Prethodni

Prilog 2.

ELEMENTI I KRITERIJUMI ZA KATEGORIZACIJU TURISTIČKIH APARTMANA

Red. br.

Naziv elemenata

Obavezni elementi po kategorijama1) znak "x" 2)
znak "-" 3)

Bodovi za izborne elemente

*

**

***

****

*****

____________
1) Kategorija izražena zvezdicama.

2) Znak "x" = obavezni elementi.

3) Znak "-" = izborni elementi.

I. UREĐENJE I OPREMA

 

 

 

 

 

 

1. Pristupi i ulazi

 

 

 

 

 

 

Pristup za vozila i pešake.

x

x

x

x

x

-

Uređene interne saobraćajnice za vozila (u naseljima unutar kojih je moguće kretanje vozila) i za pešake. Saobraćajnica pokrivena asfaltom ili betonom, s dovoljnim brojem proširenja za mimoilaženje vozila

x

x

x

x

x

-

Plan naselja s ucrtanim komunikacijskim razmeštajem apartmana na ulazu u naselje, koji noću mora biti osvetljen

x

x

x

x

x

-

Pogodnosti za invalide (rampe za kolica, rukohvati i dr.) - obaveza za nove objekte4) kapaciteta 100 i više apartmana

-

-

x

x

x

2

____________
4) Objekti čija će izgradnja ili rekonstrukcija kojom se menja namena objekta radi obavljanja ugostiteljske delatnosti započeti posle stupanja Pravilnika na snagu.

Natkriveni ulaz za goste (blokovi i pojedinačni apartmani)

-

-

x

x

x

1

Odvojeni ulazi za osoblje i robu (u blokovima) - obaveza za nove objekte

-

-

x

x

x

1

2. Parkirališta i garaže1)

 

 

 

 

 

 

____________
1) Uređeno parkiralište ili garaža uz blok ili unutar naselja, odnosno uz pojedinačni apartman.

Kapacitet parkirališta ili garaže (jedno parkirališno, odnosno garažno mesto po apartmanu) u odnosu na broj apartmana:2)

 

 

 

 

 

 

- za najmanje 10% apartmana

x

-

-

-

-

-

- za najmanje 20% apartmana

-

x

-

-

-

1

- za najmanje 40% apartmana

-

-

x

-

-

2

- za najmanje 60% apartmana

-

-

-

x

-

3

- za svaki apartman

-

-

-

-

x

4

____________
2) Odstupanje od utvrđenog odnosa moguće je kod postojećih objekata (objekti u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost, kao i objekti čija je izgradnja započeta ili završena pre stupanja Pravilnika na snagu) lociranih na području užeg gradskog jezgra i nacionalnog parka.

Garaža za najmanje 10% apartmana, s mogućnošću servisiranja i pranja vozila

-

-

-

-

x

4

3. Prijemni hol s recepcijom, portirnicom i informacijama (centralna recepcija)

 

 

 

 

 

 

Minimalna površina (obaveza za nove objekte):

 

 

 

 

 

 

Najmanje 9 m2 uvećano za 0,5 m2 po apartmanu računato na kapacitet preko 20 apartmana

x

x

-

-

-

-

Najmanje 15 m2 uvećano za 0,5 m2 po apartmanu računato na kapacitet preko 20 apartmana

-

-

x

-

-

1

Najmanje 30 m2 uvećano za 0,6 m2 po apartmanu računato na kapacitet preko 20 apartmana

-

-

-

x

-

2

Najmanje 30 m2 uvećano za 0,8 m2 po apartmanu računato na kapacitet preko 20 apartmana

-

-

-

-

x

3

Dekoracija zidova (umetničke slike, tapiserije, mozaici i dr.)

-

-

x

x

x

1

Dekoracija prostora (žardinjere s cvećem, vegetacija)

-

-

-

-

-

1

Ukupno ostakljena površina najmanje 1/10 površine poda, od koje se najmanje 1/2 može otvarati, osim u slučaju postojanja klima uređaja

x

x

x

x

x

-

Podovi prekriveni tapisonom ili tepihom, odnosno polirane ploče

x

x

x

x

x

-

Garnitura za sedenje

x

x

-

-

-

-

Više garnitura za sedenje

-

-

x

x

x

1

Dovoljan broj pepeljara, osim ako postoji vidno istaknuta oznaka zabrane pušenja

x

x

x

x

x

-

Pult za recepciju

x

x

x

x

x

-

Pult za informativnu službu (raspolaganje i davanje lokalnih informacija, obezbeđivanje ulaznica za pozorište, sportske priredbe i dr.)

-

-

-

-

x

2

Menjačnica s vidno istaknutim nazivom na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku i kursnom listom, pregledno i jasno ispisanom

-

-

x

x

x

1

Posebna prostorija za privremeno odlaganje prtljaga (obaveze za nove objekte)

-

-

x

x

x

1

Pult nosača prtljaga

-

-

-

x

x

1

Kompjuterizovano recepcijsko poslovanje

-

-

-

-

x

2

Prihvatanje kreditnih kartica od najmanje 2 firme

-

-

x

x

x

1

Bar (aperitiv bar) u prijemnom holu ili neposrednoj blizini

-

-

x

x

x

2

Toalet u prijemnom holu ili neposrednoj blizini

-

-

-

-

x

1

4. Liftovi - najmanje jedan, a u novim objektima s više od 40 apartmana najmanje dva lifta (odnosi se na blokove)

 

 

 

 

 

 

U objektima s 5 nivoa (4 sprata i više)

x

-

-

-

-

-

U objektima s 4 nivoa (3 sprata i više)

-

x

-

-

-

1

U objektima s 3 nivoa (2 sprata i više)

-

-

x

-

-

2

U objektima s 2 nivoa (1 sprat i više)

-

-

-

x

x

3

Teretni ili lift za osoblje (obaveza za nove objekte)

-

-

-

x

x

2

Lift za hranu

-

-

-

-

-

2

Za svaki dodatni lift za goste iznad minimuma

-

-

-

-

-

2

5. Stepeništa i hodnici (odnosi se na blokove)3)

 

 

 

 

 

 

____________
3) Širina stepeništa i hodnika obavezna je za nove objekte.

Stepenište i hodnici najmanje širine 1,20 m, pokriveni zaštitnom trakom, tapisonom ili tepih stazom

x

-

-

-

-

-

Stepenište najmanje širine 1,20 m, a hodnici 1,40 m, pokriveni zaštitnom trakom, tapisonom ili tepih stazom

-

x

-

-

-

1

Glavno stepenište najmanje širine 1,30 m, a hodnici 1,50 m, prekriveni tapisonom ili tepisima

-

-

x

-

-

2

Glavno stepenište koje povezuje sve spratove i hodnici najmanje širine 1,50 m, prekriveni tapisonom ili tepisima

-

-

-

x

-

2

Glavno stepenište koje povezuje sve spratove i hodnici najmanje širine 1,80 m, prekriveni tapisonom ili tepisima

-

-

-

-

x

2

Oznake za komunikacije

x

x

x

x

x

-

6. Prostorije za pružanje usluga ishrane (restoran sala4) i prostorije za boravak gostiju (odnosi se na blokove i naselja)

 

 

 

 

 

 

____________
4) Restoran sala obavezna ako se gostima pružaju pansionske usluge ili ukoliko u okviru bloka ili naselja nema objekta kome se uslužuju glavni obroci (ručak, večera).

