najviše 0,135% |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1440 HIDROKSIPROPILSKROB | |
Definicija | Skrob eterifikovan propilen-oksidom |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Hidroksipropil grupe | Najviše 7,0% |
Propilenhlorhidrin | Najviše 1 mg/kg |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1442 HIDROKSIPROPILDISKROBFOSFAT | |
Definicija | Skrob unakrsno povezan sa natrijum-trimetafosfatom ili fosfor-oksihloridom i eterifikovan propilen-oksidom |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Hidroksipropil grupe | Najviše 7% |
Propilenhlorhidrin | Najviše 1 mg/kg |
Rezidualni fosfat | Najviše 0,14% kao P (za pšenični i krompirov skrob) |
| Najviše 0,04% kao P (za ostale skrobove) |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1450 SKROB-NATRIJUM-OKTENILSUKCINAT | |
Sinonimi | SSOS |
Definicija | Skrob esterifikovan anhidridom oktenilćilibarne kiseline |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Oktenilsukcinil grupe | Najviše 3,0% |
Rezidui oktenilćilibarne kiseline | Najviše 0,3% |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1451 ACETILOVAN OKSIDISAN SKROB | |
Definicija | Skrob tretiran natrijum-hipohloritom i esterifikovan anhidridom sirćetne kiseline |
Osobine | Beo ili skoro beo prašak ili zrnca ili, ukoliko je preželiran (prokuvan i osušen), ljuspice, amorfan prašak ili grube čestice |
Identifikacija |
|
A. Mikroskopski pregled (nepreželiran) |
|
B. Bojenje jodom | Tamnoplava do svetlocrvena boja |
Čistoća | Sve vrednosti su izražene u odnosu na bezvodnu supstancu izuzev gubitka sušenjem |
Gubitak sušenjem | Najviše 15,0% (za skrob žitarica) |
| Najviše 21,0% (za krompirov skrob) |
| Najviše 18,0% (za ostale skrobove) |
Acetil grupe | Najviše 2,5% |
Karboksilne grupe | Najviše 1,3% |
Sumpor-dioksid | Najviše 50 mg/kg (za skrob žitarica) |
| Najviše 10 mg/kg (za ostale skrobove, ukoliko nije drukčije specificirano) |
Arsen | Najviše 1 mg/kg |
Olovo | Najviše 2 mg/kg |
Živa | Najviše 0,1 mg/kg |
E 1505 TRIETILCITRAT | |
Sinonimi | Etilcitrat |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Trietil-2-hidroksipropan-1,2,3-trikarboksilat |
EINECS | 201-070-7 |
Hemijska formula | C12H20O7 |
Molekulska masa | 276,29 |
Određivanje | Najmanje 99,0% |
Osobine | Gotovo bezbojna, uljasta tečnost, bez mirisa |
Identifikacija |
|
A. Specifična težina | 1,135 - 1,139 |
B. Indeks refrakcije | 1,439 - 1,441 |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 0,25 % (Karl Fischer-ova metoda) |
Kiselost | Najviše 0,02 % (kao sirćetna kiselina) |
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Olovo | Najviše 5 mg/kg |
E 1518 GLICERILTRIACETAT | |
Sinonimi | Triacetin |
Definicija |
|
Hemijsko ime | Gliceriltriacetat |
EINECS | 203-051-9 |
Hemijska formula | C9H14O6 |
Molekulska masa | 218,21 |
Određivanje | Najmanje 98,0 % |
Osobine | Bezbojna, uljasta tečnost, slabog mirisa na mast |
Identifikacija |
|
A. Pozitivna ispitivanja za acetat i za glicerol |
|
B. Specifična težina | 1,154 - 1,158 na 25oC |
V. Indeks refrakcije | 1,429 - 1,431 na 25oC |
G. Temperatura ključanja | 258oC - 270oC |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 0,2% (Karl Fischer-ova metoda) |
Kiselost | Najviše 0,02% (kao limunska kiselina) |
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Olovo | Najviše 5 mg/kg |
E 1520 PROPAN-1,2-DIOL | |
Sinonimi | Propilenglikol |
Definicija |
|
Hemijsko ime | 1,2-dihidroksipropan |
EINECS | 200-338-0 |
Hemijska formula | C3H8O2 |
Molekulska masa | 76,10 |
Određivanje | Najmanje 99,5% u odnosu na bezvodnu supstancu |
Osobine | Bezbojna, bistra, higroskopna, viskozna tečnost |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Umereno rastvorljiv u vodi, etanolu i acetonu |
B. Specifična težina | 1,035 - 1,040 (20oC) |
V. Indeks refrakcije | 1,431 - 1,433 (20oC) |
Čistoća |
|
Voda | Najviše 1,0 % (Karl Fischer-ova metoda) |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,07 % |
Temperatura destilacije | 99 % v/v destiliše na 185oC - 189oC |
Olovo | Najviše 5 mg/kg |
POLIETILENGLIKOL 6000 | |
Sinonimi | PEG 6000 |
| Makrogol 6000 |
Definicija | Mešavina polimera opšte formule: |
| H-(OCH2-CH)n-OH molekulske mase oko 6000 |
Hemijska formula | (C2H4O)n H2O (n = oko 140, što odgovara molekulskoj masi oko 6000) |
Molekulska masa | 5600 - 7000 |
Određivanje | 90,0% - 110,0% |
Osobine | Bela ili skoro bela masa voskastog izgleda, ili izgleda sličnog parafinu |
Identifikacija |
|
A. Rastvorljivost | Veoma dobro rastvorljiva u vodi i metilenhloridu, gotovo nerastvorljiva u alkoholu, etru, masnim i mineralnim uljima |
B. Temperatura topljenja | 55oC - 61oC |
Čistoća |
|
Viskozitet | 0,220 - 0,275 kgm-1s-1 na 20oC |
Hidroksilni broj | 16 - 22 |
Etilen-oksid | Najviše 1 mg/kg |
Sulfatni ostatak | Najviše 0,2 % |
Arsen | Najviše 3 mg/kg |
Olovo | Najviše 5 mg/kg |
Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica, prestaju da važe danom stupanja na snagu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/2004), odnosno 31. januara 2004. godine.