SISTEMI MENADŽMENTA BEZBEDNOSTI HRANE - ISO 22000

Posle mnogih incidentnih situacija vezanih za ispravnost hrane, koje su zabeležene na internacionalnom i nacionalnom nivou, nametnula se potreba za uspostavljanjem opštih i obaveznih standarda za praćenje i kontrolisanje procesa proizvodnje i distribucije hrane. Bezbednost hrane je imperativ savremene poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. U lancu proizvodnje hrane, koja treba da stigne do krajnjeg potrošača, vrlo je važno da se kontroliše celokupan proces proizvodnje i da se proceni svaki korak kao mogući rizik u dobijanju bezbednog proizvoda. Kao rešenje pojavila se serija standarda ISO 22000.

Redni
broj

ISO oznaka

Naziv standarda

1.

ISO 22000:2005

Sistemi menadžmenta bezbednosti hrane - Zahtevi za svaku organizaciju u lancu ishrane

2.

ISO / TS  22004:2005

Sistemi menadžmenta bezbednosti hrane - Uputstvo za primenu ISO 22000:2005

3.

ISO 22000:2005 / COR1: 2006

Sistemi menadžmenta bezbednosti hrane - Ispravke i dopune

4.

ISO 22005:2007

Sledljivosti u lancu ishrane i hrane za životinje - Opšti principi i osnovni zahtevi za projektovanje sistema i implementaciju principa

5.

ISO / TS 22003:2007

Sistemi menadžmenta bezbednosti hrane - Zahtevi za tela  revizije i sertifikacije sistema upravljanja bezbednosti hrane