Restoran sala s najmanje:

 

 

 

 

 

 

- 10% sedećih mesta u odnosu na broj kreveta u apartmanima

x

x

x

-

-

-

- 20% sedećih mesta u odnosu na broj kreveta u apartmanima

-

-

-

x

x

1

Najmanje jedna prostorija za boravak gostiju

x

x

-

-

-

-

Najmanje dve prostorije za boravak gostiju

-

-

x

-

-

2

Više prostorija za boravak gostiju

-

-

-

x

x

3

Prostorija opremljena s pisaćim stolom, mašinom za pisanje i uređajima za daljinsku komunikaciju i fotokopiranje

-

-

-

-

x1)

2

____________
1) Ne odnosi se na objekte u kojima takve mogućnosti postoje u apartmanima.

7. Grejanje - ne odnosi se na objekte koji posluju samo u letnjoj sezoni

 

 

 

 

 

 

Obezbeđeno grejanje zajedničkih prostorija za goste i apartmana do temperature vazduha od:

 

 

 

 

 

 

- najmanje 18,5 oC

x

x

x

-

-

-

- najmanje 20 oC

-

-

-

x

-

1

- najmanje 22 oC s mogućnošću regulacije temperature u apartmanu

-

-

-

-

x

2

8. Klimatizacija - obaveza za nove objekte

 

 

 

 

 

 

Klima uređaji:2)

 

 

 

 

 

 

- u zajedničkim prostorijama za goste

-

-

-

x3)

-

2

- u svim prostorijama s mogućnošću da gost sam reguliše klimatizaciju u apartmanu

-

-

-

-

x

4

____________
2) Obaveza postojanja klima uređaja u apartmanima ne odnosi se na objekte locirane u centrima koji se nalaze na nadmorskoj visini preko 1.000 m. U zajedničkim prostorijama za goste mora biti izvedena veštačka ventilacija.

3) U postojećim objektima u kojima ne postoje klima uređaji mora biti izvedena veštačka ventilacija.

9. Električno osvetljenje

 

 

 

 

 

 

Spoljno osvetljenje na ulazu (obaveza za pojedinačne apartmane i blokove)

x

x

x

x

x

-

Minimalni intenzitet osvetljenja:

 

 

 

 

 

 

- stepeništa i hodnici najmanje 5 W/m2

x

x

x

x

x

-

- zajedničke prostorije za goste i prostorije u apartmanima najmanje 10 W/m2

x

x

x

x

x

-

Mogućnost da gost sam reguliše intenzitet svetla u apartmanu

-

-

-

-

x

2

Sopstveni agregat za električnu energiju

-

-

-

-

x

2

10. Telefonski standard

 

 

 

 

 

 

Telefon stalno na raspolaganju gostima s automatskim meračem impulsa, a u novim objektima u zatvorenoj ili zvučno izolovanoj kabini (obaveza za blokove i naselja)

x

x

x

x

x

-

Telefon u najmanje:

 

 

 

 

 

 

- 25% apartmana

-

-

-

-

-

1

- 50% apartmana

-

-

-

-

-

2

Telefon u svim apartmanima

-

-

x

x

x

3

Mogućnost uspostavljanja lokalnih, međugradskih i međunarodnih veza direktnim biranjem u svim apartmanima (obaveza za nove objekte)

-

-

-

-

x

4

11. Signalni uređaji za poziv osoblja

 

 

 

 

 

 

SOS poziv u svim apartmanima - obaveza za nove objekte

x

x

x

x

x

-

Signalni uređaji za poziv osoblja u svim apartmanima

-

-

-

-

-

2

12. Sefovi za čuvanje vrednosti

 

 

 

 

 

 

Sef s pojedinačnim kasetama za najmanje 30% apartmana

-

-

x

x

x

1

Zaseban sef u svakom apartmanu

-

-

-

-

-

2

13. Radio i TV prijemnici

 

 

 

 

 

 

Radio i TV prijemnik u zajedničkim prostorijama za goste

x

x

-

-

-

-

Radio, TV prijemnik i video uređaj u zajedničkim prostorijama za goste

-

-

x

x

x

1

Raspoloživost (mogućnost postavljanja na zahtev gosta) TV prijemnika u najmanje 20% apartmana

-

-

-

-

-

1

Stalno postavljen TV prijemnik u boji:

 

 

 

 

 

 

- u najmanje 50% apartmana

-

-

-

x

-

2

- u svim apartmanima

-

-

-

-

x

4

Satelitska antena

-

-

-

x

x

2

Radio ili interna instalacija s nezavisnom regulacijom u svim apartmanima

-

-

-

-

-

3

14. Sadržaj apartmana

 

 

 

 

 

 

Jedna prostorna celina s trpezarijskim, kuhinjskim i spavaćim delom, odvojeno kupatilo

x

x

-

-

-

-

Jedna prostorna celina s boravkom, trpezarijom i kuhinjskim delom, odvojen spavaći deo (jedna ili više soba), kupatilo

-

-

x4)

-

-

1

____________
4) Postojeći objekti ne moraju imati odvojen spavaći deo.

Zajednički prostor za boravak i trpezariju odvojen kuhinjski deo,5) odvojen spavaći deo (jedna ili više soba), kupatilo

-

-

-

x6)

-

2

U apartmanima s više od 4 kreveta, zaseban toalet s pretprostorom i umivaonikom (obaveza za nove objekte)

-

-

-

x

-

1

Odvojeni prostori5) za boravak, trpezariju i kuhinju, spavaće sobe sa sopstvenim kupatilom, zaseban toalet s pretprostorom i umivaonikom

-

-

-

-

x

3

____________
5) Posebne prostorije ili prostori međusobno povezani kliznim vratima ili pokretnim pregradama.

6) Postojeći objekti ne moraju imati odvojen kuhinjski i spavaći deo.

