SISTEMI MENADŽMENTA BEZBEDNOSTI HRANE - ISO 22000 |
Posle mnogih incidentnih situacija vezanih za ispravnost hrane, koje su zabeležene na internacionalnom i nacionalnom nivou, nametnula se potreba za uspostavljanjem opštih i obaveznih standarda za praćenje i kontrolisanje procesa proizvodnje i distribucije hrane. Bezbednost hrane je imperativ savremene poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. U lancu proizvodnje hrane, koja treba da stigne do krajnjeg potrošača, vrlo je važno da se kontroliše celokupan proces proizvodnje i da se proceni svaki korak kao mogući rizik u dobijanju bezbednog proizvoda. Kao rešenje pojavila se serija standarda ISO 22000.
Redni |
ISO oznaka |
Naziv standarda |
1. |
Sistemi menadžmenta bezbednosti hrane - Zahtevi za svaku organizaciju u lancu ishrane |
|
2. |
Sistemi menadžmenta bezbednosti hrane - Uputstvo za primenu ISO 22000:2005 |
|
3. |
ISO 22000:2005 / COR1: 2006 |
Sistemi menadžmenta bezbednosti hrane - Ispravke i dopune |
4. |
Sledljivosti u lancu ishrane i hrane za životinje - Opšti principi i osnovni zahtevi za projektovanje sistema i implementaciju principa |
|
5. |
Sistemi menadžmenta bezbednosti hrane - Zahtevi za tela revizije i sertifikacije sistema upravljanja bezbednosti hrane |