15. Apartmani za invalide - obaveze za nove objekte kapaciteta 50 i više apartmana

 

 

 

 

 

 

Najmanje jedan apartman za invalide (rukohvati, prekidači struje na nižoj visini, specijalna kada i dr.) i na svakih daljih 50 apartmana

-

-

x

x

x

3

16. Uređenje i oprema apartmana

 

 

 

 

 

 

Apartmani za nepušače (najmanje 20% apartmana u bloku i naselju)

-

-

-

-

-

2

Apartmani u blokovima s više od jednog sprata označeni brojevima prema principima numeracije

x

x

x

x

x

-

a) Minimalne površine (u m2), ne računajući predsoblje, kupatilo i balkon (obaveza za nove objekte):

 

 

 

 

 

 

Boravak s trpezarijom i kuhinjskim delom

9

10

12

15

20

-

Jednokrevetna soba

7

7

9

12

14

-

Dvokrevetna soba

10

10

12

15

18

-

Za dodatni krevet1)

2,5

2,5

3,0

4,0

5,0

-

____________
1) Stalno postavljen krevet u sobi ili pomoćni ležaj.

b) Zajednički sadržaji:

 

 

 

 

 

 

Zidovi dekorisani slikama ili drugim estetskim elementima

-

-

x

x

x

2

Ostakljene površine koje se mogu otvarati (prozori i vrata) najmanje 1/10 površine poda apartmana, osim u slučaju postojanja klima uređaja

x

x

x

x

x

-

Mogućnost zamračenja i sprečavanja pogleda spolja, s mogućnošću regulisanja količine svetla u apartmanu

x

x

x

x

x

-

Plakar ili orman s pregradama i odeljkom za vešanje odeće odgovarajuće veličine, prema broju kreveta i najmanje četiri vešalice po krevetu

x

x

x

x

x

-

Stalak za kofere, osim u slučajevima kada se koferi mogu držati u ormanu

-

-

x

x

x

1

Pegla i sto za peglanje

-

-

-

-

x

2

Trpezarijski sto i stolice prema broju kreveta u apartmanu

x

x

x

x

x

-

Trpezarijski sto prekriven stolnjakom ili s podmetačima

-

-

x

x

-

1

Trpezarijski sto prekriven platnenim stolnjakom i nadstolnjakom, platnene salvete

-

-

-

-

x

2

Garnitura za sedenje

-

-

x

x

x

1

Video uređaj s filmovima koji se prikazuju preko interne televizije

-

-

-

-

-

3

Uređaj za buđenje

-

-

-

-

-

1

Sveže voće, čokoladica ili bonbon u apartmanu

-

-

-

-

-

1

Sveže cveće u apartmanu

-

-

-

-

-

1

Detektor dima (obaveza za nove objekte - blokove)

-

-

x

x

x

1

Pribor za šivenje

-

-

-

x

x

1

Pribor za pisanje

-

-

-

x

x

1

Poklon za dobrodošlicu

-

-

-

-

x

1

Šibice

-

-

-

-

-

1

Pepeljara (osim u apartmanima u kojima je istaknuta zabrana pušenja)

x

x

x

x

x

-

Ogledalo za celu figuru

-

-

-

x

x

1

Inventarska lista, cenovnik i kućni red

x

x

x

x

x

-

Uputstvo za korišćenje telefona s imenikom usluga (u apartmanima koji imaju telefon)

x

x

x

x

x

-

Informacije u pisanom obliku o sadržajima i uslugama koje se nude gostu

x

x

x

x

x

-

Informativna mapa s informacijama i prospektom objekta

-

-

x

x

x

1

Štampana obaveštenja ("ne smetaj", "molim pospremiti apartman")

-

-

x

x

x

1

Informacije i štampana obaveštenja ispisana na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku

x

x

x

x

x

-

v) Kuhinja - kuhinjski prostor

 

 

 

 

 

 

Sudopera s hladnom i toplom vodom i odvodom

x

x

x

x

x

-

Grejno telo s najmanje dve ploče i osiguranom energijom za kuvanje

x

x

x

x

x

-

Ostava ili kuhinjski ormarić za čuvanje namirnica

x

x

x

x

x

-

Ormarić za posuđe i pribor za jelo

x

x

x

x

x

-

Posuđe za konzumiranje hrane i pića prema broju osoba koje se mogu smestiti u apartman. Za svaku osobu najmanje: tri tanjira (mali, plitki i duboki), dve čaše, garnitura pribora za jelo (kašika, viljuška, nož i mala kašika), šolje za belu i za crnu kafu

x

x

x

x

x

-

Posuđe i pribor (noževi i drugo) za pripremanje i serviranje hrane

x

x

x

x

x

-

Krpe za brisanje posuđa za dnevne potrebe

-

-

x

x

x

1

Posuda za otpatke dovoljne veličine za jednodnevnu potrebu

x

x

x

x

x

-

Sunđer za pranje posuđa

-

-

x

x

x

1

Pećnica ili roštilj

-

-

-

x

x

2

Frižider

x

x

x

x

x

-

Kuhinjska napa iznad šporeta

-

-

x

x

x

2

Mašina za pranje posuđa

-

-

-

-

x

3

g) Sobe

 

 

 

 

 

 

Krevet ležajne površine 200 x 100 cm za jednu osobu, odnosno 200 x 160 cm za francuski krevet, nadglavlje za svaki krevet, pristup francuskom krevetu s obe strane2)

x

x

x

x

x

-

____________
2) Propisane dimenzije kreveta odnose se na nove objekte.

Madrac za svaki krevet dimenzija koje odgovaraju ležajnoj površini kreveta

x

x

x

x

x

-

Umetak za zaštitu madraca (obaveza za nove objekte)

x

x

x

x

x

-

Najmanje dva čaršava po krevetu koja ne smeju sadržati sintetiku

x

x

x

x

x

-

Najmanje jedno ćebe po krevetu, a dodatno ćebe na zahtev gosta

x

x

x

x

x

-

Jedan jastuk za svaki krevet, odnosno gosta

x

x

x

x

-

-

Dodatni jastuk za svaki krevet na zahtev gosta

-

-

x

x

-

-

Dva jastuka za svaki krevet, odnosno gosta

-

-

-

-

x

1

Jastuci od različitog materijala (perjani, penasta guma) za svaki krevet, odnosno gosta

-

-

-

-

x

1

Prekrivač za svaki krevet

-

-

-

x

x

1

Dečji krevet moguće postaviti na zahtev gosta

-

-

-

x

x

1

Noćni ormarić ili odgovarajuća polica uz svaki krevet

x

x

x

x

x

-

Prostirač uz svaki krevet, osim u sobama u kojima je pod pokriven tapisonom ili tepihom

x

x

x

x

x

-

Plafonsko ili zidno osvetljenje s zidnom ili stonom lampom uz svaki krevet intenziteta osvetljenja pogodnog za čitanje

x

x

x

x

x

-

Toaletni sto s osvetljenjem pogodnim za šminkanje i kozmetiku

-

-

-

-

x

2

d) Kupatila

 

 

 

 

 

 

Minimalna površina kupatila (u m2)1)

3,0

3,0

3,5

4,0

4,5

-

____________
1) U postojećim objektima površina kupatila može biti manja do 1 m2.

Tuš kada ili ležeća kada s tušem, toplom i hladnom vodom i odvodom

x

x

x

x

x2)

-

____________
2) Obavezna ležeća kada.

Zavesa uz kadu

-

-

x

x

x

1

WC šolja s daskom za sedenje

x

x

x

x

x

-

Bide

-

-

-

-

-

2

Umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom

x

x

x

x

x

-

Ogledalo s policom za toaletni pribor ili toaletni ormarić s ogledalom

x

x

x

x

x

-

Električno osvetljenje iznad umivaonika

x

x

x

x

x

-

Utičnica za električne aparate s naznakom napona struje

x

x

x

x

x

-

Jedan veći peškir za kupanje i jedan peškir za ruke po krevetu

x

x

-

-

-

-

Jedan veći peškir za kupanje i dva manja peškira po krevetu

-

-

x

x

x

1

Držači peškira i sapuna

x

x

x

x

x

-

Jedan sapun po krevetu

x

x

-

-

-

-

Dva sapuna po krevetu

-

-

x

x

x

1

Pena za kupanje

-

-

-

x

x

1

Šampon za kosu

-

-

-

x

x

1

Kapa za tuširanje

-

-

-

x

x

1

Ogrtač za kupatilo - jedan po krevetu

-

-

-

-

x

1

Fen za kosu

-

-

-

-

x

1

Prostirač za noge

-

-

x

x

x

1

Zidna vešalica za odeću

x

x

x

x

x

-

Pribor za brijanje za jednokratnu upotrebu

-

-

-

-

-

1

Pribor za skidanje šminke

-

-

-

-

-

1

Higijenske vrećice

-

-

-

x

x

1

Toaletni papir

x

x

x

x

x

-

Čaša za vodu - jedna po krevetu

x

x

x

x

x

-

Četka za čišćenje WC -a

x

x

x

x

x

-

Vreća ili korpa za odlaganje prljavog rublja

-

-

-

x

x

1

Posuda za otpatke

x

x

x

x

x

-

Telefonski aparat ili slušalica u kupatilu

-

-

-

-

-

2

17. Minibar snabdeven alkoholnim i bezalkoholnim pićima

 

 

 

 

 

 

Minibar u najmanje 50% apartmana

-

-

-

-

-

2

Minibar u svim apartmanima

-

-

-

-

x

4

18. Prostorije za sobarice (ofis) - obaveza za nove objekte (blokove)

 

 

 

 

 

 

Ofis na svakom spratu, odnosno nivou opremljen umivaonikom, s mogućnošću odlaganja rublja, pribora i sredstava za čišćenje

-

x

x

x

x

1

Ofis opremljen telefonom

-

-

-

x

x

1

19. Snabdevanje prehrambenim proizvodima i drugim potrepštinama

 

 

 

 

 

 

Obezbeđeno snabdevanje namirnicama i dnevnim potrepštinama u okviru naselja

x

x

-

-

-

-

Prodavnice za prodaju namirnica (mleko i mlečni proizvodi, meso i prerađevine od mesa, pića) i dnevnih potrepština (novine, poštanske marke i razglednice, cigarete, sredstva za higijenu) u okviru naselja

-

-

x

x

x

2

20. Prostori i oprema za rekreativno-sportske aktivnosti i druge pogodnosti za goste (odnosi se na naselja)3)

 

 

 

 

 

 

____________
3) Ukoliko se za pojedine rekreativno-sportske sadržaje obezbeđuju i usluge instruktora, odnosno odgovarajućeg stručnog nadzora predviđenom broju bodova za svaki sadržaj dodaje se jedan bod.

Prostorija za igru dece ili otvoreno igralište za decu

-

-

-

-

-

3 za svaki sadržaj

Obezbeđeno čuvanje dece gostiju

-

-

-

-

-

2

Prostorije za igru (šah, kartanje, bilijar, automati za igre i dr.)

-

-

-

-

-

1 za svaki sadržaj

Igrališta za mini golf

-

-

-

-

-

2

Igrališta za golf

-

-

-

-

-

10

Stoni tenis

-

-

-

-

-

1

Tenis igrališta

-

-

-

-

-

6

Igrališta za košarku, odbojku i rukomet

-

-

-

-

-

2 za svaki sadržaj

Igrališta za skvoš

-

-

-

-

-

2

Sportska dvorana4)

-

-

-

-

-

5

____________
4) Sadržaji u okviru sportske dvorane posebno se boduju.

Zatvoreni bazen

-

-

-

-

-

10

Otvoreni bazen

-

-

-

-

-

6

Poseban bazen za decu

-

-

-

-

-

4

Bazeni za hidromasažu "jakuzze"

-

-

-

-

-

3

Kuglana (automatska)

-

-

-

-

-

5

Prostorije za rekreaciju i vežbanje (gimnastičke sale, teretane i dr.)

-

-

-

-

-

2 za svaki sadržaj

Sauna

-

-

-

-

-

3

Solarijum

-

-

-

-

-

3

Prostorije za masažu

-

-

-

-

-

1

Prostorije i oprema za pružanje stomatoloških, oftamoloških ili drugih zdravstvenih usluga

-

-

-

-

-

2

Obezbeđen lekar po pozivu

-

-

-

-

-

2

Frizerski salon

-

-

-

-

-

2

Kozmetički salon

-

-

-

-

-

2

Pedikirski salon

-

-

-

-

-

2

Kazino

-

-

-

-

-

4

Bioskop

-

-

-

-

-

4

Biblioteka

-

-

-

-

-

3

Animacija i zabava (animatori, diskoteke, noćni klubovi, saloni za zabavu, estradni muzički program i dr.)

-

-

-

-

-

2 za svaki sadržaj

Kongresna sala

-

-

-

-

-

5

Prostorije za sastanke (poslovni saloni, banket sale i dr.)

-

-

-

-

-

2 za svaki sadržaj

Bašte i slične prostorije za usluživanje (letnje bašte, zimske bašte, terase i sl.)

-

-

-

-

-

2 za svaki sadržaj

Specijalizovani ugostiteljski sadržaji (nacionalni i specijalizovani restorani, snek barovi, fast-food, poslastičarnice i dr.)

-

-

-

-

-

3 za svaki sadržaj

Butici i trgovine

-

-

-

-

-

1 za svaki butik odnosnoprodavnicu

Rent-a kar služba, avio-kompanija, turistička agencija, banka, PTT usluge

-

-

-

-

-

2 za svaki sadržaj

Čuvanje i iznajmljivanje skijaške opreme i sportskih rekvizita

-

-

-

-

-

2

Uređena plaža

-

-

-

-

-

5

Heliodrom

-

-

-

-

-

4

Mogućnost smeštaja životinja (kućnih ljubimaca). Za usluge čuvanja i nege dodaju se 2 boda

-

-

-

-

-

2

II. USLUGE

 

 

 

 

 

 

1. Recepcija - prijem i ispraćaj gostiju

 

 

 

 

 

 

U okviru 24 sata usluge recepcije, portirnice i informacija obezbeđene sati

12

14

16

18

24

1 za svaka dva sata više od minimuma

Osigurano dežurstvo i u vreme kada recepcija ne radi, osoblje se javlja na poziv

x

x

x

x

-

-

U okviru 24 sata menjačnica radi:

 

 

 

 

 

 

- 12 sati

x

x

x

-

-

-

- 16 sati

-

-

x

x

x

2

Osoblje se sporazumeva na jednom stranom jeziku

x

x

-

-

-

-

Osoblje s osnovnim znanjem 2 strana jezika

-

x

x

-

-

1

Osoblje s znanjem 3 strana jezika

-

-

-

x

x

2

Osoblje s znanjem 4 strana jezika

-

-

-

-

-

3

2. Prenos prtljaga gostiju (za blokove i naselja)

 

 

 

 

 

 

Kolica na raspolaganju gostima1)

-

-

x

-

-

1

____________
1) Ne odnosi se na objekte kod kojih zbog konfiguracije terena prenos prtljaga kolicima nije moguć.

Obavlja osoblje tokom 16 sati u okviru 24 sata

-

-

-

x

-

2

Obavlja osoblje tokom 24 sata

-

-

-

-

x

3

3. Usluge čuvanja vrednosti (za blokove i naselja)

 

 

 

 

 

 

U sefu s radom 16 sati u okviru 24 sata

-

-

x

x

-

1

U sefu ili zasebnim sefovima tokom 24 sata

-

-

-

-

x

2

4. Usluge doručka (u objektima u kojima se ove usluge pružaju)

 

 

 

 

 

 

U restoran sali, odnosno prostoriji koja se koristi i za druge svrhe (kafana, prostorija za boravak i dr.)

x

x

x

-

-

-

U posebnoj sali (doručkovaonici) ili restoranu

-

-

-

x

-

2

U posebnoj sali (doručkovaonici)

-

-

-

-

x

2

Usluživanje doručka u apartmanu na zahtev gosta

-

-

-

-

x

2

Sadržaj doručka:

 

 

 

 

 

 

Kontinentalni doručak (hleb ili pecivo, maslac, džem ili med, voćni sok, napitak - čaj, mleko ili bela kafa)

x

x

-

-

-

-

Kontinentalni doručak, pecivo, tost, mogućnost izbora toplih i hladnih jela od suhomesnatih proizvoda, jaja i mlečnih proizvoda

-

-

x

-

-

2

Švedski sto2)

-

-

-

-

-

2

____________
2) Usluživanje na principu samoizbora i samousluživanja u neograničenim količinama.

Prošireni asortiman (voćni sok, mlečni proizvodi, izbor toplih i hladnih jela od mesnih proizvoda, jaja, sveže voće, kompoti, žitarice, mogućnost dijetalnog doručka, izbor drugih jela). Švedski sto i usluživanje po osoblju na zahtev gosta

-

-

-

x

x

4

Vreme usluživanja doručka:

 

 

 

 

 

 

- najmanje 2 sata

x

x

-

-

-

-

- najmanje 2 sata i 30 minuta

-

-

x

x

-

1

- najmanje 3 sata

-

-

-

-

x

2

5. Usluživanje glavnih obroka (ručak, večera), u restoran sali i drugim prostorima za usluživanje (obaveza za blokove i naselja u kojima se pružaju pansionske usluge)

 

 

 

 

 

 

Vidno istaknuto obaveštenje o vremenu usluživanja

x

x

x

x

x

-

Vreme usluživanja glavnih obroka:

 

 

 

 

 

 

- najmanje jedan sat i 30 minuta za svaki obrok

x

x

-

-

-

-

- najmanje dva sata za svaki obrok

-

-

x

-

-

1

- najmanje dva sata i 30 minuta za svaki obrok

-

-

-

x

x

2

Usluživanje toplih jela na zagrejanim (toplim) tanjirima

-

-

x

x

x

1

Usluživanje pića u odgovarajuće dizajniranim čašama za pojedine vrste pića

-

-

-

x

x

1

6. Usluživanje jela, pića i napitaka u sobama (obaveza za blokove i naselja)

 

 

 

 

 

 

Obezbeđeno usluživanje pića i napitaka:

 

 

 

 

 

 

- tokom 16 sati u 24 sata

-

-

-

x

-

2

- tokom 24 sata

-

-

-

-

x

3

Obezbeđeno usluživanje jela tokom 24 sata

-

-

-

-

-

3

7. Jelovnici - ponuda jela (obaveza za blokove i naselja u kojima se pružaju pansionske usluge)

 

 

 

 

 

 

Najmanje 2 meni-a1) po izboru

x

x

-

-

-

-

____________
1) Meni mora sadržati najmanje tri sleda jela.

Najmanje 2 meni-a po izboru i 10 jela po porudžbini

-

-

x

-

-

1

Najmanje 3 meni-a po izboru i 15 jela po porudžbini

-

-

-

x

-

2

Najmanje 3 meni-a po izboru i 20 jela po porudžbini

-

-

-

-

x

3

Osoblje s poznavanjem sastava jela i sposobnošću objašnjenja i davanja preporuke gostu

-

-

-

x

x

1

8. Usluge bara (aperitiv bar, šank i dr.) u okviru bloka ili naselja

 

 

 

 

 

 

Usluživanje tokom 12 sati u 24 sata

x

x

x

-

-

1

Usluživanje tokom 16 sati u 24 sata

-

-

-

x

x

2

9. Radna odeća osoblja

 

 

 

 

 

 

Različito dizajnirana radna odeća za uslužno osoblje prema sektorima rada

-

-

-

x

x

3

Bedž s imenom za osoblje koje komunicira sa gostima

-

-

-

x

x

1

10. Znanje stranih jezika iz područja struke

 

 

 

 

 

 

Rukovodilac objekta:

 

 

 

 

 

 

- jedan strani jezik

x

x

x

-

-

-

- dva strana jezika

-

-

-

x

x

1

Obezbeđeno usluživanje gostiju na:

 

 

 

 

 

 

- jednom stranom jeziku

x

x

-

-

-

-

- dva strana jezika

-

-

x

-

-

1

- tri strana jezika

-

-

-

x

x

2

11. Usluge telefonske centrale

 

 

 

 

 

 

Usluge telefonske centrale obezbeđene od strane određenog osoblja:

 

 

 

 

 

 

- tokom 12 sati u 24 sata

-

-

-

-

-

1

- tokom 16 sati u 24 sata

-

-

x

-

-

2

Neprekidan rad telefonske centrale ili mogućnost diskretnog biranja iz apartmana

-

-

-

x

x

3

Osoblje se služi s:

 

 

 

 

 

 

- jednim stranim jezikom

x

x

x

-

-

-

- dva strana jezika

-

-

-

x

x

1

12. Promena posteljine u apartmanima

 

 

 

 

 

 

Posteljina (čaršavi i jastučnice):

 

 

 

 

 

 

- svaki sedam dana

x

x

x

-

-

-

- svaki treći dan

-

-

-

x

-

1

- svaki drugi dan

-

-

-

-

-

2

- svaki dan

-

-

-

-

x

3

Peškiri u sobama:

 

 

 

 

 

 

- svaki treći dan

x

x

-

-

-

-

- svaki drugi dan

-

-

x

-

-

1

- svaki dan

-

-

-

x

x

2

13. Promena stolnog rublja (stolnjaci i salvete) u apartmanima

 

 

 

 

 

 

Stolnjak po potrebi a najmanje dva puta nedeljno

-

-

x

-

-

-

Stolnjak, nadstolnjak i platnene salvete svaki dan

-

-

-

x

x

2

14. Čišćenje i pospremanje apartmana

 

 

 

 

 

 

Jedanput nedeljno

x

x

x

-

-

-

Jedanput nedeljno i na zahtev gosta

-

-

-

x

-

1

Jedanput dnevno s popodnevnim popravljanjem

-

-

-

-

x

2

Pribor za čišćenje apartmana na raspolaganju gostima

x

x

x

x

-

-

15. Pranje i peglanje rublja gostiju (za blokove i naselja)

 

 

 

 

 

 

Obezbeđene usluge pranja i peglanja rublja gostiju

-

-

-

x

x

1

Hemijsko čišćenje

-

-

-

-

-

1

16. Čišćenje obuće (za blokove i naselja)

 

 

 

 

 

 

Aparat za čišćenje obuće na raspolaganju gostima

-

-

x

x

x

1

Obuću čisti osoblje na zahtev gosta

-

-

-

-

x

1

17. Prodaja štampe

 

 

 

 

 

 

Prodaja dnevne i nedeljne domaće štampe

-

x

x

-

-

1

Prodaja dnevne i nedeljne domaće i strane štampe

-

-

-

x

x

2

18. Prevoz gostiju i prtljaga

 

 

 

 

 

 

Vozilo rezervisano za prevoz gostiju i prtljaga

-

-

-

-

x

2

19. Usluge trgovine (odnosi se na naselja)

 

 

 

 

 

 

Prodavnice rade tokom:

 

 

 

 

 

 

- 12 sati u 24 sata

x

x

x

-

-

-

- 14 sati u 24 sata

-

-

-

x

-

1

- 16 sati u 24 sata

-

-

-

-

x

2

Vidno istaknuto obaveštenje o radnom vremenu

x

x

x

x

x

-

III. POLOŽAJ I IZGLED OBJEKTA

 

 

 

 

 

 

1. Smeštaj objekta na lokaciji (pogled, u centru, park i dr.)

 

 

 

 

 

 

Dobar

-

-

-

-

-

1

Odličan

-

-

-

-

-

2

Ekskluzivan

-

-

-

-

-

3

2. Pristup i saobraćajna povezanost

 

 

 

 

 

 

Javnim sredstvima prevoza ili putničkim vozilima

 

 

 

 

 

 

- dobar

-

-

-

-

-

1

- odličan

-

-

-

-

-

2

3. Spoljni izgled objekta (održavanje fasade, hortikulturno uređenje, spoljna informatika, uređenje saobraćajnica i dr.)

 

 

 

 

 

 

Dobar

-

-

-

-

-

1

Odličan

-

-

-

-

-

2

Besprekoran

-

-

-

-

-

3

4. Prostor oko apartmana na raspolaganju gostima (livade, parkovi i dr.)

 

 

 

 

 

 

Između 5 i 25 m2 po apartmanu

-

-

-

-

-

1

Od 26 do 50 m2 po apartmanu

-

-

-

-

-

2

Od 51 do 75 m2 po apartmanu

-

-

-

-

-

3

Više od 75 m2 po apartmanu

-

-

-

-

-

4

IV. OBAVEZE PO OSNOVU IZBORNIH ELEMENATA

 

 

 

 

 

 

Minimalni broj bodova:

 

 

 

 

 

 

Za apartmanska naselja

30

40

50

50

50

-

Za pojedinačne objekte (zasebne građevinske celine) koje nisu deo apartmanskog naselja

10

10

10

10

10

-

 

Prilog 3.

ELEMENTI I KRITERIJUMI ZA KATEGORIZACIJU KAMPOVA

Red. br.

Naziv elemenata

Obavezni elementi po kategorijama1) znak "x" 2)
znak "-" 3)

Bodovi za izborne elemente

*

**

***

****

____________
1) Kategorija označena zvezdicama.

2) "x" = obavezni elementi.

3) "-" = izborni elementi .

I. UREĐENJE I OPREMA

 

 

 

 

 

1. Lokacija (uslovi za lokaciju) kampa

 

 

 

 

 

Kamp ne može biti lociran:

 

 

 

 

 

a) na presušenim rečnim koritima, lokacijama izloženim češćim opasnostima od bujica i poplava i na lokacijama opasnim po zdravlje ljudi

x

x

x

x

-

b) na udaljenosti manjoj od 500 m od kulturno-istorijskih spomenika ili kompleksa

x

x

x

x

-

v) u blizini industrijskih postrojenja opasnih po život i zdravlje ljudi

x

x

x

x

-

g) na lokacijama na kojima je pristup ograničen ili zabranjen iz javnih interesa

x

x

x

x

-

U kampovima čija je izgradnja započela posle stupanja Pravilnika na snagu, prostor za kampovanje, odnosno kamp jedinica udaljena najmanje 50 m od auto-puta, magistralnog i regionalnog puta

x

x

x

x

-

2. Pristup i saobraćajna povezanost

 

 

 

 

 

Pristupni put do glavne saobraćajnice

x

x

x

x

-

Parkiralište u neposrednoj blizini ulaza u kamp s ukupnim brojem parking mesta (% u odnosu na kapacitet kampa izražen brojem kampera)

5

5

10

10

-

3. Ulaz u kamp, prijem i odlazak gostiju

 

 

 

 

 

Ulaz u kamp odvojen za vozila i pešake

x

x

x

x

-

Fizička prepreka na ulazu za vozila

x

x

-

-

-

Rampa na ulazu za vozila

-

-

x

x

-

Ulaz u kamp osvetljen noću

x

x

x

x

-

Plan kampa s ucrtanim kamp jedinicama označenim brojevima, istaknut na vidnom mestu u neposrednoj blizini ili unutar recepcije noću osvetljen

x

x

x

x

-

Plan kampa s oznakom slobodnih mesta

-

-

-

-

2

Prostorija za prijem i ispraćaj gostiju (recepcija) u neposrednoj blizini ulaza

x

x

x

x

-

Recepcija s prostorom za čekanje opremljenim garniturom za sedenje

-

-

x

x

1

Služba informacija u okviru recepcije (raspolaganje i davanje informacija o mogućnostima korišćenja PTT usluga, trgovinskih, ugostiteljskih i drugih usluga za potrebe kampera)

-

-

x

x

2

Poštanski sandučić

-

-

x

x

1

Informativne table s oznakama vrste i udaljenosti objekta za potrebe kampera

-

-

-

-

2

Telefon na raspolaganju gostima s meračem impulsa ili upotrebom žetona u okviru recepcije

x

x

x

x

-

Telefon u zvučno izolovanoj kabini na raspolaganju gostima

-

-

-

x

2

Menjačnica s istaknutom kursnom listom

-

-

-

x

1

Kućni red ispisan na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku, istaknut na vidnom mestu

x

x

x

x

-

4. Zemljište i uređenost prostora u kampu

 

 

 

 

 

Površine za kampovanje ravne, koje omogućavaju brzo oticanje vode posle kiše

x

x

x

x

-

Prirodna ili veštačka ograda oko celog kampa koja sprečava nekontrolisani ulaz u kamp

x

x

x

x

-

Ozelenjen kamp ili druge mogućnosti zaštite od sunca

-

x

x

-

2

Prirodno dobro ozelenjen visokim stablima ili hortikulturno dobro uređen kamp

-

-

-

x

3

Interne komunikacije koje omogućavaju pristup vozilima i pešacima do prostora za kampovanje i do kamp jedinica

x

x

x

x

-

Jednosmerne saobraćajnice za vozila unutar kampa najmanje širine 2,5 m

-

-

x

x

2

Saobraćajnice stabilizovane tako da se sprečava stvaranje blata

x

x

-

-

-

Asfaltirane ili betonirane saobraćajnice

-

-

x

x

2

5. Prostor za kampovanje i kamp jedinica

 

 

 

 

 

U kampu se izdaje prostor za kampovanje ili kamp jedinica koja služi za postavljanje opreme za kampovanje (šator, prikolica, trajler i dr.) i za smeštaj vozila

x

x

x

x

-

Pripremljen i uređen prostor za kampovanje očišćen od kamenja, korenja i drugog materijala koji smeta njihovom normalnom korišćenju

x

x

x

x

-

Minimalna površina prostora za kampovanje po jednom kamperu (u m2)

12

15

20

25

-

Minimum kapaciteta (broj kampera) koji se organizuje i izdaje kao kamp jedinica u odnosu na ukupan kapacitet (u %) - obaveza za nove objekte

5

10

40

60

1 za svakih 10% iznad minimuma, a najviše 4

Minimalna površina kamp jedinice (u m2)1)

50

60

80

120

-

____________
1) U postojećim objektima (objekti u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost kao i objekti čija je izgradnja započeta ili završena pre stupanja Pravilnika na snagu) minimalna površina kamp jedinice za objekte s jednom i dve zvezdice mora iznositi najmanje 24 m2, a za objekte s tri zvezdice najmanje 30 m2.

Svaka kamp jedinica obeležena i označena brojem koji odgovara broju na planu kampa

x

x

x

x

-

Svaka kamp jedinica ograđena zelenilom

-

-

-

x

3

Procenat kamp jedinica koje imaju mogućnost priključka na struju

-

50

70

100

1 za svakih 10% iznad minimuma, a najviše 4

Mogućnost priključka na struju u prostoru za kampovanje

x

x

x

x

-

6. Snabdevanje vodom

 

 

 

 

 

Priključak na javni vodovod ili na drugi način stalno osigurana dovoljna količina higijenski ispravne vode za piće, pranje i održavanje čistoće

x

x

x

x

-

Minimalna količina vode za piće i sanitarne potrebe po jednom kamperu2) (litara dnevno)

60

80

100

120

-

____________
2) Računato tri kampera po kamp jedinici.

Kamp jedinice koje imaju mogućnost priključka na vodovod

-

-

-

-

2 za svakih 10% kamp jedinica

Jedna slavina za vodu za piće na svakih 200 kampera

x

x

-

-

-

Jedna slavina za vodu za piće na svakih 100 kampera ravnomerno raspoređene po celom kampu

-

-

x

x

2

7. Higijena

 

 

 

 

 

Besprekorno odstranjivanje fekalnih materija i otpadnih voda

x

x

x

x

-

Sakupljanje i odvođenje tečnih otpadnih materija na sanitarno-higijenski način

x

x

x

x

-

Ispuštanje otpadnih voda uređeno tako da se isključuje mogućnost mehaničkog ili bakteriološkog zagađivanja

x

x

x

x

-

Izdvojen prostor sa posudom za pražnjenje hemijskih toaleta na svakih 100 prikolica

x

x

x

x

-

Posude za otpatke sa poklopcem zapremine najmanje 4 dm3 otpadaka dnevno po kamperu

x

x

x

x

-

8. Zaštita u kampu

 

 

 

 

 

Stalno raspolaganje sredstvima za pružanje prve pomoći (zavoji, lekovi i drune)

x

x

x

x

-

Posebno uređena i opremljena prostorija za bolesnika

-

-

-

x

2

Oprema za spasavanje i vidno istaknuto uputstvo za pružanje pomoći utopljenicima (obaveza za kampove locirane uz vodene površine)

x

x

x

x

-

Dovoljan broj aparata za gašenje požara s uputstvima za rukovanje, postavljenih na lako vidljivim i pristupačnim mestima

x

x

x

x

-

9. Elektrosnabdevanje

 

 

 

 

 

Priključenje na javnu električnu mrežu ili na drugi način (sopstveni agregat i dr.) osigurana dovoljna količina električne energije za normalno funkcionisanje instalacija i uređaja u kampu

x

x

x

x

-

Električno osvetljenje u svim prostorijama u čvrstim objektima kojima se gosti zajednički služe (ulaz, recepcija, sanitarne prostorije i dr.)

x

x

x

x

-

Orijentaciona svetla na svim glavnim saobraćajnicama i stazama prema sanitarnim prostorijama u kampu

x

x

x

x

-

Sanitarne prostorije noću osvetljene

x

x

x

x

-

10. Sanitarni prostori i oprema1)

 

 

 

 

 

____________
1) Ne računajući goste koji koriste čvrste objekte u okviru kampa, a koji imaju sopstvene sanitarije.

a) Umivaonici

 

 

 

 

 

Odvojeni umivaonici za muškarce i za žene zaštićeni od pogleda spolja, najmanje na svakih (broj kampera)

20

20

20

20

1 na svakih 5 kampera manje od minimuma

Ogledalo uz umivaonik i polica za toaletni pribor

-

x

x

x

1

Procenat umivaonika s toplom vodom

-

50

100

100

1 za svakih 10% iznad minimuma

Maksimalna udaljenost prostora za kampovanje, odnosno kamp jedinice od umivaonika (u metrima)

-

200

200

100

-

Najmanje jedna utičnica za električne aparate uz umivaonik s oznakom napona struje, na svakih 50 kampera

-

x

x

x

1

Razmak između utičnica najmanje 75 cm

-

x

x

x

-

b) Tuševi

 

 

 

 

 

Najmanje jedna zatvorena tuš kabina na svakih (broj kampera)

50

50

50

25

1 za svakih 10 kampera manje od minimuma

Procenat tuš kabina s toplom vodom

-

-

100

100

3

Odvojene tuš kabine za muškarce i za žene

-

-

x

x

-

Pod i zidovi do visine 1,5 m obloženi keramičkim pločicama ili drugim vodootpornim materijalom

-

-

x

x

1

Vrata s mogućnošću unutrašnjeg zatvaranja

x

x

x

x

-

Predprostor ili zasebna kabina za presvlačenje ispred tuš kabine opremljena klupicom za sedenje, ogledalom, policom za odlaganje i vešalicom

-

-

-

x

2

Maksimalna udaljenost tuš kabina od prostora za kampovanje, odnosno kamp jedinica 100 m

-

-

-

x

1

v) Toaleti

 

 

 

 

 

Odvojeni toaleti za muškarce i za žene

x

x

x

x

-

Jedna WC kabina za muškarce na svakih2) (broj kampera)

30

30

30

20

-

____________
2) Najviše 25% WC kabina za muškarce može se zamenici dvostrukim brojem pisoara koji moraju biti smešteni u predprostoru WC kabine ili u odvojenom prostoru i zaklonjeni od pogleda spolja.

Jedna WC kabina za žene na svakih (broj kampera)

20

20

20

15

-

Svi WC na ispiranje vodom

x

x

x

x

-

WC s daskom za sedenje

-

-

x

x

1

Vrata WC kabine s mogućnošću zatvaranja s unutrašnje strane

x

x

x

x

-

Umivaonik za pranje ruku u predprostoru

-

-

-

-

1

Najmanje jedna WC kabina s umivaonikom za decu

-

-

x

x

1

g) Praonici za noge na svakih

 

 

 

 

 

(broj kampera)

200

200

100

100

1 za svakih 30 kampera manje

Praonici s toplom vodom

-

-

100

100

2

11. Prostor za pripremanje i konzumiranje hrane

 

 

 

 

 

Uređeno mesto za pripremanje hrane (roštilj, ognjište i sl.)3)

x

x

x

x

-

____________
3) Mesta na kojima se loži vatra moraju biti uređena tako da se izbegne opasnost od požara.

Natkriveni prostor s opremom za pripremanje i konzumiranje hrane

-

-

x

x

2

Jedan šporet ili rešo sa stalno raspoloživom energijom za kuvanje

 

 

 

 

 

- na svakih 200 kampera

-

-

x

-

1

- na svakih 100 kampera

-

-

-

x

2

Stolovi za pripremanje i konzumiranje hrane od nerđajućeg materijala

-

-

x

x

1

Mogućnost punjenja plinskih boca

-

-

-

-

2

Posude za otpatke s poklopcem

x

x

x

x

-

12. Rashladni uređaji

 

 

 

 

 

Frižideri s odeljcima (kasete ili rashladne komore) za čuvanje namirnica i pića

-

-

-

x

3

13. Pogodnosti za goste

 

 

 

 

 

a) Pranje posuđa

 

 

 

 

 

Jedan praonik posuđa na svakih (broj kampera)

50

50

50

25

1 na svakih 10 manje

Procenat praonika s toplom vodom

-

-

100

100

2

b) Pranje i peglanje rublja i odeće

 

 

 

 

 

Natkriven prostor za pranje rublja

-

x

x

x

1

Jedan praonik rublja na svakih (broj kampera)

-

150

100

50

1 za svakih 20 manje

Procenat praonika rublja s toplom vodom

-

-

100

100

2

Praonik rublja od nerđajućeg materijala, sto uz praonik

-

-

-

x

1

Mašina za pranje rublja na raspolaganju gostima

-

-

-

-

2

Mogućnost iznajmljivanja pegli i stolova za peglanje

-

x

x

x

1

v) Pranje automobila

 

 

 

 

 

Betonirani prostor za pranje automobila s tekućom vodom, slavinom s priključnim crevom dužine najmanje 8 m i kanalom za oticanje vode

-

-

x

x

1

g) Animacija i zabava

 

 

 

 

 

Igralište za decu u izdvojenom delu kampa s klupama za sedenje radi nadzora dece

-

-

-

-

2

Zajednička prostorija

 

 

 

 

 

("Camping room") površine najmanje 80 m2

-

-

-

-

4

Tenis igrališta

-

-

-

-

6

Stoni tenis

-

-

-

-

1

Igralište za mini-glof

-

-

-

-

2

Igralište za košarku, odbojku i rukomet

-

-

-

-

2 za svaki sadržaj

Zatvoreni bazen

-

-

-

-

10

Otvoreni bazen

-

-

-

-

6

Uređena plaža uz kamp

-

-

-

-

5

Iznajmljivanje kamp opreme (stolovi, stolice, ležaljke i dr.) i sportskih rekvizita

-

-

-

x

2 za svaki sadržaj

Ugostiteljski sadržaji (bife, snek bar, restoran i dr.)

-

-

-

-

2 za svaki sadržaj

Prodavnice prehrambenih i drugih proizvoda za potrebe kampera

-

-

-

-

1 za svaku prodavnicu

Razglasni uređaji za davanje obaveštenja gostima u kampu

-

-

-

-

1

d) Organizovano čuvanje dece na zahtev gosta

-

-

-

x

2

14. Pogodnosti za invalide

 

 

 

 

 

Uređen pristup kampu, odnosno kamp jedinici za osobe s ograničenom mogućnošću kretanja

-

-

-

-

2

Sanitarni uređaji prilagođeni invalidima:

 

 

 

 

 

- jedan umivaonik i jedna WC kabina na svakih 100 kamp jedinica

-

-

-

-

2

- jedan tuš na svakih 200 kamp jedinica

-

-

-

-

2

II. USLUGE

 

 

 

 

 

1. Čuvarska služba, prijem i ispraćaj gostiju, menjačnica i usluge telefona

 

 

 

 

 

Obezbeđena stalna kontrola ulaska u kamp

x

x

x

x

-

Obezbeđena noćna i dnevna čuvarska služba u kampu

x

x

x

x

-

Usluge recepcije, otpreme, prijema i uručivanja pošte obezbeđene 12 sati u 24 sata, vidno istaknuto obaveštenje o radnom vremenu

x

x

-

-

-

Usluge recepcije, informacija, uručivanje pošte i poruka obezbeđene 16 sati u 24 sata, vidno istaknuto obaveštenje o radnim vremenu

-

-

x

x

1

Usluge recepcije, informacija, prijema i uručivanja pošte tokom 24 sata

-

-

-

-

2

Usluge telefona i menjačke usluge obezbeđene:

 

 

 

 

 

- tokom 12 sati u 24 sata

x

x

-

-

-

- tokom 16 sati u 24 sata

-

-

x

x

1

- tokom 24 sata

-

-

-

-

2

Osoblje recepcije sporazumeva se na jednom stranom jeziku

x

x

-

-

-

Osoblje recepcije, službe, informacija i menjačnice s poznavanjem dva strana jezika

-

-

x

x

2

2. Usluge trgovine

 

 

 

 

 

Mogućnost kupovine prehrambenih proizvoda, sredstava za higijenu, novina i cigareta tokom 8 sati u 24 sata uz vidno istaknuto obaveštenje o radnom vremenu

-

x

x

x

2

3. Zaštita gostiju u kampu

 

 

 

 

 

Najmanje jedna osoba koja radi u kampu osposobljena za ukazivanje prve pomoći

x

x

x

x

-

Obezbeđen dolazak lekara u određeno vreme uz vidno istaknuto obaveštenje o vremenu ordiniranja

-

-

-

-

3

Zdravstveni radnik na službi u kampu tokom 8 sati u 24 sata uz vidno istaknuto obaveštenje o radnom vremenu

-

-

-

-

3

4. Čišćenje i održavanje kampa

 

 

 

 

 

Čišćenje prostora za kampovanje i kamp jedinica iza svake promene gosta

x

x

x

x

-

Redovno čišćenje i održavanje prostora za parkiranje i komunikacija u kampu

x

x

x

x

-

Obezbeđeno redovno pražnjenje ili zamena posuda za otpatke, najmanje jedanput dnevno

x

x

x

x

-

Obezbeđeno održavanje instalacija i uređaja u kampu za njihovo normalno funkcionisanje

x

x

x

x

-

Obezbeđeno redovno čišćenje i dezinfikovanje sanitarnih prostorija i uređaja

x

x

x

x

-

III. OBAVEZE PO OSNOVU IZBORNIH ELEMENATA

 

 

 

 

 

Minimalni broj bodova

15

20

25

25

-

Sledeći